Ja zacząłem rwać sylvię a to oznacza że jeszcze 3 tygodnie czereśniowego szaleństwa (zaobserwowane przez ostanie lata). U mnie kordia i hedelka ledwie różowe, regina miejscami jeszcze zielona.
Ja zacząłem rwać sylvię a to oznacza że jeszcze 3 tygodnie czereśniowego szaleństwa (zaobserwowane przez ostanie lata). U mnie kordia i hedelka ledwie różowe, regina miejscami jeszcze zielona.
Dziś w Sandomierzu towaru po same uszy, wczoraj było duuuuużo, ale dziś to chyba extremum podaży.
Pojawiła sie juz Regina.
W okolicach Włocławka masa Kordi i większość czeka aż się trochę odetka... na lokalnej giełdzie towaru mało ale zejście żadne ja tej nocy sprzedałem 80kg...
Ceny osiągają dno.bo co tu powiedzieć jak ktoś chce 2zł za kg. Ludzie zostawiają sady,drzewa i nie rwią bo nie ma zbytu. No i racja jak oddawać za koszt rwania to nie ma sensu.
A ja nie rozumiem po jaka cholere jezdza tam ludzie ktorzy maja blisko skupy. Dzis okolice warki 4zl od 22mm
cycek, 2016-07-01 19:29, napisał:
A ja nie rozumiem po jaka cholere jezdza tam ludzie ktorzy maja blisko skupy. Dzis okolice warki 4zl od 22mm
Wie ktoś czy przyjmują w okolicy Sandomierza czereśnie na skupie ?
adriano120zeus, 2016-07-01 17:22, napisał:
Kurwaaaaa... Parodia przyjeżdzają takie dziady działkowicze z dwoma trzema paczkami i dziś na Sandomierzu poszczali po 1,5 nawet. Pojebańcy i to nam niszczy też zbyt. Ehhh mi sie udało tował ładny opchnąć za 5 zł ale to i tak parodia i katastrofa w porównaniu do tego co było wcześniej.
Ps. powtórka z rozryki niby nieurodzaj wielki towaru nie będzie wszystko wymroziło, szpaki zjadły a jak przyjdzie do sprzedaży to zajebane po całości czereńsia na czereńsi ehhh takie nasz interesy czereśniowe.
5 zł to rzeczywiście ładny towar musiałeś mieć xd
adriano120zeus, 2016-07-01 17:22, napisał:
Kurwaaaaa... Parodia przyjeżdzają takie dziady działkowicze z dwoma trzema paczkami i dziś na Sandomierzu poszczali po 1,5 nawet. Pojebańcy i to nam niszczy też zbyt. Ehhh mi sie udało tował ładny opchnąć za 5 zł ale to i tak parodia i katastrofa w porównaniu do tego co było wcześniej.
Ps. powtórka z rozryki niby nieurodzaj wielki towaru nie będzie wszystko wymroziło, szpaki zjadły a jak przyjdzie do sprzedaży to zajebane po całości czereńsia na czereńsi ehhh takie nasz interesy czereśniowe.
5 zł to rzeczywiście ładny towar musiałeś mieć xd
cycek, 2016-07-01 19:29, napisał:
Właśnie dla tego że trzeba rwać pod wymiar i towar w małych opakowaniach a na zieleniaku sprzeda się wszystko najwyże po 2 zł ale zawsze
tony12, 2016-07-02 21:01, napisał:
Sandomierz ładna Kordia 7 zł/kg podan....
Przy mnie podał człowieczek Kordie ładna po 70 ..Sandomierz to dziwny rynek hurtowy,ale takim go czynia sadownicy..
Jacek87, jak masz rzeczywiście do podania coś,,normalnego" to moge wziąć tone z odbiorem z domu. Pisałem juz 2 razy na priva ale cisza totalna :-) czekam na info
Czereśnie mają zejście w miare stabilne,bo w tym roku brak jest na rynku moreli a jak już są to ilości detaliczne.
Sandomierz około 16,00 ładna kordia nawet 8 zł, słabsza czereśnia 5- 6 zł, Warszawa podobno zasypana, w krakowie dziś najlepiej, mało towaru, drobna Sylwia 110-120 za klatkę , kordia 130-140
adriano120zeus, 2016-07-04 19:06, napisał:
No dziś Sandomierz sie trochę przewalił ładna gruba czereśnia poszła mi po 90 zł za klatkę . Zobaczymy co będzie jutro .
W tamtem poniedziałek też było troche mniej, a potem wtorek i kolejne dni zawalisko. Dziś po 16-ej też czereśnia dojeżdżała do Sandomirza...
właśnie wróciłem z łodzi... masa czereśni... ceny od 3 do 8, zazwyczaj 4 zł. kupcy głupieją od nadmiaru wyboru, ale sprzedać się da
No i co mówiłem wczoraj?.........masa czereśni dzisiaj w Sandomierzu. Tak dużej podaży jeszcze w tym roku nie było. Ceny 3-7 zł/kg.
A jeszcze nie ma roku urodzajnego w rejonie Sandomierza i nowe nasadzenia w kolejce w całym kraju 5mln ton czereśni przed nami .
A na Broniszach ... trzy alejki plus podwójna poprzeczka , że o "malinie" nie wspomnę .
Poraz drugi , od 15 lat gdy sam zajmuję się sprzedażą czereśni , wróciłem z częścią towaru do domu .Osoby wieszczące niskie plony , może odszczekacie swe przewidywania
Ale to samo wciąż z jabłkiem , naiwni sądzą , że będzie jabłka malo , bo gdzies był grad a gdzieś słabo zawiązało. Przeliczcie sobie sprzedane drzewka z ostatnich paru lat , nawet wg oficjalnych danych , na hektary i na plony i będziecie mieli odpowiedź czemu lokalne straty nie mają wpływu na plon ogólny.
Jedyne opłacalne uprawy na dziś to ; super wczesna truskawka czy borówka spod osłon , z upraw w polu pozostaje wysoko opłaclana jedynie marihuana ...
Masz Turysta rację, jeszcze miesiąc, półtora temu część osób twierdziło, że czereśni nie ma, świadczy to jedynie o marnej ocenie rzeczywistości przez te osoby. Tuż po kwitnieniu było widać, że zapowiada się urodzajny rok, nawet dla Reginy. Wątpliwe jest, żeby przetarło się, tak jak w 2013 roku, kiedy to w ciągu tygodnia ceny poszły o 4-5 zł. w górę, No chyba że pójdzie ze 3 ciągłych opadów.
Polak to taki zawodnik, który nie patrząc na opłacalność - będzie i tak uprawiał. Z dziada pradziada mówione było, że ziemia odłogiem nie może leżeć. Dlatego sadzi się wszystko co ładnie wygląda - NA PAPIERZE!!! Kolejne lata weryfikują papierowe przewidywania i sady marnieją a "sadownik" szuka dodatkowego zajęcia a to jako cieć w Biedronce, a to jako robotnik sezonowy albo inny majster-klepka. Jednak nawet marny sad daje jakieś tam plony. Są może nie za wysokie i kiepskiej jakości ale jak się nie miało kosztów to po ile by nie sprzedał i tak coś zostanie jako dodatek do 1700 netto z biedry. Dlatego sezonowo podaż kiepskiego towaru jest duża, ceny lecą na pysk a kupcy dostają głupawki od nadmiaru towaru - jak to ktoś pięknie zauważył.
Dodam jeszcze to ,że sytuacją może zmienić się diametralnie na BARDZO DOBRĄ gdy rusek będzie brał. Wtedy znowu wrócą złote lata sadownictwa polskiego.
Bronisze ,towaru opór wczoraj ale za ładna kordie można 8zł dostać . Jednak na bronkach króluje gruz sprzedawany po 3~5 zł.
A jaką ilość tej ładnej Kordii sprzedałeś i w jakim czasie ??? Człowieku detal to co innego a hurt co innego , nie rób ludziom wody z mózgu.
Oczywiście ,że zawsze da się "wyklatkować" w dobrej cenie dobry towar , tak samo jest z innymi gatunakmi .
CZeresnia ciemna 2.2+ na skupach 4-5 zł 2.4 ++ 6 zł okolice Błedowa. Jak ktos ma czeresnie 2.8 cm + to nie dziwicena 8 zl i towar sprzedany szybko
Ludziska nasiali sadów czereśniowych jak kukurydzy,przecinać nie warto bo towaru będzie dużo i jest , gruzu a susza pomogła ,jakość ma swoją cenę z tym,ze rynek krajowy wchłonie ograniczoną ilość,dobre czasy w sadownictwie to historia.
Turysta, 2016-07-06 09:00, napisał:
A jaką ilość tej ładnej Kordii sprzedałeś i w jakim czasie ??? Człowieku detal to co innego a hurt co innego , nie rób ludziom wody z mózgu.
Oczywiście ,że zawsze da się "wyklatkować" w dobrej cenie dobry towar , tak samo jest z innymi gatunakmi .
Koleś słuchaj .jeśli masz problem że swoim gruzem to w następnym sezonie popraw jakość i będzie git . A nie będziesz tu krzyczał na mnie i wiecznie marudzil
Sandomierz kolejny (drugi) dzień zawalony czereśniami i wczorajszy towar też. Ceny za ładną Kordię 5-6 zł. Jest sporo białych czereni, Vanda, Van i Sylvia.
dochtur, 2016-07-06 17:50, napisał:
Sandomierz kolejny (drugi) dzień zawalony czereśniami i wczorajszy towar też. Ceny za ładną Kordię 5-6 zł. Jest sporo białych czereni, Vanda, Van i Sylvia.
Ale co Ty opowiadasz tu masz receptę kolegi Delfina cyt : " Koleś słuchaj .jeśli masz problem że swoim gruzem to w następnym sezonie popraw jakość i będzie git . A nie będziesz tu krzyczał na mnie i wiecznie marudził."
Dochtur pamiętaj tylko 8zł i więcej , jak nie to jedź na Bronki , bo dziś sytuacja zapowiadała się (gdy wyjeżdżałem po sprzedaży około 17.00 ) tak samo jak wczoraj . Czyli za ładną Kordię 8zł wg niektórych.
delfin2010, 2016-07-07 13:15, napisał:
Środa , kordia ładna podana w ciągu 15 min po 8zł .Z gruzem dalej się długo stoi
Nie ma co sę podniecać że jest 8zł za ładny towar, bo 8 lat temu za taki było 12.
W ostatnich dniach widać że czereśniami zainteresowały się ptaki, więc cena powinna powoli się podnosić.
Jaka podaż czereśni w Sandomierzu i na innych giełdach? Wczoraj Regina (rozmiar gdzieś 24+) sprzedana w domu po 7zł.
Za ładną Reginę (30+) to w tamtym roku przy mnie łapa brał po 15 (225 za plastik). W ciągu godziny rozłapali mu ze 200 plastików z dwóch aut.
To historia już , towaru przybywa z roku na rok nowe odmiany Stokato i import zniszczą rynek czereśni,bedzie to co z jabłkiem,tylko,ze na soki czeseśni nikt nie bierze,w przyszłości i to nie tak odleglej nasadzenia na Ukrainie dadzą nam towaru do wiwatu czy to czereśni czy borówki rośnie nowy rynek prod. sadowniczej czy tego chcemy czy nie.
pit2015, 2016-07-09 21:15, napisał:
To historia już , towaru przybywa z roku na rok nowe odmiany Stokato i import zniszczą rynek czereśni,bedzie to co z jabłkiem,tylko,ze na soki czeseśni nikt nie bierze,w przyszłości i to nie tak odleglej nasadzenia na Ukrainie dadzą nam towaru do wiwatu czy to czereśni czy borówki rośnie nowy rynek prod. sadowniczej czy tego chcemy czy nie.
Niby dlaczego Staccato miałoby zniszczyć rynek? Co do importu w krajowej uprawie powinny dominować odmiany późne, nasza czereśnia dojrzewa później niż w większości krajów europejskich, wliczając Ukrainę. Czereśnia przemysłowa jest skupywana cały czas podobnie jak czereśnia w kalibrze 22 ,24 i więcej. Ja sprzedaje ładna Kordie, Reginę(24 plus) po 7 zł ,na miejscu i na eksport.
sigmund, 2016-07-12 00:08, napisał:
Co do importu w krajowej uprawie powinny dominować odmiany późne, nasza czereśnia dojrzewa później niż w większości krajów europejskich, wliczając Ukrainę.
Absolutnie się z tym zgadzam.
Jest trochę lepiej niż w poprzednich tygodniach ale szału nie ma. Gro czereśni jest już zerwanych dlatego jest nieco mniej owoców na giełdach. Skupy cały czas biorą na eksport - warunek - towar najwyższej jakości i dobra (jak na ten rok) cena.
Może i na wschodzie sady poczyścili ,ale na zachodzie czerwono od niezerwanych czereśni. zawiązanie było zbyt obfite (o czym już pisałem od maja) ,a przy przesyconym rynku nie udało się sprzedać po godziwej cenie niektórych odmian. zamiast sadzić ludzie sprzedawają sady czereśniowe. kto nie wierzy zapraszam.
Z miłą chęcią przyjmę duże ilości deszczu min 50 litrów.
Drzewa więdną taka susza
Skąd jesteś Marcin? U mnie w okolicy Piły ciągle popaduje ale czereśnia jakoś strasznie nie spękała
A propos psucia rynku. Przyjechali do mnie znajomi i byli zdziwieni,że moja czereśnia taka smaczna. Kupili na rynku i były tak przejrzałe i wodniste ,że całość wyrzucili. Co do cen wczoraj na Broniszach było lepiej (nawet 10 wołane) ,choć lada chwila w handlu będzie tylko chłodnia lub towar spod osłon.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl