Witam. Wcześnie w tym roku przyszła zima. Jak tam, tną u was już? Jakie stawki plus regjon. Osobiście nie bardzo wierze że w tym roku będzie trzecia z kolei łagodna zima.
Witam. Wcześnie w tym roku przyszła zima. Jak tam, tną u was już? Jakie stawki plus regjon. Osobiście nie bardzo wierze że w tym roku będzie trzecia z kolei łagodna zima.
A jaka miałaby być inna? Zimy w Polsce już nie będzie nigdy klimat się zmienił. Dobrym przeykładem jest nawodnienie w sadach kiedyś większość ludzi nie miała było OK teraz bez trochę ciężko produkować. Też żałuje ale niestety o prawdziwych zimach możemy już zapomnieć
przy tych cenach jabłek to się dziwię, ża tak ludzie najmują do cięcia te ekipy co biorą po 120-140 za 8 godzin, tak do 10ha to każdy sadownik przez zimę jak ma syna czy kogoś do pomcy to pownien spokojnie sam sad obciąć, ale się trochę ludzi rozleniwili przez poprzednie nie najgorsze lata
W tej branży to, cięcie sadu i wożenie karp, są najcięższymi robotami. Dlatego cięcie jest drogie bo u każdego więcej jest starego sadu niż młodego i trzeba się zmagać i wyjątkowo narypać jeśli chce się w tej robocie zachować dobre tempo roboty. A często jest tak że te mode drzewa sadownik robi sobie sam, a te stare gorsze do cięcia ekipie. Dla tych co sami robią , i to cały sad, należy się pełen szacunek.
Witam. Zobaczcie błędy popszedniej ekipy, na Ligolu które często spotykam, a wiem że tu już nawet nie mając żadnej wiedzy a chociarz troche zdrowego rozsądku i wyobraźni nie doszło by do takiego zniszczenia dolnego piętra. To jest mlody Ligol chyba na P60. Tak jest zrobiona conajmniej 1/3 kwatery. Ano w tym przypadku jak gospodarz stał i pilnował było jako tako, a jak poszedł .... Po tych obrączkach na dole widać że te dolne piętro wcale nie było cienkie, jakieś felerne, a przeciwnie,-- grube i zdrowe-- a i tak zostało skasowane i czasem drzewo zaczyna się blizko wysokości brody. Bo jakoś drugie nie chce wyrosnąć. A bywa i tak że jak to dolne piętro jest prawie za nisko to jest jeszcze bardziej "zawijane" do dołu. Myśle że gdyby choć brygadzista umiał ciąć to gospodarz choćby nie pilnował tych ludzi było by lepiej zrobione.
Tutaj dalej .
U innego gospodarza 6 hektarów jest tak zrobione ( oglądałem ) ale to już przez inną ekipe z daleka. Nikt nie jest może bezbłędny ale to co czasem widze to nie zawsze da się naprawić.
Tak właśnie tną ekipy :/ bez pojęcia ... moim zdaniem każda ekipa powinna przejść jakieś szkolenie z nowoczesnego cięcia, choć pewnie i tak to im nie pomoze bo kazdy juz ma takie ciecie w głowie i trudno u nich bedzie to zmienic . Ale chociaz zeby gospodarz sam sie troche przyuczył to inaczej by patrzył na to jak tnie jego ekipa. Sam zrezygnowałem wlasnie z takiej ekipy , zrobiłem swoja i drzewa nawet 12 letnie inaczej plonuja ,lepszy owoc .
Nawet najgorszy tłumok spod sklepu wie, że pierwszego piętra sie nie rusza.Należało by z taka ekipą podpisać umowę-zlecenie i jak spieprzą sad to do sądu o odszkodowanie. Moment by się nauczyli ciąć.
Trudno jest znaleźć ludzi do grupy. Mam wrażenie że ludzie, ci co cieli np. w zeszłym roku mają "gdzieś" te pieniądze za cięcie i wolą robić tam co jest lżej. Przy dociepleniach, na dachach, na koparkach itd. Dopuki nie zrobi się zima ze śniegiem do kolan, i mrozem to tam robią i jest spustoszenie osobowe we wszystkich ekipach. Może to spowodować kiedyś wysoką stawke za cięcie, bo i z Ukraińcami będzie trudno i ze szkoleniem co roku inne osoby i skutkami tego uczenia.
ja obecną ekipę mam od 3 lat, płacę im 15zł/h, za hektar wychodzi 1000-1200zł, jutro postaram się wrzucić zdjęcia przed cięciem i wiosną po cięciu.
Co tu taka cisza???nikt nie tnie???:)okolice Mogielnicy 120-130zl/8h pracy.-Ekipa w miare wzgledna do ciecia,ale trzeba byc w sadzie.
Jeśli cisza, to ja wstawie zdjęcia roboty mojej drużyny. Gala, na jednym ze zdjęć za głęboko posadzona ( silny wzrost ), mniej owoconośnych galęzi.
Gloster m26, Golden stary M9. Wszystkie zdjęcia i te nad tym postem, są z corocznego mojego cięcia.
Jak kształtuję sie tegoroczna cena cięcia jabłoni?
Witam
Ja obcinam sad z Igorem, on dostaje od mnie 8 zł/h od cięcia , ja dostaje tylko jedzenie od żony. Takie tanie cięcie sadu. Hektar tniemy od 40 do max 60 godzin.
ty lepiej się zdecyduj kto dostaje od żony ty czy igor? bo skąd masz kase na igora jak żona daje ci tylko jedzenie! pozatym ten h to 40-60 *1 czy *2 bo to ogromna różnica
Witam
Informacja przede wszystkim do solo1488, gdyż ma problem ze zrozumieniem mojego przesłania odnośnie kosztów cięcia.
Formy osobowe i grzecznościowe Ty Ja Tobie i początek zdania zaczynamy dużą literą.
Pieniądze na wypłatę dla Igora nie daje żona tylko ja mu płacę , żona nie zajmuje się gospodarstwem. Odnośnie ilości godzin poświęconych na obcięcie hektara sadu postaram Ci się bardziej łopatologicznie wytłumaczyć gdyż widzę że masz ogromny problem ze zrozumieniem prostych spraw. Tak jak napisałem hektar tniemy od 40 do 60 godzin, czyli każdy z nas dwojga jest na kazdym hektaże 20-30 godzin. Myśle że nie muszę Ci wyjaśniać ile każdy z pracowników by ciął hektar sadu gdyby nas było trzecz czterech. Głównym moim założeniem tego wpisu było ukazanie w jaki sposób można ciąć koszty produkcji.
Po przejęciu gospodarstwa od rodziców zrezygnowałem z ekipy do cięcia sadu a zaczołem szkolić swoich ludzi 2-3. Różnica jest ogromna, większy plon i lepsza jakość, mniej przerzedzania. Poprzednia ekipa to starzy alkoholicy albo patologia. Zero pojęcia o cięciu chociaż tną 30 lat. Drzewa cięte na parasolke i wiszące gałezie. 4 osoby w ciągu dnia potrafili obciąć ponad 1-2 ha (góa dół) zależy od wieku. Efekty były takie że np golden nie mógł osiągnąć rozmiaru 7, itd Lepiej w zime popracować niż siedzieć w domu i się nudzić a późnie mieć dobry plon i jakość
Mój sąsiad swój sad tnie 0 godzin . I pokazuje jak jest dużo towaru. Tylko co z tego jak za rok szuka jabłek na drzewie, bo wpadly w przemienność więcej lub mniej wszystkie odmiany oprócz Gali. I wtedy tnie dużo godzin, bo wyszarpuje każdą galąź z gąszczu. Raz ma 90 t. a raz 10 z h. Raz ma drobnice, a raz jak mało jablek bomby z korkiem. Cięcie 2 latka a cięcie 30 latka różni się w czasie.
Weźcie sobie ekipe za 140 + objad, lub 160 bez objadu i zobaczycie czy tam jest pijaństwo i ile zrobią.
Witam, na pewno wszyscy dobrze tniecie, ale czy sprawdzaliscie pąki kwiatowe? Niektórzy po mocnym cięciu mogą być rozczarowani na wiosnę.
krzysztof44, 2017-02-03 21:12, napisał:
Witam, na pewno wszyscy dobrze tniecie, ale czy sprawdzaliscie pąki kwiatowe? Niektórzy po mocnym cięciu mogą być rozczarowani na wiosnę.
Co masz na myśli pisząc o pąkach kwiatowych? Bo chyba nie przemarzniecia paków? Mieszkam w okolicach Siedlec więc jest to wschód mazowsza który nie należy do najcieplejszych rejonów i sprawdzałem pąki pod kątem przemarznięc . Jak dotąd nie zauważyłem szkód spowodowanych przez niska temperature.
Miałem okazję porozmawiać ostatnio z zawodnikami ekipy z okolic Sandomierza.
Stawka 110zł za dniówkę 8h (w tym 30 minut płatnej przerwy).
Ekipa dość duża - 15 osób. Zalatwiają około 1 hektara dziennie. Akurat Ci dwaj, których przepytywałem, oddelegowani do cięcia głównie z platformy. Może to trochę usprawiedliwać poniższe odpowiedzi ;)
Ja: Co umiecie ciąć?
Oni: Wszystko, co trzeba. Bez różnicy. Ale głównie tniemy jabłonie.
Ja: Wiecie co to "klik"? Słyszeliście o czymś takim?
Oni: Cisza....
Ja: Jaką odmianę dzisiaj harataliście?
Oni: Po chwili zmieszania... A kto tam wie. Po prostu tniemy, po co nam to wiedzieć ;)
mam pytanie o zatrudnienie takiej ekipy.czy podpisujecie jakas umowę typu zlecenie,dzieło ? I czy jakieś składki ubezpieczenia z tego tytułu płacicie?
Witam, Sławek S podstawa tak jak mówisz to trzeba wiedzieć jaką odmianę się tnie. Niektórzy nie odróżniają pąka lisciowego od kwiatowego. Robie w tych samych sadach juz ponad 10 lat i nikt się nie targuje choć bierzemy 20 zł na godzinę. Dzisiaj po sąsiedzku zaczęliśmy cięcie z ekipą która robiła korekty po pilach. Ich i nasz sad w tym samym wieku, my zrobiliśmy 100 m oni w tym samym czasie 50 i byli trzeźwi.
A ja nie dochodze do sadów ciętych wcześniej cięciem mechanicznym. Każdy kto mnie zna dobrze o tym wie. Znam też innych co mają gdzieś takie sady.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl