Jak tam ceny??Bo są dość spore rozbieżności.I coś się ruszylo..
Ceny jabłek rózne, ogólnie poszły w dół. Ostatni robiliśmy po 1.70zł, zostało jeszcze na 1 TIRa i tez będziemy robic po 1.70zł a dziwnia klienci i oferują już 1.50zł to im mówię pocałujcie mnie w dupe i że nie oddam za tyle. Słychac wtedy jak w słuchawce bierze ich złość i jeden mi odpowiedział że na jesieni to po 30gr byśmy oddali aby tylko sprzedać a teraz łaske robimy :P
Ahahahaha usmiałem się jak nigdy do telefonu
Ja zakonczylem w tamtym tygodniu z cena 1,90 netto,cos teraz podobno troche slabiej na ten tydzien idzie.pzdr
Cena jabłek teraz będzie spadać bo export jest bardzo kiepski do Rosji bo rubel znów leci na łeb na szyję dzisiaj juz 62 Ruble trzeba dać za USD..
Chyba lubisz propagande siac bo wszystkie twoje posty to straszenie niskimi cenami.
To co chłopaki zapowiada sie kolejny ciekawy sezon ale tym razem gorszy od poprzedniego, dostałem informacje że rosja całkowicie zamknęła granice i nie wpuszcza żadnych tirów poza rosyjskimi ciężarówkami i dołożyła embargo na kolejne kraje.
Jak tak dalej będzie sucho to plony będą napewno kilka procent niszę i jabłka będą drobne.. Jabłek może brakować na wiosnę..
Nie piszcie dyrdymalskich poglądów tylko podajcie czy jest jakiś export i w jakiej cenie.
rubinola nie ma i nie będzie granica jest zamknięta narazie, nikt nie wie kiedy cokolwiek ruszy, jabłka w kartonach stoją w chłodniach u eksporterów...
Mówiłem Wam abyście nie kąpali swoich jabłek w wodzie przed wysyłką bo przyjaciele zza wschodniej miedzy siać będą teorie spiskowe. I tak się stało.
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/rosja-niszczenie-zywnosci-objetej-embargiem,2144834,4199
że jedna jaskółka nie czyni wiosny ponadto to pewnie taka cena, ze po Twojej stronie wszystko, wymagania takie, że na gotowo wyjdzie tyle co normalnie kupują. Cenę najlepiej rozpatrywać w oparciu o inne też miejsca. Takie moje zdanie.
Po ile u was kupują szampiona w skrzynie? Bo u nas w lubelskim obniżyli na 80gr od 7cm
Przed niedzielą jak rozmawiałem z pewnym kupcem, to akurat za szampiona płacił 90 groszy, ale każdy dzień to zmiana cen.
Wezcie nie robcie z siebie glupcow bo za 80gr to sobie zbieranego moga nakupic.Przeciez niektore sady maja malo jablek i ogolnie juz widac,ze plon jest mniejszy.
Witam- poszukuje jablek exportowych 4 odmian jaka cena na gotowo za tira najlepiej z dowozem do Gdyni export poza unie ,moze byc rowniez jedna odmiana czekam na propozycje
Goja, 2015-10-09 13:51, napisał:
W okolicy Mogielnicy 70 gr za Idareda proponują
To bardzo slabo .ja mialem propozycje 90netto od 65 na sortowanie.
Rok temu mimo głośno komentowanego embarga w październiku Export szedł dość dobrze a teraz cisza o embargu a Export stoi.. Są skupy co od 2 tygodni ani jedego tira nie sprzedali
Eksport będzie drętwy do czasu jak wszyscy skońcżą rwanie i pozamykają komory. Podobno markety na razie zwożą owoce ze " swoich krajów" tzn. z kraju pochodzenia marketu. Kiedyś słyszałem że Biedronka zobowiązała się brać towar w dużym procencie Polski a w mniejszym z Portugalji. To jest zapisane gdzieś.
Jancyk jakich krajów? W każdym markecie masz granny smitha a poza tym są polskie jabłka...
Zagraniczne sklepy w PL to dla wielu zagranicznych firm rynek zbytu towarów produkowanych w krajach skąd dana sieć sklepów pochodzi. I tak np. są w danym sklepie PL jabłka, ale obok są odmiany z innych krajów, które produkuje się też w Polsce, chyba, że to funkcjonuje tak, że francuskie jabłka czy włoskie są w Polsce, a Polskie we Włoszech i Francji ale nie wydajem mi się.
Ponadto zobaczcie to ;-)
Coś ta cena ostatnio padła, a niektórzy cisną jeszcze niżej, gdy była 1zł - 0,90 to można było rozmaiać, a teraz nie ma bardzo sensu trzeba zamykać komory...
Mam pytanie czy idzie jakiś export bo dzwoniłem ostatnio do zapyjaznionej firmy exportowej z zapytaniem o export to dostałem odpowiedz że nie ma zainterosowania i oni nic nie robio i nie wiedzo kiedy coś będzie szło.
Tomek111, 2015-10-27 08:09, napisał:
Idzie gdzieś jakiś eksport ??? Może do Wietnamu ???
Nie wiem jak to się odnosi do Wietnamu,ale z tego co się orientuje to np. z Chinami, Europejscy eksporterzy żywności handlują bardzo ostrożnie i niezbyt chętnie .Chińscy kontrahenci stawiają bardzo twarde warunki , rzadko kiedy stosują przedpłaty ,a jeśli już to resztę kasy płacą dopiero po sprzedaniu towaru w Chinach . Miejmy nadzieję że Wietnamscy kupcy będą łatwiejszymi partnerami w handlu....
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl