Jakieś prognozy ?
Mam info od dość dużego skupująego, że czarna porzeczka 2-3zł, natomiast eko 4zł. Czerwona ok 1,2zl na start. Zarówno czarnej jak i czerwonej już dawno nie ma na magazynach. Ceny orientacyjne. Może ktoś z forumowiczów zna dokładniejsze ceny.
Czytam, że porzeczki mało lub wcale nie ma na magazynach i w chłodniach, ale na krzakach zwłaszcza we wczesnych odmianach też podobna sytuacja. Ja mam dość późną odmianę Ruben, ale miejscami owoc opadł po kwitnieniu. Dodatkowo wielu plantatorów ze względu na niską cenę przez kilka ostatnich lat zwyczajnie nie pielęgnowało należycie swoich plantacji. Stąd morał, że proponowanie niskich cen na poziomie 40 groszy/kg zwyczajnie nie opłaca się ani plantatorom ani skupującym.
Witam
Ilość owoców porzeczki czarnej na krzewach po lustracji plantacji w dniu dzisiejszym jest porównywalna do ubiegłego roku , dlatego przy niskiej cenie zbiór jest ekonomicznie nieuzasadniony.
jenot, 2021-06-18 10:30, napisał:
Pielęgnujcie bo ma być droga ,z tym ,że nienapewno.W chłodniach brak.
Na polach jest trochę lepiej jak w chłodniach lecz tylko trochę,lata zaniedbań zrobiły swoje no i przymrozki
Północ polski, u mnie będzie słabo z plonami, tak jak rok temu. Chłodnie puste, spekulani się wyprzedali
nawet jakby płacili 5zl to towaru nie nabiorą, a to jest najważniejsze. Mimo iż pewne portale sugerowały że ludzie znów nasadzili to jednak ja wiem że jest inaczej. Bardzo ważne jest to że Tisel jest w tym roku bardzo cienki, tak samo jak rok temu. Zresztą późniejsze odmiany też cieniuja a to dlatego że duża część plantacji przeszła na eko. A teraz jeszcze upały a za chwilę burze. Jeszcze w tym roku cena powinna być.
Fragii, 2021-06-21 06:27, napisał:
nawet jakby płacili 5zl to towaru nie nabiorą, a to jest najważniejsze. Mimo iż pewne portale sugerowały że ludzie znów nasadzili to jednak ja wiem że jest inaczej. Bardzo ważne jest to że Tisel jest w tym roku bardzo cienki, tak samo jak rok temu. Zresztą późniejsze odmiany też cieniuja a to dlatego że duża część plantacji przeszła na eko. A teraz jeszcze upały a za chwilę burze. Jeszcze w tym roku cena powinna być.
Co do Tisela to rzeczywiście jest bardzo słabo w porównaniu do poprzednich lat, późniejsze odmiany na podstawie moich obserwacji mają sie lepiej. Tisela po prostu dopadł przymrozek w bardzo newralgicznym momencie co poskutkowało dużym osypem kwiatów, późno kwitnące odmiany mniej "dostały" po tyłku . Jest to oczywiście moja subiektywna ocena i w innych rejonach być może jest inaczej .Prawdą jest też to że po wielu latach "nędzy" cenowej duży procent plantacji jest skrajnie zaniedbanych i doprowadzenie ich do własciwej kultury jest sporym wyzwaniem. Na takich plantacjach nawet bez przymrozków uzyskanie normalnego plonu jest nie możliwe , a doprowadzenie do jako takiej kultury wymaga czasu...
Kupujący: Czarnej w tym sezonie ni ma i nie będzie....:)- cytując "klasyka"- trza było myśleć jak proponowaliście 20gr/kg....
Sprzedjący:
Czy kupią po 0.2 czy po 20 to zarobią, a jak kupią po 0.2 to zarobią 2zł/kg , a jak po 20 to 2zł/kg więc..... jesienią kobity na sadzarki i ogień na tłoki :))), a potem sztobry w pioch i za rok.... znowu kobity na sadzarki.... a za 4 lata.....lament :).... i tak od 30 lat, tylko okresy "dymania" dluższe ;)
....najważniejsze w seksie od tyłu???.... najważniejsze by być z tyłu!!!
WASZE ZDROWIE !!!! ;)
U mnie właśnie wymłuciło 6 ha. To co mi zajmuje 3 - 4 dni tu wystarczyło 7 minut.
Masakra. Tyle pracy poszło się....
Trudno to skomentować,ja w trudnych sytuacjach staram sobie uświadomić ,że inni miewają gożej. Mała to pociecha, no ale...Nie wiadomo co dalej ,kolejna chmura właśnie idzie.
Trudno opisać to co się wczoraj wydarzyło. Myślałem że takie orkany/cyklony/burze tropikalne to tylko na amerykańskich filmach katastroficznych! Złapało mnie na Powiślu i tam chyba było najgorzej, choć w gminie Kazimierz nie lepiej. Jechałem samochodem z przyczepką i w pewnym momencie ani do przodu ani do tyłu. Drzewa, konary i gałęzie padały na szosę jak zapałki. Bez przerwy grad jak 5 zł i jeden nieprzerwany błysk i huk burzy.. Serio myślałem że już po mnie.. na plantacjach nie byłem bo jeszcze stres nie minął.
Nie mogę napisać, że to info z pierwszej ręki bo nic pewnego, ale:
"Ponoć jakis zaklad z okolic Opola Lubelskiego podpisuje umowy ze skupami na porzeczke czarna po 4.50zł "
Drogo pewnie będzie, kwestia ile.
W tym roku kiedy na wczesnych odmianach owoców jest mało a i w późnych też miejsacmi kwiat opadł po kwitnieniu rozgrywka pewnie będzie jedynie miedzy Zakładami przetwórczymi. Która chłodnia da większą cenę więcej towaru skupi.
Wanderlus, 2021-07-02 17:18, napisał:
Wygląda na to, że nie kupią w tym roku tyle ile by chcieli
Ja raczej martwię się o siebie bo kilka kilometrów od mojej plantacji był grad,
Szanowni Państwo nie piszcie o przypadkowym opadaniu kwiatu to jest R E W E R S J A .
Instytut w Skierniewiczch robi badania w tym kierunku oczywiście odpłatnie.
Zróbcie test a zobaczycie co macie. Jest to skutek dzikiego rozmnażania porzeczki z wielopąkowcem .
Jedni drugich oszukują byle zarobić a rewersja jest tego efektem.
rewersje idzie poznac po krzaku. zgadza sie , nie ma owoców ale i liscie są zdeformowane . kiedy mamy zdrowy krzak i kwiat przemarzl , luz zle przezimowaly pąki , wtedy nie ma mowy o zadnej rewersji
Czy są już pierwsze oferty cenowe ze strony skupujących? Na wczesnych odmianach jest bardzo mało owoców niestety...
Cena ceną ale wiele sezonów bez ceny a raczej bardzo niskiej ceny swoje zrobiły na plantacjach. Wiele osób zwyczajnie zaniedbało czarną porzeczkę a to teraz skutkuje niskimi plonami i jakością owocu. Wiele osób sadziło porzeczkę czarną po 2011 roku z chęcią dość dobrego i szybkiego zarobku co skutkowało nadmiarem towaru na rynku w późniejszych latach. Doczekaliśmy czasów, że przetwórnie biją się o czarne złoto aby jak najwięcej skupić co skutkuje przebijaniem się złotówkami.
Te grube misie nie wystawiają cen zdajesz towar nie wiesz po ile to treba gdzies zgłosic bo cena powinna byc wystawioma kazdego dnia z rana a nie po poludniu..
Do moderatora portalu!!! Dlaczego został usunięty mój post? Co w nim było niewłaściwe?Cenzura jak za komuny?
Nikt jeszcze nie sprzedawał czarnej. Znacie już może jakieś pierwsze cent konkretne?
Woj23, 2021-07-10 08:55, napisał:
Nikt jeszcze nie sprzedawał czarnej. Znacie już może jakieś pierwsze cent konkretne?
Sporo jeszcze zielonej w Tiselu, 3,40 -3,50
malina122, 2021-07-10 12:12, napisał:
Okolice Lipska cena czarnej na dzien 09.06 3zł
Okolice Lipska 4.20
wied7min, 2021-07-10 19:56, napisał:
Okolice Lipska 4.20
Różnica jaka listen/skrzynka ?
malina122, 2021-07-10 20:57, napisał:
Okolice Lipska 4.20
Różnica jaka listen/skrzynka ?
Skrzynka
Jak u Was zbiory już ktoś kombajnuje czy jeszcze nie ? u mnie sofijewska pewnie w połowie tygodnia do zbioru ale pewnie odciagne zbiór bo z ceną u mnie na Podkarpaciu nie chce się nikt wychylić i pewnie jak zwykle będą najniższa , ma może ktoś informacje z okolic Rzeszowa z jaką ceną zaczynają kupować .
Okolice Lipska 4.20
To gdzie leży prawda?
Rozumiem różnicę 0,2zł ale nie 1,2zł.
No i pytanie kto zbiera i co, skoro nawet tisel na słabszych ziemiach zielonkawy?
Jak u Was z szarą pleśnią, dużo plonu zabrała?
Z szarą pleśnią u mnie nie jest źle jest jej mało jednak najwięcej strat to ugotowane porzeczki tak z 15% jednak zapowiada się burzowy i gorący sezon porzeczkowy a to kolejne straty no ale zobaczymy jak to będzie narazie czekam ze zbiorem chodz sofijewska i gofert na górze mocno dojrzała i niedługo się obsypie.
W porównaniu do poprzednich 10 lat temat cen bardzo mało popularny, to pokazuje do jakiego stanu zostały doprowadzone uprawy porzeczki czarnej. Długie lata tragicznych cen zrobiły swoje.
Spokojnie, temat Ceny porzeczki czarnej 2023 2024 i2025 bedzie liczył po kilkanaście stron a cena nie wyjdzie ponad 0,50zl. Bardzo dużo plantacji jest w ostatnim czasie reanimowanych A suszarki już są rozgrzane do czerwonosci:) Nomen omen z czarna bedzie jak z czerwoną, 2 lata wystarczy podpuścic cene i stado pustaków rzuci się na biznes życia
dido1974, 2021-07-11 13:32, napisał:
Tak mi się wydaje że masz chyba dużo czerwonej porzeczki na krzakach w tym roku
Po co te złośliwości...skoro chłop prawdę pisze.
Green25, 2021-07-11 15:58, napisał:
dido1974, 2021-07-11 13:32, napisał:
Tak mi się wydaje że masz chyba dużo czerwonej porzeczki na krzakach w tym roku
Po co te złośliwości...skoro chłop prawdę pisze.
Mam tylko 2 ha więc luz, swoje pieniądze już wielokrotnie oddały. Dużo więcej mam czarnej, a temat porzeczki i agrestu wałkujemy już prawie 40 lat więc wiem co mówię. Cena jeszcze co najwyżej rok. Później chłop pańszczyźniany przez 10 lat. Nikogo nie zniechęcam, niech sadzą i żyją nadzieją. Pozdro.
Bartek1234, 2021-07-12 10:13, napisał:
Czarna 4.3 Lipsko skrzynka kisten 3.8
Mozna prosic o kontakt do tej firmy?
3.30-3.50 tanio tanio naprawdę Panowie.
Są już ceny 4.00-4.20. 50gr piechotą nie chodzi. Szukajcie lepszych ofert i pośredników.
Gofertus, 2021-07-12 13:24, napisał:
3.30-3.50 tanio tanio naprawdę Panowie.
Są już ceny 4.00-4.20. 50gr piechotą nie chodzi. Szukajcie lepszych ofert i pośredników.
Tak było w moich okolicach w ub.roku miejscowi ok.Siedlec- Łosic drzemali z ceną o 50 gr.jak pojawił się kupiec z Polski to ich obudził
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl