Powoli zbliżamy się do zbioru wczesnych odmian, jakie informacje o cenie na obecny sezon?
Powoli zbliżamy się do zbioru wczesnych odmian, jakie informacje o cenie na obecny sezon?
Ja słyszałem o prognozowanych 1-1.20zl na start sezonu.
Towaru wczesnego jest bym powiedział "normalnie", jednakże im późniejsze odmiany - tym gorzej. B. duże uszkodzenia po zimie, nie po wiosennych przymrozksch ! Miejscami na dołkach niemalże puste krzaki. I słyszałem to od wielu plantatorów.
Czas pokaże. Kiedyś mówiło sie, że jeśli malina płaci to i czerwona porzeczka jest potrzebna. Zapasy czerwonej jak i czarnej są wyprzedane. Być może został tylko jakiś "odsort"/ pw. Cena w miarę stabilna sprzedawanego dalej surowca.
A w tym roku malina na pewno zapłaci ;)
Gofertus, 2021-06-29 15:59, napisał:
Ja słyszałem o prognozowanych 1-1.20zl na start sezonu.
Towaru wczesnego jest bym powiedział "normalnie", jednakże im późniejsze odmiany - tym gorzej. B. duże uszkodzenia po zimie, nie po wiosennych przymrozksch ! Miejscami na dołkach niemalże puste krzaki. I słyszałem to od wielu plantatorów.
Czas pokaże. Kiedyś mówiło sie, że jeśli malina płaci to i czerwona porzeczka jest potrzebna. Zapasy czerwonej jak i czarnej są wyprzedane. Być może został tylko jakiś "odsort"/ pw. Cena w miarę stabilna sprzedawanego dalej surowca.
A w tym roku malina na pewno zapłaci ;)
U nas jest taka sama sytuacja Jonkhersy w miarę trzymają poziom a na późniejszych jest albo kiepsko albo dramat.
Wiele plantacji w ogóle nie kwitło nawet Rovada która na ogół nie zawodziła, więc sezon skończy się szybciej niż wiele os myśli.
Potwierdzam ,jednak widziałem plantację gdzie jest jonkers , Rolan i rowada,w zastoju mrozowym, wszystkie poszły ,a dalej nic im nie brakuje ,cena?, mówią ,że nie wiadomo czy wogule będą wszystkie chcieli.
jenot, 2021-06-29 17:50, napisał:
Potwierdzam ,jednak widziałem plantację gdzie jest jonkers , Rolan i rowada,w zastoju mrozowym, wszystkie poszły ,a dalej nic im nie brakuje ,cena?, mówią ,że nie wiadomo czy wogule będą wszystkie chcieli.
Mój odbiorca (niemiecka firma) potwierdził, ze bierze wszystko ile tylko mam i niezależnie od odmiany. Detvan wyglada kiepsko, Rolan bez szału, Jonkheer jest dobrze i Rovada tez spoko. Pozdrawiam
W dniu dzisiejszym, otrzymałem ofertę na Jonkheera 2,5zl netto za kg. Firma z DE. Kazda ilość.
Ja dzwoniłem po słupach to cenę każdy trzyma w tajemnic , obiecują że od poniedziałku możemy handlować ,.każdy się boi z tą cena wychylić czy jak ..
mati0517, 2021-07-01 17:33, napisał:
W dniu dzisiejszym, otrzymałem ofertę na Jonkheera 2,5zl netto za kg. Firma z DE. Kazda ilość.
Za ręczny zbior z ogonkami ?
Gofertus, 2021-07-01 23:08, napisał:
Bajkopisarstwo lub ręczny zbiór :) Na facebooku ktoś pisał że dostał propozycję z jakiejś chłodni w Lubelskiem 45 groszy.
Green25, 2021-07-02 09:17, napisał:
Gofertus, 2021-07-01 23:08, napisał:
Bajkopisarstwo lub ręczny zbiór :) Na facebooku ktoś pisał że dostał propozycję z jakiejś chłodni w Lubelskiem 45 groszy.
Gdyby faktycznie kupowanie miało się zacząc od 45 gr to ...strach pomyśleć jakby sie skończyło. Cały towar pewnie nie byłby kupiony i został na krzakach. Nieuzasadnione to również by było zupełnie, ponieważ jak pisałem powyżej wszystkie zapasy zostały wyprzedane, być może został jakiś odpad jedynie. Nie ma logicznego wyjaśnienia dla niskiej ceny, jedynie to że czarna zapowiada się wysoko i chyba czerwoną odbiliby sobie tą czarną. Swoją drogą jakiego rzędu to są marże jeśli czerwona była sprzedawana >2zł ??? Ciekawe w jakiej branży są jeszcze takie marże heheh...
Nie chcą niech nie biorą. My stracimy ale oni też nie zarobią, Niech każdy decyduje czy zbierać za tą cenę co proponują czy sobie odpuścić... Propaganda była jest i będzie... Można było pisać o tym cyrku na porzeczkę czy to czarna czy czerwona. Ale to w ogóle że wszystkimi owocami, czy to porzeczka, agrest, malina, wiśnia, itd.
Przez kilka sezonów agrest pozostawał na krzakach wielu plantacji, czy ktoś się tym przejmował? i nie dlatego zostawał ,że nie chcieli sprzedawać tylko dlatego , że nikt nie chciał kupić ale byli i tacy co w tej cenie nie sprzedawali.Efekt tej sytuacji- ok.40% plantacji zaorane.
Nie chcę Was wszystkich wkurzać,ale dziś dostałem propozycję od skupowego na całe 0.50 gr.[LUBELSKIE]
hmmmm w ogóle nie jestem zaskoczony....
I jako komnetarz do sytuacji.....
Sprzedam kombajn samojezdny produkcji duńskiej czy holendrestkiej zadbany... tel 792541961
Klimas, 2021-07-08 12:53, napisał:
Piszecie 50gr,70 gr.Ale za co?Kisten czy skrzynka?
Gm.lipsko kisten 40-50gr skrzynka 65-80 gr takie oferty otrzymałem
Podzieli się ktoś kontaktem do odbiorcy pewniaka na towar w kistenie z lubelskiego(krasnystaw-zamosc)?
Yareckys, 2021-07-11 18:45, napisał:
Czy coś wiadomo nt czerwonej w kisten?
U nas w Lubelskim między 45-55 gr.
zaba10, 2021-07-13 22:58, napisał:
Sandomierz skup Chwalki 0,60gr netto
Kisten czy skrzynka ,bo to zasadnicza różnica.
Green25, 2021-07-14 07:24, napisał:
Wczoraj zbierałem czerwoną na usłudze gość mówił że po 55gr skrzynka.
stefan74, 2021-07-14 07:40, napisał:
Green25, 2021-07-14 07:24, napisał:
Wczoraj zbierałem czerwoną na usłudze gość mówił że po 55gr skrzynka.
Hmmm... A cóż to za wytrawni biznesmeni zbierają po 55gr, żeby jeszcze 25-30gr oddać dla uslugodawcy ??? Na flaszkę chociaż zostanie ?
Marszczerano, 2021-07-14 19:54, napisał:
To co zostanie zabierze ekipa potrzebna do zbierania w skrzynki.
Ktoś musi spłacić tych co brali po 5zł,w czarnej też tak było i za 2 max 3 lata też będzie.
Bardziej bym powiedział, że chcą odbić cenę czarnej.
Niestety z każdym owocem tak, że jak cena to zasadzą w pizdu. Jeszcze 3 lata i borówka będzie w aktualnej cenie czereśni, której też będzie/już jest od groma.
Tej czarnej tak szybko się nie narobi, wielbiciele łatwych pieniędzy posadzili czerwoną i nie mają już miejsca i pieniędzy na czarną, którą niedawno wyrwali.
No i jest efekt wielkich nasadzeń.Pogłoski ,że będzie podobnie jak z agrestem czyli część zostanie na krzakach, a cena w dół ,zakłady nie chcą agrostymu,szum w chłodniach.
jenot, 2021-07-22 15:17, napisał:
No i jest efekt wielkich nasadzeń.Pogłoski ,że będzie podobnie jak z agrestem czyli część zostanie na krzakach, a cena w dół ,zakłady nie chcą agrostymu,szum w chłodniach.
To że nie akceptują etefonu nie jest wielkim problemem bo da się zerwać czerwoną ładnie bez etefonu.Jest to kwestia odpowiedniej dojrzałości i ustawień zestawu zbierającego. Każdy w tym roku powód jest dobry aby zdyskwalifikować czerwoną ;)
Green25, 2021-07-23 14:41, napisał:
jenot, 2021-07-22 15:17, napisał:
To że nie akceptują etefonu nie jest wielkim problemem bo da się zerwać czerwoną ładnie bez etefonu.Jest to kwestia odpowiedniej dojrzałości i ustawień zestawu zbierającego. Każdy w tym roku powód jest dobry aby zdyskwalifikować czerwoną ;)
Potwierdzam tylko trzeba być cierpliwym ,co w tym roku jest nie opłacalne bo kto pierwszy ten lepszy, cena w dół i nie kupują.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl