jaka cena za idareda z chłodni jest
Witam,
Jakie ceny aktualnie za prince i champion 7 + w okolicach grójca ?
Pozdrawiam
okolice grójca princ 1,30+7 czempion 0,80 +7 ligol 0,90+7 kontrola masakra opuszczaja przechowalnie zanim podniesc kontrole
PRINC, 2016-01-14 17:03, napisał:
okolice grójca princ 1,30+7 czempion 0,80 +7 ligol 0,90+7 kontrola masakra opuszczaja przechowalnie zanim podniesc kontrole
Masakra to otej porze z kontroli sprzedawać jak jeszcze chłodnie pełne.
kargol, 2016-01-14 20:16, napisRINC, 2016-01-14 17:03, napisał:
A jak ktoś ma same kontrole to kiedys trzeba zacząć handlować
Szymke,jak masz samą kontrole,to za kilka lat nie bedziesz wiedział co z pieniedzmi robic :)
Bedziesz milionerem :)
szymke, 2016-01-15 07:39, napisał:
kargol, 2016-01-14 20:16, napisRINC, 2016-01-14 17:03, napisał:
A jak ktoś ma same kontrole to kiedys trzeba zacząć handlować
No na pewno nie teraz i dołujeż cene bo kupiec do mnie przyjeżdza i mówi że kontrole otwierają po 0,80 groszy a ja z chłodni to mam penie taniej sprzedać po 0,70 czy po 0,60. Kontrole otwieraj w maju a nie wstyczniu jak przestuj jest.
Martin005, 2016-01-15 14:43, napisał:
Zbyszek kilo jablek za litr ropy :) Też dobry układ :)
Kilogram jabłek juz kosztuje tyle co litr ropy tylko ze bez podatków..
Martin005, 2016-01-15 14:41, napisał:
Szymke,jak masz samą kontrole,to za kilka lat nie bedziesz wiedział co z pieniedzmi robic :)
Ja akurat mam kontrolę i chłodnię ale mam znajomych co mają po kilka komór KA itylko takie i handel jak mówią kiedyś trzeba zacząć.
A po drugie komór dużo przybyło i jak każdy będzie trzymał do maja to też nie będzie dobrze chociaż rynek jest nie przewidywalny.
szymke, 2016-01-16 13:10, napisał:
Martin005, 2016-01-15 14:41, napisał:
Ja akurat mam kontrolę i chłodnię ale mam znajomych co mają po kilka komór KA itylko takie i handel jak mówią kiedyś trzeba zacząć.
A po drugie komór dużo przybyło i jak każdy będzie trzymał do maja to też nie będzie dobrze chociaż rynek jest nie przewidywalny.
Wariat teraz jabłka z kontroli sprzedaje. Dzięki takim wariatom handlowiec zarabia kase i to dużą. Stać cie na kontrole i powinno cię stać na przetrzymanie i przynajmniej na zwrócenie kosztów.
Jeśli ktoś robi chłodnie to robi kontrole i w ciągu istatnich 10 lat 99% powstających chłodni to są kontrole. A każdy może sprzedawać kiedy mu pasuje, i denerwują mnie komentarze że kontrola to w maju. Ja sam mam tylko kontrole i też się zastanawiam czy teraz nie sprzedawać. Jabłka jest ogólnie dużo bo było bardzo słabe zejście do tej pory względem poprzednich lat.
Odnośnie cen Golden 7+ 1,3zł , 6,5+ 1,1zł cena brutto
jak aktualne ceny? Józefów i okolica masakra, przechowalnia: jonagoldy 60gr, idared 65gr, chłodnia +10gr, prince 0,8-1zł
silas1977, 2016-01-18 21:24, napisał:
Jeśli ktoś robi chłodnie to robi kontrole i w ciągu istatnich 10 lat 99% powstających chłodni to są kontrole. A każdy może sprzedawać kiedy mu pasuje, i denerwują mnie komentarze że kontrola to w maju. Ja sam mam tylko kontrole i też się zastanawiam czy teraz nie sprzedawać. Jabłka jest ogólnie dużo bo było bardzo słabe zejście do tej pory względem poprzednich lat.
Odnośnie cen Golden 7+ 1,3zł , 6,5+ 1,1zł cena brutto
I dzięki wam mamy teraz niskie cenny dzięki. Na bronisze tak samo przywozi taki jeden przemysł i taniej sprzedaje niż gdyby wysypał. Takim gospodarzom powinno zabronić uprawy rolniczej i handlu
Zejscie słabe to chandlowcy cena w dól,a nie że kontrole otwierają,jesli otwiera kontrole teraz to musi bo teraz sie nie opłaca jej otwierac.Bądzmy dobrej mysli i nie zganiajmy wine na tych co sprzedaja,może bedzie lepiej,ja ze zwykłej chłodni goldena sprzedałem po 1,1 a teraz resztę po1zł na sortowanie od 6,5,życie, a gala stoi a miało być tak pieknie.
Dobrze,niech sprzedają teraz z kontroli.A w majuu bedzie po 2 zl,tak jak w zeszłym roku :)
hmm to tylko pokazuje jakie jabłko sprzedajemy. Liczy się przede wszystkim jakość jabłka i jego parametry. Jeżeli masz gówno z chłodni i po 24godz. po zakupie przez konsumenta jabłko trafia do kosza do takiego jabłka nie powinno być w obrocie. Dziwię że jeszcze ktoś pod koniec stycznia oferuję jabłko z tzw. przechowalni. Ja zaczynam sprzedawać kontrolę bo jabłko powino schodzić płynnie i nie powinno się czekać na ostatni moment. Czy uważasz ze jak wszyscy otworzą w jednym momencie to ceny będą wysokie? obawiam się że nie, chociaż cenę powinien kształtować popyt i podaż to w przypadku jabłek działają chyba jeszcze czarne moce :)
powiat opolski idaret +6,5 60gr, +7 idaret, ligol, eliza, jonagored 0,70gr , alwa 1 zł, red jonaprince 1.2 zl
janekr, 2016-01-20 19:58, napisał:
hmm to tylko pokazuje jakie jabłko sprzedajemy. Liczy się przede wszystkim jakość jabłka i jego parametry. Jeżeli masz gówno z chłodni i po 24godz. po zakupie przez konsumenta jabłko trafia do kosza do takiego jabłka nie powinno być w obrocie. Dziwię że jeszcze ktoś pod koniec stycznia oferuję jabłko z tzw. przechowalni. Ja zaczynam sprzedawać kontrolę bo jabłko powino schodzić płynnie i nie powinno się czekać na ostatni moment. Czy uważasz ze jak wszyscy otworzą w jednym momencie to ceny będą wysokie? obawiam się że nie, chociaż cenę powinien kształtować popyt i podaż to w przypadku jabłek działają chyba jeszcze czarne moce :)
Tylko, szkoda, ża tak niewile osób tak samo myśli. Co niektórzy trzymają jabłko w przechowalniach ile się da jak zaczyna się przerabiać to zaczynaja sprzedawać, bo wcześniej czekali na cenę. A potem wystarczy popatrzyć co leży w sklepie - to niekiedy nadaję się tylko dla babci która nie może pogryżć i kto to kupi? A potem nie można uzyskać normalnej ceny za jabłko z chłodni lub KA, bo ciągle na półkach w sklepie zalega to co już dawno powinno polecieć na taśmę. Jabłko z przechowalni które nawet dziś wygląda "dobrze" po 2-3 dniach i kilkuset km transportu i wygląda, że ludzie wolą kupić mandarynkę czy pomarańcza. Czas kiedy z KA sprzedawało się dopiero w maju lub czerwcu już dawno minął bo ile powstało KA w ostatnich kilku latach. Czasy się zmieniły i o tym trzeba pamiętać. Nie da się sprzedać wszystkiego z KA w ciągu 1 czy 2 miesięcy.
Grójeckie -idared 70+ 0,70-0,80 gr w zależności od firmy inne czerwone ligol, gloster eliza, jonagored 0,70 - 0,80 gr , zejście b słabe
Z tego co słychać juz 70%jabłek pochodzi z kontroli wiec tak dużo nie ma już jabłka z przechowalni.. Jak będzie juz 90%ciekawe kto otworzy kontrole w styczniu.. Podejrzewam ze wtedy nie będzie już się opłacać trzymać jabłka do maja..
ask35, 2016-01-21 09:02, napisał:
janekr, 2016-01-20 19:58, napisał:
Przestancie zwalac wine za niska cene teraz na przechowalnie, ich juz naprawde jest malo. przyczyna jest to ze wschód od nas nic nie bierze i tyle, a jabłek jest za duzo. W maju jak bedzie niska cena tez winne beda przechowalnie? Jak eksport nie pojdzie do Rosji to zadne chiny wietnam itd nam nie pomoze. A tak wogole to ciekawe ile jest w Polsce teraz jabłek, bo jak z 1,4mln to małe szanse na sprzedaz za dobre pieniadze.
Jedna osoba z igrit proponuje za princ KA 1,4
Glostera 0,9 zl 70mm+ zwykla chlodnia
Grójec jabłko idzie i to nawet dobrze tylko ceny marne np idaret jest 0,60-0,80. W czorej byłem na skupie koleś koniecznie idareta z kontroli chciał sprzedać mówił "bo jabłko jeszcze spadnie ". Dzienie dwoni przynajmniej jeden kupiec, tylko te cenny marne. Ponoć znowu jabłko zaczyna iść przez białoruś.
Ważne,że idzie.Wiekszosc wysprzeda sie teraz po 60-80 gr i w maju znowu bedzie 2 zl jak co roku.
KA dalej rządzi :)
A ja myślę że jest problem. bo jak było listopadzie 1zl nie było chętnych a teraz cena spadła na 80gr i wiele osób jest zawiedziony i wstrzymuje sprzedaż.. A tak naprawdę export idzie kiepsko a najgorzej idared.. Jeden skup co rok temu sprzedawał 10tirow dzienie teraz praktycznie nic nie ładuje. Ledwo 1 tir dziennie..
Martin005, 2016-01-22 17:45, napisał:
Ważne,że idzie.Wiekszosc wysprzeda sie teraz po 60-80 gr i w maju znowu bedzie 2 zl jak co roku.
Nie był bym taki pewny bo juz około 80% jabłek w chłodniach jest w KA a na dzień dzisiejszy nikt nie otwiera KA.. Jedynie ludzie powoli sprzedają galę o golden z KA
Martin005, 2016-01-22 17:45, napisał:
Pozdrawiam wszystkich proroków którzy twierdzili ze przemysł w listopadzie bedzie 70-80 groszy, coż takie życie, mi wystarczyło bez nerwów sypanie oprzemysłu w przedziale 0.50-0,54 a odnośnie tematu exportu. ja sprzedaje czerwone z KA 0.90-1zł a białe 1-1.3 w zależnosci od rozmiaru, mi tyle wystarczy bo wiem że przy tak ogromnej masie jabłek w chłodniach i przy tak ogromnej liczbie sadowników, którzy w ubiegłym roku potracili gdyż za wczesnie sprzedali jabłko (wiem i znam kilku) i w obecnym sezonie są zakodowani na DWA ZŁOTE to raczej watpliwa sprawa. do tego dochodzą problemy polityczne oraz niszczenie naszych jabłek za wschodnią granicą. pozdrawiam optymistów i hazardzistów.
Martin005, 2016-01-22 22:15, napisał:
To po co ta kontrola skoro teraz już sprzedajcie?
Kontrola płaciła na wiosnę jak miał jeden sadownik na wiosce.. Teraz jest już za duzo KA ażeby wszyscy otwierali w kwietniu.. ..
Martin005, 2016-01-22 22:15, napisał:
To po co ta kontrola skoro teraz już sprzedajcie?
KA to nie maszynka do robienia pieniędzy, ale magazyn który pozwala na spokojne przechowywanie dobrej jakości towaru w długim okresie czasu.
no i widzimy już gdzie jest główny problem. Ludziska myślą KA jest po aby trzymać jabłka przynajmniej do czerwca a to duży błąd. Chodzi głównie o jakość oferowanego produktu bo tylko za dobry jakościowo produkt można otzymać godziwe pieniądze, chodzi też aby w dłuższym okresie mieć świeży i najpelszy jakościowo towar. To samo dotyczy sprzedaży w okresie zbiorów, nawet jak cena będzie 1.5zł to większość powie nie sprzedam bo w maju pewnie będzie 3zł. Także trzynajcie dalej, otwórzcie wszystko w maju a wtedy napewno cena będzie wysoka :)
Nie sprzedawajcie teraz jabłek handel powoli juz rusza ,trzeba czekac cierpliwie a cena sama sie zrobi czekajmy na min. 1,5zł/kg
narazie niestety tendencja ejst odwrotna, w Grójeckim niektórzy dają za czerwone 65gr
W tym roku z eksportem jablek zanosi się na większą ruletkę, niż nawet w poprzednim, dlatego każdy musi podejmować decyzję indywidualnie a nie słuchać podpowiedzi. Ukraina nigdy nie była znaczącym importerem jabłek z Polski w porownaniu z Rosją, ale jeszcze w grudniu importowała. Jak podaje portal sadyogrody.pl, obecnie przestali ze wzgledu na nieopłacalność importu w wyniku dewaulacji hrywny, nasze jablka sa dla Ukraincow za drogie, podobnie jest z innymi krajami postsowieckiego obszaru. W mediach tylko slyszymy o Rosji a cisza o innych , ktore opieraja swoj budżet na ropie jak Azerbejdzan czy Kazachstan, wszedzie nastąpiła dewaulacja walut i spadek dochodów ludności. Przez Ukrainę i Turcję nie przemyci ponieważ zostały objęte embargiem żywnosciowym, Turcja, glupole za zestrzelenie samolotu a Ukraincy, głupole za przyłaczenie się do sankcji , chociaż nie są w UE.A więc mamy obecnie oprócz embarga dewaulacje walut w panstwach byłego ZSRR, zwiazany z tym spadek siły nabywczej ludności , wieksza kontrola rosyjskich służb celnych, do konca ub. roku Ukraina była w Uni Celnej, gdze mogła zbywać towary na obszarze Rosji, Białorusi i Kazachstanu z pominieciem taryf celnych , od 1 stycznia br. SZLABAN. Dlatego nie dziwią niskie ceny obecnie, a jak bedzie to Bóg raczy wiedzieć i dlatego kazdy powinien byc kowalem swego losu przy podejmowaniu decyzji teraz sprzedawać , nie sprzedawać lub rozlożyć sprzedaż w czasie.
okolice sandomierza golden 1 zl w skrzyniach płaca za całość po uprzednim oglądnięciu podobnie idared
josu20, 2016-01-24 09:52, napisał:
okolice sandomierza golden 1 zl w skrzyniach płaca za całość po uprzednim oglądnięciu podobnie idared
idared 1 zl?
jabłko napewno jeszcze zdrożeje , w tamtym roku zdożało dopiero w kwietniu ,dlatego trzeba jeszcze poczekać , w tamtym roku niektórzy sadownicy za namową exporterów juz w styczniu otwierali komory KA i sprzedawali jabłka po 50gr ,a pózniej w maju był płacz i zgrzytanie zębów jak jabłko było po 2zł i drożej
jonatansad, 2016-01-24 17:37, napisał:
jabłko napewno jeszcze zdrożeje , w tamtym roku zdożało dopiero w kwietniu ,dlatego trzeba jeszcze poczekać , w tamtym roku niektórzy sadownicy za namową exporterów juz w styczniu otwierali komory KA i sprzedawali jabłka po 50gr ,a pózniej w maju był płacz i zgrzytanie zębów jak jabłko było po 2zł i drożej
Uwielbiam takie myślenie:)Myślących w ten sposób w tym sezonie jak Ty-jest ogrom.Przypomnij sobie,że w tamtym roku handel się rozkrecal od 40-50gr i szlo ostro, w tym sam widzisz co jest.
ludzie obierka jest po 65 gr + vat a wy idareda chcecie kupywać po 60 gr banda złodzieji
Zna ktoś aktualne ceny Gali Must na sortowanie/gotowo? Obiło mi się o uszy coś około 1.2-1.3zł?
Tomekmaster, 2016-01-25 19:17, napisał:
ludzie obierka jest po 65 gr + vat a wy idareda chcecie kupywać po 60 gr banda złodzieji
..."kupywać"...Chopie ogarnij się i pisz po Polskemu , ,a nie jak uchodźca z ciapatowa
0.8 PLN placono za czerwone kilka dni temu ...nie wiem jak teraz....
--------------------------------------
Mazowieckie.
Kupcy dzwonią dość często. Oferowali mi od 7cm Jdared 70gr , Ligol, Jonagored 90gr,Szampion 1zł, Empair od 6.5 1,5zł, drobne jabłko 6-7cm 55gr.Szukają też Golden , Alwa, Jonaprince nie chcieli Gali Must. Przy okazji straszą, że niedługo się przyblokuje na granicy. Pozdrawiam.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl