Ile płacicie pracownikom za cięcie sadów ?
Ekipa 6 osobowa 200zł od 7 do 15
30min przerwy na obiad
Alkomat niepotrzebny
Mi się nie podoba jeśli ekipa nie pracuje nawet 8 godzin, i przerwe obiadową nie odrabia tylko ma płacone jak by pracowała. Tyle lat tak było, a teraz sami do tego dopuściliście. Przecież tak nie ma w żadnej pracy. Jest tylko 15 minutowa płatna. Rozumiem co godzinę 5 minut, rozumiem coś tam na paliwo, i inne jakieś tam ustalenia, ale bez sensu, jak jadą czasem daleko, i nie robią nawet 8 godzin. Czy blizko też. Zastanówcie się sami. Powinno być chociażby na pół tą przerwe i pracować od 7 00. do 15 :15. A nie takie partactwo godzin. Od was samych zależy.
O 15 minut się zbogacisz? Z zegarkiem w ręku będziesz im przerwę liczył? Problem jest w tym ze ceny towaru naszego sa niskie bo nikt u Ciebie nie będzie za przysłowiowa stówę robił.wole takich pracowników co nawet staną, zapalą ale im robota ubywa. Niekiedy to będzie koleś robił cały czas bez odpoczynków ale mu nie ubywa, po prostu nie ma pojęcia. Znam gościa co odlicza pracownikom jakieś tam złotówki bo skończyli 5 minut wcześniej- ja to bym się wstydził.
Nowoczesne nasadzenia gdzie roboty jest mało, cięcie mechaniczne, sekatory elektryczne, platformy a sadownicy dalej biorą ekipy, rozumiem 30-40ha ale tak do kilkunastu ha to ojciec z synem spokojnie do kwietnia obcinają we dwóch, tym bardziej przy tej opłacalności
Jak jest pod dostatkiem pogody i nie ma co handlować, to tak, ale nie każdy ma tyle czasu. Lepiej postać na rynku i zapłacić dobrej ekipie, jak oddać wszystko do sortowni gdzie zerżną dupe pisząc więcej przemysłu z pięknego jabłka i marnować pracę i poniesione koszty które są bardziej bolesne z sortowni. Oczywiście wszystko się nie da, ale tyle co się da. Każdy kalkuluje.
Może mi ktoś z was potwierdzić, czy to prawda, że już większość ekip w okolicy Białej Rawskiej, życzy sobie 220 do 230 złotych za dniówkę? Jest to drogo.
Pako18, 2021-11-30 08:49, napisał:
Może mi ktoś z was potwierdzić, czy to prawda, że już większość ekip w okolicy Białej Rawskiej, życzy sobie 220 do 230 złotych za dniówkę? Jest to drogo.
Mogą ustalać takie ceny na jakie mają popyt. Wyrwij 10% sadu to zapłacisz sumarycznie za cięcie tyle samo co rok temu ;)
Po pijanemu ani jazda ani cięcie. Za obniżoną na 180 dniówkę tacy robią. Rapy stare.
Mi jeden szeryf powiedział że jak sadownicy tną listwami to cięcie będzie coraz drozsze, bo muszą sibie odbić " straty" i cięcie będzie ciraz droższe, bo sadownicy już zaoszczędzili na podwyżkę. Z czasem będzie bardzo drogie.. Albo pójdą do innej lżejszej roboty. I nie bedzie calkiem miał kto ciąć.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl