a BMW lux
Nowysadownik jak widac to kolejny troll na forum, az sie czytac tego nie chce... Tez mam maliny (z nawodnieniem) nawet kilka ha rowniez maline letnia, u mnie zbiory liczy sie w dziesiatkach ton ale nie wywyzszam sie tylko ciezko pracuje, troche szacunku dla innych ludzi.pozdrawiam!!
czy ja nie szanuje czyjejś pracy?? mówi tylko że cena porzeczki to nie jest wina rządu tylko sytuacji na rynku... ia jak tam?? można na malinie zarobić co??
U tzw.kowbojów nowysadowniku już by cię odstrzelili.A i żabojady też by ci żyć nie dali.
żyjemy w realnym świecie panie kolego i tu trza dać se rade ja daje rade świetnie a wy??
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/17082015-1205/21079298
01:30 Krajowa unia producentów soków:
"Mamy problem, bo wyprodukowaliśmy produkt, który będzie bardzo długo sprzedawany, od 2012 roku narastają zapasy koncentratu z porzeczki"
czytaj: ceny na porzeczkę nie będzie, bo nawet jak skupimy w najbliższych latach mniej, to przecież mamy duże zapasy.
Co do 600 zł do ha, to myślę, że powinni te dopłaty dostać tylko sadownicy zajmujący się porzczką od co najmniej 7-10 lat. Nie ma sensu, żeby wspomagać ludzi, którzy dali się nabrać na czarną porzczkę sprzedawcom sadzonek.
tu źle kombinujesz a dlaczego nie dać wszystkim?? czy ten co niedawno zaczą jest jakiś gorszy?? Ty tez kiedyś zaczynałeś... i napewno coś Cie zachęciło do tego... niema co mieć pretensji do ludzi że decydują sie pracować bo to jest jednak obowiązek i praca no pewnie lepiej jak by wykasował plantacje zrezygnował z tej pracy i poszedł kraść a może to właśnie Ciebie okradnie?? ale nieważne lepszą bedziesz miał cene...(żenada) każdy jest równy i powinien być traktowany równo... mówią unia unia... ja żadnych dopłat nigdy nie zgłaszałem i daje rade i żyje... wszyscy nażekacie na tą unie zobaczycie jaki płacz i lament będzie jak unia przestanie dawać kase dla rolników, bo maszyn takich by w polsce nie było... i rolnicy byli by biedniejsi unia dużo pomogła bo ona poprostu dała Ci i tobie tez kase... dała... przelała na konto... za to co robiłeś kiedyś bez tej kasy... i wraz Ci kur... Źle
Jak skończy sie dopłacanie przez unie to w końcu będą realne ceny tych maszyn i sprzętu... Co z tego że unia da 50% zwrotu jak ta maszyna po wejściu do unii kosztuje 2x tyle albo i więcej... Kupowałem agrole na początku lat 2000 za niecałe 18 tysięcy a teraz kosztuje 45 tysięcy nowa, a co sie w niej zmieniło? Nic. Tylko weszły fundusze unijne więc firmy popodnosiły cene.
podniosły cene bo jest okazja zarobić hehe to chyba normalne... a wie ktoś kiedy te dopłaty konkretnie mają sie skończyć?? bo na zachodzie maja być dalej...
wiem że wszyscy mi tego życzą wiem... bo niejestem jak każdy na forum malkontentem że sie nie opłaci nic i zawsze rolnika oszukują i zawsze źle i niedobrze jak by było niedobrze to byś to jeden z drugim żucił... a nie chełpie sie poprostu to było tak jak z porzeczką dobra cena mnie zachęciła i nasadziłem... nie ja jeden.. i tak samo z maliną zachęciła mnie cena 2 lata temu i to sie opłaciło... ale malina sie opłaca teraz... naprawde można zarobić... czemu ludzie nie posadzili maliny tylko porzeczke na potęge?? zbiór maszynowy... ale ludzi mi nie brakuje przy tej cenie...
Młody,nowysadownik , przyjdzie czas na gorycz .Teraz masz swoje "5 minut " i wydaje Ci się że samego Pana Boga za nogi złapałeś ! Hmm...skąd ja to znam...Ano sam taki bylem jakies 30 lat temu. Rzeczywistośc jednak ostudzi Twoją goracą glowę-zaręczam.
PS.z jakiej jesteś miejscowości ?
może jeszcze adres?? napewno przyjdą i chude lata... a pana Boga złapałem i tak mi sie wydaje bo zyski są bardzo duże oczywiście jak dla mnie... dla niektórych to prawie nic... ale mi wystarcza i ciesze sie z tego co mam i zarabiam... a cena rośnie i m,a osiągać jak mówiłem jeszcze przed sezonem ok 10zł...
a możesz wyjaśnić co miales na myśli mówiąc że rzeczywictość ostudzi moją gorąca głowe?? tzn co?? co miałeś na myśli bo niewiem... czy zapał na maline?? otóż nie nie ostudzi bo maline już mam zapał miałem na porzeczke po 2011 i tu sie rozczarowałem.. a zapał na maline?? hm... trzeba zbierać wstawać wcześnie i poprostu zbierać to jest zapał... którego kolego rzeczywistość nie ostudzi.. bo jak?? cena w tym sezonie nie spadnie... co mnie ma ostudzić?? cena w przyszłych latach?? trudno... takie życie nie zawsze będzie kolorowo.. ale teraz jest i trzeba żyć tym co jest a nie martwić sie co będzie za rok a co będzie za dwa... nie posadze więcej maliny bo to mam przy domu i tu mam nawadnianie... na dalszych polach niebęde w to szedł... więc zapału na przyszłe lata niemam bo nauczyłem sie na porzeczce z resztą nie ja jeden... a zaobserwowałem że maline sadzą sadzą ludzie sadzą bo trzeci rok z rzędu jest cena... ale tak kiepsko im w te susze idzie że jacie niemoge... no trza lać te wode trudno... tu chodzi o być albo niebyć... ogólnie wam powiem że ja to jestem hardkorem... haha XD :D
nowy a ja myślę że Ty jestes opłacany przez zlodziejskie przetwornie i tylko prawdziwym plantatorom czarnej porzeczki robisz wode z mózgu . I chyba czas najwuższy abys zmienił miejsce wylewania swych frustrakcji .
Pisałes wcześniej że wciąz dosadzasz porzeczke i dobrze na niej wychodzisz a teraz piszesz że sie na niej "zawiodles" ...
Moja rada dla Ciebie jest taka :nie przebywaj tak duzo na sloneczku .
owszem dosadzam porzeczke czarną na jesieni tego roku bo mam szkółke zrobioną... zawiodłem sie bo lepiej jak by było ze 2zł więcej bym zarobił a tak to bidnie ale cośtam zostało... a tak napisałem bo teraz w poruwnaniu do maliny to jestem bogaty... :)
Za sprzedane maliny kup sobie koniecznie słownik ortograficzny bo "strzelasz byki" aż w oczy razi.To wstyd , nikt takiego nieuka nie będzie traktował poważnie.
słowniki mam ale nie zaglondam :D bo nimam czasu i mi.......
no i z tematu o cenie porzeczki zrobił sie już dawno off o cenie maliny wszystko na oczach moderatora gratulacje w wypełnianiu oowiązków ... cena z dziś 9zł
Tymczasem polecam wszystkim plantatorom "czarnego złota" Radler czarna porzeczka z limonką... Smak całkiem, całkiem. Oby przyszły rok był lepszy. Na zdrowie...
Najlepszy jest skład tego piwa, nie ma tam ani grama czarnej porzeczki tylko barwniki i chemia, macie najprostrzą odpowiedź dlaczego przetwórnie dają takie ceny, niedługo nawet piwo nie będzie robione z szyszek chmielu taka smuta prawda ...
Bardzo wile piw nie ma chmielu, np Żywiec w puszce, to samo tyskie, i wiele innych
Powiedziałbym, że mało które piwo ma w swoim składzie chmiel. Goryczka piwa jest najcześciej efektem dodawania żółci bydlęcej. Smacznego.
Jak zwykle plotki mity i propaganda... Kto wam takie coś powiedział? Wszystkie firmy szczególnie produkujące żywność są tak kontrolowane że nikt by na takie coś nie pozwolił... A poza tym w składzie masz napisane co jest w danym piwie, jeśli nie ma nic o tej żółci to znaczy że jej tam nie ma... Inaczej firmy by sie niewypłaciły za takie oszukiwanie...
Jesteś w błędzie -ligol20-kilka lat wstecz czytałem o produkcji piwa przez duże browary [ kompania piwowarska SA ] W dzisiejszych czasach gdy sprzedaje się hektolitry piwa !!Gdzie plantacje chmielu???Lubelszczyzna w dawnych czasach była zagłębiem uprawy chmielu.Żułć bydlęcą dodaje się aby uzyskać odpowiednią goryczkę-wszyscy o tym wiedzą ,nikt tylko się tym niechwali.Pijmy piwo z browarów lubelskich oile wiem jeszcze są niezależne od dużych kompani i zagranicznego kapitału.pozdrawiam smakoszy piwa.
forum zeszło na temat piwa . A może czas zastanowić się i pomyśleć co zrobić aby porzeczka czarna miala cenę w przyszłym roku .
Panie i Panowie,
na stronie ARiMR pojawił się wniosek o pomoc dla plantatorów porzeczek czarnych. Niestety jak to w państwie teoretycznym są w nim błędy (brakuje sekcji IX).
Po telefonie na infolinię, pani rekolmenduje udanie się do oddziału powiatowego.
jaka pomoc wez przestań tutaj trzeba żeby ceny wruciły a nie cieszyć sie pomocą 400zł do ha
żyć nie umierać... w sumie to niezły interes mają przetwórcy... bo rolnik dostanie do ha 600 zł od państwa z kasy państwowej czyli z podatków, plantacja mu przetrwa... więc za rok scenariusz sie powtórzy, ale nikt sie tym nie zainteresuje że państwo dokłada do produkcji czarnej porzeczki tylko po to żeby za rok skupili jeszcze taniej, i znów 600 do ha... to do wszystkiego dopłaca państwo?? a maliny wysuszone?? ludziom wysuszyło to też powinni dostać kase odszkodowanie czy tam jak to sie zwie... ten dostał ten nie?? jak to jest w końcu? przeciez żaden nie ponosi winy za straty
teraz trza tak zrobić żeby państwo dawało 1000zł do ha ale towar żeby odstawił za darmo taki biznes robią.. a wy bierzecie w tym udział... i cieszycie sie HA! dostałem!!
nowysadownik, 2015-09-14 20:01, napisał:
a maliny wysuszone?? ludziom wysuszyło to też powinni dostać kase odszkodowanie czy tam jak to sie zwie... ten dostał ten nie?? jak to jest w końcu? przeciez żaden nie ponosi winy za straty
Za maliny można dostać 800zł/ha- za suszę.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl