czy jakieś jaskółki już wiedzą jakie straty są w 2017 roku w czarnej porzeczce i jakie są prognozy cenowe?
czy jakieś jaskółki już wiedzą jakie straty są w 2017 roku w czarnej porzeczce i jakie są prognozy cenowe?
Według info z ostatniego spotkania przet. z prod. zapasy porzeczki czarnej sa ogromne a zapowiedz ceny to max 0,40 zł gdyz i tak nie maja co zrobic z zapasami z zeszłego roku.
pozdr.
Z tego co słyszałem to niezależnie od strat jakie zaistniały to przyzwoitej ceny nie ma co oczekiwać . Nie jest to moja osobista ocena tylko słowa Pana prezesa KUPS. Stwierdził że zarówno tłocznie jak i zamrazalnictwo nie jest zainteresowane tym surowcem.
W mojej oklicy firma króra skupuje owoce i ma swoje chłodnie w tym roku sprzedała czarną porzeczke a dziwne bo zostały jej zapasy malin co do słów prezesa jak wcześniej pisałeś i tak kupią towar zapłacą grosze i dalej za rok powiedzą że są mega zapasy.
A jak oceniacie w tym roku termin zbioru wcześniej czy później jak w zeszłym roku ?
Green25, 2017-06-04 13:32, napisał:
Z tego co słyszałem to niezależnie od strat jakie zaistniały to przyzwoitej ceny nie ma co oczekiwać . Nie jest to moja osobista ocena tylko słowa Pana prezesa KUPS. Stwierdził że zarówno tłocznie jak i zamrazalnictwo nie jest zainteresowane tym surowcem.
Nie jest zainteresowane, ale za grosze nakupi ile się da. Nie boją się że zostaną z pełnymi magazynami porzeczek? Nie lepiej ogłosić: nie kupujemy! Male kłamczuszki!
Jaka bedzie cena zależy od producentów.
Kto ma towar ten decyduje za ile go sprzeda po uwzglednieniu kosztów i oczekiwanych zysków.
Tylko rolnictwo jest chore i sytuacja jest odwrotna. Czy znacie jakąś firmę produkującą coś która idzie z gotowym produktem do klienta i sprzedaje mu za cenę jaką ktoś proponuje???
Wszystkie zakupy płodów rolnych powinny być w formie przetargów przed zbiorami. Przetwórnia ogłasza przetarg na jakość i ilość, a cena powinna być ustalana w drodze przetargu, a nie faktów dokonanych w czasie zbiorów.
Ewentualnie dobrym rozwiązaniem była by ustawa gdzie od artykułów rolnych kupionych poniżej kosztów produkcji należy płacić podatek będący różnicą miedzy kosztem zakupu, a kosztem wytworzenia. Tylko te koszty produkcji też powinny być liczone w sensowny sposób bo czasmi czytając naukowe wywody o kosztach zastanawiam się skąd wszyscy dokładają do sadownictwa.
Koledzy zapasów nie ma wogole wszystko sprzedane bynajmniej dwikozy nic nie mają wiśnia porzeczka wyczyszczone ale ceny i tak nie będzie...
GUS: bardzo duże straty w sadach. Ucierpiały też maliny i czarne porzeczki2017-06-02
http://www.agronews.com.pl/pl/12,55,22066,0,1,gus_bardzo_duze_straty_w_sadach_ucierpialy_tez_maliny_i_czarne_porzeczki.html
"Na plantacjach krzewów owocowych najbardziej ucierpiały plantacje malin jesiennych oraz wczesne odmiany porzeczek czarnych, których grona są znacznie skrócone i przestrzelone. Wegetacja w tym okresie została spowolniona, a rozwój roślin opóźniony. "
W moim regionie (Radom) komisja szacowała straty przy Tiselu, Tibenie, 70%, wiśnie do 90%. ale jest też sporo plantacji w bdb stanie. A jak u was szacowali straty po przymrozkach ?
Jeszcze przez kilka dobrych lat nie będzie ceny. Na ceny jeszcze poczekamy aż dobre 50% producentów zajmie sie produkcją innych owoców. Póki co ludzie sadzą więc nie ma szans na cene.
Osobiście nie mam porzeczki tylko maliny ale u mnie w okolicy okolice Opola lubelskiego , da się zaobserwować, że kto ma porzeczki ten ciągle dosadza. Na każdym nowozakupionym ha nowe nasadzenia porzeczek. Zbiór maszynowy niestety robi swoje. 40gr i kazdy wjeżdża na pole i tłucze wiec na cenę niea co liczyc takie moje zdanie . Po co mają zapłacić jak każdy odda za grosze .
No pewnie że tak w moich okolicach jeden człowiek posadził dwa lata temu 30h czarnego złota
Tak wszystko się zgadza, z tym że w tym roku wszystkie odmiany wczesne mocno dostały. Też jestem można powiedzieć z okolic opola lub i patrząc na plantacje wyglądają ładnie odrosty szaleją ale jak zajrzysz w środek to owoców brak, kilka kulek gdzie niegdzie. Także na nadprodukcje nie będą mogli zgonic.
A zapotrzebowanie mają bo towar zszedł cały, przynajmniej na mrożonki, mało tego prezes zakładu otwarcie powiedział że gdyby miał dwa razy tyle towaru to też nie miał by problemu ze sprzedażą. Także jeśli chcą coś kupić to muszą się bardziej postarać niż ostatnio żeby fatygowac kombajn do tej jednej tony z ha.
Zguba pogratuluj mu, odważny chłop.
Zguba, 2017-06-06 23:01, napisał:
No pewnie że tak w moich okolicach jeden człowiek posadził dwa lata temu 30h czarnego złota
Szacun Wszystko na to wskazuje że niebawem znajdzie się na liście najbogatrzych Polaków miesięcznika Forbes.
I teraz gdzie są wszyscy którzy uwarzają że porzeczka po 40 gr się nie opłaca? Wydaje mi się że jeśli w tym roku cena nie osiągnie poziomu godziwej tj. 2-3 zł to chyba już nigdy a o cenie z roku 2011 będziemy dzieciom opowiadać.
Każdy zakład przetwórczy jeśli chce się utrzymać to musi sprzedać to co wyprodukował prosta logika :D a żeby zarobić muszą tanio kupić i drogo sprzedać :D Po co mają płacić cięzkie pieniącze za czarne złoto jak chłop i tak przywiezie nawet za 30 gr
Fragii
Takich biznesmenów ktorym odpowiada cena porzeczki 40gr szybko sprowadziły by na ziemię obowiazkowe badania na pozostałosci.
Porzeczka jest specyficzna i mozna ją chronić na trzy sposoby :
1.skutecznie
2.uczciwie i drogo
3.skutecznie i uczciwie, ale bardzo drogo.
porzeczki jest mniej niz w tamtym roku ,ale cena wcale nie musi być lepsza i jest to wina sadowników ,którzy sprzedawali porzeczke za 40 gr, po co zakłady maja płacić drogo jak bez problemu kupią po 40 gr ,w tym roku pewnie też niezalerznie od ceny i tak nakupią , podobno zakłady mają zacząc kupowac od 1,5 zł
Jeśli nie dadzą przyzwoitej ceny by móc zebrać te resztki po przymrozkach a przymrozki mogą przeciez powtórzyć się za rok to chłodnie nie będą mieć towaru
Spokojnie...Wiśni nie kupią bo jej nie ma ,czereśni ,agrestu również ,czerwona porzeczka jest przerzedzona , z truskawką też jest gorzej.To czymś muszą zapełnic magazyny.
Spokojnie...Wiśni nie kupią bo jej nie ma ,czereśni ,agrestu również ,czerwona porzeczka jest przerzedzona , z truskawką też jest gorzej.To czymś muszą zapełnic magazyny.
Podpisuję się pod apelem kolegi SPOKOJNIE zakładają skupy co drugi dom a jak patrzę na letnie maliny to połowa plantacji dożyje do pierwszego zbioru i koniec
Tak, u mnie cena ma być, choć może nie bezpośrednio po dostawie ale będzie. W końcu na fakturze musi widnieć.
Jestem bardzo ciekaw cen jakie będą w tym roku. Kontaktowali za 50gr czarna 1.7 czerwona. Ale było to przed mrozami. Czarnego złota na Lubelszczyźnie jest naprawdę mało na krzakach tak samo jak i nie gorzej czerwonego. Jak możecie przeslijcie jak wyglądają wasze plantacje.
cz to nie przesada podpisywać kontrakt na 50gr za kilogram? Rozumiem jeszcze że ktoś liczy na większą cene ale na koniec okazuje się ze jest te 50 groszy a tu leci z krzaka......Ale po skoro podpisujesz przed sezonem cene poniżej koszów kiedy jeszcze możesz usunąć i wsiać jakąś uprawę jednoroczną i na tym zarobić to jest to dla mnie bez sensu
Marzenie niewolnika:
kontarakt za 50gr i mozna spać spokojnie bo się nie zmarnuje!
Ja pier.... szok! :)
Witam . Jestem z gm. Nałęczów . pow. Puławy . W mojej okolicy jeżeli o ilość towaru chodzi to bardzo słabo to wygląda nawet późne odmiany takie jak Ruben czy Ben alder mocno dostały i nawet na najlepszych plantacjach nie spodziewałbym się zbiorów powyżej 8ton/ha .
Czerwona wczesna również słabo a starsze wręcz tragicznie . Rondon troszke lepiej wygląda może 6-7 ton/ha .
I jak wtemacie CENA : Prognozy cenowe jakie słysze to cena jak w ubiegłym roku Czyli zacznie ok 1zł a potem mooooooże podskoczy kilka groszy lub spadnie niżej . Dane od dużych skupujących jak też przedstawicieli okolicznych chłodni .
W mojej ocenie jeżeli nie zapłącą godziwie w tym roku to ceny należy się spodziewać jak wytniemy wszyscy po 2/3 swoich plantacji .
To bedziesz miał lepsze plony niż ja bez mrozu przyjacielu. Napierdzielisz kasy nawet jak bedzie po 30 gr. Dla mnie takie gatki o 8 tonach to już opowieści fantasy jak Hp LoTr i inne.
Plantacji o których pisałem wyżej plonujących na poziomie 6-8ton/ha jest naprawde mało 10% z pośród wszystkich . Dodam że po mimo tych słabych są rónież takie na których nie ma NIC . Dlatego świetnie rozumiem twoją reakcje Zguba . takich strat nie pokryje nawet 1-1,5zł. Osobiscie tez mam ok 3ha Rubena z plonem ok 1,5-2 ton/ha . Dlatego odciołem ochrone na tej plantacji i po zbiorze resztek ją usune .
Komisji szacujących straty również nikt nie widział ani w mojej gminie ani również w gminie Kurów tam również posiadam uszkodzone plantacje . Śmiem twierdzić że w takim roku jak ten plantatorzy już nie wytrzymają i mogą potrząsnąć przetwórcami jak i rządem . Ile można dokładać do interesu ?
Mam nadzieję że prognozy , o których pisałem wcześniej się nie sprawdzą i będzie cena lepsza , ale w moim przekonaniu dobra cena utrwali problem nadprodukcji . Pozdrawiam .
PS. Zguba z jakiego rejonu pochodzisz że tak totalnie wymroziło i jakie odmiany ?
Jestem z podlaskiego na pograniczu z mazowieckim a poszly wszystkie odmiany tylko młody ruben został ale to nie nawet 4 t. A twoje 8 ton pokaż jakieś fotki bo niedowiarek ze mnie.
mmirek, 2017-06-21 12:21, napisał:
cz to nie przesada podpisywać kontrakt na 50gr za kilogram? Rozumiem jeszcze że ktoś liczy na większą cene ale na koniec okazuje się ze jest te 50 groszy a tu leci z krzaka......Ale po skoro podpisujesz przed sezonem cene poniżej koszów kiedy jeszcze możesz usunąć i wsiać jakąś uprawę jednoroczną i na tym zarobić to jest to dla mnie bez sensu
Taka była cena minimalna. Tylko ciekawe co będzie teraz jak owocu jest mało hehe chciałbym zobaczyć te 8 t/h. Proszę o fotki ;) ja będę dziś to zrobie jak wyglądaja moje...i kolejny sezon dokładamy do interesu. ; (
Może i są straty spowodowane przymrozkami ale ogólnie w skali kraju czarnej porzeczki jest całkiem sporo w jednych rejonach jest więcej a w innych mniej mam porównanie do agrestu było o krzyczane że bardzo mocno wymarzl plony poniżej 2t z ha a nie było go tak mało i cena spadła do poniżej 1.5zl a wyjściowa była powyżej 3 zł więc myślę o średnim optymizme cenowym za czarną porzeczke będzie trochę lepiej jak w zeszłym roku takie są moje odczucia jak będzie to się okaże
Toomm
Obok domu mam kilka krzaków agrestu (nie wiem jakie odmiany ale jest żółty i czerwony) za bramą porzeczki ruben i ben lomond. Agrest oblepiony normalnie, natomiast porzeczki bardzo słabo. Lomond tylko na dolnych bocznych pędach ale dość gruby wiec może być 2.5t/ha, a ruben plon max 1.5t/ha i chyba pójdzie pod pług bo choroby i szkodniki go przełamały i wymaga większych nakładów niż lomond, a początkowo był dużo mniej wymagajacy.
Jak to się mówi ... OBY BRAKŁO! :)
Dodałbym nawet filmik tylko mój telefon z androidem szarpie się z windowsem i nie moge importować przez usb . Jutro z tym powalcze . Ale dodam że kilka plantacji z takim plonem nie zrekompensuje całej reszty z nędznym plonem i kosztami z ostatnich lat . Muziało by być ze 3 zł. (podobno cuda się zdarzają ) Życze tego wszystkim .
piszemy o przymrozkach wiosennych a tu nowy problem susza, a poniedzieli upały powyżej 30 stopni. Jak tak dalej pójdzie to będzie kolejne szacowanie strat.
U mnie w okolicy (centralne lub.) coś sie mówi o 1,50 ,ale oczywiście nie biorę odpowiedzialności za te slowa...Wierzę ze tak może być, skoro za truskawkę placą aż 5 zl.
Rozmawiałem z handlarzem z mojej okolicy, wstepne ceny na porzeczkę czarną, skrzynka - 1,5 kisten - 1,2
Wierzę mu bo w zeszłym roku jego słowa się sprawdziły
za truskaweke płacą tylko 5zł a przeciez w grudniu juz mówiono o wysokiej cenie a ile szkód uczynił styczniowy mróz , kwietniowy i w maju powtórka truskawki jest tak malo jak nigdy dotąd
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl