Jaka jest teraz cena Goldena +70 i Gali Must +65 w rejonie grójca?
grhist, 2015-02-23 21:50, napisał:
dziś usłyszałem, że jak ruszy za parę dni jabłko na charytatywne to cena eksportu ma się zatrzymać albo nawet spaść, przecież to miało zadzaiałąć odwrotnie, słyszał ktoś coś o tym?
Cos chyba odwrotnie jak nie ruszy jabłko na banki zywnosci to jabłek bedzie wiecej na export a wtedy moze byc róznie.
podobnie uważam kolego wyżej, chyba to chodziło bardziej o ceny na rynkach krajowych i marketach, z drugiej strony teoria a praktyka w naszym kraju to dwie różne kwestie
Jeszcze miesiac temu idared był 40gr dzis 70gr jak bedzie 1zł otwieram swoja KA mysle da sie osiągnąć ten cel w tym tępie
Zbychu bardzo możliwe miałem otwierać w tym tygodniu KA ale zaufany odbiorca kazał poczekać jeszcze bo w następnym tygodniu będzie mógł zapłacić jeszcze jakieś 10gr więcej...
jaką można uzyskać aktualnie cenę za łądnego i czystego goledena od +7? golden z KA. Zaczynam głupieć powoli..
Pamiętam był taki rok kiedy jabłko było też tanie, ja sprzedawałem idarda coś niecałe chyba 60 groszy to był styczeń jakoś tak, inni czekali na lepszą cenę, przyszedł luty potem marzec i zrobiła się taka bryndza, że zamiast cena wzrosnąć cena spadła. Kolega czekał bo jego jabłko miał załatwić znajomy biznesmen (proponowałem mu wtedy, aby sprzedawał jak ja sprzedawałem tym samym chłopakom co brali moje jabłka) no i się doczekał, ale transportu po spad, taki był efekt.
Ponadto teraz wszyscy będą otwierać swoje magazyny efekt może być taki, że bedzie nadmiar, a banki pękają w szwach.
*p.s. mam do wynajęcia rębarkę/rozdrabniacz jak ktoś chce przetestować jak sobie ułatwić życie z gałęziami to wypożyczę sprzęt.
1 zł za idared to krotka kwestia czasu. Ceny idą w gore a jabłek systematycznie ubywa
Z tymi cenami jabłek to wynik raczej banki spekulacyjnej bo towaru mamy więcej niż rok temu a po prostu nie ma na rynku jabłek i dlatego obawiam sie ze gdyby doszło do jakiegoś zastoju w exporcie ta banka by po-prostu pękła a to sie równa sie z spadkiem ceny.
o jakich ty cenach mowisz,o tych marnych 60gr? odejmij tylko prad i ubytki to ile ci zostaje.moze innej matematyki sie uczyles .daj spokoj i nie sij popeliny.
Sam szykuje cena 55gr przez pośrednika idzie do eco cena taka sama . Tylko że zaczynają sie zwroty z chlodni i ka . Aktualnie export stanoł. I chyba opruznie magzyny do reszty i sypne po 33gr wszystko . Sezon wielkich strat.
Eksport na 8 marca zawsze stawał i tak około miesiąca zobaczymy czy wtym roku będzie podobnie
export wcale nie staniał tylko jak zwykle jak zaczyna brakowa jablka ,to firmy exportowe rozgłaszają plotki ze export bedzie taniał
Za Idareda płacą bo generalnie mało go jest dużo ludzi wywiozło na jesieni na spad albo na sieczkę przerobiło jak się okazało zaczęło go brakować więc oferują lepszą cenę za tę odmianę, ale ceny jakie są teraz a wymagania to jakaś pomyłka 60-70 max, z KA ULO (odlicz przechowywanie) za dobre jabłko tyle to powinien kosztować spad.
Spad poszedł troszkę w górę to cena expotu musiała skoczyć, ale różnica 20-30 groszy.
słabo płacą w dąbrówce, u mnie 70gr idared, inne 60gr, ale coś przebąkują, że ma stanieć
napewno stanieje idared na 80gr .wszyscy go szukaja i napewno stanieje.w eco gala royal 1.3 a inne 65 gr od 7cm
Słyszał ktoś ze Rosja zdjęła w czwartek embargo na jabłka z Mołdawii i może być tak ze część jabłek będzie szła własnie z Mołdawii..
Słyszalem że jedna z sortowni chciala dać większą cene za jablko to zaraz prezes dostawal nie miłe telefony. To wszystko to jest zmowa. A to są często też sadownicy. Co tu się dziwić jak na protesty jedzie mało sadownikow, jak wielu jest takich co się wzbogacili, i tylko czekają kto upadnie za dlugi, a pozostali przejmą jego ziemie. .
jak dobrze że ny sadzimy idareda, szkoda tylko że w tym roku tak mało:(
Idared szedł, idzie i będzie szedł jeszcze wiele lat choć nasz szacowny prof. emeryt twierdził wiele lat temu że jego koniec jest bliski.
My wymieniamy nasadzenia tylko na jonagoreda i idareda
ładny idared 70gr, ruch duży
Nie rozumiem dlaczego wiele osób” wiesza psy” na grupach. Nie słyszałem o obowiązku handlowania z nimi ,jeżeli komuś nie odpowiada to jest dużo innych możliwości tylko ja nie mam sklerozy i pamiętam jak nawet przy mniejszej ilości jabłek wyglądał handel.
Zaraz ktoś powie że nosił ręcznie kartony ale wiedział za co nosi i było go stać na więcej lecz cena nie zależy tylko od grup. Normalna grupa założona przez sadowników ma marżę 40-50 gr. co po odliczeniu opakowania, palety, sortowania, transportu, wymuszonych przez markety promocji,itp .czyni naprawdę wielkie kokosy? .Owszem powstały pseudo grupy gdzie sadownicy są tylko figurantami potrzebnymi do uzyskania dotacji ale to zupełnie inny temat.
A w Rosj jabłka np. 84 ruble ~ 5 PLN
A normalny to nie wiem jaki jest, ale jak chodzi o taki co na export się nadaje to niektórzy chcą kupować z KA I chłodni po 50 groszy na czipsy - chyba jaieś nieporozumiene bo raczej nikt parcha nie wstawiał do magazynów.
normalny czyli idared bo we wcześniejszym poście podana jest nazwa najdared czyli ten czerwieńszy
darol, 2015-03-04 21:31, napisał:
za naidareda na igrit kupuje 1.2 zl brutto na gotowo
za ładnego idareda z KA to już można wyciągnąć 1,2 zł i opakowanie exportera
jonatansad, 2015-03-06 07:24, napisał:
darol, 2015-03-04 21:31, napisał:
za naidareda na igrit kupuje 1.2 zl brutto na gotowo
za ładnego idareda z KA to już można wyciągnąć 1,2 zł i opakowanie exportera
Może od razu 1,5zł Realne ceny to 80gr Z tego co mówią odbiorcy to mają co raz mniej zamówień na jabłko ,Jabłka z Mołdawii robią swoje ..
taka cena tez bedzie,kwestia czasu. ekosady wczoraj szukali prince za 1.4zl.dopiero mamy marzec, jablkiem z kontroli to zawsze od kwietnia sie handlowalo
czy pamiętacie zeszły rok? ile jabłek zostało export = przemysł ... handel jabłkiem to jak gra w pokera życze trafnych decyzji
Nie ma co się spieszy z handlem jeszcze miesiąc i jabłko pójdzie mocno do góry...
Za Prince'a 1,4 zł to niektórzy proponowali już miesiąc wstecz, a co do cen: aktualną sytuację wyregulowały stawki za wycofanie. Co będzie dalej? Nikt nawet najmądrzejszy nie może wiedzieć - loteria i tyle. Tak samo loterią jest ilu z nas przetwa nastepne lata. Niestety niewiele tu zależy od nas. Optymizm jest wskazany ale wieloletnia dobra koniunktura uśpiła nasz realizm. Póki co jabłek w chłodniach jest jednak sporo, nie tylko u nas, bo w Europie również,a tam nastąpiło wstrzymanie bo czekają też na lepsze ceny.
cena jabłek idzie w góre ,a idareda to już zaczyna brakować ,teraz trzeba uwarzac bo pewnie firmy exportowe będą chciały się dogadać i obniżyć cene ,co roku tak firmy robią jak zaczyna brakować jabłek ,będa rozgłaszać informacje ze export stanął, ze ceny zaczynają spadać ,a wszystko po to zeby kupić jak najtaniej ,a sprzedać jak najdrożej .
studnt, 2015-03-08 19:29, napisał:
teraz jabłek brakuje a na igrit cena za idareda 1.2 netto
Dzwoniłeś .? Jak na razie popyt na jabłka jakby letkko spad i ceny stoją ,,80gr
80 gr-1 zl za idareda realne przy czym 1 zl to kiedy sa pod sciana i nie maja czym zaladowac.we wszystkie ogloszenia nie nalezy wierzyc jak dostaniesz pudelka po 1.2 to ok .Jednego juz namierzaja po adresi ip podszyl sie pod jakas gp i oglaszal ze kupi kada ilosc jablek czerwonych po 1 zl
80 gorszy oferują za czerwone, a idareda faktycznie można już sprzedać za 1 zł za samo jabłko, ale jak to z kupcami jeden da 80, drugo może nawet i 1 zł, a jeszcze ktoś inny może i zaoferować 1.20 tylko nie każda cena dla każdego jest dostępna.
Okolice Grójca ceny już 80gr wszystkie czerwone 7+.. Powoli trzeba chyba otwierać aby do świąt trochę sprzedać
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl