w jakiej cenie srednio sprzedajesz za kg?
obecnie tego nie mogę jeszcze określić kazdy rok jest inny w tym głośno było na poczatku że bedzie taniej niz w latach ubiegłych a za chwilę sie okazało że pogoda namieszała i zrobiło sie odwrotnie od wczoraj cena idzie mocno w dół to zrozumiałe 2 dni pogody plus pierwsza z pól i na targowiskach pojawiają się producenci którzy zanizaja ceny ale to wszystko sie unormuje jak ceny wystawia skupy , ogólnie mówi sie że późne również bedą miały cene choć pewności nie mam bo osobiście widzę że dużo jest nasadzeń na towar w tym czasie.
a rok temu w jakiej cenie srednio sprzedawales? chce miec porownanie do ceny na skupach.
Poznan, w ogole Wielkopolska ceny lecą w dół, dzis wg Wgro od 3 max 4,5 zł/kg do tego katastrofalna susza, robi sie słabo jednym słowem ....
witam jaka sytułacja na skupach u was ? podobno wystartowa cena to 2,70 za ubijankę bez szypułki a u was
Panowie. kto za takie ceny wogóle bedzie zbierał owoc. jak słysze 2.70 za koszyczek. to co bedziecie rwali po 1.35 za kg tak i kto wam to bedzie rwał? chyba ze roboty. według mnie to cena opłacalności zbioru powtarzam zbioru a nie zarobku to 3.50 za koszyczek i poniżej tej sumy nawet jednego owocu im nie sprzedam
Popieram jak cena nie wzrośnie to odpalam tłukę i jadę jak nie kupią w tym roku to na drugi podniosą cenę i się odbije.
Witam.
zapowiada się ciekwa sytuacja. Grunty poprzemarzałty w zimę, są osłabione. Pryzmroyek ymroyi co najmniej 30 % ko}cowego plonu. Teraz jest susza. nie popada jeszcze 2 tygodnie i nie będzie co zbierać. Przetwórnie albo nie chcą kupić, albo nie wiedzą co się dzieje na polach.
zephyr, 2015-06-03 10:43, napisał:
Witam.
zapowiada się ciekwa sytuacja. Grunty poprzemarzałty w zimę, są osłabione. Pryzmroyek ymroyi co najmniej 30 % ko}cowego plonu. Teraz jest susza. nie popada jeszcze 2 tygodnie i nie będzie co zbierać. Przetwórnie albo nie chcą kupić, albo nie wiedzą co się dzieje na polach.
Oczywiście, że wiedzą co się dzieje i może nawet im zależy, zakładają jednak z góry, że i tak ktoś się znajdzie co sprzeda i tak... To nie cegłówki, nie da się odłożyć na bok i poczekać na lepsze czasy. Tu trzeba się spieszyć, a przetwórnie to bezlitośnie wykorzystują.
Najlepszy sposób to byłoby nie wstawiać i nie dać się wykorzystywać. To tak jak z przemysłem w 2014, przed idaretem dali 10 gr, a teraz za zgnilki płacą "normalnie" (chyba 35 gr ale nie jestem pewien).
zephyr, 2015-06-03 10:43, napisał:
Witam.
to zalezy gdzie, na poludniu lubelskiego odwrotnie. nie przemarzly a i o suszy narazie nie mozna mowic.
najlepiej własnie jakby ich kazdy olal i nic nie wstawił bo na razie to sprawdzaja nasze nerwy i na ile moga nas przetrzymac. mysle ze jak nikt by im przez pierwszy tydzien skupu nic nie wstawil to na drugi tydzien by juz wiedzieli ile płacic
tutaj niestety lub stety potrzeba organizacji rolników, bo tak indywidualnie zawsze kończy się na rozmowie tylko
Podobno przetwórnie są gotowe podpisać umowy na senge w widełkach cenowych 2.8-3.5zł na każdą ilość.
Na Przytykach na przeciw stacji benzynowej wczoraj sprzedawałem cena 1,3 z szypułką i 2 bez za kg , tak sama cena na chłodni Ratoszyn na skupach i Owocomix Granice
Dzieki,wiem gdzie to jest, za taką cene nie mam zamiaru oddac ani 1kg, ile sie uda sprzedac deserowo w miescie to tyle sie sprzeda ...
Ja odstawiłem odsort właśnie z tego co na sklepy sie nie nadaje większość to drobiazg bo ostatnie dni to wysyp więc drobiazgu trochę się uzbierało ale byłem jak zabierali towar więc wiem że kupili trochę ponad tonę jednak połowa towaru ta bez szypułki bardzo słabej jakośći tzn dużo nadgnitych
no i co wiadomo juz coś o cenie byłem dzis w górze puławskiej i tam podobno 3zł z szypułką i 4 bez szypułki oczywiscie cena za łubianke bo tam w drewniakach po 2kg sprzedaja ale nikt sie bardzo o cenie nie wypowiada czyżby ludzie nie mieli truskawek zaorali ? to może bedzie wieksza cena
dzisiejsza cena to 2,2 bez szypułki za kilogram od jutra rusza reszta , jednak wiele wskaZUJE ŻE NIE MA ZAINERESOWANIA SKUPEM TRUSAWKI, są firmy które twierdzą że ruszą za tydzięń ze skupem dęzisiaj sąsiad , dzisiaj sąsiad dostarczył ponad tonę i zapproponawał prezesowi ofertę nie do odrzucenia" codzienie takie ilości jak dożucicie coś w górę" odpowiedz "ciesz się pan że masz jeszcze gdzie sprzedąć" z dalszej rozmowy wynikało żę może dość do tego że będą kupować tylko z szypułką, w środę ruszył skup i ponad tona towaru bez szypułki poszła w cenie z szypułką bo na rampie uznali że nie ma listków ale pozostaje zielony korzonek jeśli następnym razem znajdą 15 takich sztuk to znowu pójdzie w cenie z szypułka totalna głupota jednak o czymś świadczy?
farmer4, 2015-06-06 00:09, napisał:
dzisiejsza cena to 2,2 bez szypułki za kilogram od jutra rusza reszta , jednak wiele wskaZUJE ŻE NIE MA ZAINERESOWANIA SKUPEM TRUSAWKI, są firmy które twierdzą że ruszą za tydzięń ze skupem dęzisiaj sąsiad , dzisiaj sąsiad dostarczył ponad tonę i zapproponawał prezesowi ofertę nie do odrzucenia" codzienie takie ilości jak dożucicie coś w górę" odpowiedz "ciesz się pan że masz jeszcze gdzie sprzedąć" z dalszej rozmowy wynikało żę może dość do tego że będą kupować tylko z szypułką, w środę ruszył skup i ponad tona towaru bez szypułki poszła w cenie z szypułką bo na rampie uznali że nie ma listków ale pozostaje zielony korzonek jeśli następnym razem znajdą 15 takich sztuk to znowu pójdzie w cenie z szypułka totalna głupota jednak o czymś świadczy?
to gdzie kolego ta rampa jest podaj nazwe zakładu i upublicznij jak sie ten prezez nazywa takich chamów jaK on trza do wiadomosci publicznej podawac zeby ludzie nie dawali zarobic takim żłobom jest dużo zakładów a truskawki wcale nie ma tak dużo jak to opowiadaja
Dziś na Skupie bez szypułki 1.82 okolice Siedlec
Nędza. Ktoś z was będzie oddawał na skupy truskawke w tym roku ?
Z tego,,co wróble ćwierkaja" zapotrzebowanie w tym roku jest praktycznie zerowe mimo, ze nie ma zapasów tak tłumacza skupowacze dlatego taka słaba jest cena- wiec jesli ktos moze to prosze mi wytłumaczyć o co tu chodzi?
MauricioMaurucio ja tez okolice siedlec tylko bliżej radzynia juz i podobno po 2 zł kg u nas -ja jutro pierwszy raz odstawie ale jak cena bedzie taka to nie bedzie miał kto tego zrywac
na kazdy owoc zapotrzebowanie jest zerowe jak zaczyna się skup owoców a mimo to biorą. za tydzien powiedzą ze niedługo przestają brac towar zeby kupic tylko jak najtaniej. nie dajmy sie tak dymac bo jak zauważą od truskawki to i na inne owoce inaczej nie będzie. truskawki nie mam ale z jabłkiem juz kilka sezonów taką spiewke słysze
Dzisiaj po południu w Sannikach ceny dla handlarzy to- Honey od 4 zł za łubiankę do 5,5. Inne truskawki droższe np. Alba średnia - po 5,5 do oddania za łubiankę. Skupowicze nie wiem po ile kupują ale jaki towar tam sypią to oczywiście tylko przemysł - drobnica, niedojrzałe, uszkodzone.
currant, 2015-06-08 15:39, napisał:
Z tego,,co wróble ćwierkaja" zapotrzebowanie w tym roku jest praktycznie zerowe mimo, ze nie ma zapasów tak tłumacza skupowacze dlatego taka słaba jest cena- wiec jesli ktos moze to prosze mi wytłumaczyć o co tu chodzi?
przetwórnie przez dawanie niskiej ceny przez pare lat zmusili ludzi to zmiany odmian truskawki z sengi na inne bardziej deserowe, teraz nie mają co przerabiać, więc za senge płacą 2.8-3.5zł na umowy kontraktacyjne, tyle że tej odmiany już są znikome ilości, przetwórnie obudziły sie o pare lat za późno...
Tak to prawda firmy są zaiteresowane sengą , wiosną sprowadzali sadzonki frigo ze Skandynawi i oferowali rolnikom podpisującym umowy w cenie takiej samej jak nasza krajowa sadzonka , tyle że nikt mądry na świecie nie kupuje z tamtąd sadzonki bo jest bardzo słabej jakości i żródłem wielu chorób, obecnie to co dzieje się na skupach jest dziwne bo truskawka przemysłowa jest traktowana jak ekstra , u nas zrobili trzecią klase w cenie 1.8 gdzie mogą trfić się owoce z zielona dupką, niezbyt starannie odszupełkowane , ta trzecia klasa jest po to bo w ostatnich dniach wiele osób sprzedało towar oszupełkowany jako ten szypułką bo owce nie były do końca czerwone i jak miałeś 15 sztuk w skrzynce choćby z jednym listkiem to szło za 1.5 jedna z firm chciała nawet badać ,towar pod kątem briksów może w zagłębiach truskawkowych tak sie robi , ale u nas ngdy sie tym nie spotkałem w przemysłówce, jednym słowem grzebią wymyślają i szukają dziury w całym , ceny z wczoraj 2,2 bez szyp , 1.8 bez ale mogą się trafiać lekko zielone itd, 1,5 z szyp , inna firma daje 2,4 bez szypułki , jeszcze inna 2 bez szypułki wszystkie z siedzibami na terenie Gminy CHodel jednak wiele firm nadal powstrzymuje się jak najdłużej ze skupem dlaczego?
Wśród skupujących panuje jeden wielki pierdolnik. Nikt nic niewie, nie wie ile zaplacic, nie wie ile jest towaru na polu, nie wie po ile sprzeda inne odmiany niż senga. Bo kontakty jak przychodzą to tylko na tą odmianę. Każdy czeka jeden na drugiego po ile konkurencja zacznie skupować. Ci co zaczeli kupować to robią to po takiej cenie że nawet chińsko-marokańsko-etiopska truskawka jest droższa.
A tak pozatym to przędziorki zjadły truskawki i będzie ich w tym roku zdecydowanie mniej.
W okolicy Białej Rawskiej [ Łódzkie} 4,40 zł. bez szypułki . Jest sucho , susza, i truskawka nie rośnie, a nawet więdnie z braku wody. Jak tak dalej będzie to zbiór szybciej się skończy, a cena ma iść do góry . Jak na razie wzrosła od wczoraj o 20 gr.
Właśnie podajnie namiary na jakiegoś uczciwego odbiorcę marmolady na eksport z centrum. Kogo polecacie. Jak przedstawiają się ceny?
przedziorek, 2015-05-31 13:37, napisał:
witam serdecznie,
interesuje mnie taki temat. Czy w lubelskim sa miejsca albo chlodnie ktore kupuja truskawke lepszej jakosci (w sensie tak jak maline na przyklad ze jest kilka klas)? Jesli tak to jakie sa wymagania co do takiej truskawki i jaka jest jej cena? Od razu mowie ze handel na gieldach mnie nie interesuje. Po prostu mam ladna truskawke i chce sprzedac jej wieksze ilosci od razu, bez czekania a szkoda mi jej puszczac na przemysl w calosci. Moge ja zerwac z szypulka lub bez. Za wszelkie informacje z gory dzieki.
Witam serdecznie
interesuje mnie cena truskawki w zachodniopomorskim jak ktos wie z góry dziekuję za informację.
wojtekx, 2015-06-18 20:10, napisał:
Z szypulką 1,75zl kg. Export 3,5cm 3-3,5zl kg jutro też może jeszcze stanie je.
gdzie taka cena za eksport kolego? z szypulka czy bez idzie truskawka na export?
kamilos, 2015-06-19 08:27, napisał:
Okolice Zwolenia 5zł za łubianke bez szypułki.
orientujesz sie ile placi spółdzielnia ogrodnicza w zwoleniu na rampie?
witam cena w okolicy siedlec 2.60 cena z wczoraj. jeden skup otwierał się już drugi raz ponieważ pierwszym razem przez 4 dni nikt nie oddał truskawek po 1.85 bo po tyle zaczeli skupy w okolicy siedlec,z obserwacji odnosze wrazenie ze na tym forum siedzi duzo ludzi którzy sztucznie prubują zaniżyć cenę truskawek. realia sa takie
-pogoda zrobiła swoje ( odbilo sie na plonowaniu)
-duzo ludzi przynajmniej w okolicy siedlec wyorało swoje plantacje po zeszło rocznej Sredniej 2.40 za kg. prywatne osobu działkowicze którzy sprzedaja swoje plony na chodnikach spadła o 40 %-50%
media i prywatne osoby z własciciele chłodni sztucznie zawyżaja dane z zeszło rocznych zbiorów niby magazyny pełne:-) a tu z dnia na dzień cena skoczyła z 1.80 na 2.60 cieszy mnie taka wieść ze ci sami ludzie co tak to wszystko pompowali sami utarli sobie nosa:-)
zachęcam do podzielenie się na forum swoimi spostrzezeniami.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl