Sprzedałeś już po takiej cenie czy przepisaleś ja z Internetu ?
W zakladzie przetworczym jest taka cena,wisnia gdzieś za 14dni, na razie zbior porzeczek,a tu cena pasuje tylko brak towaru.
Winiarek, 2020-07-12 14:44, napisał:
Otrząsarka w tym roku na bok, chyba że na PW. Bo widzę że w tym roku ta wczesna zaczyna pękać, od nadmiaru deszczu. Z Łutówką może być podobnie. Trza będzie segregować, maszyna tego nie zrobi.
U mnie i tak wszystko na tłoczenie bo grad zbił.
Pierwsze ceny na skupach 1,70 i pw 1.20 i ma byc tendencja spadkowa mówili tez w tv info ze jest duzo wiśni w kraju,ciekawe jak bedzie gdy rusza pelna para przetwórnie czy pojdzie w górę???
darex14, 2020-07-14 18:46, napisał:
Pierwsze ceny na skupach 1,70 i pw 1.20 i ma byc tendencja spadkowa mówili tez w tv info ze jest duzo wiśni w kraju,ciekawe jak bedzie gdy rusza pelna para przetwórnie czy pojdzie w górę???
Każdy słyszy co innego. Cena ma isć do góry. A wiśni wcale nie ma dużo.
Od skupowego wiem że wiśnia ma wystartować w przyszłym tygodniu z cenami jak w poprzednim roku
stiopa80, 2020-07-14 20:43, napisał:
Od skupowego wiem że wiśnia ma wystartować w przyszłym tygodniu z cenami jak w poprzednim roku
Czyli ok 2 zl wystartuja.moze 1.8
Nie wiem jak ty ale ja wiśnie w poprzednim roku sprzedawałem po 3,40
stiopa80, 2020-07-14 21:19, napisał:
Nie wiem jak ty ale ja wiśnie w poprzednim roku sprzedawałem po 3,40
Łutowka 3.40 tak byla.ale nefris,keleris id 2 sie zaczal
Rozmawiałem ze skupczykiem powiedział że mają zapas wiśni z tamtego roku cena prawdopodobnie będzie jakoś 1.5 z tendencją w dół. Nie wierzę w takie bzdury bo po co by podbijali cenę w tamtym roku ? Nie zawiozę za mniej niż 2,5 wiśni rwanej ręcznie ładnej i grubej gdzie mogą wywiesc taki towar za granicę i sprzedać dwa razy drożej. Na Węgrzech mają dużo wiśni do tłoczenia bo były grady i poprekala ale na kompoty i mroźnie płacą
Zgadzam się z Kolegą. Panowie przecież realnie patrząc cena taka jak w zeszłym roku to tak naprawdę cena niższa biorąc pod uwagę inflację. Wszystko drożeje ale ceny wiśni się zamroziły. Mnie nie będą dziwić ceny z 4 z przodu, a nie od 10 lat okolice 2 zł...
miro87, 2020-07-15 07:30, napisał:
Powiat Sandomierz , gmina Łoniów cena 1,8
Ja traktuje takie ceny jako żart :D
W tym roku dużo można sprzedać w detalu, jest naprawdę duże zainteresowanie (nie wiem czy to przez tego koronawirusa ). Ja juz prawie sprzedałem 0.3 ha kellerysa. Ja tak dalej będzie szlo z łutówka przez resztę sezonu to nie pojawię się na skupie.
1,8 GM.Samborzec sady MOCNO przetrzebione przez mróz wiec naprawdę źle się rwie..
Powiat Samdomierz Gmina Koprzywnica cena na dwu skupach taka sama czyli 1,8zł. Otrząsarka się nie opłaca przy takich stratach. Rwanie ręczne przy tej cenie również nie ma sensu.
Ja narazie jezdze na rynki z wczesną i schodzi calkim fajnie za 1.5 tyg bede robil tak z łutówka w tym roku mam ładna grubą wiec pojdzie na deser
Zależy od pogody ale mniej więcej za tydzień u mnie powinna ładnie dojść. A u was jak to wygląda ?
Cena łótówki myslę że się pokaże dopiero w przyszłym tygodniu jak ruszy część sadów. Ja zacznę dopiero po 29.07.2020. w tedy powinna ładnie dojść. Plon na poziomie ubiegłego roku czyli mało, na poziomie 5-6 ton z ha.
Jak na razie, na portalu ogłoszeniowym, ponad 3/4 ogłoszeń, to ogłoszenie kupna wiśni. Parcie na owoc jest duże, a owocu aż tyle nie ma, co niektórzy sądzą.
Jak tak bedzie padac codziennie a w niedziele duze opady to wisnia bedzie miec juz usta mariana:) szczególnie ta wieksza ,łutówka itp.
W ogłoszeniach pojawia się coraz więcej ofert kupna bliżej 2,5 zł za kg, sąsiad już oberwał 1 kwaterę i mówił że ma mniejszą wydajność niż w tamty roku
dario12345, 2020-07-21 07:06, napisał:
Ja juz od dzisiaj ruszyłem z łutówka wiec zaczynamy zabawe:)
Ja planuję od poniedziałku ale strasznie "łaciata" nie równo dojrzewa
wynajme otrzasarke sochaczew http://www.sfamasz.pl/produkt-34. tel grzecznosc.510158866
Cena wiśni rwanej 2 zł.- nie zrywajcie. Na wiosnę obdzwoniłem kilka zakładów udajac klienta i wtedy już nie mieli mrożonej wisni ani porzeczki czarnej więc ta cena jest wynikiem zmowy cenowej. Zakłady nie nakupiły w tym roku owocow i mają parcie teraz na wisnie żeby mroźnie puste nie stały bo wtedy nie zarabiają . Nie zrywajcie a cena pójdzie do góry powoli jeden zakład po drugim bedzie podnosił cenę.
Ja tutaj nie chce być wróżbita Maciejem ale patrząc na ilość towaru na drzewach to bym rwał i dziękował za 2 zł
Fragii, 2020-07-22 10:09, napisał:
Ja tutaj nie chce być wróżbita Maciejem ale patrząc na ilość towaru na drzewach to bym rwał i dziękował za 2 zł
Ze skupu piszesz. Z jakiej gminy jesteś bo ja u nas w rejonie tych wiśni nie widzę?
Też uważam że wiśni jest sporo
Ja chyba zamieszczę ogłoszenie z podziękowaniami ,że w ogóle biorą, tylko nie wiem w której gazecie,może w internecie lub w telewizji.
Takie gęste te wiśnie, tylko plon jeszcze niższy o 30 procent od zeszłego roku, w którym mróz zdziesiątkował plony. Jedna kwatera 2 ha 90 procent przemarzło, a te 10 % to przy tej cenie koszt zbioru więc zostawie na drzewie. Ale ponoć jest bardzo dużo wiśni w tym roku, a przetwórnie maja pelne magazyny i pewnie nie chcą kupować wiśni .....:)
Drzewa uginające się od towaru.. Może przejdę i zbiorę sobie na kompot.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl