Witam zakładam ten temat, ponieważ w detalu na placach chandlują, cena importu tydzień temu 15 zł, dziś 8-10. Jakoś marnie to wróży cenę polskiej.
Witam zakładam ten temat, ponieważ w detalu na placach chandlują, cena importu tydzień temu 15 zł, dziś 8-10. Jakoś marnie to wróży cenę polskiej.
"Piątek, Piąteczek, Piątunio... jak tam wasze nastroje przed weekendem? Nie wiem czy wiecie, ale wiadomo która przetwórnia z Kozietuł koło Grójca właśnie kontraktuje UKRAIŃSKĄ truskaweczkę na czerwiec. Chyba, że pan prezes, lub inny przedstawiciel zarządu (który będzie wymieniany na niemiecki) to oficjalnie zdementuje bo to nieoficjalna informacja. Zapraszam do dyskusji." Wklejam post ze stronki na fb. Nie wrózy dobrze. Zimy nie było, mrozów nie było. Druga strona medalu to szkodniki, przędziorki już widoczne i opuchlaki dadzą się niebawem we znaki. U mnie (Południe Polski) jest sucho i póki co nie zapowiada się jakaś poprawa, tak wiem, sporo ludzi ma nawadnianie.
Będzie dobra cena, trzeba dosadzać truskawek bo dobrze się na nich zarabia, kasować porzeczki i wiśnie a truskawki sadźcie.
i oczywiście jabłonie sadźmy ....
Aga100, 2019-04-12 20:19, napisał:
Śrubokręty sądzić . Jedyne co się opłaca
W Polsce to nawet jakby złoto zasadzić to i tak by chwast wyrósł bo to jest Polska
Zależy od rejonu, u mnie nic nie wymrazło i będzie znów klęska urodzaju, trzeba szukać ludzi do rwania.
Znajoma ma w truskawkach bagno, wczoraj przkop robilismy do melioracji aby to spłyneło. Jak nie wymokną tu i ówdzie to faktycznie będzie urodzaj. Gorzej jak jeszcze popada trochę
Południe i południowy-wschód Pl cały maj są zalewane wodą. Nie można spokojnie wyściółkować plantacji, zabiegi ochronne bardzo utrudnione. Ceny podawane z Giełdy Goławin są już zadziwiająco niskie, chyba że towar jest naprawdę kiepskiej jakości, już nie wspomnę o skupie, może wypowie się ktoś, kto tam sprzedaje?
Lubelskie chyba jeszcze nie skupują, słyszałem że od poniedziałku. A jak w innych regionach?
lubelskie wczoraj oddawałem 2,5 z/sz 4,0 b/sz
Ale u Macierzyńskiego za te ceny to truskawka musi być cacy [wybarwiona bez piasku,zdrowa nie nadgnita, itd]
Cena widzę powala z nóg... plantatora. 2,50 no szał, na Goławinie podobno 3 zł. U mnie taki mały skup w okolicy 2, 10. A na giełdzie aktualnie czerwono od truskawek. Cena od 3,50 do 4,50 za kg. Zastanawiam się skąd handlarze biorą towar jak ceny na słupach podobne co na giełdzie.
Burlat już od 6, do 9.
Sadownik2017, 2019-04-07 13:23, napisał:
Będzie dobra cena, trzeba dosadzać truskawek bo dobrze się na nich zarabia, kasować porzeczki i wiśnie a truskawki sadźcie.
Nasadzą a potem czego tanie bo za dużo na rynku.
Weś pomyśl.
U nas nie ma dużych plantacji, takie od 0,5 do 2 ha. Nikomu nie zazdroszczę handlowania, czy dużych areałów ale nawiozą auta po sam dach załadowane, często dwa kursy, takiego dziadostwa i za ładną truskawkę nikt nie chce zapłacić na giełdzie godziwych pieniędzy.
Martwa cisza w temacie widzę. Nikt truskawki nie sprzedaje? Sezon przyszedł i poszedł szybko spać! Kto ma nawadnianie i późne odmiany ten wygrał. Za ładną truskawkę deserową można teraz zgarnąć kasę, a z dnia na dzień będzie jeszcze lepiej. Chyba, że zaraz wejdzie powtarzająca na rynek. Niestety susza zebrała żniwo. Szlak trafił większość plantacji. U nas maj ulewny, a w czerwcu dosłownie jeden dzień z opadami, lipiec prognozują podobny, dramat. Nadal wozicie na skupy po 2 zł??? A nie lepiej mniej na giełdę zawieźć albo nawet na detal??? Truskawka jeszcze budzi duże zainteresowanie wśród konsumentów, jest popyt spory mimo przesytu i innych owoców.
Tak jeszcze a propos detalu. Ja się pytam gdzie są te nowo powstające targowiska w Polsce??? Sklepy wielkopowierzchniowe są na każdym kroku! Jeden na drugim. A gdzie jakiś nowy placyk żeby rolnik mógł sprzedawać swoje produkty??? Wczoraj w Krk taki mały plac, telefon był na straż miejską i wyczyślili wszystkich handlujących w miejscach niedozwolonych, to jest kilkanaście cm na chodniku miejskim. Idę o zakład, że to handlarze zadzwonili, bo im nie w smak...
Większość decydowała się na sprzedaż truskawki do tłoczenia (z szypułką) ze względu na jej tragiczną jakość, która nie pozwala na sprzedaż do mrożenia i tym bardziej na detalicznym rynku, ceny w łódzkiem oscylują wokół 2.30 zl/kg.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl