Wojjar, 2023-07-06 22:48, napisał:
Porzeczka1994, 2023-07-06 22:18, napisał:
Świętokrzyskie, czarna 4.50 zł , czerwona 0.80
Konkrety
Żadnych konkretów nie uzyskasz bo to zwykły troll. Konto założone 2 dni temu i jeden wpis...
Konkrety
Żadnych konkretów nie uzyskasz bo to zwykły troll. Konto założone 2 dni temu i jeden wpis...
Green25, 2023-07-06 23:40, napisał:
Konkrety
cena się nie podoba za wysoka?,że się doszukujecie spisku.Tak źle i tak nie dobrze nikt wam nie dogodzi
Dobrze by było żeby każdy kto decyduje się tutaj wpisać miał przynajmniej cenę za dany dzień i nie pisał bzdur nie marnując swojego i czyjegoś czasu.
Województwo Lubelskie Klementowic. Podobno cena 2.7 zl za czarną. Ponawiam pytanie poprzedników. Jakie stawki za kombajn?
Słuchajcie ponad 200 postów w temacie a konkretów brak, tylko lamet i wróżenie. Ogarnijcie się bo temat dotyczy cen!
Mazowieckie pod Warszawą, rampa cena na dziś 2.20 netto kisten, cena do góry od poniedziałku jak nie będzie towaru. Czerwonej nie biorą wogóle. Tyle wiem od mojego odbiorcy.
Nardo, 2023-07-07 14:12, napisał:
Opole Lubelskie rampa 2,50/KG
Kisten czy skrzynka bo to zasadnicza różnica...
Marszczerano, 2023-07-06 22:46, napisał:
Poul, 2023-07-06 18:24, napisał:
Cena 2 zł w normalnym roku to myślę że mało kto by płakał ale w tym niektuży muszą się zastanowić czy kombajn się zwruci bo może lepiej nie niszczyć tych krzaczków.
Najlepiej to zebrać i zniszczyć. Bynajmniej ja ze sporą częścią będę tak robić.
Tak na marginesie jakie są stawki za kombajnowanie?
Lubelskie 300zł z godziny. Już mało kto bierze od kg. Bo różnie jest z plonem.
RaDeK89, 2023-07-07 13:47, napisał:
Słuchajcie ponad 200 postów w temacie a konkretów brak, tylko lamet i wróżenie. Ogarnijcie się bo temat dotyczy cen!
Mazowieckie pod Warszawą, rampa cena na dziś 2.20 netto kisten, cena do góry od poniedziałku jak nie będzie towaru. Czerwonej nie biorą wogóle. Tyle wiem od mojego odbiorcy.
W łódzkim podobnie. Na tłoczenie jeszcze nikt nie bierze z większych zakładów. Dopiero poniedziałek. Ci co dostali kisteny i rwią to będą pakować do komór i czekać. W poniedziałek otworzą się zakłady i ceną ma iść do góry bo towar brak a mocne zapotrzebowanie. Jeśli oczywiście towaru będzie brakować. Na dziś cena kisten 2.2 netto na jednym zakładzie. Towaru brak.
Fragii, 2023-07-07 17:07, napisał:
W łódzkim podobnie. Na tłoczenie jeszcze nikt nie bierze z większych zakładów. Dopiero poniedziałek. Ci co dostali kisteny i rwią to będą pakować do komór i czekać. W poniedziałek otworzą się zakłady i ceną ma iść do góry bo towar brak a mocne zapotrzebowanie. Jeśli oczywiście towaru będzie brakować. Na dziś cena kisten 2.2 netto na jednym zakładzie. Towaru brak.
Piszesz jedno zdanie, że towaru brak. Po czym sam sobie zaprzeczasz że cena wzrośnie jeśli towaru będzie brakowało. Oo. Jakieś lelum-polelum. O tym że brakuje towaru i uchowały się nieliczne plantacje napisano o tym już eseje.
Zakład Klementynka 2.70 skrzynka na mrożenie.
Pośrednicy 2.3-2.4 skrzynka.
Gofertus, 2023-07-07 17:22, napisał:
Piszesz jedno zdanie, że towaru brak. Po czym sam sobie zaprzeczasz że cena wzrośnie jeśli towaru będzie brakowało. Oo. Jakieś lelum-polelum. O tym że brakuje towaru i uchowały się nieliczne plantacje napisano o tym już eseje.
Zakład Klementynka 2.70 skrzynka na mrożenie.
Pośrednicy 2.3-2.4 skrzynka.
Trzeba czytać ze zrozumieniem. Towaru brak bo nikt nie zaczął zbioru jeszcze. Jeśli po poniedziałku ludzie ruszą w pole i towaru będzie brakować cena będzie rosła. Jeśli towaru będzie dużo to będzie stagnacja. Serio Tobie wszystko trzeba tłumaczyć jak 5latkowi w piaskownicy?
Zrobiony Ben Gairn. Jedna z najlepszych kwater oszczędzonych przez mróz. Jakieś 10% się osypało.
Sypie się wszystko w tym roku, nawet tiben praktycznie dojrzał i czubki gdzie są pojedyncze owoce sypią na glebę.
Plon 3,9t/ha.
Cena - tu bardzo niemiła niespodzianka. Obniżka z 2,20 na 2zł.
Gmina Lipsko Gomar.
Fragii, 2023-07-07 18:24, napisał:
Gofertus, 2023-07-07 17:22, napisał:
Mazowieckie pod Warszawą, rampa cena na dziś 2.20 netto kisten, cena do góry od poniedziałku jak nie będzie towaru. Czerwonej nie biorą wogóle. Tyle
Trzeba czytać ze zrozumieniem. Towaru brak bo nikt nie zaczął zbioru jeszcze. Jeśli po poniedziałku ludzie ruszą w pole i towaru będzie brakować cena będzie rosła. Jeśli towaru będzie dużo to będzie stagnacja. Serio Tobie wszystko trzeba tłumaczyć jak 5latkowi w piaskownicy?
Chłopie, niedawno pisałeś, ze wszyscy w pole ruszyli. Teraz ju nikt nie zaczął, No na pewno...
ciekawe co wyjmą z tych komór, jak już tak napychają tam towaru. testowalem porzeczkę w chłodni już wiele razy. Świetnie się przetrzymuje, nawet 2 tygdonie, ale urwana bez skazy. Zjebana kombajnem w kisten, to wyjmą pleśń a nie porzeczkę.
kamczat, 2023-07-07 18:24, napisał:
Zrobiony Ben Gairn. Jedna z najlepszych kwater oszczędzonych przez mróz. Jakieś 10% się osypało.
Sypie się wszystko w tym roku, nawet tiben praktycznie dojrzał i czubki gdzie są pojedyncze owoce sypią na glebę.
Plon 3,9t/ha.
Gmina Lipsko Gomar.
I znali cenę dnia? Tam podobno dopiero na drugi dzień wiesz za ile sprzedałeś....
wied7min, 2023-07-07 20:06, napisał:
kamczat, 2023-07-07 18:24, napisał:
Plon 3,9t/ha.
Gmina Lipsko Gomar.
I znali cenę dnia? Tam podobno dopiero na drugi dzień wiesz za ile sprzedałeś....
Lubelskie 1,80zł kisten . Słabo .
Gofertus, 2023-07-08 14:04, napisał:
Klementynka Lubelskie 2.80zł skrzynka mrożenie
Ale na rampie?
Sprzedałeś czy słyszałeś?
Do nas za Wisłę docierają mocno niepokojàce dane o cenach właśnie u Was. I to diametralnie różne od powyższej. Poziomu nie napiszę bo może chodzi o sianie paniki.
I nie wiem czy próbują tak beszczelną zmowę cenową czy uj wie co.
Więc piszcie czy sprzedaliście czy znajomy znajomego mówił.
Okolice Łodzi 1.80-2zl czarna w kisten.
Niby cena ma leciec raczej w dół niż a górę i mam nadzieję że to tylko głupie gadajiwni sianie paniki.
Większe zakłady lecą w kulki, jak nigdy mówią może weźmiemy a może nie...
Czarownej nikt nie chce a jeśli z łaski będzie chciał to podobno mniej niż 80-70gr... porażka totalna...
Jak poleci w dół, niech leci, nie zbierajmy, mają kary, umowy, . Ze wszystkim można przegiąć , przegną z rolnikiem to wyhujają i siebie bo zostaną bez towaru i z duoy sobie wytrzasną, na Ukrainie owoc drogi, nie wezmą
czaki234, 2023-07-09 13:10, napisał:
Jaka cena w kisten w sobotę?
2.20 Lubelskie, powiat opolski. Po tyle Wernisaż sprzedany.
kamczat, 2023-07-08 20:41, napisał:
Do nas za Wisłę docierają mocno niepokojàce dane o cenach właśnie u Was. I to diametralnie różne od powyższej. Poziomu nie napiszę bo może chodzi o sianie paniki.
2,70 wczoraj możliwe że komuś Wójcikowa te 10 gr dołożyła bo miała taki kaprys
ekro2, 2023-07-09 18:46, napisał:
kamczat, 2023-07-08 20:41, napisał:
2,70 wczoraj możliwe że komuś Wójcikowa te 10 gr dołożyła bo miała taki kaprys
Ponoć 2.70 dla tych co umowy mają podpisane
I że na cenę porzeczek musi mieć wpływ zasrana polityka... Nie tylko zakładów, ale i krajów. Cały przemysł w rękach Szwabskich, a Hitler byłby pełen podziwu jak można podporządkować sobie kraj gospodarczo bez wystrzału jednego naboju. Svz czyli kolejny moloch w rękach Döhlera. Polskie zakłady do policzenia na palcach jednej ręki juz lub za chwilę.
U nas w okolicy praktycznie większość już kończy. Myślę że czwartek, piątek będzie po zbiorach. Plony na poziomie około 20 procent ubiegłorocznych a i cena szkoda gadać. Na lepszych ziemiach rozmawiałem z kolegą że końcówka tisela dopiero więc może i do soboty jakieś późne odmiany resztki.
Gofertus, 2023-07-10 12:31, napisał:
I że na cenę porzeczek musi mieć wpływ zasrana polityka... Nie tylko zakładów, ale i krajów. Cały przemysł w rękach Szwabskich, a Hitler byłby pełen podziwu jak można podporządkować sobie kraj gospodarczo bez wystrzału jednego naboju. Svz czyli kolejny moloch w rękach Döhlera. Polskie zakłady do policzenia na palcach jednej ręki juz lub za chwilę.
a wybory za niedługo więc trzeba pomóc opozycji ;)
Coś dziwnego się zaczyna dziać bo dziś już 3 telefony za czarną a w tamtym tygodniu ani jednego. Czyżby kupujący się za późno obudzili że czarnej po prostu nie ma?
darekinf, 2023-07-10 14:38, napisał:
W sensie tym co 20 lat temu sprzedali zakłady w niemieckie ręce i Niemcy robią z Nami co chcą?
Fragii, 2023-07-10 15:41, napisał:
W sensie tym co 20 lat temu sprzedali zakłady w niemieckie ręce i Niemcy robią z Nami co chcą?
Niemcy / UE zrobią wszystko by polski producent się nie dorobił a tym samym nie urósł gospodarczo w siłę. Kontrola dostaw i cen ma nas nie zagłodzić ani nie nasycić.
Co do porzeczek - dałem zielone światło okolicznym do samozbioru (5zł/kg) a częśc zbiorów jest pakowane do koszyczków i odstawiane handlarzom na ryneczek (8-10zł/kg) - kapitałowi zagranicznemu nie odstawie ani kilograma. Najbardziej zadowolone dzieciaki bo sobie zarabiają
Zrobiona kwatera Goferta 2ha. 5110kg czyli 2555kg z hektara. Bosko. Dobrze że wszystkiego z ubiegłego roku nie wydałem bo cienko by było.
Ben trona już wiem że robił nie będę w tej cenie bo tam będzie w przeliczeniu 500kg /ha
Ben Connan wygląda na 2-2,5t
Tihope młody na 5t, stary na 3t. Nigdy takich niskich plonów nie miałem
2zł netto skrzynka Gomar
Pomóc opozycji? Tej która sprywatyzowała prawie wszystko co było polskie i zaprzedała sie Niemcom? Lasów na szczęście nie zdążyli, chociaż nie wiele im zabrakło, ale za ich rządów sypałem porzeczke pod krzak albo zbierałem po 30gr, także ja im już dziękuję.
U nas póki co cena 20gr w dół, 2zł kisten. 70% pól w okolicy już zebrane, ja czekam do końca tygodnia.
Łaziska koło Opola Lubeskiego dzisiaj brak ceny. Ponoć mówi sie o sporej obniżce nawet do 1,5 zł
O cenach nie ma sesu zbytnio pisać - 1.8 kisten.
Natomiast plony, wizualnie najlepsza kwatera rubena sypnęło blisko 4t :)
RaDeK89, 2023-07-10 20:50, napisał:
Pomóc opozycji? Tej która sprywatyzowała prawie wszystko co było polskie i zaprzedała sie Niemcom? Lasów na szczęście nie zdążyli, chociaż nie wiele im zabrakło, ale za ich rządów sypałem porzeczke pod krzak albo zbierałem po 30gr, także ja im już dziękuję.
U nas póki co cena 20gr w dół, 2zł kisten. 70% pól w okolicy już zebrane, ja czekam do końca tygodnia.
Nastepny nawiedzony propisowiec...a przypomnij sobie cene z 2018 roku...jak opcja wtedy rzedzila ? Skleroza ? Nie mieszaj piwa ze spirytem i polityki z biznesem owocowym . Zgadzam sie z Toba odnosnie lasów panstwowych...teraz pisowcy tna na potęgę..podobnie jak w spolka skarbu państwa...ale im sie to porostu należy. Zostawilem w jednym roku 2 ha wisni..kleska urodzaju i cena 45 gr za kligram...i kilka czarnej ..starsza poszla z owocem pod rokosad...z tego co sobie przypominam to wlasnie za Jaroslawa Przemadrzalego...stary dziadyga..sobie zycia nie potrafil ułożyć a Polakom chce układać.
U mnie kombajny stop.Korki na zakładach chyba.
Odbiorca zadzwonił żeby wstrzymać zbiór.
Okolice Siedlec.
Porzeczki zaczyna bardzo brakować. Na zakladach pusto. Bardzo mało towaru. Dziś już dwa telefony żeby chociaż trochę do nich odstawić. Po cichu proponują lepsze ceny. Lubelskie.
Klimas, 2023-07-11 09:42, napisał:
Okolice Siedlec.
Bachorza i Siemiatycze juz kupuja czarna porzeczke ?
Odstawiałem czarną do chłodni w Lublinie. Na hali pusto, zero porzeczek, ani czarnej ani czerwonej. Plony 2 x mniejsze jak w tamtym roku. Ze znajomych jeszcze nikt nie rwie.
Nardo, 2023-07-11 10:04, napisał:
Klimas, 2023-07-11 09:42, napisał:
Okolice Siedlec.
Bachorza i Siemiatycze juz kupuja czarna porzeczke ?
Nie biorą. Prawdopodobnie nie będą brać w ogóle.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl