Koledzy ja wiem że to wróżenie z fusów ale jakie macie przeczucia :)
Truskawka to nie to samo co malina porzeczka czy inne uprawy gdzie jesli brakuje rąk do pracy idą kombajny u mnie w okolicy tylko z 3 osoby maja tej truskawki troche wiecej, reszta liczy na kolejny cudowny rok i kokosy z malin , a nowych plantacji malin w bród , jesli chodzi o cene to nie oszukujmy sie ubiegła susza zniszczyła duzo plantacji ile osób ma nawodnienie w truskawce zapewne niewielu, tegoroczna zima ,a raczej brak śniegu jak i niskie temperatury już na początku października i te w styczniu zrobiły swoje w wielu rejonach kraju ucierpiało sporo truskawki, obecnie ostatnie chłodne noce również uszkodziły sporo kwiatu co zapewne wiele osób już zauważyło tak więc towaru nie będzie tyle ile w porzednich latach , wiec wnioski same sie nasuwają , po za tym juz chyba na przełomie grudnia i stycznia było kilka informacji o fatalnym stanie plantacji i zapowiedzi dobrej ceny , oczywiście zależy co dla kogo oznzcza dobra cena
farmer4, 2016-05-03 18:58, napisał:
Truskawka to nie to samo co malina porzeczka czy inne uprawy gdzie jesli brakuje rąk do pracy idą kombajny u mnie w okolicy tylko z 3 osoby maja tej truskawki troche wiecej, reszta liczy na kolejny cudowny rok i kokosy z malin , a nowych plantacji malin w bród , jesli chodzi o cene to nie oszukujmy sie ubiegła susza zniszczyła duzo plantacji ile osób ma nawodnienie w truskawce zapewne niewielu, tegoroczna zima ,a raczej brak śniegu jak i niskie temperatury już na początku października i te w styczniu zrobiły swoje w wielu rejonach kraju ucierpiało sporo truskawki, obecnie ostatnie chłodne noce również uszkodziły sporo kwiatu co zapewne wiele osób już zauważyło tak więc towaru nie będzie tyle ile w porzednich latach , wiec wnioski same sie nasuwają , po za tym juz chyba na przełomie grudnia i stycznia było kilka informacji o fatalnym stanie plantacji i zapowiedzi dobrej ceny , oczywiście zależy co dla kogo oznzcza dobra cena
zgadzam sie z tobą kolegow 100% moim zdaniem 4zł/kg bedzie
Chyba fajnie źe dodałem ten wątek bo jest o czym pogadać :) faktycznie truskawka wygląda beznadziejnie. Przed nami jeszcze maj i cuda mogą się wydarzyć a czerwiec mi pachnie mi suszą...
Rzeczywiście Jurek wróży z fusów. Jakim cudem przewidujesz w czerwcu suszę? Śledzę 3 odrębne prognozy pogody dla mojej gminy i nie jestem w stanie określić jaka pogoda będzie jutro a co dopiero miesiąc w przód. Nie wiem ile masz lat, ale jeszcze dużo życie Cię nnauczysz nie dzieli się skóry na niedzwiedziu. A co do tematu mogę powiedzieć że mróz na początku stycznia przemrozil w moich okolicach młode plantacje, starsze natomiast ucierpiały w przymrozku dwa tygodnie wstecz. Także podaż w moim regionie będzie niższa, ale czy to się przełoży na cenę i popyt powiem jak sprzedam pierwszy zbiór.
Daniel a skąd to wiesz??? sam chcesz kupić?? to ja moge Ci po 1zł sprzedać jak sam sobie przyjedziesz i zbierzesz.
Szanowni koledzy.
Nie ma co panikować z tą truskawką. Cena (patrząc na jabłka) może nie będzie jakaś super, ale też nikt za darmo na przetwórnie nie będzie odstawiał. Dużo zależy oczywiście od tego czy eksport będzie szedł do naszego wschodniego sąsiada - na dzień dzisiejszy to wielka niewiadoma. Obserwując jednak sytuację na wschodzie to zdaje się, że panu P. zaczynają trochę puszczać zwieracze, więc może i pozwoli swoim poddanym na odrobinę luksusu - nasza truskawka. Obecnie trzeba się skupić na wyprodukowaniem towaru bardzo dobrej jakości, nie panikować i nie wpisywać tu żadnych głupot typu 1zł/kg!!!
Tak, tak, a świstak siedzi i zawija je w te sreberka. Jestem za taką akcją na tym forum "Nie pisz głupot, włącz myślenie" ---> [ON]
farmer4 na jakim Ty świecie żyjesz pisząc że niewielu ma nawodnienie w truskawkach u nas tzn. w rejonie warecko-grójeckim niewiem czy znalazłbym kilka osób którzy nie posiadają nawodnienia kilka na kilka gmin......a co do ceny to na pewno nie bedzie rewelacji podobno w nowy sezon przetwórnie wchodzą z surowcem z ubiegłego roku więć sobie możemy pomarzyć o dobrej cenie jedyna nadzieja że może deresówka zapłaci bo przemysł to chyba nie bardzo
Chłodnie są prawie puste, nie wiem kto ma takie informacje że, towar zalega. Moja znajoma pracuje w bardzo dużej firmie zajmującej się skupem i mrożeniem owoców. Zabrakło im wiśni i maliny. truskawka też się kończy. Towar idzie całymi kontenerami do USA, Chin, Brazylii itp.
Klepka kolego spokojnie. Też mi się ta cena nie podoba, ale takie mam info. a co do twojej propozycji to bardzo nisko się cenisz.
Pozdrawiam
Kolego roxana u nas wszyscy też maja nawodnieinie, ale w malinach bo to zagłębie malinowe ale truskawce to rzadki widok , co do ceny jeśli się potwierdzą tak niskie ceny to fatalnie choć ja większość sprzedaje na sklepy i do sieciówek ale i tu wówczas rarytasów nie będzie, tyle że nie trzeba jej szypułkować.
witam
Daniel ma racje co do ceny bo producenci z Czerwiska juz za 3 tygodnie beda oddawac honeya za tyle na pulpe ju teraz hiszpan jest po 4-6zl za kilo to ile dadza za nasze cena bedzie 4zl ale za kosz
Pozdrawaim
kolego to że cena hiszpańskiej jest niska to nic dziwnego w tym roku truskawka u nich zaczeła sie b wcześnie w uprawch dominują odmiany b wczesne i to w ogromnych ilościach co spowodowało totalne załamanie cen, które są najniższe od bardzo dawna, a nasza z tuneli zaczyna sie od 18 do 20 za kg tylko zejście słabe kiedy do wyboru hiszpańska , grecka, wegierska w cenie od 4 do 10 tylko jak zwykle ten szajs oferowany jest w sklepach jako pierwsza truskawka krajowa
Dziś w agrobiznesie mówili ze z truskawką jest bardzo słabo i że to raczej wpłynie na ceny. U mnie truskakwka wygląda najgorzej od lat
Wczoraj zjechałem praktycznie całę zagłębie Czerwińskie. Jest bardzo wiele plantacji zniszczonych przez opuchlaki, mocno osłabionych przez mróz, niepodlewanych jesienią jak i teraz oraz na co naprawdę żal było patrzeć po bardzo silnych uszkodzeniach gradowych. Jakby tego było mało widać ślady po mączniakach i białej planistości. Wszystko odbije się na plonie ilościowo o jakości nawet nie wspominając. W tym roku jest cięzko wyprowadzić truskawkę. Na stan plantacji wpłynęła cała masa negatywnych czynników.
Uważam, że truskawki z przynajmniej 30% pól nadają się jedynie na przemysł, kolejne 30% p drugim zbiorze tak samo, reszta nie bez problemów ale jeżeli będą dobrze prowadzone dalej i nawadniane powiiny dać przywoity plon i pozwolą zarobić ich właścicielom. Zapowiedzi niskich cen są standardem ale wszystko i tak kreuje pogoda oraz rzeczywiste plonowanie.
Tryuskawek z tego regionu na pewno będzie mniej i kto będzie chciał kupować ładny towar w tym roku raczej musi szukać stałych dostawców bo na giełdzie będzie znikał w bramie. Co do cen zobaczymy ale myślę, że będzie lepiej niż w tamtym roku.
Mój typ na przemysł z szypułka to 2,5 zł netto/kg a ładna truskawka folia/włóknina w sezonie 8-11 zł za łubiankę. Przemrożone, po puchlakach i gradobiciach będą oczywiście tańsze. Chyba, że będzie jeszcze mniej towaru niż oceniam.....
Życzę wszystkim powodzenia i godziwej zapłaty za swoją ciężką pracę!.
Marcin-IW, 2016-05-08 20:53, napisał:
W okolicach Grójca to samo. Tylko roksana trzyma poziom. Marmolda to tragedia
Wczoraj zjechałem praktycznie całę zagłębie Czerwińskie. Jest bardzo wiele plantacji zniszczonych przez opuchlaki, mocno osłabionych przez mróz, niepodlewanych jesienią jak i teraz oraz na co naprawdę żal było patrzeć po bardzo silnych uszkodzeniach gradowych. Jakby tego było mało widać ślady po mączniakach i białej planistości. Wszystko odbije się na plonie ilościowo o jakości nawet nie wspominając. W tym roku jest cięzko wyprowadzić truskawkę. Na stan plantacji wpłynęła cała masa negatywnych czynników.
Uważam, że truskawki z przynajmniej 30% pól nadają się jedynie na przemysł, kolejne 30% p drugim zbiorze tak samo, reszta nie bez problemów ale jeżeli będą dobrze prowadzone dalej i nawadniane powiiny dać przywoity plon i pozwolą zarobić ich właścicielom. Zapowiedzi niskich cen są standardem ale wszystko i tak kreuje pogoda oraz rzeczywiste plonowanie.
Tryuskawek z tego regionu na pewno będzie mniej i kto będzie chciał kupować ładny towar w tym roku raczej musi szukać stałych dostawców bo na giełdzie będzie znikał w bramie. Co do cen zobaczymy ale myślę, że będzie lepiej niż w tamtym roku.
Mój typ na przemysł z szypułka to 2,5 zł netto/kg a ładna truskawka folia/włóknina w sezonie 8-11 zł za łubiankę. Przemrożone, po puchlakach i gradobiciach będą oczywiście tańsze. Chyba, że będzie jeszcze mniej towaru niż oceniam.....
Życzę wszystkim powodzenia i godziwej zapłaty za swoją ciężką pracę!.
ktoś coś juz wie o cenach bo sezon juz tuz tuz mysle ze od soboty powinny ruszyc skupy?
Czy ruszyły juz jakieś skupy w okolicach powiatu Lipskiego, Radomskiego bądź Ostrowieckiego? Jakie są ceny?
jakie zakłady w opolu tak płaca od 1-2zł kolego farmer4 chyba pan G. z granic z owocmixa mógł jedynie taka cene wystawic
cena na dzień dzisiejszy w siedlcach to 7-8 zł .skupy ruszaja 10 -12.06. truskawki mało jak na tą pore . a jak jest u was panowie w waszych miejscowościach? pozdrawiam
farmer4, 2016-05-30 19:23, napisał:
tak pan z owocomix jak i frutovitaland od pana Z na chłodni w Piotrawinie
tak czułem że to te wyzyskiwacze taka cene wystawiły bo nikt inny sie jeszcze nie wychylił ani jednym ani drugim nie sprzedałem jeszcze nigdy ani kg truskawki jak 12lat produkuje.Mysle ze cena bedzie sporo wieksza, zaczyna sie pomalu susza a truskawki wszedzie kiepskie i towarku za duzo nie bedzie dodatkowo 500+ spowodowało ze nie ma kto zbierac
Ja uważam że jest to jawne skurwysyń.... w biały dzień ale obdzwaniałem inne chłodnie i ta sama gadka , targowiska zalane truskawką, dużo truskawki ugotowanej i strasznie brudnej, nie wiem po co z tym jechać i stać w tym słońcu jak chętnych brak na taki towar cena idzie na łeb szyje w ciągu 24 godzin w dół o 50 % najbardziej wkurzają mnie goście na sklepach mają tak duże narzuty które niejednokrotnie są większe od obecnej ceny za kg w hurcie , MrDelan a ty przypadkiem nie masz truskawki w tunelach
to jak z tą ceną wkońcu? kraków podobno płaci 4-5 zł za łubiankę a w tam samym czasie 9zł w sandomierzu można dostać. pomijając rozbieżność cen to czyste skur.....stwo ta cena z krakowa przy obecnym stanie plantacji.
choć wcale bym się nie zdziwił jakby skupy rzucily ceny takie same jak w ubiegłym roku bo po co mają przepłacać? co ich obchodzą wymarznięcia, pędraki, ubiegłoroczna susza, przymrozki, czy to że usycha wszystko. ich obchodzi kupic tanio i duzo a Ty masz łeb to kombinuj i ch... Pozdrawiam
A to ciekawostka z tym Sandomierzem przecież to z tamtąd towar idzie na przerzut do Krakowa , Elizówka dziś 1zł w górę czyli do 8 za koszyczek, ale pogoda szybko zweryfikuje cenę, u mnie w czwartek zlało aż miło wczoraj brat próbował mi zrobic agregatem i cofka bo za mokro obok truskawka na agrotkanienie o 16 33 w słońcu troche wiatru więc nie tak mocno odczuwalna temperatura ,ale w truskawce na agrotkaninie prawie 50 , liście zaczeły sie kłaść , a teraz jeśli sie nawet schłodzi a koło srody coś mowa o opadach to większość plantacji po tygodniu się ugotuje i zapleśnieje, a truskakwa ucierpiała zimą a szczególnie korzenie więc 2 , 3 zbiory wysyp i mega drobnego owocu i pozamiatane
No właśnie .. wszyscyu mówią, że sezo ma byćkrótki przez pogodę ale jakoś prztwórców to nie przerażą. Tam w Goławinie to podają ceny za przemysł 0,8- - 1 zł, najdrożej to słyszałam 1,25. Bez szypułki 2,20. Ceny za kg
farmer4, 2016-05-31 07:57, napisał:
Ja uważam że jest to jawne skurwysyń.... w biały dzień ale obdzwaniałem inne chłodnie i ta sama gadka , targowiska zalane truskawką, dużo truskawki ugotowanej i strasznie brudnej, nie wiem po co z tym jechać i stać w tym słońcu jak chętnych brak na taki towar cena idzie na łeb szyje w ciągu 24 godzin w dół o 50 % najbardziej wkurzają mnie goście na sklepach mają tak duże narzuty które niejednokrotnie są większe od obecnej ceny za kg w hurcie , MrDelan a ty przypadkiem nie masz truskawki w tunelach
nie mam tradycyjnie w gruncie własnie rozpoczynam nawadnianie ale jak cena taka hu... ma byc to chyba dam se spokój i przypne pługi bez rwania i z ludzmi sie uzerania
dziś sprzedjąć rano towar słyszałem o cenie znacząca niższej od tej którą podałem , uważam że chyba drgnie jednak w górę, jednak sytuacja ta jest również w innych krajach np w Serbii cena truskakwki jest kiepska , Hiszpania również nie zarobiła więc przestawiają się na to z czego jest kasa , a więc idą w malinę i to o ogromnych ilościach nic dziwnego dzisiejsza cena maliny na Broniszach to 40-32 zł za kilogram, , honeoy poszła po 3,5 w hurcie , 10 zbiór więc rewelacji nie ma za kg, clery po 4 za kg z dostawa na sklepy i targowiska .
farmer4, 2016-06-01 09:04, napisał:
dziś sprzedjąć rano towar słyszałem o cenie znacząca niższej od tej którą podałem , uważam że chyba drgnie jednak w górę, jednak sytuacja ta jest również w innych krajach np w Serbii cena truskakwki jest kiepska , Hiszpania również nie zarobiła więc przestawiają się na to z czego jest kasa , a więc idą w malinę i to o ogromnych ilościach nic dziwnego dzisiejsza cena maliny na Broniszach to 40-32 zł za kilogram, , honeoy poszła po 3,5 w hurcie , 10 zbiór więc rewelacji nie ma za kg, clery po 4 za kg z dostawa na sklepy i targowiska .
pytanie do farmer , ja tez dziś oddawałem truskawke po 3.5 w hurcie. Jaka jest u was cena za kg na straganie? ja jestem z siedlec i u nas dzis 6 zł . pozdrawiam
Lipsko w skupach cena 2.1zł/kg. Wiele osób nie rozpoczyna zbioru bo poprostu sie nie opłaca.
Cena na truskawki nie napawa optymizmem ciekawe jak to będzie płacić za łubiankę bez szypułki
Rogozno Wlkp, cena 2.3zł/ kg , cena dno, ludzi brak do zbioru , najlepiej te truskawki potraktować talerzówką ;/
Rodolfo, 2016-06-03 13:48, napisał:
Rogozno Wlkp, cena 2.3zł/ kg , cena dno, ludzi brak do zbioru , najlepiej te truskawki potraktować talerzówką ;/
Witam. Po co sadzileś(koszty pracy,oprysku,sadzonki),jak teraz mówisz żeby talerzówką? Okolice Grójca od jutra ruszają,ceny podobne.
jakie dziś ceny na skupach ? okolice siedlec ruszaja w wtorek a cena nie wieksza niż w tymam roku
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl