OBRAZOW dzis 1 po 3zl a 2 po 1.8zl
K2019, 2019-07-29 21:02, napisał:
Wielkopolska /Lwówek wiśnie 3,20 zł już końcówka. Ja skończyłem wczoraj...
Gdzie taka cena w Lwówku mam trochę do sprzedania ?
3,20 z VAT em we Lwówku powiat Nomotomyski - skup pewnie jeszcze do soboty i koniec.
Tak, na natępny rok to trzeba podawać czy to netto czy brutto bo to powstaje całkowita dezorientacjia tych cen
Krótkie podsumowanie sezonu.
Mój ojciec który wiśnie uprawia już kilkadziesiąt lat podsumował sezon jednym zdaniem: ,,to dobry, a nawet bardzo dobry rok na wycięcie kolejnej kwatery". I chyba uważa tak nie tylko on, bo przejeżdżajac po okolicy w 2 miejscach widziałem ekipy z piłami. Ten sezon wielu uważa za bardzo dobry, ale gdy podzielimy na pół obecny i poprzedni już tak dobrze nie wychodzi (każdy chyba pamięta co było rok temu). A gdy jeszcze wrócimy do 2017 roku (gdzie plon był na poziomie 2-3ton/hektara, a niektórzy nie urwali nawet tony) i wyciągniemy średnią trzech sezonów to wyjdzie naprawdę słabo. Także niech przetwórcy nie myślą że jednym sezonem z dobra ceną załatwią sobie towar na lata.. Rok 2018 będzie się wam jeszcze jakiś czas odbijał... oczywiście wiosną pójdą nowe nasadzenia ludzi którzy potrfią patrzeć tylko na jeden sezon a nie patrzą wstecz... dlatego jak ktoś czyta ten post i planuje nowe nasadzenia niech to przemyśli dwa albo i trzy razy.. Ludzi do rwania coraz mniej, jeden podkupuje drugiemu pracowników, stawki za rwanie też się robią z kosmosu (ciekawe ile niektórzy będą płacić za rok, gdy na skupie będzie w okolicach złotówki? ) Jak co roku skupiarze straszyli żeby się uwijać bo niedługo koniec skupu, a jak się później okazało skupowali do wczoraj..
Na koniec pozdrowienia dla wszystkich małych i dużych wiśniarzy..
ja juz w tym roku wyrwałem ostatnie 2 ha wiśni bo bez otrzasarki niestety nie zarobi sie na tej uprawie przechodze na borówkę bo ta gałaz caly czas sie rozwija i jest na tym kasa
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl