Co ja zrobię z tymi dinarami
Morawiecki i Ardanowski będą zakładać holding , chyba po to aby mieli gdzie posać swoich kolesi na stołki prezesów. Jak ich słucham do normalnie beznadzieja tak jakby opalili się czegoś.
Zobaczycie że kontraktacje nic nie dadzą, bo zakladów sie nie zmusi do wyższej ceny, jak mają pod dostatkiem niższej. To jest tak jak kiedyś Polak chciał podwyżkę a sadownik mu mówil : " nie pasuje ci to nie przychodź, mam tańszych Ukraińców ". Tak samo bedzie z kontraktacjami, zakłady postawią cene nie do przyjęcia i bedzie tak jak jest teraz. Jedyne wyjście to ograniczyć nasadzenia. Lub nawet zmusić wszystkich co mają dużo wiśni , specjalnymi podatkami żeby ograniczyli nasadzenia. Wtedy cena wzrośnie na pewno dla wszystkich, dla nikogo nie bedzie podatków, mniej sie nadźwigamy, a bedą większe pieniądze.. Wiem że taki pomysł jest nie do przyjęcia dla niektórych, brutalny, ale jak wiśnia jest za darmo to też jest brutalne. Jest jeszcze wyjście wprowadzic prawo z podatkami dla zakładów od niskiej ceny, ale to sie gryzie z prawem UE.
Demix, 2018-07-19 08:17, napisał:
Zobaczycie że kontraktacje nic nie dadzą, bo zakladów sie nie zmusi do wyższej ceny, jak mają pod dostatkiem niższej.
To jest tak jak kiedyś Polak chciał podwyżkę a sadownik mu mówil : " nie pasuje ci to nie przychodź, mam tańszych Ukraińców ". Tak samo bedzie z kontraktacjami, zakłady postawią cene nie do przyjęcia i bedzie tak jak jest teraz. Jedyne wyjście to ograniczyć nasadzenia. Lub nawet zmusić wszystkich co mają dużo wiśni , specjalnymi podatkami żeby ograniczyli nasadzenia. Wtedy cena wzrośnie na pewno dla wszystkich, dla nikogo nie bedzie podatków, mniej sie nadźwigamy, a bedą większe pieniądze.. Wiem że taki pomysł jest nie do przyjęcia dla niektórych, brutalny, ale jak wiśnia jest za darmo to też jest brutalne. Jest jeszcze wyjście wprowadzic prawo z podatkami dla zakładów od niskiej ceny, ale to sie gryzie z prawem UE.
Koniecznie musi sie zmienić system podatkowy..dla gospodarstw o dużym przepływie gotówki .Vat + dochodowy jak w większosci prywatnych firm.
Niewidzialna ręka rynku zadziała. Nie będzie opłacalności sady wiśniowe będą likwidowane a nowe nasadzenia ograniczane. Nikt nie będzie uprawiał czegoś do czego trzeba dokładać. Tylko że to potrwa trochę nawet kilks lat...
Demix, 2018-07-19 08:17, napisał:
Zobaczycie że kontraktacje nic nie dadzą, bo zakladów sie nie zmusi do wyższej ceny, jak mają pod dostatkiem niższej.
To jest tak jak kiedyś Polak chciał podwyżkę a sadownik mu mówil : " nie pasuje ci to nie przychodź, mam tańszych Ukraińców ". Tak samo bedzie z kontraktacjami, zakłady postawią cene nie do przyjęcia i bedzie tak jak jest teraz. Jedyne wyjście to ograniczyć nasadzenia. Lub nawet zmusić wszystkich co mają dużo wiśni , specjalnymi podatkami żeby ograniczyli nasadzenia. Wtedy cena wzrośnie na pewno dla wszystkich, dla nikogo nie bedzie podatków, mniej sie nadźwigamy, a bedą większe pieniądze.. Wiem że taki pomysł jest nie do przyjęcia dla niektórych, brutalny, ale jak wiśnia jest za darmo to też jest brutalne. Jest jeszcze wyjście wprowadzic prawo z podatkami dla zakładów od niskiej ceny, ale to sie gryzie z prawem UE.
nareszcie ktoś coś mądrego napisał. to jest tak samo jak z jabłkami, kiedyś ludzie rwali 20-30 ton z hektara to i cena była inna, a teraz towaru jest pod dostatkiem, to przetwórnie wiedzą ile mają płacić. To jest bardzo mądre zdanie: " nie pasuje ci to nie przychodź, mam tańszych Ukraińców ".
Tak na dobicie, kolezanki i koledzy. Tesco i bazar, wojewodztwo śląskie
mam jeszcze zdjecia jablek (takich jak z przerywki) ale na dzis wystarczy wrazen
p.s. podczas robienia zdjec rozmawialem z 3 osobami i nikt mi nie wierzyl ze wisnia kosztuje 1pln !!!wniosek jest prosty spoleczenstwo zwyczajnie NIE NA BLADEGO POJECIA o cenach dla producenta!!!
Nieprawda i nie sjejmy popelniy, co najmniej dwa tygodnie jeszcze, moze nie wszystkie ale czesc
Opole lub. Gmina łaziska cena 90gr jedynka ktorej nie ma i 50gr kistn wczoraj i część skupow nie bierze do poniedziałku. ..
Nikt nie sieje tylko.w okolicach wilkowa do południa kupowali i STOP do odwołania
robic zbierac - bo przestana brac , chocby za 10 gr to zbierac bo Pan Bog patrzy !!!! tak pokazmy ze potrafimy .....
Okolice Słupii. Część skupów nie przymuje jutro. A na jednym pojawiła się cena 0,35 za wiśnie w kistenie. Ci co przywieźli to oddali ale nie wiem czy będą chcieli kombajnować jutro.
Koniec żenady po 1 zł zbierać nie bedę. W poniedziałek oprysk i wakacje od wiśni. Około 30 t. użyźni glebę.
Namawiajcie skupy do tych przerw w skupie. To jest jedyna metoda utrzymania spadku ceny. Przecież te przetwornie nie pękną .
Ludzie zbierać na potęgę w nocy tez po 35gr a jak ,nisko głową przed skupowym Czapkę zdjąć pokorę wykazać bo nie weźmie.....
Rwijcie rwijcie bo przy takiej super cenie szkoda zostawić! W poniedziałek na skupie trzeba będzie dopłacić że łaskawie wezmą waszą wiśnie
PS. Jedźcie po jakieś dobre agregaty i oświetlenie bo w nocy też trzeba robić! szkoda czasu na spanie tylko o ropie nie zapomnijcie bo wody do agregatu nie wlejecie!
renata27, 2018-07-21 11:26, napisał:
nie wiem czy sprawdzona informacje ale od poniedziałku nie biorą mrożenia
W skupie wiśni nie ma sprawdzonych i niesprawdzonych informacji,z prostego powodu-o jego przebiegu zapadają decyzje w wąskim gronie potentatów krajowego przetwórstwa,więc jasne jest,że nie będą gadali wokoło,co ustalili..Moim zdaniem,zarządają towaru lepszej jakości na mrożenie,dla przykladu przekwalifikują trochę dostaw na PW,a potem zapełnią magazyny dobrej jakości towarem,bo byliby frajerami,gdyby,jako przedsiębiorcy przepuścili taką okazję. A na tłoczenie to już inna bajka,będzie za "co łaska',jak porzeczka.Ale pewnie też kupią ile dadzą radę,bo przy cenie kilku eurocentów za kg trudno stracić na tej inwestycji.
sandomir, 2018-07-21 14:42, napisał:
renata27, 2018-07-21 11:26, napisał:
nie wiem czy sprawdzona informacje ale od poniedziałku nie biorą mrożenia
W skupie wiśni nie ma sprawdzonych i niesprawdzonych informacji,z prostego powodu-o jego przebiegu zapadają decyzje w wąskim gronie potentatów krajowego przetwórstwa,więc jasne jest,że nie będą gadali wokoło,co ustalili..Moim zdaniem,zarządają towaru lepszej jakości na mrożenie,dla przykladu przekwalifikują trochę dostaw na PW,a potem zapełnią magazyny dobrej jakości towarem,bo byliby frajerami,gdyby,jako przedsiębiorcy przepuścili taką okazję. A na tłoczenie to już inna bajka,będzie za "co łaska',jak porzeczka.Ale pewnie też kupią ile dadzą radę,bo przy cenie kilku eurocentów za kg trudno stracić na tej inwestycji.
Tyle że dzisiaj pierwszy raz od początku skupu w pow. lipskim brakło towaru (tłocznia) do pełnego składu ...a zawsze najpierw wysyłali owoce z poprzedniego dnia..ale cena i tak 5 groszy na dół. Poniedziałek u mnie bedzie przedłużeniem wekeendu , czy ja te pozostałe 15 ton oddam po 40 czy 30 gr. , czy też puszczę je na ziemię (same chyba raczej nie spadną) nie ma znaczenia finansowego.
Dziś cena za jedynke 80 gr kisten po 45. Od pon tylko kisten. Ja już nie zrywam. W kisten nie dam nawet kg.3 tony zerwalismy swoimi siłami. 5 zostaje na drzewach
rafal123, 2018-07-21 18:35, napisał:
Dziś cena za jedynke 80 gr kisten po 45. Od pon tylko kisten. Ja już nie zrywam. W kisten nie dam nawet kg.3 tony zerwalismy swoimi siłami. 5 zostaje na drzewach
Dziwne..masz sad gdzie masz 8 ton..3 sprzedales..i co Ci to dalo?..ktos sie na Tobie wzbogaci kilkukrotnie..nie odczuwasz niesmaku??? Poniekad mozna zrozumiec osoby ktore maja kilkanaście, kilkadziesiat hektarow..jest to ich jedyne zrodlo utrzymania...i zdechna z glodu...ale Ty? Masz w sumie 8 ton...smiechhhh
U mnie rwała tylko rodzina i tylko do ceny 1zł za kilogram. Jakoś w czwartek mieliśmy juz spakowany samochód, gdy dowiedzieliśmy się że zakład do którego wozi nasz skup daje niby dalej złotówkę za pierwszą klasę, ale w praktyce absolutnie wszystko kwalifikuje już na kisten i płaci 50 groszy. Musiał bym całkiem nie mieć godności by wozić wiśnię w pierwszej klasie za tą cenę, więc samochód na skup nie dojechał. Trochę się przerobiło, resztę rozdało, nawet nie trzeba było nic wyrzucać. Zdecydowanie wolę dawać prezenty niż dać się okradać. Także u mnie już też koniec rwania, reszta sobie sama spadnie. Najśmieszniejsze jest to że na okoliczny skup ludzie dalej wożą wiśnie rwane ręcznie, mimo że dobrze wiedzą że dostaną 50gr za kilo. Jakiś absurd jak dla mnie. Najgorsze że bardzo możliwe iż w ten sposób załatwią nam i następny sezon, bo za darmo to przetwórnie napchają tymi wiśniami magazyny po dach...
Może trzeba kazać zapłacić podatek od darowizny? Jak można dokładać do produkcji?
Piszczol32, 2018-07-21 19:06, napisał:
Dziwne..masz sad gdzie masz 8 ton..3 sprzedales..i co Ci to dalo?..ktos sie na Tobie wzbogaci kilkukrotnie..nie odczuwasz niesmaku??? Poniekad mozna zrozumiec osoby ktore maja kilkanaście, kilkadziesiat hektarow..jest to ich jedyne zrodlo utrzymania...i zdechna z glodu...ale Ty? Masz w sumie 8 ton...smiechhhh
Zrywalismy z rodzina. Najniższa cena 90 gr. Dzieci mają na wakacje. Ja się dziwię tym co oddają po 45 gr. Ja zarobiłem 3 tyś na wakacje dla dzieci
Czepiasz się mnie a dziś w okolicach Sandomierza pełno ludzi wozi w kistenach. Kombajny pracują. Co powiesz o tych ludziach? Będziesz się śmiał?
Nie ma co się wzajeemnie opluwać,jeden rwie na wakacje dla dzieci/rodziny,inny na ratę kredytu,inny na chleb..Najgorsi są gospodarze 60+,już dobrze ustawieni,ale jako pany na zagrodzie-terroryzujący współmieszkańców-młodsze pokolenie-i zzmuszający wszystkicch w rodzinie do niewolniczej pracy".No jak momy kumbajn,to trza omłucić"....I nie rozumieją,że zamieniają córki/synów w niewolników-a już naajgorsi gospodarze-emeryci..o ich terrorze nawet nie chce mi się pisać(na szczęście wolny jestem od tego)..Przetwórcy to wszystko niestety-wiedzą,od tego mają analityków,i to wykorzystają,czy nam się podoba,cz nie.
n
sandomir, 2018-07-21 23:13, napisał:
Nie ma co się wzajeemnie opluwać,jeden rwie na wakacje dla dzieci/rodziny,inny na ratę kredytu,inny na chleb..Najgorsi są gospodarze 60+,już dobrze ustawieni,ale jako pany na zagrodzie-terroryzujący współmieszkańców-młodsze pokolenie-i zzmuszający wszystkicch w rodzinie do niewolniczej pracy".No jak momy kumbajn,to trza omłucić"....I nie rozumieją,że zamieniają córki/synów w niewolników-a już naajgorsi gospodarze-emeryci..o ich terrorze nawet nie chce mi się pisać(na szczęście wolny jestem od tego)..Przetwórcy to wszystko niestety-wiedzą,od tego mają analityków,i to wykorzystają,czy nam się podoba,cz nie.
Dużo w tym racji. Pokolenie emerytów zostało wychowane w kulturze „co się urodziło musi być zebrane". Rozmawiałem ostatnio z młodszym sadownikiem, który otwarcie powiedział, że będzie trząsł przy cenie poniżej 30 gr. Ze względów zdrowotnych musi obtrząść wszystkie drzewa więc po co to zrzucać na ziemię skoro można to sprzedać. Dodam tylko, że do tej pory oddał ponad 200 ton.
rafal123, 2018-07-21 21:55, napisał:
Czepiasz się mnie a dziś w okolicach Sandomierza pełno ludzi wozi w kistenach. Kombajny pracują. Co powiesz o tych ludziach? Będziesz się śmiał?
Oni zapewne nie maja wyjscia..bo jak zyc..no ale skoro Ty swoja prace całoroczna cenisz na 3000 zł..no to gratulację..ja mam 2 ha..sprzedalem 1,5 tony..po 3, po 2. 30 ton sobie wisi...mimo ze cene jaka mi proponuja to 1,4. Nie mieszkam w zagłebiu sadowniczym. Moze dlatego. Za zrywanie place uczciwie 0.85.. Nie zaczymam zrywania od 1.6 zł. Wtedy cos z tego zostanie.
Piszczol32, 2018-07-22 07:16, napisał:
Oni zapewne nie maja wyjscia..bo jak zyc..no ale skoro Ty swoja prace całoroczna cenisz na 3000 zł..no to gratulację..ja mam 2 ha..sprzedalem 1,5 tony..po 3, po 2. 30 ton sobie wisi...mimo ze cene jaka mi proponuja to 1,4. Nie mieszkam w zagłebiu sadowniczym. Moze dlatego. Za zrywanie place uczciwie 0.85.. Nie zaczymam zrywania od 1.6 zł. Wtedy cos z tego zostanie.
Dzięki Bogu na wiosnę usunąłem 0,3 ha wiśni. Pozostałe 0,5 ha idzie pod piłę . Mam też 4 ha sadu jabloniowego.Wiśnia nie ma już szans na cenę w najbliższych latach. Jeśli płacą 80 gr za mrożenie gdzie zbiór kosztuje przynajmniej 60 gr
Za obecna obniżke cen odpowiadają zapchane skupy, a nie zakłady, bo tam cena cały czas w miare taka sama
rafal123, 2018-07-22 07:44, napisał:
Piszczol32, 2018-07-22 07:16, napisał:
Dzięki Bogu na wiosnę usunąłem 0,3 ha wiśni. Pozostałe 0,5 ha idzie pod piłę . Mam też 4 ha sadu jabloniowego.Wiśnia nie ma już szans na cenę w najbliższych latach. Jeśli płacą 80 gr za mrożenie gdzie zbiór kosztuje przynajmniej 60 gr
ten sad tez pewnie usuniesz jak będziesz miał za przemysł 10gr a export 50gr. nie mówiąc że w tym roku może być problem ze zbytem jabłek..
mardak, 2018-07-22 09:23, napisał:
Za obecna obniżke cen odpowiadają zapchane skupy, a nie zakłady, bo tam cena cały czas w miare taka sama
Masz racje..u nas ok 1.4, 1,3..ale co z tego..to i tak na granicy smiechu
A ja nawet za 60 gr. po ogloszeniu, nie mam ludzi . Ci z poprzednich lat, dostali z Urzedu Pracy przymusową oferte pracy w firmach, i musieli bo grozily im poważne dożywotnie sankcje, za kilkukrotne odmawianie oferty pracy z Urzędu, i skreślenie z ubezpieczenia, itd. Oni tam mają sposoby żeby statystyczne bezrobocie spadało. Są z tego rozliczani.
mardak, 2018-07-22 09:23, napisał:
Cena caly czas taka sama- Czyli 5 zł, poza tym winne są drzewa bo tyle owoców urodziły, a i jeszcze sadownicy bo te drzewa wsadzili. Zgadzasz się mardak?
powiem tak że ta cena była w granicach 1.8 cały sezon tylko są tacy sadownicy którzy są protegrowani i mają znajomości. Przez to cena jest niska bo gospodarze maja po 10 do 30 osób od których nie płacą ani złotówki i cena poł na pół im wystarcza. Nawet nie boją się kontroli bo ich nie kontrolują. Znajomy ma 4 osoby które ma ubiezpieczone 100% i już miał 2 raz kontrol. A taki się śmieje z niego bo ma 30 i ma zero kosztów. Ktoś kto by uczciwie zatrudnił to mu się nie opłaci i nie rwie. Więc nie dziwmy sie że cena spada z dnia na dzień. Bo liczy sie ilośc nie jakość.
Nadinterpretujesz moja wypowiedz. Jeszcze na początku tygodnia skupy oferowały 0.5 zł za kisten. W tej chwili oferuja 0.4 zł. A w przeciągu tygodnia cena jaką płacą zakłady skupom, wcale nie spadła o 10 gr. Rozumiesz już treść mojego wpisu? Skupy zrobiły sobie dodatkowe 10 gr marży
Najgorsi są 60+? To jest pokolenie ludzi przyzwyczajonych do ciężkiej pracy. Najgorsi to są Ci, co zostali rozpuszczeni przez dopłaty, kredyty i siedza na forum i płaczą jak to im ciężko i jaka Unia jest be. Jak sie bierze kredyt to trzeba trochę przewidywać, ......a moze cos sie nie sprzeda? Jak ta Unia taka zla to nie bierz dopłat. Pracujacym na etet nie dopłacaja za to, ze mają pracę. Jak ktos ma 8 ton wiśni, potrzebuje pieniędzy i chce je sam zerwac i sprzedac po 80 gr. to chyba mu wolno. Ten co ma 10 ha to jakis lepszy jest?
marzenka, 2018-07-22 13:53, napisał:
Najgorsi są 60+? To jest pokolenie ludzi przyzwyczajonych do ciężkiej pracy. Najgorsi to są Ci, co zostali rozpuszczeni przez dopłaty, kredyty i siedza na forum i płaczą jak to im ciężko i jaka Unia jest be. Jak sie bierze kredyt to trzeba trochę przewidywać, ......a moze cos sie nie sprzeda? Jak ta Unia taka zla to nie bierz dopłat. Pracujacym na etet nie dopłacaja za to, ze mają pracę. Jak ktos ma 8 ton wiśni, potrzebuje pieniędzy i chce je sam zerwac i sprzedac po 80 gr. to chyba mu wolno. Ten co ma 10 ha to jakis lepszy jest?
Pewnie ze mu wolno...nikt nikomu nie zabrania się szmacić. Tylko nie nazywaj tego sprzedaźa tylko oddawaniem..
Kochani obrażanie się nawzajem to nieprzystoi nikomu czy biedny czy bogaty ,nakazać lub zakazać ,sprzedaży ,? Badzmy chociaż mili
aga 10 ma racje chociaz my sie szanujmy , wlasciwie kazdy z nas ma inna sytuacje , kredyt,inne zobowiazania(bo 60+to nie regula) moze itp...
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl