Czy ktoś orientuje się jakie teraz ceny obowiązują na Broniszach lub Zjazdowej ?
Za idareda ladnego 60 groszy mi powiedzial przy ilościach tirowych. Platność 30 dni
a niby idaret miał nie isc .. jeden plus niskiej ceny ze na rynku krajowym troche wiećej idzie tego jabłka jak rozmawiałem z kupcem na broniszach to mówił ze w porównaniu z porzednim rokiem ok 30% więcej sprzedaje kosztem cytrusów
Średnie ceny wyjściowe w Krakowie na Rybitwach 15zł/skrzynka, towaru sporo. Sandomierz ok.10zł/skrzynka też towaru nie brakuje. Ceny za ładny towar. Nie które odmiany oczywiście droższe.
Sandomierz 22.01.15r
klasa 1 na giełdzie 8zł skrzynka, za wyjątkiem prinsa, chiefa i zielonych odmian.
Export 45gr trzeba czekac po pare dni na kartony.
KICHA
Dziś pierwszy raz byłem na broniszach i w tym sezonie ostatni.
Został mi boiken i końcówka cortlanda.
Cortlanda sprzedałem a z bojkenem kicha / sprzedałem kilka klatek /.
Jeśli chodzi o zejście to najlepiej w kolejności lobo,cortland,sampion,alwa pozostałe różnie , a ceny
cortland , lobo 15 do 20 pln/klatkę sampion 7-8 obok mnie sąsiad sprzedawał od 13 do 10 pln w zależności od ilości klatek i sprzedał przez ok 4 h 100 kl. Mutsu cenili po 18 pln . Ogólnie bardzo słabe zejście .
Jeśli chodzi o alwe to obok sąsiad sprzedał kilka klatek po 12 i 13 pln ,ale była z lekkim grzybkiem a poza tym kolorowa i duża.
A w australii np. mają takie ceny jabłek:
http://fotosik.net.pl/di/G526/ceny_zywnosci_australia.jpg
I przy produktach swoich zawsze jest informacja prosuct of australia co bardzo podkreslają.
Teraz np. Royal Gala 1 kg w sklepie przeszło 8 zł.
Nie wiem tylko jaki ceny mają producenci, ale chyba nie tak niskie jak w PL bo tylko tutaj jest taka przepasć między cenami producent - sklep.
W markecie szampion 2,5 zl u producenta 70 gr grupa i market zarabiaja 3 razy tyle a producent musi wyprodukowac zerwac przebrac to mu zostanie z 20 gr
mariusz321, 2015-02-19 18:26, napisał:
W markecie szampion 2,5 zl u producenta 70 gr grupa i market zarabiaja 3 razy tyle a producent musi wyprodukowac zerwac przebrac to mu zostanie z 20 gr
... zamortyzowac sad sprzet chłodnie i w ten spozób doklada jeszcze jakies 10 do 30 groszy do każdego sprzedanego po 70 gr kilograma jabłek
Jakie są obecnie ceny Goldena Jonagoreda Jonagolda i gruszki Konferencji na giełdach owocowych? interesują mnie głównie ceny z bronisz
Ładne jabłka 18 dwójka 12 a konferencja 70 ceny wywoławcze u handlarzy z giełdy Rybitwy.
ceny na broniszach z dnia 11.03
Konferencja 55 zł klatka drugi gatunek- 45-40 zł
Szampion, Jonagored 8+ 17-20 zł
ligol 8+ 18
boskop 8+ 20pln
ładne lobo 18-22 zł
Alwa 8+ 18-20
drugi gatunek okolo 10-12 zł
u handlarza extra jabłko nawet po 25pln (kortland Lobo boskop)
ceny wywoławcze .
Kolejny dzień gdy na Broniszach brak jabłka (nie piszę o jabłku przemysłowym tylko deserowym ).Nie wiem czy ludzie czekają aż cena jeszcze wzrośnie i wtedy się zwalą wszyscy na raz , czy wszyscy sprzedają wszystko przez GP , czy jabłka wyparowały... Jak kto dziś narzeka na sprzedaż ... to takiemu już nikt i nic nie dogodzi.
najlepiej schodzi Logo i Cortland, ładne lobo 35zł cortland 40zł średniak cortlanda 28zł loba 25zł
Orientacujecie się czy juz pojawiła się papierowka na Broniszach i mniej więcej ile można wziąć?
Bronisze - cena Genewy z niedzieli:
Ładna - 28-32zł
Drobna - 10-15zł raczej trza postać
Byłem dziś na rynku
Piros ładny gróby 24-28 zł drobny 14-18 zł
są to ceny realne które można wziążć
Witam jak jest cena jabłek w sandomierzu na giełdzie ? głownie chodzi mi o delikatesa i pałlareda ?
konrad7k, 2015-08-23 11:34, napisał:
Witam jak jest cena jabłek w sandomierzu na giełdzie ? głownie chodzi mi o delikatesa i pałlareda ?
Delikates i Paulared nie wiem, ale w czwartek Piros był poszukiwany i ładny cena 24-25zł / klatka
byłem w czwartek na bronkach towaru multum kupca nie bylo cena za extra towar max 15zł 18zl juz tam nie pojade lepiej dac na sortownie
To co się dzieje na Broniszach przypomina rynek w Indiach totalnych chaos. Ceny nie zachęcają, ale należy pamiętać, że to nikt inny jak sadownicy mają na niego największy wpływ. Ładną Galę 7,5+ podałem po 25 za klatkę, lobo różnie w zależności do wielkości i wybarwienia za extra na klatki 28-25 zł hurt 22 a najlepiej 20.
Jak tak czytam to sie dziwię bo byłem w czwartek-piątek i podałem na klatki grubego delikatesa za 25 kilkanaście, a hurt z klatkami po 25, co prawda wróciłem do domu z 12 klatkami grubego delikatesa i drobnym trochę którego schandlowałem trzy klatki, ale biała antonówka niezagruba, czysta 25 zł hurt na klatki 27zł ,28zł, dwie 27,5zł = 55zł...śliwka wegierka, sam miód 50 zł na klatkix 12 sztuk...za przeproszeniem co robicie z tej giełdy podajecie cenę 25zł a sprzedajecie ile wlezie później taki jak ja trzymam cenę a ktoś spuszcza cenę ile wlezie...
Polisz szampiona cenią w przedziale 20-15 za klatkę podobnie pozostałe.Zostało dużo jabłka z dni poprzednich rekordziści mają już po trzy doby na liczniku i nie są to tylko handlarze.
W poniedziałek 23,11 cena u sąsiadów z giełdy.
Loba jest sporo I - 18-20. II 10-12
Czy Wy tam na te giełdy to jeździcie postać sobie i może chlapnąć coś przy okazji tylko, czy robić jakiś interes, ale jak Wy to robicie, że jabłko sprzedajecie po ledwie 80 groszy. Transport, placowe, jakaś bułka.., spad był w niektórych miejscach po prawie 60 groszy, a teraz sprzedajecie dobre jabłko konsumpcyjne po 0,66 w porywach II po 0,80 zł. Czy te giełdy działają na zasadzie sąsiad ma po 1 zł, to ja wystawię po 0,80 zł aby tylko zepchać. Cena powinna być wyjściowa minimum x, ale nie ledwie więcej jak 20 groszy od spadów i każdy powinien się tego trzymać tak jak trzyma się ropa, ludzie siadają do rozmów ustalają cenę i poniżej nie może zejść, tak też powinno być z jabłkiem, ale chyba na to będzie jeszcze trzeba długo poczekać zanim powstanie jakiś podmiot, który będzie regulował rynek cen.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl