Witam ile u was biorą za usługę kombajnowania porzeczki czarnej i czerwonej
Witam ile u was biorą za usługę kombajnowania porzeczki czarnej i czerwonej
Ponoć niektórzy chcą 1zł od kg czarnej. Jak by myśleli, że mają jedyny kombajn w gminie.
Przecież możesz i za darmo kombajnowac ewentualnie za paliwo a klientów będziesz miał full
Ile wziąć za kombajnowanie połówkowym? 2.3ha 16 ton porzeczka czarna. Jak Wy to liczycie?
Toomm, 2022-07-21 10:49, napisał:
Ile wziąć za kombajnowanie połówkowym? 2.3ha 16 ton porzeczka czarna. Jak Wy to liczycie?
1zl / kg.
A jak zobaczy że usługa 16tys to po sezonie kupi swój
Gofertus, 2022-07-21 12:33, napisał:
1zl / kg.
A jak zobaczy że usługa 16tys to po sezonie kupi swój
10 tyś za całość to może w przyszłym sezonie uda mi się zarobić:-) po 60gr
Ja bym wziął nie więcej jak 6000 tyś. Jeśli więcej to w przyszłym roku patrzył bym się jak inni zarabiają.no chyba że nie masz konkurencji.K.oleś całościowym woła 1200 za ha i zabiera owoce.Porażka!!!
jenot, 2022-07-21 15:26, napisał:
Ja bym wziął nie więcej jak 6000 tyś. Jeśli więcej to w przyszłym roku patrzył bym się jak inni zarabiają.no chyba że nie masz konkurencji.K.oleś całościowym woła 1200 za ha i zabiera owoce.Porażka!!!
1200 zł za hektar czyli przy wydajności 6ton z hektara to koszt zbioru to 20gr / kilogram ??
Chyba jaja...
Za każdą usługę jest jakaś stawka za godzinę.Co to kogo interesuje ile kosztuje porzeczka i kto ile jej zebrał z ha.
Na godzinę się bierze a nie patrzy ile ton uleciało
jenot, 2022-07-21 15:26, napisał:
Czyli około 2600 zł za ha lub 38 gr za kg. Jakiś odniesienie jest.
Mnie w tym roku gość skasował 2100 za 8.5 h pracy. Bardzo uczciwa stawka, spodziewałem się więcej. Jednak jak czytam tutaj jakieś 1zl od kg, to śmiać mi się chce. A co Ciebie kombajnisto powinno obchodzić po ile kto sprzedaje? teraz chcesz 1zl, to rozumiem, ze jak porzeczka będzie po 50gr, to zrobisz za darmo i jeszcze chłopu dopłacisz. We łbach się Wam przewróciło niektórym. Kombajn porzeczkowy to nie jest jakaś specjalistyczna wymyśla maszyna, aby chcieć za jej prace niewiadomo ile. Ale, skoro głupcy chłopy płaca, to rżnąć ich ile się da, tez bym tak robił, skoro rozum w krzakach zgubili.
A Co Ciebie to obchodzi ile uleciało? policz godziny i stawkę, jak normalny człowiek, a nie cudujesz
kolasa, 2022-07-21 18:31, napisał:
Ja za 1.2 ha wziolem 4 tysięcy i klient bardzo zadowolony.
Tyle pieniędzy od ludzi chcesz, a po polski nawet napisać nie potrafisz. Komedia.
Piottrek, 2022-07-21 21:25, napisał:
A Co Ciebie to obchodzi ile uleciało? policz godziny i stawkę, jak normalny człowiek, a nie cudujesz
Jest różnica czy leci 2 tony ha czy 10. Przy 2 tonach to i dwa hektary dziennie obleci a przy 10 już nie koniecznie. Sam czas przeładunku jest inny i też należy go liczyć? Bo kombajn stoi a mógłby pracować? Stawka godzinowa może być równie niesprawiedliwa jak i powierzchniowa i od kilograma. Hipotetyczny przykład 2 tony z ha w dzień zebranie 2ha = 4 tony czas pracy kombajnu 10 godzin do tego czas przeładunków. Inna plantacja 10 ton z ha czas pracy kombajnu 8 godzin bo reszta to przeładunki. I teraz podsumowanie biorąc od hektara to najlepiej tam gdzie mało leci i duża powierzchnia bo najlepsza dniówka wyjdzie, a przeciwny kierunek to biorąc od godziny tam gdzie dużo leci czas pracy kombajnu mniejszy bo czas rozładunków jest wydłużony duży tonaż zebrany a godzin najmniej zrobione więc marna dniówka. Więc trudno jest jednoznacznie określić "tą" stawkę do wyliczeń.
Toomm, 2022-07-21 22:44, napisał:
Jest różnica czy leci 2 tony ha czy 10. Przy 2 tonach to i dwa hektary dziennie obleci a przy 10 już nie koniecznie. Sam czas przeładunku jest inny i też należy go liczyć? Bo kombajn stoi a mógłby pracować? Stawka godzinowa może być równie niesprawiedliwa jak i powierzchniowa i od kilograma. Hipotetyczny przykład 2 tony z ha w dzień zebranie 2ha = 4 tony czas pracy kombajnu 10 godzin do tego czas przeładunków. Inna plantacja 10 ton z ha czas pracy kombajnu 8 godzin bo reszta to przeładunki. I teraz podsumowanie biorąc od hektara to najlepiej tam gdzie mało leci i duża powierzchnia bo najlepsza dniówka wyjdzie, a przeciwny kierunek to biorąc od godziny tam gdzie dużo leci czas pracy kombajnu mniejszy bo czas rozładunków jest wydłużony duży tonaż zebrany a godzin najmniej zrobione więc marna dniówka. Więc trudno jest jednoznacznie określić "tą" stawkę do wyliczeń.
Moim zdaniem nie jest trudno. Bierze się stawkę godzinowa. Jeśli leci więcej, to pracujesz dłużej o więcej zarobisz. I nie ma znaczenia czy zrobisz dziennie 1 czy 3 ha. Przecierz liczysz wszystkie godziny na plantacji. Jeśli ktoś nie potrafi zdjąć skrzyni z kombajnu, to jego sprawa. Jakby mi ktos przyjechał i chciał robić z kilograma, to bym go po prostu pogonił. Śmiechu warte.
Widzę, ze trzeba uciekać z tego forum, facet wjeżdża komuś na usługę i pyta na forum ile za to policzyć, dramat.
Mazowieckie, Pozdrawiam
Toomm, 2022-07-21 22:44, napisał:
Do nawozów i oprysków tez mi się dołożysz, bo zadbałem o plantacje i miałem dobry zbiór? komedia tutaj jest na tym forum. polowa oderwanych od rzeczywistości. Cześć, jak Czaki12332 coś tam płacze pol sezonu, ze nic nie ma, a później zbiera dwa tygodnie. zbierzcie, co macie zebrać i spokój, bo pisanie bzdur tutaj na niewiele się zdaje.
Nigdy nie dogodzi. klijentowi.Kilka lat temu znajomy krzyknąć 200zł za godzinę to większość klientów uciekli bo małe plony to woleli od kilograma, a ten co ma dużo woli za godzinę lub za ha.Ja biorę pod uwagę jedno i drugie.Nie mniej jak 300 zł za godzinę.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl