No WOM przy ,,dwuch,, Właśnie o tym pisałem
stiopa80, 2022-07-03 20:22, napisał:
Tym wpisem pokazałeś jedynie swoją zajebistość jako sadownika a nie to że z tej odmiany przetwórstwo będzie miało pożytek. Ceny zasłyszane z wczoraj kisten 5.5 PLN skrzynka 6 PLN
Nie wiem czy zajebistość ale na pewno przekazałem, że nawet przy odmianach wrażliwych jest jak najbardziej możliwa ochrona przed wielkopąkowcem
Zeus jak jesteś taki ortograf to byłaby piszemy łącznie. Pozdrawiam . Życzę wszystkim wysokich i bezawaryjnych zbiorów . Cen dokładnych na razie nie znam.
Wojjar, 2022-07-03 22:07, napisał:
Zeus jak jesteś taki ortograf to byłaby piszemy łącznie. Pozdrawiam . Życzę wszystkim wysokich i bezawaryjnych zbiorów . Cen dokładnych na razie nie znam.
Dzisiaj miałem ofertę 6;50 czarna i 1,1 czerwoną ceny netto , pośrednik
Zeus, 2022-07-03 20:12, napisał:
Green25, 2022-07-02 20:56, napisał:Tihope?Wielkopąkowiec i rewersja ukruci mu skrzydła .Odmiana fajna na mrożenie ,ale jest duży problem z wyzej wymienionymi...Przy obecnej palecie środków do zwalczania nie wróżę mu przyszłości.Są oczywiście możliwości zwalczania nie chemicznego ale to są koszty które w latach słabych nie pokrywają w najmniejszym stopniu nakładów. Przestrzegam wszystkich ostrzących ząbki na Tihope :) Bez kompleksowej ochrony na wielkopąkowca , będzie wielkopąkowiec i rewersja czyli bezsens trzymania krzaków na których nic nie ma....
Tak jeśli jesteś słabym sadownikeim, robiącym średnio dwa zabiegi w miesiącu. I jednocześnie nie potrafisz również odpowiednio zlustrować plantacji. Przy normalnej ochronie na BenHop pierwsze straty spowodowane przez wielkopąkowca miałem w 7 roku. 8 rok daje jeszcz średnio 7 ton, nie za wiele ale jeszcze zawsze coś. Rewersja była by pewnie w 9 roku. Ale już nie daje jej szansy:)
W sumie to nie widzę sensu odpisywać na takie płytkie wpisy jak cytowany. Brak wykształcenia i mała wiedza albo typowe narzekanie. Cytat ,,Przy obecnej palecie środków do zwalczania nie wróżę mu przyszłości,, Odpowiedz: nigdy nie było tak skutecznej palety środków do zwalczania wielkopąkowca jak w ostatnich latach. Jeśli nie robisz zabiegów w odpowiednim czasie i cięcia kiedy przychodzi na to czas to pozostaje Ci tylko biadolenie
Masz rację oczywiście, nie planuje nawet z Tobą dyskutować:) Bez odbioru...
Green25, 2022-07-04 09:06, napisał:
Zeus, 2022-07-03 20:12, napisał:
Green25, 2022-07-02 20:56, napisał:Tihope?Wielkopąkowiec i rewersja ukruci mu skrzydła .Odmiana fajna na mrożenie ,ale jest duży problem z wyzej wymienionymi...Przy obecnej palecie środków do zwalczania nie wróżę mu przyszłości.Są oczywiście możliwości zwalczania nie chemicznego ale to są koszty które w latach słabych nie pokrywają w najmniejszym stopniu nakładów. Przestrzegam wszystkich ostrzących ząbki na Tihope :) Bez kompleksowej ochrony na wielkopąkowca , będzie wielkopąkowiec i rewersja czyli bezsens trzymania krzaków na których nic nie ma....
Tak jeśli jesteś słabym sadownikeim, robiącym średnio dwa zabiegi w miesiącu. I jednocześnie nie potrafisz również odpowiednio zlustrować plantacji.
Masz rację oczywiście, nie planuje nawet z Tobą dyskutować:) Bez odbioru...
Nie pisz jeśli niczego ciekawego nie masz do przekazania.
Odpowiednia ochrona przed przędziorkiem skutecznie ograniczy wielkopąkowca. Żadna nowość.
Sobota, cena na skupie 5 zł kisten. Lubelskie
Ja chyba jestem inny bo szczerze powiedziawszy to głęboko w d... mam jakość owoców a firmy sam kisiel powinny dostawać. Gdybym mógł to samego tisela bym nasadzil i woził bym go. Poczekam dwa trzy lata jak cena spadnie na 40gr i zobaczymy czy wtedy Zesu bedzie robił jakość. Ja na Twoim miejscu to bałbym się towar oddawać bo tam pewnie mocno przekroczone normy pozostałości. Żeby tylko nie zbadali.
Ludzie piszcie merytoryczne, zwięzłe posty dotyczące ceny porzeczki czarnej jak temat "nakazuje" , przy okazji zaoszczędzicie sobie czasu i komuś. Spory wewnętrzne rozwiązujcie na priv, nie publicznie robiąc śmietnik. Później 20 stron postów, a takich konkretnych rzeczowych może 20 sztuk.
Lubelskie: niektóre zakłady jeszcze nie wystawiły ceny bo i nie bardzo kto wozi jeszcze bo nie ma czego. Ewentualnie Wernisaż, Tisel zielony, Gairn zielony. Pośrednicy rzekomo 6zl kisten.
Wczesnych odmian nie nawiozą bo musieliby ze zmiotkami iść pod krzakiem. Niech przetwórnie dzień przed zbiorem zrozumieją, że porzeczek czarnych w tym sezonie nie ma i nie będzie. Jakiś kolega pisał, że 5 ton z hektara będzie miał i uważam że to wielki sukces tego kolegi... Tylko pogratulować bo susza i grad zrobiły swoją pracę na 5 z plusem . Pozdrawiam wszystkich
Gofertus, 2022-07-04 15:59, napisał:
Ludzie piszcie merytoryczne, zwięzłe posty dotyczące ceny porzeczki czarnej jak temat "nakazuje" , przy okazji zaoszczędzicie sobie czasu i komuś. Spory wewnętrzne rozwiązujcie na priv, nie publicznie robiąc śmietnik. Później 20 stron postów, a takich konkretnych rzeczowych może 20 sztuk.
Lubelskie: niektóre zakłady jeszcze nie wystawiły ceny bo i nie bardzo kto wozi jeszcze bo nie ma czego. Ewentualnie Wernisaż, Tisel zielony, Gairn zielony. Pośrednicy rzekomo 6zl kisten.
Ale o czym tu konkretnie pisać jak po 1. Nikt ważny jeszcze nie bierze. 2. Porzeczka zielona. 3. Te wszystkie 3 storny to są kocopoly do usunięcia
Witam. W mojej okolicy czyli Nałęczów, Bełżyce, Miłocin Lubelski jutro znajomi zaczynają zbiory tego co zostało na krzakach chociaż więcej zebraliby spod krzaków...Pewnie też poznamy jutro pierwszą realną w tej okolicy cenę.
czaki234, 2022-07-05 12:30, napisał:
Witam. W mojej okolicy czyli Nałęczów, Bełżyce, Miłocin Lubelski jutro znajomi zaczynają zbiory tego co zostało na krzakach chociaż więcej zebraliby spod krzaków...Pewnie też poznamy jutro pierwszą realną w tej okolicy cenę.
Od Tisela zaczynacie czy coś innego ???
Wczoraj byłem na polu z Rubenem i myślę że po 15 będzie i on gotowy ale deszcz jest potrzebny żeby owoce masy nabrały... Wczesne odmiany już nie mają szans na nabranie masy bo są rodzynkami i większość już opadła. Teraz czekamy na cenę wyższa niż 6 zł bo towaru jest naprawdę mało.
Jak real to pewnie skrzynka, takie oferty to raczej u pośredników a na rampie drożej
Cena z wczoraj, kisten 6,3 zł, lubelskie, pośrednik. W najbliższych dniach cena powinna systematycznie rosnąć
Panowie co sądzicie o firmie pol-owoc z Opola lubelskiego ? Jak z wypłatą u nich? Miał ktoś doczynienia z tą przetwórnią?
sadownyk, 2022-07-06 13:25, napisał:
Jak real to pewnie skrzynka, takie oferty to raczej u pośredników a na rampie drożej
Nie koniecznie , Real to nie tylko chłodnia, mają również tłocznię .
Green25, 2022-07-07 07:30, napisał:
sadownyk, 2022-07-06 13:25, napisał:
Nie koniecznie , Real to nie tylko chłodnia, mają również tłocznię .
I to nie jedna w różnych reg Polski
7,00 Kisten
7,30 Skrzynka
Swietokrzyskie>ok. Sandomierza
Pośrednik
6,80 pośrednik dzisiaj znajomemu proponował w Lubelskim. U mnie nadal duża część zielona z tego co zostało w ogóle na krzaku, więc się wstrzymuje jeszcze do poniedziałku-środy z czarną.
Wczoraj 6.7 netto + VAT pośrednik kisten. Na zakładach dawno już jest ponad 7zl. Tylko co z tego jak towaru dokładnie 50% mniej jak rok temu. Póki cena nie przeskoczy 8zl to słabszy sezon niż 2021. Tisel 7-8t zamiast 15.... Okolice Skierniewic zobaczymy jak będą sypać inne odmiany ale to dopiero za tydzień może dalej
NIe znasz niektórych kolegów z Forum? U nich zawsze wszystkiego dużo i NAJ ;)
Kupuje ktoś czarną w kistenach w okolicach Puław?
Też mi się wydaje, że trochę podrasowane szacunki tutaj niektórzy mają, albo mieli szczęście na wiosnę. Ja na Tiselu szacuje na 4t/ha, a wydawało mi się, że i tak jak na ten rok nie jest źle patrząc po niektórych znajomych. Na drugim polu z Rubenem ~2,5t/ha. Także dla mnie dosyc słaby rok, zwłaszcza że dosyć mocno dbam o te krzaki, ale chociaż ceny trochę rekompensują... Ps. Wie ktoś jakie są teraz ceny na zakładach (kisten)?
ultracyd, 2022-07-08 07:56, napisał:
NIe znasz niektórych kolegów z Forum? U nich zawsze wszystkiego dużo i NAJ ;)
Kupuje ktoś czarną w kistenach w okolicach Puław?
Matherne chociażby czy jak to tam się teraz nazywa (Andros czy jakoś tak). Byzdra Klementowice.
Skrzynka 7.50
Kisten 7.20-7.30
Niektórzy z szacunkami mają albo wybitne szczeście w pogodzie, albo bujną wyobraźnię.
U mnie tisel nawet 1,5T nie złapie, 70-80% pod krzakami, ugotowane i utrzęcione wiatrem. - patrz obrazek
Ores coś lepiej ale 40-50% na ziemi, z tym że doły zielone jeszcze.
2 dni temu oddawałem tisela - 6,50 (podkapracie)
AndreX, 2022-07-08 10:26, napisał:
Niektórzy z szacunkami mają albo wybitne szczeście w pogodzie, albo bujną wyobraźnię.
U mnie tisel nawet 1,5T nie złapie, 70-80% pod krzakami, ugotowane i utrzęcione wiatrem. - patrz obrazek
Tak jak pisałem wyżej też tak uważam ... Ja regularnie lustrowałem plantacje, robiłem opryski nawet mniej standardowe do testów typu algi, cynk-bor, mam nawadnianie a mimo to +/- 4t z tisela w tym roku.Także tam wyżej ktoś albo miał mega mega farta do pogody, albo nie umie liczyć / opowiada bajki
Lordziok, 2022-07-08 10:33, napisał:
AndreX, 2022-07-08 10:26, napisał:
Tak jak pisałem wyżej też tak uważam ... Ja regularnie lustrowałem plantacje, robiłem opryski nawet mniej standardowe do testów typu algi, cynk-bor, mam nawadnianie a mimo to +/- 4t z tisela w tym roku.Także tam wyżej ktoś albo miał mega mega farta do pogody, albo nie umie liczyć / opowiada bajki
Tylko na młodych plantacjach coś jest.
Dlatego warto zawsze kasować starocia i nie trzymać tego chociażby ze względu na GVA w ARiMR :) z pustego to i Salomon nie naleje, a tak jest chociaż szansa na coś. Widywałem tskie plantacje, które ktoś uprawiał że nawet gdyby było po 20zl /kg to nie widziałbym tam opłacalności.
Wczoraj okolice Miłocina Lubelskiego, Bełżyc, Nałęczów kisten 7.3 plus Vat a skrzynka 7.5 plus Vat. Myślę że po niedzieli i pod koniec przyszłego tygodnia cena dobije do minimum 9 zł bo jest dużo mniej owocow niż w zeszłym roku a popyt spory. Pozdrawiam
Gofertus, 2022-07-09 16:21, napisał:
Okolice Lipska
8.00zl kisten
8.50zł skrzynka.
Loco Gomar taka cena?
Porzeczki mało więc cena będzie wysoka to napewno, wkoncu przetwórnie nie będą ustalać ceny między sobą tylko walczyć o towar
Adam91, 2022-07-10 23:39, napisał:
Na jednym live na YT był poruszany temat cen porzeczki czarnej i tam mówili że w sobotę było jakieś spotkanie przetwórców co do cen, i moze cena spadać. Podobna zmowa cenowa może być jak z maliną.
Jaki sens jest umieszczać taki wpis ?
Adam91, 2022-07-10 23:39, napisał:
Na jednym live na YT był poruszany temat cen porzeczki czarnej i tam mówili że w sobotę było jakieś spotkanie przetwórców co do cen, i moze cena spadać. Podobna zmowa cenowa może być jak z maliną.
Po co ta propaganda. Popatrz na zdj ile leży pod krzakami upieczonych jagód. Ludziom nie opłąca się czasem w pole wyjeżdzać. Powodzenia w kupowaniu.
Leży spieczona pod krzakiem bo żeś nie dopryskał i liście opadły odsłaniając owoc. Tam tyle liści jak by to byłą połowa listopada!
Co do ceny to lubelskie, skrzynka, 8zł.
dredi, 2022-07-11 13:12, napisał:
Leży spieczona pod krzakiem bo żeś nie dopryskał i liście opadły odsłaniając owoc. Tam tyle liści jak by to byłą połowa listopada!
Nie osadzał bym kolegi o niedopryskanie, bo liście mogły spaść z tego samego powodu co owoc, czyli permanentnej suszy i spiekoty.
Co do liści, co prawda u mnie mało upiekło ale są miejsca gdzie leżą gałęzie i przy ziemi upiekło również liście
W okolicach Miłocina Lubelskiego dzisiaj wyjechały koledzy na zbiór . Na niektórych kwaterach szkoda paliwa. Mój kolega z hektara miał dzisiaj 4 tony z małym hakiem więc szału nie ma... Stąd cena taka a nie inna. Słyszałem że dzisiaj kisten przekroczy 8.5
dredi, 2022-07-11 13:12, napisał:
Czym miałem pryskać? Hydrożelem? Susza jak cholera sam piach w polach to jak miały się krzewy bronić? Zrzuciły pewnie owoce by sie ratować i są rezulataty. A te które było odsłoniete to ugotowało. Ja nie mam nawadniania. Myslisz że to tylko u mnie tak? Tu po kolei z hektara zbieraja po tonie albo i mniej. Zalezy od odmiany i jej lokalizacji, ale pod krzakami leży masa owoców, i to z kim nie rozmawiam. Ja mam Tisela i Oresa, Tisel to poleciał tragicznie, Ores lepiej sie trzyma ale do 50% opadło (fakt szcególnie odsłonięte jagody) - ale nie wierze w to że Ty masz wszystkie jagody pochowane pod liśćmi. Niech sie cieszy ten u którego był dostatek wilgoci w glebie.
Teraz pada aż za mocno i gradem posypuje. Tragedia.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl