Zainteresowanie jabłkiem wzrasta juz 90gr. Ale pewnie tylko dlatego ze każdy się wstrzymuje ze handlem w tym roku i wstawia do kontroli i będzie trzymał a do maja..
Zainteresowanie jabłkiem wzrasta juz 90gr. Ale pewnie tylko dlatego ze każdy się wstrzymuje ze handlem w tym roku i wstawia do kontroli i będzie trzymał a do maja..
Swoje żniwa zbierze bezpłatna dystrybucja zaintersowanie było ogromne a wspólczynik dał gospodarstwa po 100 t jabłka ktora było już troche przygotowywane na bezpłatną co do jakości. Dużo straci eksport bo to dopiero 1 transza, a ceny 60 70 gr teraz to jakas nieralność Panowie handlowcy/
Tylko ciekawe jak Eco sortuje? Ja dałem im dwa razy jabłko na sortowanie -- pierwszy i ostatni. Przy cenie 1 zł. pewnie 30 % przemysłu i wyjdą na swoje.
Eco za czerwone 1 zl plus vat ale odliczaja 10 gr za sortowanie czyli cena jest nie 1zl tylko 90gr to tak dla wyjasnienia bo zawsze podawali cene po sortowaniu a teraz przed. Sortowalem u nich ostatnio redkortlanda to tez sporo odrzucili choc byl ladny a wymogi byly 30% wybarwienia.
swaczunio, 2015-11-06 18:12, napisał:
Eco za czerwone 1 zl plus vat ale odliczaja 10 gr za sortowanie czyli cena jest nie 1zl tylko 90gr to tak dla wyjasnienia bo zawsze podawali cene po sortowaniu a teraz przed. Sortowalem u nich ostatnio redkortlanda to tez sporo odrzucili choc byl ladny a wymogi byly 30% wybarwienia.
Witam. Kolego jabłko drożeje,te ceny to aktualne,jedynie zabierają 6gr.od przemysłu.Problem z tym że dużo mogą odrzucić.
eco sortuje tak jak większość sortowni aktualnie, wszędzie mocno odrzucają, kwestia jabłka, znam ludzi co wożą do eco, primy w Warce i są zadowoleni, dużo zależy jakie jabłko się rwie, jeden zdrowe, duże ale nie wybarwione jabłko, zielone rwie a inny zrzuca na ziemię
Tyle telefonów o tej porze o jabłka jeszcze nie miałem jak mowie ze proszę dzwonić o o kwietniu bo dopiero będę otwierał to oni na to ze każdy tak mówi..
Odpowiadajcie że będziecie otwierać ale za adekwatną cene, powiedzcie im minimum 1.3zł za czerwone, 1.5zł za białe a gale jonaprincy red chify 1.8zł i jak usłyszą że każdy taką cene mówi to zaczną podnosić...
Ktoś pisał o ECO wczoraj dawali 1 zł, dziś 1.10 chyba było mało zainteresowanych więc podnieśli cenę.
tu koledzy mają racje, trzeba wołać 1,3-1,4 za czerwone i odpowiednio więcej za droższe odmiany, nie znamy jeszcze dokładnie jakie są tegoroczne zbiory, ale jeżeli będzie to koło 3mln ton to spokojnie tyle dadzą i to szybko
Z tego co sie orientuje z poprzednich lat to Eco fruit lubił zawsze dużo odwalać w przemysł, więc trzeba brać na to poprawkę .Nie wiem jak w tym roku ,ale w ubiegłym byłem pozytywnie zaskoczony grupą Janfruit z Dąbrówki Nowej ,bo odwalili z 10 ton jabłka tylko 500 kg. przemysłu. No ale w sumie rok nie równy roku ,Extra towar poszedł w cenie tegorocznego przemysłu,więc ciężko mi powiedzieć jak w tym roku ta grupa sortuje.
jak tam u was ceny, w grójeckim już większość firm daje 1zł za czerwone, niektóre 1,1, oczywiście +7
Śmiać mi sie chce jak słysze jak po okolicy ludzie robią jabłka po 80 gr do 1zł... Za przechowalnie to ok, ale chłodnie sprzedawać teraz w takiej cenie? Ja własnie robie czerwone standard 1.2zł, golden 1.4zł gala 1.6zł i poniżej tych cen radze nie sprzedawać bo po co...
dziwi mnie to pytanie o namiary, można samemu pojeździć, podzwonić, poszukać w internecie, aktualnie sprzedaż jabłka to nie problem, a co do cen, to jest jeszcze kwestia taka, że te ceny troszkę wyższe są tylko dla sprawdzonych dostawców z którymi się handluje kilka lat i są pewni że na dole kartonu nie będzie badziewia, a ktoś nowy może dostać cenę troszkę niższą
ghrist "poszukać w internecie" a co robie, przecież to forum to w jakiś sposób jest internet. Każdy kontakt jest ważny, zadzwonię tu, gdzieś indziej gdzie mam numery i zrobię porównanie. Wybacz ghrist za szczerość, ale nie przepadam za takimi "typkami" jak Ty, ktoś coś zapyta a ci negują od razu. Toalny brak wyczucia.
Martin005, 2015-11-14 11:00, napisał:
Biora idareda ze zwyklej przechowalni?
A mnie smieszą wymagania pseudo-kupców koniec października, początek listopada a on się ogłasza i pisze, ze kupi jabłko, ale z chłodni kiedy np. jeszzce jabłka wiszą na drzewie. W tym roku tylko było inaczej koniec października i jabłka same zlazły na ziemię - nie wszystkie, ale np. idared jakoś dziwnie wielu leciał.
Co do cen najdroższe OK może jakąś cenę mają, ale z tymi cenami nie jest jeszzce tak ciekawie bo jak weźmiemy stosunek ceny do wymagań i to co potem wychodzi po przesortowaniu to nie jest tak fajnie jak się wielu wydaje.
tak jak napisał grhist dają tyle bo mają sprawdzone, a kontaktu nie znajdziesz nigdzie bo to ukrainka bezpośrednio bierze. Wszyscy eksporterzy w okolicy dają max 1zł i to tylko za białe jabłko(nie wiem jak za gale i jonaprince)
Ironn często są takie zapytania, stąd trochę moje zirytowanie, a nie chcę nikogo denerwowoać, ale szukanie tu odboprcy na jabłko jest śmieszne trochę, każdy kto trochę handluje jabłkiem powinien mieć już kilku odbiorców,a z tymi co się rzadziej handluje nie ma co dzwonić tylko najlepiej pojechać i pogadać, w Grójeckim jest już więcej niż jedna firma która daje 1,1 za czerwone od 7 do sortowania, a 1zł w karton to też już nie jest problem,
Teraz na export nie ma jabłka bo temu co się nie zmiescilo lub jabłko ma w przechowalni oddają teraz do banków żywności.. I dlatego cena pewnie będzie jeszcze rosła.
Proszę pisać miejscowość i nazwę skupu albo przynajmniej nazwę np: grójec prima i cena albo prima cena Jak ktoś pisze że mu tam placą więcej to przeważnie tam jest nigdzie
kargol, 2015-11-16 08:15, napisał:
Proszę pisać miejscowość i nazwę skupu albo przynajmniej nazwę np: grójec prima i cena albo prima cena Jak ktoś pisze że mu tam placą więcej to przeważnie tam jest nigdzie
Ale co tu pisać jak to nie jest zadna firma, zadna grupa itp...
ligol20, 2015-11-16 08:45, napisał:
kargol, 2015-11-16 08:15, napisał:
Ale co tu pisać jak to nie jest zadna firma, zadna grupa itp...
Ligol to przeczytaj to abyś kiedyś nie miał podobnej niespodzianki:
http://www.biznesforum.pl/blagam-o-pomoc-lub-rade-vt147655.html
Innym też radzę.
A co do Ukrainy:
Miedwiediew podkreślał, że embargo na sprowadzanie niektórych towarów rolno-spożywczych z Ukrainy zacznie obowiązywać, jeżeli wejdzie w życie część handlowa umowy stowarzyszeniowej tego kraju z UE.
Ja nie mam problemu, ukraińcy zawsze biorą i płacą przy załadunku, inaczej nikt nie dostaje. A co do cen od następnego tygodnia podnosze po 10gr bo telefony co 5 minut, najlepiej to by wyczyścili chłodnie w tydzień i to oni cen nie dają, ja powiedziałem że jak dadzą taką cene to będę robił, część pośredników marudziła jeszcze 2 dni temu a dziś wszyscy chcą robić, dlatego cena w góre. Pozdrawiam i przypominam poniżej 1.2zł nie sprzedawać, szanować swoją prace i nie psuć cen.
Z tego co się orientuje to on zawsze płacił więcej od innych, także może jego cena za chwile być całkiem rozsądna
Przechowalnie poszły w dół. A jak ktoś sprzedaje chłodnie i ma zamiar obniżać cene bo przemysł spadł to niech wysypie to na przemysł... Po raz kolejny będę przypominał, jest dopiero listopad nie ma co sie spieszyć, jak powiecie taką cene, a oni nie bedą chcieli to za tydzień dwa i tak wezmą po takiej jaką chcieliście, mówie na własnym przykładzie... poniżej 1.2zł za standard czerwony nie schodzić
Ligol 20 a nie masz czasmi kupca na jabłko z przechowalni np na banki żywności oddma po 0,80 gr mogę jeszcze wtej cenie naszykować proszę o info na emaila lpjakobczy@wp.pl
Ligol weź przestań pisać tak jak nie masz pewności, a że jakiś nawiedzony kupczyk gdzieś tak walnął to nie oznacza to, że tak faktycznie jest. Jabłko jabłku nierówne ponadto to dopierop listopad, 26 dni temu ludzie idareda zrywali, a też inne były na drzewach, jabłko to nie truskawka także nie przesadzajcie z tymi wymaganami bo nawiedzony kupczyk, który chce tanio kupić to zawsze znajdzie powód aby cene zbić. Kupi taniej, a sprzeda po tyle ile sprzedaje każde jabłko. A Ty ligol w końcu sprzedajesz indywidualnemu odbiorcy więc nie wiesz co i jak jest na rynku. Módl się abyś za jakiś czas nie musiał budować kopca bo może być tak, ze przechowalnia będzie droższa i bardziej rozchwytywana jak jabłko z KA.
Głupoty gadam… powie ktoś, ale jak jest z żywnością ekologiczną i nawet z takimi jabłkami. Jeszcze nie w Polsce, ale zachód już takową się mocno interesuje.
w chwilii obecnej to ja bym wolał kupić idareda z przechowalni niż chłodni, jabłko wyciągnięte z przechowalni się tak szybko nie psuje jak to z chłodni, ale to tylko moje subiektywne zdanie
O czym ty człowieku w ogóle piszesz? Ja w porównaniu do was nie pisze tu zadnych niesprawdzonych informacji... Wiem to od eksporterów którzy kupują i ode mnie... Nigdy przechowalnia nie będzie kosztowała więcej niż chłodnia... U nas ludzie w okolicy skończyli rwanie miesiac temu, jak u was jeszcze niedawno wisiały jabłka to może i nie ma różnicy po tygodniu w chłodni czy przechowalni, ale to jabłko rwane raczej w odpowiedniej fazie nie było... A ekologi nie będzie bez GMO.... ps. i tak sprzedaje indywidualnie, każdy tak może, nikt wam nie kazał sie zapisywać do grup gdzie są duże koszty własne...
Ligol no o czym piszę o tym, że taki idared, gloster teraz to bez różnicy czy chłodnia czy kopiec. Chociaż przechowalnia przechowalni nierówna tak jak i są lepsze chłodnie i gorsze. Jednak z tą ceną to przesadzasz, że Ty sprzedajesz po 1.40, a z przechowalni dają 0.75 owszem najdroższe odmiany jak gala są w cenie, ale jak przechowalnia 0.75 to chłodnia 10 groszy więcej i tyle ci zapłacą. Ktoś będzie ci płacił dwa razy tyle jak ma to samo jabłko za te 75 groszy? W sklepie nie pisze czy w kopcu zimowane czy w lodówce było. Ponadto zależy jak kto podchodzi do tematu. Znam sytuację, ze gość zawiózł glostera (to był albo grudzień, albo już styczeń nie pamiętam) do gościa co ma skup exportu. Koleś nie mógł uwierzyć, że to jabłko to z przechowalni w tak dobrej kondycji było. A co do przetrzymywania jabłek na drzewach, owszem z goldena zrobi się gruszka, idared w tym roku leciał, ale np. gloster sobie dobrze wisiał i wyrastał. Jeśli chodzi o wagę to było na plus w przypadki kierowania jabłka na soki do przetwórni sęk w tym, że jak jest jabłko na deser i tego jabłka trochę jest to kupujący mają dziwne wymagania jest małe to chcą duże jak jest duże to chcą małe.
Widzisz dalej nie rozumiesz... jak chcesz to sobie tak myśl... u mnie eksporterzy biorą w takich cenach jak pisałem bo takie wszyscy w okolicy co mają ładne jabłko powiedzieli i nie mieli wyjścia... Uważasz że jabłko np. gala czy jonaprince z przechowalni gdzie stoi juz 2 miesiące jest takiej samej jakości jak to z chłodni? To chyba pojęcia nie masz o produkcji... Eksporterzy powiedzieli że taką cene dają za przechowalnie i wiem że ludzie robią 75-85gr bo przemysł obniżyli, za chłodnie nie dadzą mniej bo dużo ludzi złożyło na rozdawanie... Mówisz tu o dwóch odmianach które można przetrzymać na drzewie... Reszte spróbuj przetrzymać to masz próchno... U nas tak chcieli gale przetrzymywać i potem rwali miękką prosto z sadu żeby sie tego pozbyć. I tak płacą 2x tyle co za przechowalnie... jeśli ktoś chce sprzedawać taniej niech sprzedaje, ale dla mnie po prostu nie szanuje swojej pracy i niszczy rynek...
Ligol nie odwracaj kota ogonem bo ja nie pisałem o jabłku gala w przechowalni, ale o idarecie i glosterze akurat. Galę się zrywa dość wcześnie i ma ta odmiany pewne wady jest nią skłonność do pękania przy szypułce, dzieje się tak, kiedy dojrzałe owoce wiszą zbyt długo na drzewach, bądź w czasie obfitych deszczy. Takie owoce nie nadają się do przechowywania. Gala jest gotowa do zbioru w 2 lub 3 dekadzie września. Owoce nieuszkodzone dobrze przechowują się w chłodni zwykłej i chłodni z kontrolowaną atmosferą.
Także ta odmiana do dłuższego przetrzymywania w zwykłych przechowalniach się nie nada, ale ja pisałem o idarecie, glosterze w przykładach.
Oczywiście trzeba się cenić, ale znam większego producenta z magazynami co to w jednym roku przemysł był w lepszej cenie, a wiosna export coś niewiele więcej i ludziom co oddali tam do przechowania wyszło prawie tyle samo co spad na jesieni albo jak nie mniej. Indywidualnym wiosna też znaczejn różnicy w cenie nie dała. Jak jest za dużo towaru na rynku to ciężko wołać więcej. Ponadto nie ma podmiotu, który może regulowałby ceny więc jest samowolka i totalne rozchwianie cen, a do tego kupcy wiedzą, że im taniej kupi tym lepsza marża dla niego.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl