a my mamy po 2000 i otwieramy jak bedzie pp 2
zł
U nas na wiosce ludzie chcą sprzedać i mieć jakieś tam pieniadze a nie jak nie którzy posprzedawali ze strachu w luty i marcu po 50-70gr a teraz zazdrosną..jabłek jeszcze co niektórzy mają jeszcze dużo . Tylko obawiam się ze teraz mogło zostać dość dużo samego idareda i oby teraz nie przytkało.
Każde jabłko jest teraz poszukiwane ,ze sprzedaża nie ma problemów co bedzie to niekt nie wie .Najwiekszy kłopot to chyba maja Ci co szybko sprzedali i teraz sie martwią tymi co nie sprzedali
1,50 netto praktycznie wszystkie kolorowe razem z Idaredem.Gala `2zl.Mogielnica.A jak ceny w innych regionach Polski?
Nikt nie płaci 1,5 zł. Na igr. Jest sporo ogłoszeń i cena jaką oferują to 1,2 - 1,3zl za jabłko od 7cm
Kalif, 2015-04-15 09:22, gnapisał:
Dzisiaj ładuje tiry po 1,55 Ligol, Szampion
Sobienie Jeziory 1,4 netto
Zbyszek124, 2015-04-15 08:15, napisał:
Nikt nie płaci 1,5 zł. Na igr. Jest sporo ogłoszeń i cena jaką oferują to 1,2 - 1,3zl za jabłko od 7cm
Po 1,50 netto to moge dzisiaj robic i tylko dawaj.Zbyszek nawet jezeli twierdzisz,ze 1,20-1,30zl to i tak nie 0,50gr,coz trzeba sie pogodzic.
dareks55, 2015-04-15 11:52, napisał:
Zbyszek124, 2015-04-15 08:15, napisał:
Po 1,50 netto to moge dzisiaj robic i tylko dawaj.Zbyszek nawet jezeli twierdzisz,ze 1,20-1,30zl to i tak nie 0,50gr,coz trzeba sie pogodzic.
ECO dziś proponowali mi 1,3 zł za wszystkie łącznie z idaredem na sortowanie.
cena cały czas wzrasta gala 2zł za czerwone bez problemu 1,5 zł ,a za ładnego idareda to można wynegocjować1,6zł
Nie wadomo kogo słuchac.............http://biznes.onet.pl/wiadomosci/rolnictwo/ceny-zywnosci-nie-beda-rosnac/5bwpsk
mi proponowali 1,45 za idareda, ale bardzo się nie interesowałem, więc 1,5 zł pewnie da radę bez problemu
wojtekx, 2015-04-15 22:22, napisał:
Nie wadomo kogo słuchac.............http://biznes.onet.pl/wiadomosci/rolnictwo/ceny-zywnosci-nie-beda-rosnac/5bwpsk
najbardziej przejmują się tym ze cena nie będzie rosnąć firmy exportowe i sadownicy co sprzedali jabłka po 45gr ,jabłek już dużo nie ma ,a dopiero połowa kwietnia a jabłko można sprzedawać jeszcze w maju ,czerwcu ,lipcu ,za gale płacą 2 zł i mogą to i za inne odmiany niedługo też tyle będą płacić
Miałem mozliwosc sprzedania idareda po 1,5zł ale co do czego okazało sie ze jabłko miało isc do Hiszpanii i był wymagana bardzo wysoka jakość tzn. 70%wybarwienia. i jedrnosc itp...to trochę za duże wymagania jak na zwykłego idareda sprzedaje trochę taniej ale idzie prawie wszystko.
Ciekawa wypowiedz Putina.
telekonferencja Władimira Putina
Pada pytanie o polskie jabłka.
"Dostajemy to samo, te same polskie jabłka, które docierają do nas przez inne rynki" - oburzają się internauci, piszący do Putina.
Władimir Putin ostro odpowiada:
- Trzeba by spojrzeć w oczy tym celnikom, którzy przepuszczają takie jabłka do Rosji - mówi Putin. Jego zdaniem sposobem na walkę z nielegalnym polskim jabłkiem jest substytucja importu.
Po tym sezonie widać ze warto mieć Kontrole i trzymać jabłka min. do kwietnia. Z perspektywy
około 10lat jak pamiętam to tylko sezon 2009/10 był nie udany i rok temu trochę cena spadła pod koniec maja a tak w ciągu 10lat na wiosnę mamy zwyżkę ceny i niezły zarobek na jabłku. Dziwie się ze ludzie inwestują kupę kasy w chłodnie KA a później jabłko sprzedają styczniu lub lutym. A cena później na wiosnę rośnie razy 2x... Zauważyłem tez ze wystarczy jakaś plotka ze na wiosnę może być problem z jabłkiem to nagle większość zaczyna otwierać i sprzedawać jabłka w lutym...A później nie ma jabłek i cena rośnie, tak jest w tym roku i tak było 2lata temu.,, Jeszcze dodam ze wzrost ceny na wiosnę jest bardzo znaczący bo nawet około 1zł i wiecej. a spadek jak czasami następuje jest minimalny. bo zaledwie 20-30gr.,,Wiec ryzyko prawie zawsze się opłaci.
Po jednym sezonie to sobie można wyciągać wnioski. Generalnie coś tam więcej zostaje, ale nie częściej niż co 2 rok. A żeby cena ze stycznia/ lutego skoczyła w maju 2-krotnie to nie potrafię sobie przypomnieć. może i kiedyś tak było, ale diabelnie rzadko. A co kilka lat zdarza się nieźle na tym umoczyć. Chłodni KA jest już dużo i to nie te same pieniądze co 10 czy 15 lat temu.
Za rok raczej można zapomnieć o tych pieniądzach co są w tej chwili,ludziska będą trzymac na zaboj,to samo będzie z Przemyslami, rok rokowi nie jest równy.jablko 1,60zl netto,w oczach drożeje, ale spokojnie,pewnie zaraz Argentyna z jabłkiem na Rosję ruszy,cena zrobi swoje.
Generalnie nie wolno panikować trzymać trzeba min. Do kwietnia dużo ludzi tak robi i żyją na wysokim standardzie. Napewno teraz będzie trudno o taki rok jak ten bo pewnie każdy będzie mądry a kontroli KA co roku przybywa. .
Kazdy madry napewno za rok nie bedzie skoro do tej pory madrym nie jest. 25 lat wolnego rynku i ciezko wiekszosci zrozumiec ze wszystko od nas może zalezec co nie znaczy ze zalezy i że kiedykolwiek bedzie zalezalo. Ktos kto jest madry rzuci haslo "od jutra tanieje" i pozamiatane na 5 miesiecy. Tak bedzie za rok. Chcę sie mylic.
A czy "ludziska będą trzymać na zabój " w przyszłym roku to zależy od tego ile będą mieli w kieszeni,bo taka jest prawda ,że żeby trzymać to trzeba mieć zapasy...życie kosztuje,obróbka sadu przecież,jeśli ktoś zaczyna sprzedaż w maju....a jeśli się nie trafi lub co roku "nie styka" ,żeby przytrzymać to i na drugi rok tym bardziej się nie da...jak ludzie posprzedawali w tym sezonie po 40 czy 50 gr to jak sobie wyobrażacie ,że zaczną sprzedaż powiedzmy w kwietniu 2016?Pozdrawiam cierpliwych
był u mnie ukrainiec i mówił ze zamówił Camspura za 1.70
inny mówił za moze dac 1.50 za czerwone....
na igrit widze duzo ofert powyzej 2 zł jak jest na prawde sprzedał ktos za tyle ?? lub miał propozycje ???
Monika33, 2015-04-19 09:49, napisał:
A czy "ludziska będą trzymać na zabój " w przyszłym roku to zależy od tego ile będą mieli w kieszeni,bo taka jest prawda ,że żeby trzymać to trzeba mieć zapasy...życie kosztuje,obróbka sadu przecież,jeśli ktoś zaczyna sprzedaż w maju....a jeśli się nie trafi lub co roku "nie styka" ,żeby przytrzymać to i na drugi rok tym bardziej się nie da...jak ludzie posprzedawali w tym sezonie po 40 czy 50 gr to jak sobie wyobrażacie ,że zaczną sprzedaż powiedzmy w kwietniu 2016?Pozdrawiam cierpliwych
Nic dodać nic ująć. Rynek ma to do siebie, że sam się reguluje co pokazał zresztą poprzedni sezon, a mianowicie wiosna. Wycofanie z rynku to szkoda dla sadowników i to się odbije jeszcze na nas.
Ja chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje pan IDARED ? Chyba trochę rozstrzał jest w tych cenach i na korzyść sadownika będzie rzetelna informacja tutaj, by nie dać się oszukać przez kogoś "cwanego"
Pozdrawiam
Te ogloszenia 2 a nawet 2.3 zl za czerwone to chyba jakis zart .z tego co sie orjetuje to kolo 1.5 mozna wgp wziasc moze troche wiecej
Ten sezon przejdzie do historii jako bardzo dziwny nie spotykany działający wbrew prawu handlu...Według wszystkich ekonomistów europejskich i polskich, Rosja miała byc w głębokim kryzysie a tym samym miała bardzo miało kupować ze względu na spadek rubla i biedniejszych Rosjan. a do tego cena jabłka jest 3razy droższa. A jak pokazało życie gospodarka rosyjska wychodzi już z kryzysu i wychodzi na prostą rubel jest chyba najlepsza waluta najmocniejszą waluta w tym roku bo ze z ceny 75 rubli za 1dolara spadła juz do 49rubli za 1$ .. Nikt nie przewidywał ze w tak krótkim czasie Rosja tak szybko się podniesie,. Wiem tez ze cena droższego jabłka to tez zasługo własnie wzrastającego wartości rubla, gdyby rubel rosyjski był słaby na pewno nie mielibyśmy takich cen...Ci co sprzedali jabłka z KA w styczniu lub lutym po 50gr mimo wszystko postąpili bardzo rozsądnie a ci co wstrzymali sprzedaż do teraz po prostu zagrali Va Bank. Równie dobrze mogło byc tak ze teraz jabłko mogło by kosztować 40gr i nie było by gzie je sprzedac... Co do cen jeszcze w czwartek eco frutisc proponowali mi za jabłko 1,3zł a tu piszą ze juz jest 1,8zł troche dziwne
złośliwiec chyba raczej to nie żart, jeden z moich odbiorców co ma troszkę mniejsze wymagania a cenę z reguły 10-20gr niższą dziś zadzwonił, ze daje 1,8zł za idareda, okolice Warki
Cena 2 złote chyba na ta chwila są jako marzenie realne ceny to max 1,5zł a nawet niżej..
jak ktoś chce być robiony w balona niech sprzedaje po 1,5zł albo mniej, cena którą podałem wyżej to jest oczywiście netto, więc do 2 zł brutto już nie wiele brakuje
jak cena tak będzie wzrastać to w połowie maja 2,5zł a może nawet 3zł ,w tym roku chyba zbraknie jabłek
cena rosnie i chłopy trzymaja kontrole z samym Idaretem zamkniete i czekają na cene, oby nie było tak że nagla wszyscy zaczna otwierac i cena nagle spadnie do 1zł :P
Na te chwile czerwone po 1,70 netto
Idaret nawet 2zł się pytaja czy chcemy otwerać :P i obiorą wszystko od 6,5
tak więc chyab faktycznie na te chwile nie ma idareta jak chca każda ilośc i dobrze płacą
Obecnie rejon białej rawskiej otwiera swoje chłodnie ULO .. Co do ceny nie wiadomo jak dalej bedzie bo na złosc zaczął taniec rubel...
Widac na Igrit'cie ze otworzylo sie sporo komor,zejscie moze zrobic sie slabsze bo chyba wiecznie nie bedzie "gorkowalo"...????Ja jutro koncze Rubinstara z championem w cenie 1,80 netto.
Cena wzrosła w ciągu tygodnia o ok 20%, także otworzą, przemieli się i pewnie dalej w górę. Ja już też ostanie jabłka
Za idareta to juz 2 zl bez problemu płaca inne odmiany nie wiem ale słyszałem cene 2,7 zl za alwe jabłek brakło chyba bo cena w ciagu tygodnia skoczyła z 1,3-1,5 na ponad 2 zl
Idared Najdared 2-2,2 zł, Prince 2,2, gala Must 2,4, Czerwone 2 zł , golden 2 złceny netto bez kartonu, Siedlce, Łosice
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl