Gm. Dwikozy
Kl. I 90 gr
kisten 55gr
Ciekawe jak zachowa się wiśnia-owoce,jeśli sprawdzą się prognozy pogody-prawie tydzień deszczu i opad 60-80mm.(region sandomierski).Czyżby przyroda miała rozwiązać problem wiśniowy,zarówno dla przetwórców,jak i plantatorów? Miałem taki przypadek dawno temu z czereśnią Van-pestki dosłownie wypadały.z owoców.
sandomir, 2018-07-15 10:11, napisał:
Ciekawe jak zachowa się wiśnia-owoce,jeśli sprawdzą się prognozy pogody-prawie tydzień deszczu i opad 60-80mm.(region sandomierski).Czyżby przyroda miała rozwiązać problem wiśniowy,zarówno dla przetwórców,jak i plantatorów? Miałem taki przypadek dawno temu z czereśnią Van-pestki dosłownie wypadały.z owoców.
W tej sytuacji cenowej to pogoda jest dla nas zbawieniem, lepiej niech się towar zmarnuje jak ma byc oddany za grosze.
Widzę że już tu ceny nie są głównym tematem. W tej sytuacji po prostu ręce opadają. Podczas naszego protestu skupy i przetwórnie normalnie funkcjonują, tzn. mają surowiec. Ktoś to dostarcza.
Prawda jest taka, że nic tym protestowaniem nie ugramy. KUPS-owi taniej będzie przekupić dwóch czy trzech urzędników niż dołożyć nam 10 groszy.
Trzeba ludzi ruszyć jakoś lokalnie na szczeblu gminnym. Tu jest potrzebna jedność. Co to da jak nie zrywam owoców jeden na całą wieś.
Chyba trzeba emigrować z tego interesu, trochę szkoda bo trochę życia w to włożyłem, ale jak nie ma z kim grać...
Wchodzi na masową skalę zbiór mechaniczny...więc wiśnia ma przyszłość porzeczki czarnej.
Wystarczy popatrzeć na analogię odnośnie producentów kombajnów porzeczkowych i wszelkiego rodzaju otrząsarek....
Produkują je firmy, ale i wielu rzemieśników.
Więc trzeba się pogodzić, że ceny raczej już nie będzie.... tym bardziej, że w przeciwieństwoe do porzeczki nie jesteśmy jedynymi liczącymi producentami.
Pozostaje walczyć o koszty produkcji.
Amen.
Co do protestu jak protestuja debile to w mediach aż chuczy chodzi o takich chromoniewiadomo ale o naszych sprawach ktore sa byc albo nie to maja w dupie
Bo zależy którą stację się ogląda. W dniu wczorajszym ok. 15 w Polsat News relacja z Kraśnika na pasku "protest rolników" kamera pokazuje osoby okazujące niezadowolenie trzymające biało-czerwone flagi i transparenty, słycać zagłuszające przemówienie premiera gwizdy, okrzyki i syreny, głupkowate miny lokalnych notabli. Przełączam na TVP info na pasku "odsłonięcie pomnika L. Kaczyńskiego" przemawia premier dźwięk tła praktycznie nie słyszalny. Najazd na grupę ludzi przy ulicy z biało-czerwonymi flagmi. Komentarz "mieszkańcy z flagami przyszli na odsłonięcie pomnika", powaga miejscowych działaczy w otoczeniu szefa rządu. To samo wydarzenie dwa diametralnie różne przekazy. Ci co byli niech napiszą która wersja była prawdziwa, bo nie sądzę że w Kraśniku było w tym samym czasie dwa wydarzenia.
Co do ceny myślę że problem ceny na wschód od Wisły po dzisiejszych opadach sam się rozwiąże. Wiśnie same się wydrylują na drzewach i przetłoczą pod nimi.
ekro2, 2018-07-16 08:22, napisał:
Bo zależy którą stację się ogląda. W dniu wczorajszym ok. 15 w Polsat News relacja z Kraśnika na pasku "protest rolników" kamera pokazuje osoby okazujące niezadowolenie trzymające biało-czerwone flagi i transparenty, słycać zagłuszające przemówienie premiera gwizdy, okrzyki i syreny, głupkowate miny lokalnych notabli. Przełączam na TVP info na pasku "odsłonięcie pomnika L. Kaczyńskiego" przemawia premier dźwięk tła praktycznie nie słyszalny. Najazd na grupę ludzi przy ulicy z biało-czerwonymi flagmi. Komentarz "mieszkańcy z flagami przyszli na odsłonięcie pomnika", powaga miejscowych działaczy w otoczeniu szefa rządu. To samo wydarzenie dwa diametralnie różne przekazy. Ci co byli niech napiszą która wersja była prawdziwa, bo nie sądzę że w Kraśniku było w tym samym czasie dwa wydarzenia.
Sądzę że radość mieszkanców Kraśnika i okolic z powodu zafundowania im okazałego okrzesanego tu i ówdzie kamienia była podobna jak onegdaj z pomników chołubionych gdzie się dało znanych komunistów...czyli ani mnie to ziębi ani grzeje..ciut irytuje tylko , zaś ceny i brak odbiorcy na owoce czyli bardziej przyziemne sprawy już tak , tyle że wladza ma swoje własne priorytety.
Bylem w krasniku pogadanki premierka byly cudownie zagłuszane oczywiscie w tvpis wyciszone wszystko ładnie ludzi bylo sporo a moherów mało, duzo ludzi bylo tych co wrocili z Wa-wy tam do nich nie wyszedł. Spotkal sie z ZSRP i zaprosil do siebie na koniec lipca maja stworzyc umowe kontraktacyjna mam nadzieje ze nie taka jak teraz sa ze nikt nic nie wie
sadownyk, 2018-07-16 11:39, napisał:
Bylem w krasniku pogadanki premierka byly cudownie zagłuszane oczywiscie w tvpis wyciszone wszystko ładnie ludzi bylo sporo a moherów mało, duzo ludzi bylo tych co wrocili z Wa-wy tam do nich nie wyszedł. Spotkal sie z ZSRP i zaprosil do siebie na koniec lipca maja stworzyc umowe kontraktacyjna mam nadzieje ze nie taka jak teraz sa ze nikt nic nie wie
w końcu lipca to już będzie po wiśniach i po porzeczkach , niestety ale w tym roku już chyba cena nie wzrośnie
delikatess, 2018-07-16 13:14, napisał:
sadownyk, 2018-07-16 11:39, napisał:
w końcu lipca to już będzie po wiśniach i po porzeczkach , niestety ale w tym roku już chyba cena nie wzrośnie
Już jest po wiśniach ,pękają na potęgę ,zaraz będą "kożuchy " z szarej pleśni. Porzeczka jeszcze wisi szczególnie tiben,Ruben,bentron, Ben hope ale po tygodniowym deszczu też zacznie się sypać i gnić.
mark65, 2018-07-16 10:19, napisał:
ekro2, 2018-07-16 08:22, napisał:
Sądzę że radość mieszkanców Kraśnika i okolic z powodu zafundowania im okazałego okrzesanego tu i ówdzie kamienia była podobna jak onegdaj z pomników chołubionych gdzie się dało znanych komunistów...czyli ani mnie to ziębi ani grzeje..ciut irytuje tylko , zaś ceny i brak odbiorcy na owoce czyli bardziej przyziemne sprawy już tak , tyle że wladza ma swoje własne priorytety.
"Dobra ZMIANA" w swoich działaniach jak i w bezczelnej propagandzie coraz bardziej przypomina głęboką komunę.
Rwią na potęgę i cena nie wzrośnie u mnie 2ha łutowki wisi rwacz 0.6 0.7 a ja co nic paliwo nie woda lepiej jak co roku przemrożi wszędzie chociarz cena jest a mało roboty
Za PO było hasło Karpinskiego." chuj z Polską wschodnią "dla Niemców totalna targowica robiła wszystko.Jak ta banda wróci do władzy to sprzedadzą wszystko do zera.
A co niby ten PiS dla rolników zrobił dobrego?
Brakiem mozliwosci przechodzenia na wcześniejsza emeryturę?
Utrudnionym nabywaniem gruntow? Gdzie na zezwolenie czeka się 5 miesięcy
A czy tym nowym podatkiem do paliwa?
Przez 500 plus nie ma kogo zatrudnić do zbiorow
Morawiecki wykaż się dla rolników to będziesz bogiem wyobraź to sobie.
Psl złodzieje parchy pasożyty.
Dzwonie jutro do Tadzia z prośbą o interwencje.
Bo jak nie on to kto ?
Pozdrawiam wszystkich sadowników
!!!
Weźcie już przestańcie z tą polityką bo się rzygać chce. Każda partia ma nas gdzieś i narazie sie to nie zmieni. Na obecną chwilę po prostu nie ma na kogo głosować. Jedni gorsi od drugich, a drudzy od trzecich...
Polityka UE jest jasna. Żywność ma być tania i kropka. A wy cieszcie się z dotacji na nowy traktor czy przechowalnię
Dopłaty obszarowe trzeba zlikwidować lub zrównać we wszystkich krajach Unii czemu nikt o tym nie mówi? Już nie mogę się doczekać kiedy skończą się te wszystkie programy PROWy, młode rolniki itd...
Lepiej sprowadzic wisnie do kraju bo wiecej zarabjaja na machlojkach podatkowych i to dopiero jest zysk. Żadne partie nic nie zrobią dla rolnika a wystarczy tylko sluchac prości ludzie my i mamy proste rozwiazania. Cła
To nie takie proste bo Franz Timermanz powie ze jest łamana konstytucja o wolnym przepływie towaru.itd..
Marcin8787, 2018-07-17 06:57, napisał:
To nie takie proste bo Franz Timermanz powie ze jest łamana konstytucja o wolnym przepływie towaru.itd..
Wolny przepływ ale w którą strone !!
Witam, czy ktoś w województwie lubelskim kupuje wiśnie na export z ogonkiem? Z góry dziekdzi za informację.
erinbrokovich, 2018-07-17 07:48, napisał:
Nie propaguj już tutaj pislamskich teorii. Jarek Cię tu skierował na to forum?
Widzę że mamy tu oddział KOD. Chociaż tamci są za islamskimi uchodzcami
piter00100, 2018-07-17 17:19, napisał:
Polityka polityką, deszcz deszczem a jak tam ceny?
Takie jakie ustalili tu skupczyki juz w maju..pytasz. a co? Czego sie spodziewasz?
rafal123, 2018-07-17 20:38, napisał:
To wybierz z powrotem sobie PO i ciesz sie cena wisni w granicach 3 złotych.
Marcin8787, 2018-07-17 22:17, napisał:
Szczerze to wali mnie czy to pełozło rządzi czy pislam, ale tak źle nigdy jeszcze nie było. Porzeczka po ,30 gr ,wiśnia po 55gr i zecie , jabłko po 15gr śliwka też dno na giełdzie. Nie ma na czym zarobić. Sawicki był burak ,ale coś robił ,jakieś wycofania z rynku, utylizacja ,nawet jakieś ochłapy rzucił ,dopłaty do niskich cen. A sekta toruńska nie robi kompletnie nic . Nawet nie raczyli wyjść do nas w Warszawie podczas protestu. Porzeczek nie rwałem ,ale jak widze ,że wszyscy dookoła napierdalaja wiśnie i ja zerwe. 50 gr mi zostanie ale jak głaby woża zawioze i ja.Pozdro.
Witam
Zakłady przetwórcze bądź chłodnie zostały wyprzedane za rządów PSL i są w rękach prywatnych w większości z kapitałem zagranicznym a najśmieszniejsze jest to, że najgłośniej teraz piłują się działacze PSL, że PiS ma w du.. rolnika, że cena wujowa, ale że przyczynili się do tego koledzy z partii to już nie wspominają. Jakby prześledzić historię prywatyzacji gałęzi zakładów rolnon-spożywczych to najwięcej dokonało się ich za czasów gdy współrządził PSL nie ważne czy to z PO czy z inną partią rządzącą. W końcu potrafili sie dogadać, ze wszystkimi, byle by rządzić i utrzymać sie przy "korycie".
Niestety, ale tak naprawdę my rolnicy-sadownicy nie mamy na kogo głosować, gdyż nie ma partii, która by tak naprawę reprezentowała nasz interes.
W ostatnich wyborach jakby nie patrzył wieś zagłosowała za PiS i to w nich wyborcy widzieli jakąś szansę na poprawę sytuacji i to w sumie dzięki elektoratowi ze wsi PiS wygrało wybory. Zagłębiając sie bardziej w temat, można wysnuc wnioski, że dzisiejszą sytuację w rolnictwie (min. ceny skupu owoców, trzody i mleka) można uznać jako zemstę elit, bogacących się za przyzwolniem poprzednich rządów począwszy od 89r. Wieś odwróci się od PiS....PiS przestanie rządzić...... ale na kogo wtedy zagłosuje wieś jak juz wszystkie partie opozycyjne rządziły wcześniej? Na PSL? SLD? Przestanie wogóle chodzić na wybory?
Nie wiem, jestem młody i głupi, a jakby nie patrzył to wybory w naszych czasach sprowadzają się do wybierania mniejszego zła.
Tu mamy temat cen a nie dywagacji na temat jej przyczyn. Złóż sobie głąbie wątek na temat przyczyn aktualnej sytuacji to ci co nieco napiszę. Zresztą pewien jestem Twój wyprany mózg i tak nie bardzo przyjmie to do wiadomości. U nas cena wiśni póki co bez zmian. Część ludzi nie zrywa.
erinbrokovich, 2018-07-17 22:54, napisał:
Marcin8787, 2018-07-17 22:17, napisał:
Szczerze to wali mnie czy to pełozło rządzi czy pislam, ale tak źle nigdy jeszcze nie było. Porzeczka po ,30 gr ,wiśnia po 55gr i zecie , jabłko po 15gr śliwka też dno na giełdzie. Nie ma na czym zarobić. Sawicki był burak ,ale coś robił ,jakieś wycofania z rynku, utylizacja ,nawet jakieś ochłapy rzucił ,dopłaty do niskich cen. A sekta toruńska nie robi kompletnie nic . Nawet nie raczyli wyjść do nas w Warszawie podczas protestu. Porzeczek nie rwałem ,ale jak widze ,że wszyscy dookoła napierdalaja wiśnie i ja zerwe. 50 gr mi zostanie ale jak głaby woża zawioze i ja.Pozdro.
Nie pamiętasz jak w 2014 Sawicki wyzywal od frajerów a jabłko było po 12 gr. PSL rolnikom podniósł wiek emerytalny. Kobietom o 12 lat
Tak nazwał frajerami bo wozili po 12 groszy a można było zutylizowac po 27 gr. Potem cena przemysłu skoczyła na 38 gr. Co do ceny wiśni można się dogadać na 1,3 za jedynkę. Pw 55 gr.
pit2015, 2018-07-18 10:08, napisał:
A wystarczyło nie zrywać owocu i sama by się cena zrobiła z pomoca pogady.
Brawo. To rolniki dyktuje cene. Jeśli niska nie sprzedaje i to lepsze niż protesty. Jeszcze 2 dni deszczu i po wiśni na mrożenie
jaceo1, 2018-07-18 06:19, napisał:
Tu mamy temat cen a nie dywagacji na temat jej przyczyn. Złóż sobie głąbie wątek na temat przyczyn aktualnej sytuacji to ci co nieco napiszę. Zresztą pewien jestem Twój wyprany mózg i tak nie bardzo przyjmie to do wiadomości. U nas cena wiśni póki co bez zmian. Część ludzi nie zrywa.
Już się nie mogę doczekać Twojego felietonu z "niewypranego mózgu". Wręcz marzę o tym. Cena 1,10zł i 0,55zł. Małoobszarowi praktycznie zakończyli zbiory, co niektórzy więksi zaczynają dopiero.
pit2015, 2018-07-18 10:08, napisał:
A wystarczyło nie zrywać owocu i sama by się cena zrobiła z pomoca pogady.
I co z tego? Na 1 trzeba rwać selektywnie a jak nie to PW. Do tego poświęcić musieliby się sadownicy od wcześniejszych wiśni a lepszą cenę dostaliby Ci od późniejszej.
Bądźmy uczciwi. Przetwórnie wykorzystują sytuację,że nasadzeń wiśni jest za dużo a wiele ha jest obsadzone młodymi wiśniami,które dopiero za kilka lat będą w pełni owocować. Czy nam się to podoba czy nie regulacje prawne powinny zawierać wymóg kontraktacji.
Kontraktacja na warunkach rolnika czy zakładu? Sadownicy maja błędne podejście do tematu sadownictwa,taki ekonomiczny miraż ,idzie wiśnia to dosadzam wisnie i będę miał wiecej gotówki ale to tak nie działa,teraz wyścigi w zbiorach za marne pieniądze choć ten towar ma naprawde wysoką wartość handlową o czym się przekonamy po tym jaki poziom cenowy maja owoce w kontraktach zbytu z zakładu. Rolników oszukano w procesie prywatyzacji ograbiajac nas z zakładów i to się nie odstanie , to co było siłą sadownistwa czyli planowanie produkcji w zakładach owocowo-warzywnych zostało zmarnowane ,takie zarządzanie pod upadłość za poprzedniego ustroju nie do pomyslenia ...teraz to gra rynkowa.. na to miejsce wchodzi towar z importu i ktoś zarabia tylko nie sadownik .Łudziłem się nadzieją ,że programy unijne powodować bedą tworzenie małych firm przetwórczych w rejonach sadowniczych ale lepiej budować fitnes parki boiska i place zabaw ...to też potrzebne ale czy mam czas na siłkę po pracy... ja nie...
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl