Myślę że już pora założyć taki wątek. Jak u Was z plonami i czy są jakieś informacje odnośnie ceny. U mnie rejon Warki podobny plon się szykuje co w zeszłym roku ale opad nadal trwa i jest całkiem spory
Myślę że już pora założyć taki wątek. Jak u Was z plonami i czy są jakieś informacje odnośnie ceny. U mnie rejon Warki podobny plon się szykuje co w zeszłym roku ale opad nadal trwa i jest całkiem spory
Drodzy państwo na węgrzech ceny ok 5 zł. Tak też powinno być i u Nas. Wiśnia wymarzła w dodatku gradobicia. Jesli będzie niżej telko stabilizacja cen a nie jak z agrestem skupowany za grosze a sprzedawany po 2,50. Po prostu to jest wyzysk i tyle.
Nie chcę wprowadzać żadnych spekulacji ale słyszałem że cena ma być 1,5 zł kg , podobno niedawno dopiero sprzedali zapasy z tamtego roku, ale jak jest naprawdę? Byłoby elegancko jak by cena była taka jak w tamtym roku.
nie sadze zeby ktos zawiózł po 70gr. ba...nawet po 1,2 nie wszyscy sie zdecyduja. ale z drugiej strony oszołomow nie brakuje,urodzilo sie to trzeba oddac
Wiśnia na podkładce cz. ptasiej całkiem wymarzła w centrum. Bedzie pewnie wysoka cena bo zawsze jak na Bałkanach nie nakupili, a nie nakupią bo tam 5 zł to u nas zapłaci, bo nie wszędzie jaj jest pod dostatkiem. Na początku wiadomo bedą szukali frajerów ale pod koniec się zorjentują że mało
Dobra cena za Debrecena nie za Łutówkę
i dobrze ze sie sypie,przetwornie pelne jak co roku wiec nie beda duzo potrzebowali,dojdzie do tego jeszcze brak rak do zrywania i bedzie kazdy zadowolony
dario12345, 2020-06-18 09:41, napisał:
i dobrze ze sie sypie,przetwornie pelne jak co roku wiec nie beda duzo potrzebowali,dojdzie do tego jeszcze brak rak do zrywania i bedzie kazdy zadowolony
Najpierw poczytaj portale branżowe, albo zasięgnij informacji od odbiorców. Od marca tanki i chłodnie wyczyszczone i to ze sporym zarobkiem dla zakładów. Proponuje zamknąć temat do czasu rozpoczęcia skupu, bo narazie jest tutaj zbędna dyskusja.
Martw się o siebie, a nie innych. Jak tak piszes, to pewnie pierwszy byś stał w kolejce jak by tyle dali. A sytuacja jest podobna do zeszłego roku, nadprodukcji nie ma (zresztą nie tylko u nas).
Obserwując okoliczne plantacje (lubelskie/piaski) jedno jest pewne wiśni nie będzie więcej niż było w poprzednim roku
A co ludzie maja robic? przetwornie chyba wiedza ze podcinaja sobie niskimi cenami ,,galąż? w końcu niebedzie surowca albo poprostu bedzie byle co,srodki w góre poszly niebedzie ceny to niebedzie sie dbac,bo z czego?przetwórnie juz niemaja prawie polowe tego co chcieli skupić,minie rok dwa ludzie polikwiduja sady i beda placić krocie za towar.Chyba to wiedzą,bo juz jest nieciekawa sytauacja z towarem z rodzimego rynku
Witam...także potwierdzam...nie będzie rekordu jak w 2018 w części powiatu sandomierskiego, ponieważ jest bardzo duży opad czerwcowy.
Wczoraj slyszalem od znajomego skupczyka że wisni w tym roku jest bardzo duzo i maja byc limity,a co za tym idzie i cena prawdopodobnie wiadomo jaka może tak jak w 2018?
Jasne, drzewa już się łamania tyle owocu. Ten twój skupczyk niech pojeździ po okolicznych sądach, bo słabo się orientuje.
tak wiśni jest oporowo...:) moje wszystkie wyjezdzają na łotwe
U nas w rejonie wisni jest sporo takze ja bym sie niesmial ,zobaczymy ile w Serbii nakupią tam obrodzila i cena kiepska .Ja bym chcial 3 zl ale moga dac tyle ile w Serbii a srodki ochrony itd.itp.poszly w gore wiec taka cena jak w Serbii to by byla katastrofa i zero inwestycji w sad na drugi rok przynajmiej u mnie
darex14, 2020-06-28 19:49, napisał:
U nas w rejonie wisni jest sporo takze ja bym sie niesmial ,zobaczymy ile w Serbii nakupią tam obrodzila i cena kiepska .Ja bym chcial 3 zl ale moga dac tyle ile w Serbii a srodki ochrony itd.itp.poszly w gore wiec taka cena jak w Serbii to by byla katastrofa i zero inwestycji w sad na drugi rok przynajmiej u mnie
Widziałem sady w Twoim rejonie - nie ma tragedii bo położenie jest korzystne, ale jest masa zaniedbanych sadów które mają słabe plonowanie, te najlepsze według mnie mogą liczyć na ok 50% zbioru.
W Serbii ostatnimi laty producenci wiśni mocno dostają w kość. Rok temu też im nie umarzło aż takl i liczyli na dobrą cenę bo w Polsce i na Węgrzech mocno wymroziło. Ale nic z tego. Producenci malin są o wiele lepiej zorganizowani i potrafią wywalczyć dobrą cenę (W tym roku ok 8zł/kg). Węry natomiast mają cenę wiśni w tym roku w przeliczeniu 3,50 nawet do 4zł. Historia pokazuje, że Polska cenowo powinna być pomiędzy Serbią a Węgrami no chyba żeby nakupili w ww krajach (co w tym roku jest wykluczone)
Natomiast w Polsce wiśni w tym roku według moich naocznych obserwacji będzie tylko minimalnie więcej jak rok temu a są miejsca że będzie jej nawet mniej.
Wielkopolska podobno coś też wymroziło. Być może Dolny Śląsk z racji lepszego położenia podobnie jak w poprzednie lata z przymrozkami będą mieli udane zbiory.
Ale Południe Mazowsza, Świętokrzyskie, Lubelskie czyli tereny gdzie chyba produkuje się najwięcej wiśni - tu najlepsze sady mogą liczyć na góra 50% zbioru. A większość będzie oscylować w granicach 30-40% normalnego zbioru.
Biorąc to wszystko pod uwagę rozsądną ceną na ten rok jest 2,50 za kilogram. Trzeba wziąć poprawkę na dziwny sezon (wirus) więc wachania mogą być w obie strony.
Żebyś wiedział ,ja mam plany na bmw x 6 a co będzie z ceną za trzy tygodnie będzie wiadomo Ja licze na 2,5 zeta w górę
Jeszcze z tydzień to będzie wiadomo jaka cena teraz to wróżenie z fusów. Może być 1zl może być 3zl
Witam
Powiat Lipsko więcej pod drzewem niż na
U mnie wiśni w tym roku na pewno więcej niż w tamtym roku ale szału nie ma - tylko , że w tamtym roku prawie nie miałem w ogóle..... . Ale niedaleko - wschodnie powiśle na mazowszu łutówki jest bardzo dużo.
Teraz to jeszcze wisnia niedojrzała więc ktos tam moze sobie takie ceny dawac,za poltora tyg.bedzie wiadomo
md-macierzynski rzucil cene na rybkęi.. teraz bedzie czytal na portalu jakie sa nastroje chlopow..proponuje olac temat wisnia za 2 tyg jak kolega pisal
md-macierzynski"------jak to czytasz to jest zajebista cena tak trzymaj! szczegolnie PW jutro przywoze ci łutówke na PW bo mnie cena satysfakcionuje.
Cena wyjebista tylko zawozić:) dolozyc rwaczowi jeszcze do tego interesu i i co tu chcieć wisnie maja bez pracy za darmo...
ogłaszajcie sie na portalu igrit.pl Estonia dużo potrzebuje wiśni dojezdzaja i płacą gotówka
Odnośnie tych cen PW wiśnia 0,70 gr kg no to musiał bym do rwacza dopłacić 0,10 gr bo w 2019r płaciłem 0,80gr za kg
U mnie w tym roku 20-30 procent wiśni zostało. Zacząłem już rwać deserowego kellerysa. W tym roku jest mało to sprzedaję na giełdzie, trochę z placu zabierają, trochę sam sprzedaję w detalu.
jozfik8, 2020-07-08 18:36, napisał:
Odnośnie tych cen PW wiśnia 0,70 gr kg no to musiał bym do rwacza dopłacić 0,10 gr bo w 2019r płaciłem 0,80gr za kg
Kto w dzisiejszych czasach rwie wiśnie ręcznie .
Otrząsarka i jazda inaczej się nie opłaca.
sadwonik12, 2020-07-10 23:17, napisał:
jozfik8, 2020-07-08 18:36, napisał:
Kto w dzisiejszych czasach rwie wiśnie ręcznie .
Otrząsarka i jazda inaczej się nie opłaca.
Nawet otrząsarka którą obsługuje 6 osób weś im zapłać a otrząśnie ci 3 tony na dzień albo nawet nie?
W Serbii wiśnia tania, na Węgrzech dobrze płaci u nas zaczną pewnie podobnie jak w tamtym roku i dojdzie mniej więcej do 2.50. Plus taki że w tym roku wiśnia będzie gruba i dobrej jakości.
Otrząsarka w tym roku na bok, chyba że na PW. Bo widzę że w tym roku ta wczesna zaczyna pękać, od nadmiaru deszczu. Z Łutówką może być podobnie. Trza będzie segregować, maszyna tego nie zrobi.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl