Witam wszystkich plantatorów.
Tak jak w temacie czy macie już jakieś informacje dotyczące cena porzeczki ??
Pozdrawiam wszystkich i życzę wysokich plonów i wysokich cen ;)
Witam wszystkich plantatorów.
Tak jak w temacie czy macie już jakieś informacje dotyczące cena porzeczki ??
Pozdrawiam wszystkich i życzę wysokich plonów i wysokich cen ;)
Ptaszki ćwierkają o 2 zł na start sezonu... W wielu regionach mocne uszkodzenia po przymrokach. Więc nie wiem na ile sie zda ta dobra cena
Uwielbiam ten wątek :) Bardzo lubię czytać te wszystkie przepowiednie wróżbitów zajmujących się określaniem poziomu ceny czarnej porzeczki na podstawie "ćwierkających ptaszków" , "szklanych kul" i innych gadżetów służących do przepowiedn :) Potem po sezonie warto przeczytać cały wątek i określić na ile wróżby się spełniły. Z perspektywy wielu lat spędzonych na tym portalu powiem że sprawszalność naszych wróżbitów portalowych jest bardzo niska :)
Jedynym pocieszeniem jest fakt że nie nabiorą towaru, bez znaczenia jaka będzie cena. Już w poprzednim sezonie dostały firmy mocno po kieszenie bo ceny biją rekordy. I można było więcej zarobić, ale towaru nie ma i nie będzie.
Z tego co pamiętam Fragii to w poprzednim sezonie prognozwałeś chyba 50 gr, co do ceny to
podobno kg mrożonej czarnej porzeczki kl I w tym momencie można sprzedac po 9zł
Na cenę jeszcze za wcześnie, powinna być wysoka, a jak prognozujecie plony? U mnie 50 procent tego co rok temu
CzarneZloto, 2020-06-05 08:44, napisał:
Na cenę jeszcze za wcześnie, powinna być wysoka, a jak prognozujecie plony? U mnie 50 procent tego co rok temu
Jak ja uwielbiam takie komentarze.
"50% tego co w zeszłym roku".
Skąd kto ma wiedzieć czy w zeszłym roku miałeś 15 czy 6 ton z hektara ???
wied7min, 2020-06-05 08:22, napisał:
Z tego co pamiętam Fragii to w poprzednim sezonie prognozwałeś chyba 50 gr, co do ceny to
Skąd takie info ?? I jaki zakład wgl dysponuje w tej chwili mrożoną czarną porzeczką ??
Gofertus, 2020-06-05 11:58, napisał:
wied7min, 2020-06-05 08:22, napisał:
Skąd takie info ?? I jaki zakład wgl dysponuje w tej chwili mrożoną czarną porzeczką ??
info od człowieka zajmującego się sprzedaża mrożonek...
9 czy 15 zł mrożona, jakie to ma znaczenie ,dadzą 50 gr. i większość będzie stała w kolejce po skrzynki.Przyczyna?- brąk organizacji i poświęcenia.
..
Cena tak naprawde powinna byc na kazdy owoc i warzywo wysoko :przymrozki, susza potem znów przymrozki i niezapominajmy o gradobiciach gdzie tak naprawde sa codzienni teraz gdzies a do zbiorów jeszcze daleko. Informacji niemam ale według mnie 2zł to bezwzgledne minimum w tym roku a cieszyłbym sie jesli skrzynka byłaby 2,5-2,7 a kisten 2-2.2. ale to tylko moja opinia i mój pułap cenowy. Prada jest ze jesli nierzucimy sie na poczatku to cena bedzie wzrastała. wczesne odm dostały najbardziej po dupie. wszystko w naszych rekach jest. Chodnie towaru niemaja, towaru na polach niema a bedzie coraz mniej, import tez jest zachwiany przez korone. nad przysłowiawa kropka nad i pozostaje nasza jednosc ktorej niema na 10 mowiacych ze nierwiemy tyko czekamy 8 tego samego dnia rwie. dokladamy do interesu juz z 6-7 lat jesli ten rok nic niezmieni i my sadownicy sie nie zjednoczymy to nigdy juz niebedzie dobrze i zawsze bedziemy ruchani przez zachod i naszych polityków obojetnie z jakiej parti.pozdrawiam serdecznie
Gofertus, 2020-06-05 10:39, napisał:
A co Cię interesuje ile mam z hektara, bo nie będziesz mógł spać po nocach bo masz mniej? To Twoja wypowiedź nie wniosła zupelnie nic. Nieważne kto ile ma z ha, ważne wlasnie ile ma odnośnie do zeszłego roku. Chodzi o to czy porzeczek w całej Polsce bedzie mniej czy więcej, czy beda puste chłodnie czy nie.
Jak ktoś Ci napisze ze ma na wszystkich swoich plantacjach 10 tysięcy ton to co Ci to da? Bez informacji porownawczej do zeszlego roku stwierdzisz że duzo porzeczek bedzie, ale może rok temu miał 50 tysięcy ton? I wtedy oznacza że porzeczek brak. Nie wiem, może to kiedyś zrozumiesz
Gdzie jest Prezydent(i kampania,obietnice),gdzie Ardanowski ?,ceny min.,pomagają przedsiębiorcom,a my to kto?, gdzie izby rolnicze (tylko stołki grzeją i beblają że bardzo dużo robią tylko ja się pytam co?)i w końcu gdzie jest związek plantatorów?- będą płakać i prosić o protest jak malina będzie po 2zł , agrest jest już po 40gr. i cisza.Mam też malinę ale później niech mnie cmokną .Coś mnie trafia!!!
Odmiana ruben,w 2018 -11 ton/ha, w 2019 -5 ton/ha w 2020 -wygląda 20% mniej niż 2019,około 4 ton/ha Północny powiat woj.łódzkiego.
Gofert 2018 około 18t, 2019 7ton
W tym roku szacowane około 5 -5,5t
Tisel 2019 8t, ten rok max 3t
Ben connan ubiegły rok około 8t, ten jak się nic nie wydarzy może być podobnie
Ben Tron rokuje około 70% ubiegłorocznych zbiorów.
Czerwone w zależności od odmiany od 10 do 70% ubiegłorocznych i tak niższych zbiorów.
Jaki region?
Plon w 2019 całkiem niezły
CzarneZloto, 2020-06-07 00:54, napisał:
Gofertus, 2020-06-05 10:39, napisał:
A co Cię interesuje ile mam z hektara, bo nie będziesz mógł spać po nocach bo masz mniej? To Twoja wypowiedź nie wniosła zupelnie nic. Nieważne kto ile ma z ha, ważne wlasnie ile ma odnośnie do zeszłego roku. Chodzi o to czy porzeczek w całej Polsce bedzie mniej czy więcej, czy beda puste chłodnie czy nie.
Haha. Nie interesuje mnie ile masz z hektara. Mam inne, ciekawsze zajęcia nocą anijeżeli analiza i przeżywanie Twoich potencjalnych plonów ;) Jeśli tego nie rozumiesz to wróć do podstawówki. Napisałeś że "50% tego co w zeszłym roku". Skąd kto ma wiedzieć czy w zełszym roku miałeś w miare normalny plon a w tym połowa tego czy w zeszłym (też rok z przymrozkami w wielu regionach kraju) miałeś zredukowany plon i w tym będzie on jeszcze o kolejne 50% mniejszy ???
PS. Koledzy poniżej Twojego posta nie wstydzili sie i ujawnili zeszłoroczne i tegoroczne szacowane plony ;) Tym samym zaorując Twoje wypowiedzi.
U mnie bardzo różnie. Najgorzej Tisel (a w końcu 50% nasadzeń w Polsce to Tisel). Myślę, że całość jeszcze gorzej niż w 2019, gdzie i tak już był plon mocno zredukowany i "rekord" to był 8t/ha.
Wanderlus, 2020-06-07 11:52, napisał:
rewers, 2020-06-07 10:59, napisał:
Jaki region?
Ja miałem 2019 10t na Tiselu Kombajnujac usługowo u ludzi nie spotkałem takiego plonu sąsiad miał 7 ton z ha a teszta wręcz makabra 2t z ha gdyby nie cena to by nikt nie zbieral
stefan74, 2020-06-07 12:41, napisał:
Jaki region?
Ja miałem 2019 10t na Tiselu Kombajnujac usługowo u ludzi nie spotkałem takiego plonu sąsiad miał 7 ton z ha a teszta wręcz makabra 2t z ha gdyby nie cena to by nikt nie zbieral
Ponownie, jaki region? I jak w tym roku sytuacja z plonem?
Wanderlus, 2020-06-07 13:09, napisał:
stefan74, 2020-06-07 12:41, napisał:
Jaki region?
Ponownie, jaki region? I jak w tym roku sytuacja z plonem?
Okolice Łosic Tisel max 6t Ores ok.10 t ,na wyżej położonych i zadbanych plantacjach na niżej położonych wymarzł 80%
Wojjar, 2020-06-17 19:12, napisał:
Sadzonki idą w górę wiec dobry prognostyk. Tylko towaru mniej bo Zmarzlo
Faktycznie jest to zajebisty argument :) Sadzonki drożeją bo szkółkarze chcą zarobić.Ubiegłoroczna cena na jakimś tam akceptowalnym poziomie poruszyła stado parzystokopytnych aby zrobić interes życia:)Ni rozumisz tego :)?To są mechanizmy znane od lat ,naprawdę mało skomplikowane.Czerwona porzeczka ostatnio była HITEM ,płacili chłopki roztropki za sadzomkę jak za złoto:) W ubiegłym roku było już słabo ,ale zorientuj się jaka sprzedaż była sadzonki czerwonej 2 lata temu i po jakich stawkach była sprzedawana :)
Green25, 2020-06-18 20:40, napisał:
Wojjar, 2020-06-17 19:12, napisał:
Sadzonki idą w górę wiec dobry prognostyk. Tylko towaru mniej bo Zmarzlo
Faktycznie jest to zajebisty argument :) Sadzonki drożeją bo szkółkarze chcą zarobić.Ubiegłoroczna cena na jakimś tam akceptowalnym poziomie poruszyła stado parzystokopytnych aby zrobić interes życia:)Ni rozumisz tego :)?To są mechanizmy znane od lat ,naprawdę mało skomplikowane.Czerwona porzeczka ostatnio była HITEM ,płacili chłopki roztropki za sadzomkę jak za złoto:) W ubiegłym roku było już słabo ,ale zorientuj się jaka sprzedaż była sadzonki czerwonej 2 lata temu i po jakich stawkach była sprzedawana :)
A to wina szkółkarzy, że jest zainteresowanie na sadzonkę ???
Jest popyt jest podaż. PROSTE. Jesli jeden profesjonalny szkółkarz nie wyprodukuje materiału to za niego zrobi to ktoś inny za stodoła z rewersja w gratisie.
Każdy jest kowalem własnego losu i decydując się na zakup sadzonki powiedzmy po 2.50 zł powinien przemyśleć czy za 3-4 lata będzie miał gdzie i komu sprzedać towar....
Prawdziwi plantatorzy i tak sadzą zawsze w dołku cenowym
Prawdziwy plantator sadzi, jak wie, że będzie w perspektywie 3 lat coś karczować. Teraz sadzenie w dołku cenowym nie zawsze wypala.
Marszczerano, 2020-06-23 22:03, napisał:
Prawdziwy plantator sadzi, jak wie, że będzie w perspektywie 3 lat coś karczować. Teraz sadzenie w dołku cenowym nie zawsze wypala.
To przekonasz sie, że wygrali Ci którzy w 2016,2017,2018 sadzili a nie karczowali...
Witam
Odnośnie prognozy cen porzeczki czarnej 2020.
Zebrałem na dzień dzisiejszy informacje od:
- kilka zakładów przetwórczych - na razie cena minimalna 50-90 gr/kg - wszyscy mówią o " dobrej cenie na porzeczkę" i dużym zainteresowaniu ale konkretów brak, jednak są świadomi, że nie ma za dużo towaru - wczesne odmiany to 30-50% plonu.
- kilku pośredników - "cena ma być dobra" - padały nawet prognozy 2-3 zł/kg.
Oczywiście, jak zwykle, o pewnej cenie dowiemy się w dniu zbioru.
Może ktoś ma inne informacje - podzielcie się.
Witam.
Odnośnie ceny porzeczki czarnej wiadomo już całkiem sporo. Cena na porzeczkę konwencjonalną w skrzynkę będzie startowała z poziomu ok 2,5 zł/ka i o dziwo kisten będzie płacił podobnie. Jeśli żadne inne czynniki nie wpłyną na nasz rynek to cena będzie prawdopodobnie pięła się ku górze. Inne czynniki o których mówię to np. klincz ze strony odbiorców zachodnich, którzy podobnie jak w przypadku maliny w 2019 roku lub truskawki w bieżącym sezonie powiedzą wprost że ceny są dla nich nieakceptowalne. Inny czynnik wpływający na cenę to pogoda, jeśli będzie deszczowo i duża część zbiorów nie będzie się nadawała na mrożenie i zacznie zapychać tłocznie to też cena zacznie się redukować. Najgroźniejszy czynnik dla mnie to gdy zachód weźmie surowiec w każdej cenie a pogoda dopisze, wtedy cena może wywindować na jakich chory poziom (4-5 zł). Tak już kiedyś było i odbijało się to nam czkawką przez parę lat według zasady "płaćmy rok drogo, aby mieć 10 lat za darmo). A i będzie mała różnica między eko a zwykłą, max 50 gr.
Wiadomo, gnije i sypie się na potęgę. O jakości i ilości można pomarzyć.
Czarna ukorzeniła się w miejscach styku z glebą. Szara wpiernicza owoc aż słychać chrupanie z oddali.
Ciekawy sezon. Pewnie pod kreską.
Kiedy startujemy ze zbiorem byly lata juz zbieralem..U mnie mazowieckie 60 % zielonych na tiselu
Bazyl, 2020-06-28 21:29, napisał:
Zobaczcie jakie ceny czarnej oferuja skupujacy na igrit.pl
Daj link bo ja znalazłem tylko stare oferty z 2018r
Bazyl, 2020-06-28 21:29, napisał:
Zobaczcie jakie ceny czarnej oferuja skupujacy na igrit.pl
Jedna ofertę widziałem z propozycją 2.30 netto.
No cóż, za tanio jak na ten rok to jest na pewno :)
Bazyl, 2020-06-29 06:42, napisał:
www.igrit.pl/kategoria/gielda-owocow-porzeczka-98
Raptem parę ogłoszeń jakiś troli co nawet nie wiedzą jak się pisze czarna porzeczka. I ogłoszenia tych samych kupujących się powtarzają. Czym się przejmować? Najwyżej zbierze się tylko parę ha. Które mniej przemarzly a reszta zostanie.
Skupczyki chcą tylko przyciągnąć klienta, a o cenie nie mają pojęcia.Agrest proponowali płacić 1.5zł , płacili 0,5zł.
Widzę że niektórzy mocno się "jarają" ogłoszeniami na IGRiT :) Po pierwsze jest tam dużo "fejkowych" ogłoszeń , po drugie ogłasza tam się sporo oszustów którzy obiecują złote góry po czym zabierają towar i tyle ich widziałeś.
amsuszek, 2020-06-26 10:12, napisał:
Z czerwoną coś wiadomo?
Start po 60gr a co dalej nie wiadomo.
Toomm, 2020-06-30 23:25, napisał:
Z czerwoną coś wiadomo?
Moje duży w kawie mówią że czerwona zaliczy dołek jak czarną po 2011r na ładnych parę lat bo znowu daliśmy się nabrać na wysokie ceny przez 2 sezony
herman90, 2020-07-01 08:02, napisał:
Z czerwoną coś wiadomo?
Moje duży w kawie mówią że czerwona zaliczy dołek jak czarną po 2011r na ładnych parę lat bo znowu daliśmy się nabrać na wysokie ceny przez 2 sezony
Nie pisz że "daliśmy się nabrać" bo wielu myślących ludzi nie dostało małpiego rozumku.Nabrali się jedynie durni ludzie ,trzeba to sobie jasno powiedzieć
Green25, 2020-07-01 10:26, napisał:
Z czerwoną coś wiadomo?
Nie pisz że "daliśmy się nabrać" bo wielu myślących ludzi nie dostało małpiego rozumku.Nabrali się jedynie durni ludzie ,trzeba to sobie jasno powiedzieć
Trochę dosadzili. Należy wziąć pod uwagę fakt że ktos wziął pieniądz za czerwoną dokupił/dodzierzawil ziemi i posadził ... czerwoną.
Głupi całkowicie ten co nie miał wcale tego a nasadzil niewiadomo ile.
Tak czy tak obniżka ceny będzie niewspółmierna do wzrostu nasadzeń.
Gofertus, 2020-07-01 10:57, napisał:
Z czerwoną coś wiadomo?
Trochę dosadzili. Należy wziąć pod uwagę fakt że ktos wziął pieniądz za czerwoną dokupił/dodzierzawil ziemi i posadził ... czerwoną.
Tak czy siak moja czerwona niemal w całości idzie w tym roku do kasacji,zwalniam miejsce tym co posadzili aby sobie zarobili :)
Green25, 2020-07-01 12:51, napisał:
Gofertus, 2020-07-01 10:57, napisał:
Z czerwoną coś wiadomo?
Tak czy siak moja czerwona niemal w całości idzie w tym roku do kasacji,zwalniam miejsce tym co posadzili aby sobie zarobili :)
A to prawidłowo.
Jak mawia klasyk "żadna porzeczka jest nieopłacalna przy plonie pszenicy 10t/ha".
Każda porzeczka starsza przy wydajności poniżej 5 ton z hektara powinna iść pod noże bo to nieporozumienie wgl trzymać.
Byli tacy co myśleli że przy 15-20t z ha po 40gr i tak lepiej wyjdą jak na zbożu. Tylko jest jeden warunek trzeba to sprzedać...
tomecki, 2020-07-01 15:44, napisał:
Byli tacy co myśleli że przy 15-20t z ha po 40gr i tak lepiej wyjdą jak na zbożu. Tylko jest jeden warunek trzeba to sprzedać...
Nie ma takiej porzeczki, która rok do roku da 15-20 ton.
W tym roku jak ktoś ma samego Tisela to dup** umoczył bo akurat najplenniejszy Tisel przemarzl.
Czy zamiast wylewać tutaj żale i mądrości obwiniać się nawzajem kto jest winny bardziej a kto oszukał wszystkich i wygrał może wróćmy do głównego tematu a Ci którzy nie mają do powiedzenia nic może niech wstrzymają się do momentu aż rusza skupy i wtedy będzie można wnieść coś do tematu.
Tak czy inaczej życzę wszystkim dobrych plonow w tym sezonie i co ważniejsze dobrych cen.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl