Był grad ?
Dzisiaj nocne młucenie Tisela.
Wytrwali i czekający na cenę popłynęli.
Lekki wiatr i 50 % pod krzakiem. Aż dzwoni jak się ruszy gałęzią.
Opole Lubelskie i okolice skrzynka 7,5 zł i towaru brak. Kisten 7,0 zł ale nikt nie bierze bo 2 kisteny wystarcza na hektar. W tym przypadku i 50 gr jest ważne.
Okolice Puław 7.5 skrzynka. Podobno cena ma stanąć. A jak z dojrzewaniem Tibenena u Was?
Koledzy jaka cena dzisiaj kisten, skrzynka? Czy Rubena ktoś już zaczął robić? Ja przymierzam zacząć w piątek zebrać resztki
Kisten 8.2 - 8.4
Skrzynka 8.5 - 8.8
Kto pierwszy 9?? Towaru na rampach brak. Tisel u większosci skończony, a jego coś tam wisiało
Gofertus, 2024-06-25 08:42, napisał:
Kisten 8.2 - 8.4
Skrzynka 8.5 - 8.8
Kto pierwszy 9?? Towaru na rampach brak. Tisel u większosci skończony, a jego coś tam wisiało
A gdzie takie ceny? Bo wydaje się że coś staneło z podwyżkami.
Gelo707, 2024-06-25 19:44, napisał:
Gofertus, 2024-06-25 08:42, napisał:
Kisten 8.2 - 8.4
Skrzynka 8.5 - 8.8
A gdzie takie ceny? Bo wydaje się że coś staneło z podwyżkami.
Coś jest warte tyle, ile ktoś jest w stanie za to zapłacić. Granice podwyżek to myślę że 9 za kisten i 9.5 za skrzynkę.
Mazowieckie 7,7 kisten pośrednik
I już nie wiele porzeczki jest na polach, coś czuje że do końca tygodnia i będzie po zbiorach
Lubelskie 8.5-8,7zl kisten netto towaru bardzo mało bo na późnych odmianach polon max 1t/ha do czwartku albo soboty i będzie po sezonie bardzo krótkim sezonie
Mazowieckie 8 zł netto kisten u pośrednika, a towaru bardzo mało. Zacząłem Rubena to 2t z hektara i pewnie dzień może dwa i po sezonie
Pio 88 , ktoś Cię kroi konkretnie.
Konwencja 8,5 netto kisten , bo skrzynki już nie biorą lub cena ta sama. Powiat lipski.
Kolor 1,3 netto skrzynka.
Bardziej boli spadek 0,2zł na czerwonej niż cieszy wzrost ceny o 50gr na czarnej, bo tonaże zupełnie inne.
Dziś zakończony zbiór czarnej. Plon od 0,7t na Tibenie poprzez 1,5 gofert, 2t tisel, na 4t Tihope kończąc.
Podsumowując lepszy sezon po 2t z ha niż po 15t
Nie mniej o rozwoju nie ma co myśleć, raczej o wegetacji
Witam co taka cisza z cenami czy to już koniec zbiorów wczoraj 9,80 skrzynka skup okolice Wojciechowa kisten chyba tak samo
Cena cały czas wzrasta ludzie się nie spieszą po trochu to co jest dojrzałe to skubią. Ja jutro zabieram Conana a po jutrze pójdzie ruben.
Wtorek lubelskie kisten 9.40 netto ja kończę jutro chyba jako przedostatni w okolicy
miałby może ktoś sprzedać 200-250 kg koledze który od 3 lat już nie uprawia porzeczki a skończyło mu się wino? :), im bliżej Olsztyna tym lepiej
Chat GPT: Sztuczna inteligencja prognozuje ceny: Prognozy na rok 2025 wskazują, że ceny czarnej porzeczki w Polsce mogą utrzymać się na wysokim poziomie, a nawet wzrosnąć w porównaniu do poprzednich lat. Główne czynniki wpływające na tę sytuację to:
1. Niskie plony z powodu niekorzystnych warunków pogodowych
W 2024 roku plantacje czarnej porzeczki ucierpiały na skutek przymrozków i innych anomalii pogodowych, co doprowadziło do znacznych strat w plonach, sięgających nawet 80% w niektórych regionach . Taka sytuacja może wpłynąć na ograniczoną podaż owoców w 2025 roku.
2. Wzrost popytu na rynku przetwórczym i eksportowym
Zwiększone zainteresowanie czarną porzeczką ze strony przetwórców oraz rosnące ceny eksportowe przetworów z tych owoców, takich jak mrożonki i koncentraty, mogą przyczynić się do dalszego wzrostu cen .
3. Zmiany w przepisach dotyczących środków ochrony roślin
Od 19 sierpnia 2025 roku w Unii Europejskiej obowiązują nowe, bardziej rygorystyczne normy dotyczące pozostałości acetamiprydu w owocach. Przetwórnie już teraz zapowiadają, że nie będą skupować surowca zawierającego tę substancję, co może wpłynąć na koszty produkcji i dostępność owoców .
Prognozowane ceny
Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, ceny czarnej porzeczki w 2025 roku mogą kształtować się na poziomie:
Rynek świeży: od 10 do 14 zł za kilogram, z możliwością wzrostu w przypadku ograniczonej podaży.
Skup przemysłowy: od 6 do 10 zł za kilogram, w zależności od jakości owoców i warunków kontraktowych.
Warto jednak pamiętać, że ostateczne ceny będą zależały od wielu czynników, w tym warunków pogodowych w nadchodzącym sezonie, decyzji przetwórni oraz sytuacji na rynkach międzynarodowych.
Na mojej plantacji odmiana Ruben rewersja tak daleko się roziwnęła , że 2 hektary musiałem wykarczować na jesieni a dwa pozostałe bardzo słabo będą owocowały. Oczywiście jeszcze pytanie czy będą przymrozki, grad ulewy itd...
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl