golden 6,5+ 1,00 szapion 7+ 0,90 ligol 7+ 0,85 dzis ładowalem na ukraine jablka z ka mysle ze zeta bendzie lada chwila
golden 6,5+ 1,00 szapion 7+ 0,90 ligol 7+ 0,85 dzis ładowalem na ukraine jablka z ka mysle ze zeta bendzie lada chwila
Nas interesują ceny na skupach a nie jak jakiś Ukrainiec kupuje tira na podwórku on może i za jabłko dać 1,5zl jego sprawa. Na skupie jabłka są około 80gr.i coś czuje ze dziś juz nie będzie podwyżki.
na igrit widze ogłoszenie kupie jabłka princ 1,3 zl golden 1,3 zl gala 1,3 zl alwa 1,2 zl za jonagoreta 1 zl oferuja za idareta 0,9 do 1,2 zl nawet jak jest czerwony najdared w grupach najtaniej bo nawet za 60 gr chca kupowac co niektórzy , duzo ludzi na banki ładuje całe komory takze jabłek do maja braknie na 100%
Napewno braknie .jak braknie to mi wlosy wyrosna ,nie pamietam zeby kiedys brakło jabłek w PL,może bylo mało ale nigdy nie brakło :p
zaintersowanie na jabłko jest bardzo duze cena kiepska moze to przez to.. mysle ze dobrego towaru braknie a cena wzrosnie
wystarczy tylko żeby cena spadła 5 do 10 gr i bardzo duśó komór sie otworzy a wtedy każdy wie co będzie....
60gr to będzie w tym roku jeszcze dobra cena
Będąc w Biedronce popatrzyłem na jabłka i kraj pochodzenia większość ceny około 5 zł, jabłko importowane.
p.s. a z tym igritem to bym nie przesadzał, mozna pisać jak się z kimś zrobi interes inaczej gadanie, że tam widziałem ogłoszenie, kupię Idared 1.50 zł to sianie popeliny. Takie ogłoszeni sam mogę dać nie majac zamiaru kupna, albo jak taki pewien pan z radomia ogłaszać się dużo, z którym ciężko coś dogadać.
gardner, 2015-03-14 22:04, napisał:
wystarczy tylko żeby cena spadła 5 do 10 gr i bardzo duśó komór sie otworzy a wtedy każdy wie co będzie....
I to jest właśnie patologia poskiego rynku owocowo - warzywnego. I od kilku lat doskonałe narzędzie do "wydymania" dostawców na ich własne życzenie.
gardner, 2015-03-14 22:04, napisał:
teraz trzeba uwarzać bo zaczyna brakować jabłek i pewnie firmy exportowe będą chciały obniżyć cene ,zeby sadownicy zaczeli otwierać komory ,jeszcze do chandlu jabłkami jest marze ,kwiecień ,maj ,czerwiec ,lipiec i jabłka napewno się sprzeda ,a cena jeszcze będzie wzrastać ,jak firmy eportowe zaczną obniżać cene to niech sobie obnirzają ,wtedy wystarczy spokojnie czekać i nie sprzedawać jabłek przez tydzień a cena znowu wzrosnie
Aby teraz nie było tak ze grupy zaczną swoje jabłko sprzedawać a wtedy może się zrobić panika na rynku. Co do handlu to w kwietniu święta a w maju pewnie około 20 może pojawić się truskawka a wtedy mało kto kupuje jabłko.
wojtekx, 2015-03-15 13:26, napisał:
Aby teraz nie było tak ze grupy zaczną swoje jabłko sprzedawać a wtedy może się zrobić panika na rynku. Co do handlu to w kwietniu święta a w maju pewnie około 20 może pojawić się truskawka a wtedy mało kto kupuje jabłko.
grupy co roku sprzedają swoje jabłka i truskawka pojawia się w maju ,teraz to najwarzniejsze zeby nie panikować i spokojnie sprzedawać jabłka ,a cena będzie wzrastać ,zawsze jak zaczyna brakować jabłek to firmy exportowe prubują obniżać cene i rozsiewają plotki ze jabłko nie będzie szło.
jak ktoś wspomniał masa ludzi wysyła jabłka na banki kaliber od 6 aby zgnite nie było, wybarwienie i odmiany bez większego znaczenia.
Dlatego cena jabłek wzrasta bo kto da eksport po 60gr jak może dac na banki po 1,70zł (minus koszta opakowań i transportu) bez marudzenia i w czym popadnie bez układania?
Tylko banki sie kiedyś skończą ale i tak masa towaru zostanie do tego czasu sprzedana
do wojtex a po maju czerwiec a po czerwcu lipiec i tak dalej i tak dalej.ty jestes pierwszy do siania propagandy.wytlumacz ludziom dlaczego idared i inne kosztuja 1zl a co powiesz jak bedzie 1.5zl? zacznij ukladac przemowe bo jeszcze masz czas.a moze wojtex to nasz slynny profesor
Kolego może napiszesz kto Ci tak proponował bo mi oferowali dzisiaj tylko złotówkę
Maksymalnie proponują za ładnego Idareda 1,10. Za Najdareda 1,30, a za inne odmiany od 0,9. Może 1,3 za Idareda proponują, bo sprzedają go za Najdareda !
idared 1,3 zl i szukaja bo brakuje 1,5 moze by wydarl za idareta jakby sie trafil klijent gala ledwo 1,2 najgorzej jonagored i szampion princ tez slabo 1zl obecniedo 1,3 ale od 8,5 cm na banki po 1,7 zl ;) spady ida
Gdzie masz na banki 1,7zl.? No chyba ze robisz swoje klatki i wpisujesz koszt Opakowania 4zl/sztuka ale o tym się już nie mówi. Znajomi dostał nie dawno rozliczenie i wyszło mu 1zl/kg.
Ja to nie wiem, co się tak wielu uparło, ze za wycofanie dostaną wiecej niż przewdziała to UE, oczywiście konszachty, kręcenie to co innego, ale czarno na białym jest napisane ile za jabłko sadownik dostać może.
http://fotosik.net.pl/di/RW16/bezplatna_dystrybucja.jpg
Czarno na białym - za pakowanie i sortowanie dostają dodatkowe 187,7 EUR/tona. Jeszcze dodatek za transport przysługuje.
A trafiała się też dystrybucja w skrzynkach jedynkach skupionych po 1-2 złotych.
Może wam się przyda:
jabłko 16,98/100kg
sortowanie i opakowanie 18,77/100kg
transport 25-200km 41,4/1000kg
Podane kwoty w euro
A Rosja łata dziury w granicach, następny ciekawy artykuł:
http://wyborcza.pl/1,76842,17642890,Rosja_zakaze_importu_owocow_z_Serbii__Bo_sprzedaja.html
Serbia ma jednak sposób na kontrole w dokumentach aby uniknąć kontroli wpisują "karabiny i amunicja".
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/swiat/rosja-coraz-bardziej-zaniepokojona-przemytem-jablek/82y6cl
Kolejna propaganda lub może dość do całkowitego zatrzymania exportu do Rosji. Teraz może być wielka loteria. Mamy 10dni.
ile chodzi w sandomierskim Idared 70+ z przechowalni, ja slyszalem o cenie 95 groszy, jak to wyglada?
Idared Sandomierz z przechowalni po 0.80 i ciężko ich ruszyć.
Chyba że ktoś ma lepsze dojścia to podawać :D
Niektóre sortownie szukają jabłek, i nie mają gdzie kupić bo ludzie wstrzymują się z handlem jabłek. W okolicy Wilkowa wiszą kolorowe ogłoszenia że kupią "wszystkie odmiany wszystkich rozmiarów ", czy coś w podobie.
Teraz jest wielka zagadka co bedzie dalej,caly czas drozeje,niby dopiero jest koniec Marca,ale....roznie moze byc,czuje,ze po swietach jablka sie pokarze,bo "drogi towar z pod ziemi wychodzi"..ceny 1,20 netto za kolorowe.
jesienią jabłko na export musiało mieć minimum50% wybarwienia ,żadnej ryski ,a pieniądze po 60 dniach i sadownik musiał dzwonić do exportera i się prosić o pudełka ,a teraz wystarczy tylko ze 20 % wybarwienia ,i pieniądze płatne przy załadunku i teraz to nie sadownik dzwoni tylko exporter i się prosi zeby ładować ,idared 1,3 zł +vat i tendencja jest wzrostowa i wszystko wskazuje na to ze w tym roku chyba zbraknie jabłek
A co bedzie jak Rosja uszczelni export jabłka z Białorusi i Serbi ? Pomyślał kto o tym , jaki może być tego finał?
witam
tylko ile w waszej okolicy macie jabłek?? w rejonie sandomierza nie wiele kto ma jabłka w kontroli wszyscy na dary "sprzedali"
Pamietam o tej porze rok temu jeszecze przechowalnie rzadziła na giełdzie w sandomierzu . duzo jabłka zmarnowane zostało na dary a teraz jeszcze nie bedzie czym handlowac.
jak w grójeckim dużo jabłka zostastało ??
Na banki żywności jak wiemy był limit 150tys/ton i do do czerwca (ale prawdopodobnie i tak nie uda się nam tej ilości oddać do banków) a to ilość która i tak nie do końca rozwiązuje problemu. Obawiam się ze jednak te jabłka są tylko czekają na lepsze czasy.
roxana, 2015-03-28 21:41, napisał:
A co bedzie jak Rosja uszczelni export jabłka z Białorusi i Serbi ? Pomyślał kto o tym , jaki może być tego finał?
rosja dobrze wie że po wprowadzeniu embarga i tak polskie jabłka trafiają na ich rynek i jak by rosjanie chcieli uszczelnić export to by to zrobili już we wrześniu i nawet kila by nie wpuścili do kraju
Ja myślę, że jabłek jest na tyle mało, że spokojnie za czerwone po świętach bedziemy 1,50 brać.
Wymagania też coraz mniejsze, jesienią było 50% wybawienia koniecznością , teraz i 20% wystarcza.
Dziś było spotkanie z doradcą z Holandii i powiedział ze polskie grupy zaczyna już kupować jabłka z Belgii Holandii i Włoch gdyż cena są juz porównywalne tak ze nie liczy by na dalszy wzrost ceny. Druga sprawa co się stało z polskimi jabłkami były i nie ma, co wyparowały.
Z jabłkami jest tak, jak pisałem w komentarzach jeszcze na starym forum. Dużo kolegów nie wierzyło, że się wogóle uda sprzedać, a jakie wtedy padały liczby, jaki pesymizm, itd.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl