MAT88, 2015-12-01 11:10, napisał:
a jakie ceny za Mutsu z KA ?? bo juz słyszałem ze w zwykłej zaczyna korkowac?
Nie wiem jak w chłodni, ale ja zaczynam sprzedawać Mutsu ze zwykłej przechowalni i ogólnie tragedii (jak dla mnie) nie ma. Porażenie około 5% . Więc albo ja mam dobrą przechowalnię, albo ktoś kiepską chłodnie i / lub złą agrotechnikę.
Cena 1 zł. :-(
jeszcze idą w sandomierskim cena na exsport szampion jonagored ładny z przechowalni 60 65gr to jakies kpiny skoro przemysl jest po 40 gr i jeszcze mi powiedziano ze w przyszłym tygodniu po 55gr bedzie exsport. żal
U kogo takie ceny? W zeszłym tygodniu w okolicach Sandomierza można było spokojnie dostać po 0.9 zł za czerwone 65+ i 1 zł za zielone 65+, oczywiście z przechowalni, bo zainteresowanie chłodnią narazie małe ze względu na dostępność akceptowalnego/tańszego jabłka z przechowalni. Zainteresowanie duże, sporo tego wysyłają do Rumunii, Egiptu itp
Za Galę z chłodni można dostać około 1.5 zł.
Okolice warki 80gr od 7+ mniejsze 70gr. Ten tani eksport to pewnie bez wymagan kupuja na banki
Polisz34 pojezdzij popytaj cena za eksport w sandomierskim to 90 groszy czerwone 7plus. Koledzy nie zaczynajcie licytacji w dół sami. Nie róbmy cyrku qa po raz kolejny.
ja jak mam dać do eco wole na przemysł wywalić jeszcze jek się do niech woziło samemu to zaczelio grzebac cudować kazali przebierac wruciło się do domu samochud postał na pakowni ba drugi dzień bez przebierania pasowało .....to ciekawe jak sortuja czy te 30 % przemysłu to nie jest tylko na papierze a jabłko w kartonie ..... jak jest 30 % przemysłu to powinni dzwonić do sadownika i zeby przyjezdzał zobaczyć bo my dajemy deser a nie przeysł :P
@sławek kto ci takich bajek naopowiadał że jabłka z przechowalni wysyłają do egiptu? chyba nie znasz wymagań na tamte rynki...Co do rosji to coś przystopowały eksporty, odwołali część co miałem robić bo podobno na granicy rosji z białorusią coś nieciekawie. Jeszcze niech rząd zajmie sie "zamachami" smoleńskimi a jabłka skisną w naszych chłodniach...
@Ligol - Wierz czy nie, mało mi na tym zależy. W październiku i listopadzie były wysyłki jabłek drogą morską w specjalnych kontenerach chłodniczych. I nie było to jabłko z chłodni. Inna sprawa czy faktycznie trafiły na tamten rynek, czy może w Afryce przeładowano je na inny statek.
Piszesz jakbyś działał w branży od wczoraj, pamietaj że "każdy towar ma swojego kupca".
Znam też fakty, że przy temperaturach 25 stopni jabłko z przechowalni jechało w blaszakach do portu we Francji, po czym statkiem do afryki - a kupiec zakładał z góry, że część zgnije i będzie musiał je jeszcze raz przebrać. Nie przewidział jednak, że przy takiej pogodzie będzie miał znacznie większy odpad niż zwykle :) Tym bardziej, że było to dwa lata temu, gdzie jabłko gotowało się w przechowalniach przez cały gorący październik.
Czasem minimalna różnica w cenie potrafi być wystarczająco kusząca. Klient nasz Pan.
Ekporty na tą chwilę wcale nie idą.Dzisiaj się dowiadywałem.To wszystko to celowa zagrywka,żeby zbić ceny...Co oni z nami robią...
A ja już sie dowiedziałem co sie dzieje, jabłko jednak idzie normalnie tylko białoruscy pośrednicy, bez których nie wyślemy nawet kilograma do rosji chcą większych łapówek... @slawekO czym ty piszesz... kontrahent z egiptu będzie sortował jabłka drugi raz u siebie w kontenerze? Człowieku dla nich cena nie gra roli, oni szukają jakości, taniego i gorszej jakości jabłka po prostu tam nie sprzedają bo im sie to nie opłaca... Wiem jakie tam są wymagania bo znajomi z różnych grup tam wysyłali... I najważniejsza była jędrność i smart fresh, a nie cena...
jabłko na egipt w tamtym roku wcale nie musiało byc jakiejs super jakosci.. wiem bo szykowalismy , nie wierzyłem ze to idzie na egipt póki nie przyjechał samochód na greckich tablicach. a z białorusią to podobno jakis większy handlowiec odwleka termin zapłaty i skupy niechętnie skupują póki się wszystko nie wyjasni
Z Rosją zrobił się problem bo Rosja od Białorusi rząda certyfikaty fito sanitarne... Może za jakiś czas znowu się ruszy..
Jak narazie wszystko idzie tylko brakuje samochodów, bo zanim dojadą rozładują, postoją na granicy to sie schodzi a wozić mogą tylko białoruskie.
Z jednej sieci sklepów np. W grojcu jabłko czerwone prince z Belgii jest po 6zl kg i schodzi jak świeże bułeczki a polski idared i mało wybarwiony jonagored po 2,49.zl/kg nikt nie kupuje..
ligol20, 2015-12-06 10:36, napisał:
Ja sprzedaje po 1.6zł od 6.5cm gale.
Tak a świstak siedzi i awija w sreberka....... .. .
kargol, 2015-12-06 17:28, napisał:
Nie chcesz nie wierz... takie ceny jak wy tu pisaliście że za gale 1.3zł to u nas w lubelskim dawali 1.4zł za gale prosto z sadu a cena 1.6zł do rosji była już jakiś miesiąc temu, dalej dawajcie sie dymać i oddawajcie po kosztach...
Nie no gale generalnie są drogie także tak te 1.40 raczej mozna mieć, ale czy u Was gale odmiany nie chorują na raki? Mam wrażenie, że te odmiany jakby podatne są na raka, ale nie wiem czy to prawda.
Chciałem się jeszzce zapytać czy w waszych komorach na jabłka deserowe łączenia płyt są tylko zasilikowane czy może też zabezpieczenie gazoszczelności jest wykonane w inny sposób jak np. w tym filmie to robią? Moze mi ktoś powiedzieć czy silikon zdaje egzamin czy lepiej czymś innym to robić?
ligol20, 2015-12-07 00:10, napisał:
kargol, 2015-12-06 17:28, napisał:
Nie chcesz nie wierz... takie ceny jak wy tu pisaliście że za gale 1.3zł to u nas w lubelskim dawali 1.4zł za gale prosto z sadu a cena 1.6zł do rosji była już jakiś miesiąc temu, dalej dawajcie sie dymać i oddawajcie po kosztach...
Coś tu kolega Ligol nam ściemnia.. Bo Rosja napewno nie jest wstanie dać dzisiaj 1,6zl za galę.. Takie ceny na chwile obecną tylko zachód lub araby mogą zapłacić...
Zbyszek124, 2015-12-07 08:27, napisał:
Coś tu kolega Ligol nam ściemnia.. Bo Rosja napewno nie jest wstanie dać dzisiaj 1,6zl za galę.. Takie ceny na chwile obecną tylko zachód lub araby mogą zapłacić...
Następny co nie wierzy... Czemu niby rosja nie jest w stanie tyle zapłacić? Oni są w stanie zapłacić teraz nawet 2zł, bo dolar kosztuje koło 4zł a w moskwie jabłka poniżej dolara nie ma... u mnie w okolicy to od grup już w październiku brali gale po 1.6zł. Bo 1.3 to dawali prosto z sadu u nas. Mało mnie interesuje czy wierzycie czy nie.
Gala była od jesieni brana na sortowanie od 6+ po1,1zł.Tydzien temu to nie bardzo chcieli wiecej dac.Okolice Józefów nad wisłą.Od 6,5 to napewno wiecej ale 1,6 to może bezposrednio bo sprzedałem lobo po1,5 bezposrednio odbiorcy.Te ceny cos powoli ida w górę.Mam nadzieje że,bedzie lepiej zobaczymy.
ligol20, 2015-12-07 15:12, napisał:
Zbyszek124, 2015-12-07 08:27, napisał:
Następny co nie wierzy... Czemu niby rosja nie jest w stanie tyle zapłacić? Oni są w stanie zapłacić teraz nawet 2zł, bo dolar kosztuje koło 4zł a w moskwie jabłka poniżej dolara nie ma... u mnie w okolicy to od grup już w październiku brali gale po 1.6zł. Bo 1.3 to dawali prosto z sadu u nas. Mało mnie interesuje czy wierzycie czy nie.
jakie to grupy kolega ligol20 ma na mysli tez jestem z lubelskiego i wiem ze grupy brały z sadu gale po 1.2zł ale cos mi sie nie chce wierzyc ze takie ceny teraz sa
w lubelskim nie ma takich cen jak pisze ligol, okolice Józefowa nad Wisłą zejście i ceny beznadziejne:(
Chętnie sprzedam ci 80ton gali od 6,5 po 1,50. naszykuje w twoj karton. jesli jestes zainteresowany zarobieniem 8 tysiecy zlotych bez wychodzenia z domu to daj znac.
marasp, 2015-12-07 17:23, napisał:
w lubelskim nie ma takich cen jak pisze ligol, okolice Józefowa nad Wisłą zejście i ceny beznadziejne:(
Ja podobna okolica, no i widzisz kolego, jedni mają jakość i stałych odbiorców którzy nawet towaru nie musieli ogladać a zgodzili sie na taką cene, a inni marudzą że kiepska cena, że nie chcą brać itd... Ja w tym tygodniu 3 tiry ładuje i non stop są zamówienia, nikt nie narzeka na cene... Nie będę tu pisał konkretnych grub bo nie wiem czy to była cena dla producenta czy dla grupy, ale sprzedawali po 1.6zł gale członków grupy. kamil nie jestem pośrednikiem, jak masz to w chłodni to nie wiem w czym problem, mówisz konkretną cene, jak nie chcą dać to czekasz... U mnie marudzili przez 2 tyg że za wysoka cena a potem zaczęli brać wszystko.
ligol20, 2015-12-07 18:08, napisał:
marasp, 2015-12-07 17:23, napisał:
Ja podobna okolica, no i widzisz kolego, jedni mają jakość i stałych odbiorców którzy nawet towaru nie musieli ogladać a zgodzili sie na taką cene, a inni marudzą że kiepska cena, że nie chcą brać itd... Ja w tym tygodniu 3 tiry ładuje i non stop są zamówienia, nikt nie narzeka na cene... Nie będę tu pisał konkretnych grub bo nie wiem czy to była cena dla producenta czy dla grupy, ale sprzedawali po 1.6zł gale członków grupy. kamil nie jestem pośrednikiem, jak masz to w chłodni to nie wiem w czym problem, mówisz konkretną cene, jak nie chcą dać to czekasz... U mnie marudzili przez 2 tyg że za wysoka cena a potem zaczęli brać wszystko.
jesli podobna okolica to nie wal sciem bo znam tu prawie wszystkich exporterów i wiem ze nie ma takiej ceny.no i mówisz grupy szprzedawali grupa może i miała taka cene 1.6 w sprzedazy a jak kupowała to po 1,2zł ogólnie w tych okolicach kiepsko w tym roku z zejsciem mało jabłka idzie
z ciekawosci zrobiłem zwiad wszedzie w lubelskim płaca 1.3zł od6.5cm a 1,5 to mozna dostac jak sie robi w swój karton swoje palety i narożniki ilosci całosamochodowe co po odjeciu kosztów kartonu+paleti narożników daje znów 1.3zł od 7cm +10gr w góre
MrDelan, 2015-12-07 19:48, napisał:
z ciekawosci zrobiłem zwiad wszedzie w lubelskim płaca 1.3zł od6.5cm a 1,5 to mozna dostac jak sie robi w swój karton swoje palety i narożniki ilosci całosamochodowe co po odjeciu kosztów kartonu+paleti narożników daje znów 1.3zł od 7cm +10gr w góre
I co to dowodzi? Albo masz kiepski towar, albo kiepskich znajomych eksporterów... Ja też tu znam większość i większość bierze... skoro za goldena płacą 1.4zł to za gale będa płacić taniej? Gali akurat eksporterom żadnym nie sprzedaje, tylko bezpośrednio ukrainkom na tira, ich koszty to kartony, palety itd, ja na czysto dostaje 1.6zł. Dalej sobie wmawiajcie że inni kłamią, że wcale takich cen nie ma, że trzeba sprzedawać po 1zł bo dobrze że biorą... a ja posiedze poczytam i pośmieje sie z waszej naiwności pozdrawiam.
bez sensu ta dyskusja chyba już kolejny raz o ceny, handlując jabłkiem ileś tam lat, jak się daje dobre jabłko to odbiorcy sami wracają i jak się mają naciąć na badziewie pod spodem to wolą dać sprawdzonemu dostawcy pare groszy więcej, ale to raczej nie grupy, tylko bezpośredni eksporterzy którzy prosto od sadownika wysyłają towar na meijsce docelowe, zreszta na Broniszach jak się handluje też można sobie wyrobić odbiorców którzy za pewny towar dają pare złoty więcej, ja też w tym roku robiłem jabłko na kazachstan za ok 20 gr więcej niż dawały grupy u mnie w regionie, ale niedowiarków i tak nie przekonam
ligol20, 2015-12-07 21:33, napisał:
MrDelan, 2015-12-07 19:48, napisał:
I co to dowodzi? Albo masz kiepski towar, albo kiepskich znajomych eksporterów... Ja też tu znam większość i większość bierze... skoro za goldena płacą 1.4zł to za gale będa płacić taniej? Gali akurat eksporterom żadnym nie sprzedaje, tylko bezpośrednio ukrainkom na tira, ich koszty to kartony, palety itd, ja na czysto dostaje 1.6zł. Dalej sobie wmawiajcie że inni kłamią, że wcale takich cen nie ma, że trzeba sprzedawać po 1zł bo dobrze że biorą... a ja posiedze poczytam i pośmieje sie z waszej naiwności pozdrawiam.
To 1,6 za galę od 65mm+ to za Royal, czy za MUST?
Cos to ligolu krecisz bo raz piszesz ze do rosji sprzedajesz gali a zraz ze ukraina kupuje..teraz znów zrobił sie problem bo Rubel drogi i nie bardzo sie opłaca rosji kupowac jabłko.
Nie napisałem że ukraina kupuje tylko kupcy są z ukrainy... Przecież większość u nas kupujących to białorusini albo ukraińcy, nie rosjanie...
Idared na sortowanie 0.75-0.85 różnie zależy jak sie dogadasz, nie wiem jakie ceny w karton
https://www.igrit.pl/index.php?act=ogloszenie&ogloszenie=1160533163974&dzialo=305&strona=1 i nasuwa sie pytanie czy napewno torozmiar w mm
Jakie ceny exportu? Dziś było w agrobizesie ze cena spadła o 10-20gr na kg. Wiec ile teraz export?
agrobiznes kłamie tam są opóźnione informacje. cena z przechowalni ok 80-90gr od 7 + ja dziś ukraińcom ładowałem mutsu z przechowalni po 1.10zł. mam wrażenie ze coś się zaczynyna ruszać znów w eksporcie po tym chwilowym przestoju
to może ligol20 powiesz z jakiej miejscowości jesteś bo w samym józefowie i najbliższej okolicy zejście jest mizerne od 80gr za jonagoldy i idareda do 1,1-1,2zł za gale ceny za przechowalnię, chłodnia +5-10gr:( jak chcesz zarobić to mogę Ci zrobić pięknego jonagoreda i jonikę po 90gr
Ja nie kupuje i nie handluje jabłkami innych... Ja sprzedaje po takich cenach jak pisałem, obniżyli ostatnio jedynie gale na 1.5zł a tak to bez zmian, biorą głównie ukraińcy i białorusini.
ligol20, 2015-12-15 08:15, napisał:
Ja nie kupuje i nie handluje jabłkami innych... Ja sprzedaje po takich cenach jak pisałem, obniżyli ostatnio jedynie gale na 1.5zł a tak to bez zmian, biorą głównie ukraińcy i białorusini.
Ligol20 nie lubisz łatwych pieniędzy??? jak masz takich dobrych kupców bierz się za chandel, stare żydowskie powiedzenie "lepszy słaby chandelek niż złoty szpadelek"
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl