co taka cisza po ile jabłka - idared jonagold gloster champion ?
POST USUNIĘTY
poland, 2015-01-08 09:30, napisał:
Gala must 1,5zł? a w jakiej miejcowośći? można wiedzieć coś więcej?
Zaczyna sie to co na starym forum . Proszę czytać ze zrozumieniem . Napisalem paskowane sporty a Must do nich nie należy . Must jest odmiana gładką .
Jarkoski, 2015-01-08 11:22, napisał:
U nas grupa w Białej Rawskiej szampion od 7cm 70gr ligol 65gr za kontrolę .
w ktorej grupie?
Pan Jarkoski pisze o grupie Soska Biała Rawska. Taka wielka sortownia . Kiedyś tam gorsze jabłka ( odżucone) brali na obieranie. Ale tylko niektóre odmiany.
U nas teraz obniżyli cene na 45 gr.Gdzie niegdzie po 50 gr.Chyba to zmierza w złą stronę i złą cenę.
ceny golden 6.5 chlodnia sortownia 70 gr,
karton na gotowo
-champion 60 gr,
- jonagored brak zainteresowania,
-ligol 60
- boscop 70
- elise 60
- ogolnie zejscie slabe i tendencja znizkowa
Oto całe nasze sadownictwo.....http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/polskie-jablka-nie-daja-sie-zjesc/sjwe1
Gloster nie znam ceny ale podobno jest dużo reklamacji na zgniłe komory nasienne a golden 0.9-1
nikt nic niewie na ten temat? domnie zaczeli dzwonić i mają oglądać! ale na temat cen jeszcze nic niewiem!
jabłka z chłodni (okolice sandomierza)
gala od 6,5 - 1,10
golden od 7 - 1,00
schampion od 7 - 0,80
reno 2 od 7 - 1,00
A ja myslę, że przesadzasz z tymi cenami albo zachęta aby przywozić a wymagana z kosmosu.
Jabłka Przemysłowe - 0,22 zł/kg
Export Jabłek(Chłodnia) - 0,40 zł/kg
Chempion - 0,50zł/kg
Gala,Golden,Prince,Alwa ( 7+ ) - 0,80 zł/kg
Po takich cenach sprzedajesz czy chciałbys kupić?
Gloster 55gr, ligol 50-55gr zależy czy od 7 czy 8, idared jak ktoś się postara i znajdzie to 50gr wszystko od 7, Janfru.. skupował Idareda po 60gr od 8, 70% wybarwienia w karton.
okolice Warki
Z cenami nic nie przasadzam, mam indywidualnego odbiorce z ktorych handluje kilka lat i sam zaproponowal mi takie ceny.
A ceny ktore podajecie to zapewne oferty GRUP PRODUCENCKICH. Jesli tak to po prostu was KRZYWDZA.
Potwierdzam, że w okolicach Sandomierza za ładne jabłko z kontroli można tyle dostać. Mam na myśli indywidualnych kupców, a nie oferty na sortowanie do "kochanych" GP. W ostatnim czasie export sie trochę ruszył.
Anonim, 2015-01-20 22:4, napisał:
skupował Idareda po 60gr od 8, 70% wybarwienia w karton.
Rozumiem, że zawiozłeś 20 ton, tego 70% wyszło 3 tony, a w rozmiarze 8 też 3, takze 14 ton poszło na przemysł.
Rozumiałbym gdyby to była cena od 7+ za 40% wybarwienia, a tak to wiesz co napisz ile dowiozłeś i ile ci wyszło po tej arakcyjnej cenie.
A co do grup to faktycznie chcą się bogacić kosztem zwykłych ludzi dają tak śmieszne ceny jak przetwórnie za spady.
Wyszłoby tyle ile byś wstawił bo jabłko miało być ładowane w karton w gospodarstwie a nie na przesort.
ceny sa bardzo rozbiezne niektórzy sprzedaja z chłodni po 50 gr inni mówia ze po 1 zl głownie zalezy od odmiany fakt faktem podobno sie troche rusza dopiero styczen najgozej jest z jonagoretem bo na giełdzie nie idzie i na export najgorsze zejscie a i princ tez klapnoł bo po 80 gr facet chciał mi sprzedac
Witam Proszę o jakieś namiary na idareda od 8+ mam go z młodych drzewekk i nie chciał bym go sprzedać od 7+.
Darek578, 2015-01-21 08:55, napisał:
Wyszłoby tyle ile byś wstawił bo jabłko miało być ładowane w karton w gospodarstwie a nie na przesort.
No tak ale same 8 to możesz rwać z młodych drzewek, a jak rwiesz starsze lecą i 7 to weź przebieraj połowę aby odebrać tylko 8. Co innego jeszcze robić 7 i 8 ale jedne odstawiać drugie pakować to też nie jest opłacalna robota. Ponadto większość chce jabłka z chłodni więc licząc przechowywanie nie wychodzi ta cena ciekawie.
Jakie ceny jabłek z KA na export ? np. idared, gala Jonagored, ligo, golden itp. cos sie ruszyła?
jonagored najgorzej słyszałem ze 50 gr oferuja z ka i zainteresowanie małe princ go wyparł jonagoldy sa do usuniecia golden 1.1 zl od 7 cm ligol 70 gr eliza 50 gr ze zwykłej chlodni od 6,5 cm
Jonagoldy do usuniecia....SADZCIE GALE I PRINSA !!! Tylko te dwie odmiany bo nic nie bedzie szlo innego!!!Jak masz chec to wszystko sprzedaz jak otworzysz teraz,ceny od 0,45gr(idared) do 0,60 za Jonagoldy,champion(zalezne od jakosci i jak sobie wynegocjujesz bo podejrzewam,ze i wiecej niz 0,60gr NETTO.
przeglądając ogłoszenia na igrit zadzwoniłem dziś do jednej z grup z okolic Błędowa i tak: Idared 7+ 30% wybarwienia przy ilościach tirowych w karton 0.55gr + vat oczywiście z KA
Sandomierz ogólnie zejście dobre
golden 6,5 80-85gr 7+ 1zł
jonagoldy 7+ 60-70gr są trochę trudności z tą odmianą
szampion 7+ 65-70gr
grzegorzcu u kogo w sandomierskim daja 70 za czempiona. miejscowosc podaj chociaz.
hejmnie dzis za idareda 70plus proponowano 50gr, niezbyt duzo jak na rosnaca cene suchego przemyslu... jak stoi idared w okolicach Samdomierza?
Dołączam się do pytania ile można wziąć obecnie za idareda z KA. Grupa mi proponuje też 50gr po ich sortowaniu i tak myśłę bo ostatnio się ruch zrobił za tą odmianą :D tylko te ceny...
Fak nie napracujesz się jak im oddasz, ale czy to się opłaca:
http://www.sadownictwo.com.pl/forum/ceny-jablek-przemyslowych-2015
Ponadto raczej tak abyś Ty najlepiej wyszedł to nie będzie, pytanie czy nie wyjdzie średnia jak za suchy przemysł albo na jakieś musy?
Licząc teraz koszty przechowywania w KA cena jest na poziomie śmiechu warte. Każdy niech sobie weźmie ten rok jako przykład, za rok jak dalej będziemy oddawać i na spady i na deser tak tanio jabłko to mur beton kupcy będą mieli wymagania, a my się będziemy godzić na cenę dobijającą do 50 groszy i to ze wszystkim naszym opakowaniem, paletami i kosztami przechowywania.
Obawiam sie ze juz drozej nie bedzie w tym sezonie. Ogólnie teraz hadel przysiad na skupach jedynie grupy lepiej biora.
Witam.Z innej beczki, czy nie mogło by być tak że po wejsciu na dany temat forum wyswietlaja sie najnowsze wiadomosci a nie najstarsze i trzeba jechac w dół, pozdrawiam i czekam na pozytwne rozpatrzenie wniosku:)
a3artur, 2015-02-06 19:19, napisał:
Dołączam się do pytania ile można wziąć obecnie za idareda z KA. Grupa mi proponuje też 50gr po ich sortowaniu i tak myśłę bo ostatnio się ruch zrobił za tą odmianą :D tylko te ceny...
Znajomy dal idareda na sortowanie z zwykłej chlodni , to po sortowaniu wyszło 30% przemysłu a jabłko bylo normalne .Druga sprawa kto sprawdza wagę jabłek w skrzyni ,prawie nikt tylko wylicza średniom i jest ok .
mirek82, 2015-02-08 16:58, napisał:
jakby było normalne to by tak nie wyszło.
Na sortowni pracują ludzie a im to wszystko wisi żeby tylko dniówka byla ,a szefa wszędzie nie ma ,bo czasu za mało .Druga sprawa co do wagi to ważysz jabłka na swojej wadze czy dajesz i odbierasz kwit pochwal się .
zainteresowanie duze szampion 60-75 gr jonagored 60-65 gr mutsu golden 90 gr ligol 70 gr ceny z kontroli na obecna chwile podobno w zwykłych chłodniach sie wypsuło ludziom i tylko w kontrolach cos jest mozliwego jabłka tak rusek mówił
Wzrosło zainteresowanie eksportem. Niedawno rozmawiałem z taką panią która kupuje tylko tirowe ilości jabłek. Mówiła że ostatnio płacila za Jonagoreda 90 gr. zrobionego w karton na gotowo ze zwykłej chłodni. Ja swoje jabłka wstawilem do grupy do kontroli . Niewiem jeszcze po ile mi zapłacą. Ale wiem jak cały czas exsport idzie i będzie szedl. Nie moge pisać jakim sposobem ale wierzcie mi że wszystko pujdzie...... Zaproponowałem jej żeby spróbowala tam gdzie są moje jabłka, tylko że wiem że, nawet przy dużych ilościach grupy nie sprzedają takie jabłko poniżej 1,1 zł.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl