Słyszał już ktoś coś o cenach porzeczki czrnej na rok 2015 ?
o cenach na 2015 rok nie słyszałem, ale mam informacje na temat cen w 2016 roku. Pozdrawiam
popieram kolege wyzej . niech nie bedzie zadnego tematu o cenach porzeczki. juz w tamtym roku bylo pierdolameto o cenach . moim pomyslem jest to zeby zrobic glosowanie na forum kto jest za zamknieciem forum . wtedy bedzie sprawiedliwie .
Ja mam informację że porzedczki wcale nie będą kupować w tym roku i będzie spokój, także jestem za zamknięciem tego tematu.
Nie przesadzałbym z tym zamykaniem tematu do zbioru. Przecież każdy czeka na informację choćby po to żeby wiedzieć czy pompować odżywki w owoc. Chodzi raczej o to żeby nie wróżyć z fusów i nie wylewać swoich żali podając jednoczesnie za jaką to najniższą cene jest się w stanie produkowac. Do rzeczy, opinia u odbiorców (rozmawiałem z dwoma) jest taka że:
-w tym roku bedzie mega urodzaj (porzeczka zawiązała bardzo dobrze)
-porzeczka w poprzednim roku była za tania
wniosek: bedą odbierać towar z umów ale za cenę powyżej złotówki tak aby nie szła fama że porzeczka jest za bezcen
do moderatora: temat powinien być przeniesiony do "ceny owoców jagodowych"
Niech Ci odbiorcy porozmawiają z plantatorami !!!!!! jesli w/g nich 30% zawiązek na krzewach wróży mega zbiór to towaru będą mieli ho,ho,ho
U mnie tez juz zawiazuje ale wiecej pod krzakiem niz na nim zostalo kwiatu tak wiec szalu w tym roku moze nie byc
Mega urodzaj ;) Ja tylko czekałem na moment kiedy pojawi się ów temacik :D Ja mogę tylko dodać tyle, że również dostałem informacje od mojego odbiorcy, że cena w roku 2014 była za niska. Zapewnę w tym roku dadzą koło 1 zł tak aby zamknąć gębę plantatorom i tyle.
No to cena porzeczki ustalona gratuluje przetwornie dadza na start 1zl kazdy sie rzuci kombajnowac i w pelni sezonu spadnie do 50gr bo masa towaru i chlodnie pelne.
Dlaczego nikt nie potrafi siedziec cicho i czekac spokojnie do lipca wtedy bedzie widac jaka cena
No ja swoje powuedzialem w tym temacie i pewnie zaraz moje konto zostanie usuniete tak jak to bylo nie raz na tym forum
Możemy całkowicie zamknąc ten temat , a i tak to nic nie zmieni ceny są już dawno ustalone u mnie w okolicach Chodla chłodnie rozpoczynają skup zaczynając od truskawki 27 maja cenę wyjściową już znam i pokrywa się ona z tą którą slyszalem na przełomie stycznia jednym slowem jesli się sprawdzi to nawet na rwacza nie starczy a chłodnie puste towar sprzedany , a co do porzeczki to cenę u nas też podali bo robili spotkania z rolnikami, nie wiem jaki jest tego cel czy po to by dać do zrozumienia że nie ma sensu wywalać kasy na ochronę bo wtedy niewiele zostanie czy wyczuć nastawienie rolników
Przy obecej pogodzie, osypywaniu się kwiatu, braku tanich i skutecznych środków jak będzie niska cena, nie gwarantująca jakichś zysków, to będzie jasny sygnał dla nas plantatorów, żeby zmieniać branżę. Porzecza, to nie zborze, tu się trzeba narobić... Wiem, bo mam to i to.
a na zbozu to szalenstwo normalnie, cena 550 netto za tone pszenicy. Szal. Nawet jakbym mial 100ha to w zboza bym nie wchodzil...
przedziorek, 2015-05-14 16:46, napisał:
a na zbozu to szalenstwo normalnie, cena 550 netto za tone pszenicy. Szal. Nawet jakbym mial 100ha to w zboza bym nie wchodzil...
Pszenica 550 netto za tone. Porzeczka 500 lub niżej za tone. Porównaj sobie nakłady poniesione na pszenice (opryski, nawozy, paliwo itd itp) oraz te poniesione w porzeczce. Uwzględnij także sredni możliwy tonaż obu w/w gatunków i wyciągnij wnioski :)
Dziwi mnie fakt, ze istnieją w Polsce plantacje porzeczki powyżej 100, a nawet 200 hektarów, Przy takim areale, jak kolega wcześniej wyżej napisał- zboże, kukurydza, łubin, gryka i co jeszcze możliwe :)
Pozdrawiam
No i jak co roku zaczyna się sezon na wróżby. A potem od lipca płacze i lamenty bo porzeczka tania, i jaki to ma sens ? Czekacie aż ktoś wam napisze że w ty roku porzeczka jest po 5 zł. To żałosne ledwo porzeczki przekwitły a już każdy chciał by znać cenę i najlepiej wskoczcie już na kombajny i oddajcie zielone zawiązki i załóżcie odrazu temat cena porzeczki czarnej 2016.
Jedzcie ludzie do jakieś pracy zajmijcie się czymś będzie tak dla wszystkich najlepiej, zanim znów załamie się rynek porzeczki czarnej, szkoda że Polacy nie wyciągają wniosków z przeszłości ...
To co chyba oczywiste:
1. Chłodnie są puste(tak sami deklarują), porzeczkę dawno sprzedali, za mało skupili rok temu, żałują że od 3 lat wystawiają cenę poniżej kosztów produkcji.
2. Porzeczka słabo zawiązała, jaka jest tego skala nikt nie wie, ale tutaj więcej o tym:
http://www.sadownictwo.com.pl/forum/obsypywanie-sie-kwiatu-porzeczki
http://www.sadownictwo.com.pl/forum/skala-opadania-kwiatow-w-wyniku
3. W poprzednich latach na ukrainie płacili po 5-8 zł za kilogram, żeby tam przenieść produkcję porzeczki z Polski, ale sytuacja polityczna zakopała tem pomysł.
4. Bardzo duża dynamika wzrostu kosztów produkcji, wystarczy porównać koszty SOR 5 lat temu i teraz.
5. Sporo nasadzeń odmiany Tisel sprzed kilku lat, która po bardzo dobrym szczytowym roku owocowania charakteryzuje się ponadprzeciętnym spadkiem plonu i starzeniem się.
Jaka będzie cena? to już zależy od tego czy będą chcieli już całkowicie pogrążyć produkcję w Polsce, czy pierwszy raz od 4 lat coś się zmieni.
Ale pryskać trzeba :) czymś normalnym i zdającym egzamin
Chcecie dobrej ceny na porzeczkę a kombajnowaliście jak była po 30 groszy ??? Nie rozśmieszajcie mnie .A niby dlaczego mają wam więcej płacic jak im oddaliście towar właściwie za darmo ?Gdybym był skupczykiem, to nie miał bym w tym wypadku ŻADNEJ MOTYWACJI by podnosic cenę.
Też mam porzeczki ,jednak moja godnośc mi nie pozwoliła rwac po 30 groszy .Było ciężko ,ale przeżyłem ten rok jakoś i honor ocaliłem.A "kombajnowałem "w tamtym roku tak :https://www.youtube.com/watch?v=UrO2DV_EIWU
Zrobiliłem filmik ku przestrodze.
Nie wiem gdzie płacili tak jak piszesz, ale u nas było to 70-80 gr, dlatego bardzo dużo rolników zostawiło owoce na krzakach.
Police, 2015-05-20 20:58, napisał:
Nie wiem gdzie płacili tak jak piszesz, ale u nas było to 70-80 gr, dlatego bardzo dużo rolników zostawiło owoce na krzakach.
Bylo ,było...nawet i 25 groszy bylo. Np. u nas w lubelskim.
W jakich okolicacz była ta cena 0.70 - 0.80 ? W zakładach może była ale na skupie?
Nie mam porzeczek ale czytam wasze posty dlaczego oddajecie swwoje owoce na skup zamiast do chłodni
ludzie czego wy sie boicie tak tych chłodni lekką ręką tracicie 0,50gr na kilogramie każdego owocu a nawet i więcej.
15.05.2015 odbyło się spotkanie KSPOiW na którym podano dane dotyczące produkcji i exportu morożonych owoców
"w minionym roku wyprodukowano około 120 tys. ton mrożonych truskawek, 70 tys. t malin, 25 tys. t czarnych porzeczek, 15 tys. t czerwonych porzeczek, 94 tys. t wiśni." czyli wyprodukowano łącznie 324 tyś ton
z tego sprzedano "wyeksportowano 325 tys. t owoców" + nie podana sprzedaż na rynek krajowy.
WNIOSEK Z TEGO PRZETWÓRCY PORAFIĄ SPRZEDAĆ WIĘCEJ NIŻ WYPRODUKOWALI, I JESZCZE KRZYCZĄ ŻĄ MAJĄ ZAPASY
KŁAMSTWA FAŁSZ OBŁUDA
@RADEK30 w tamtym roku na chłodni płacili podobnie jak na skupach maksymalnie 10gr więcej plus vat, a przy takich stawkach to i tak był śmiech na sali. Żadna chłodnia nie wyskoczyła z ceną wyższą o 50gr. Przynajmniej w mojej okolicy.
wika123, 2015-05-22 10:49, napisał:
15.05.2015 odbyło się spotkanie KSPOiW na którym podano dane dotyczące produkcji i exportu morożonych owoców
"w minionym roku wyprodukowano około 120 tys. ton mrożonych truskawek, 70 tys. t malin, 25 tys. t czarnych porzeczek, 15 tys. t czerwonych porzeczek, 94 tys. t wiśni." czyli wyprodukowano łącznie 324 tyś ton
z tego sprzedano "wyeksportowano 325 tys. t owoców" + nie podana sprzedaż na rynek krajowy.
WNIOSEK Z TEGO PRZETWÓRCY PORAFIĄ SPRZEDAĆ WIĘCEJ NIŻ WYPRODUKOWALI, I JESZCZE KRZYCZĄ ŻĄ MAJĄ ZAPASY
KŁAMSTWA FAŁSZ OBŁUDA
masz ewidentne problemy z logika. Ze zdania "czyli wyprodukowano łącznie 324 tyś ton" wcale nie wynika zdanie "z tego sprzedano "wyeksportowano 325 tys. t owoców" + nie podana sprzedaż na rynek krajowy". Mogli przeciez eksportowac owoce ktore zakupili rok wczesniej chociazby, albo ktore zaimportowali. Pomysl troche...
Podobno maja puste magazyny i porzeczka ma być około 3 złote
Nie wiem jaka będzie cena na czarną(...)ale wiem że zainteresowanie na porzeczkę w tym roku będzie duże,towar został wyprzedany.
Ja też słyszałem że magazyny puste wysprzedali wszystko podobno po 1.5euro.a nam płacono grosze.
w ciągu kilku ostatnich dni wiele się zmieniło, bo firmy zaczynająr obić imprezki na rozpoczęcie sezonu i jak to na takich imprezach można sie czegoś dowiedzieć , między innymi w tym temacie była mowa ,że cena będzie wyższa niż to przewidywano jeszcze miesiąc temu z uwagi na bardzo duży opad owocu ,jednak żadnych cen nie będę podawał.
Proszę nie cytować wcześniejszego postu :)
Bardzo malo wypowiadam sie ,ale chciałbym podzielić sie widomościami cenowymi porzeczki czernej jeSli bedzie niska cena to zaczynam ostrzyć noże do koszenia porzeczki przy ziemi lepiej bedzie jak pole odpocznie i ja odpocznę wielu zachęcam do likwidacji plantacji mam nadzieje że za 20 lat zaczną firmy traktować producentów nie tylko porzeczek jak i (ciężką naszą prace) jak partnerów do handlu a nie do wyzyzku Wszystkim plantatorom życzę mądrych decyzji zanim przystąpią do zbioru tej odrobiny co zostało na kszakach POWODZENIA
to co napisane czarnym pogrubionym tekstem to nie moje słowa więc się pod nimi nie podpisuje
To całe nakłanianie na bojkot zbiorów jest dla mnie żenujące. Jeśli ktoś przeżył rok 2014 nie oddając towaru to znak, że jest się bogatym i można sobie na takie coś pozwolić. Musicie zrozumieć, że bardzo wiele gospodarstw żyje tylko z porzeczki i jak nie zbiorą to ich dzieci umrą z głodu. A drugą grupę stanowią Ci co nakupowali sprzętu, mają kredyty i za coś trzeba spłacać. Znam osobiście faceta który w 2012 kupił kombajn za ponad 70 tyś do 3 ha... jaki w tym sens?
Chciałbym też uczulić na używanie mózgu. Czy serio myślicie że "prezesura" wchodzi na portal sadownictwo.com.pl i sprawdza jakie ceny tu ktoś wpisze? Co do wyprzedanych magazynów, to z tego co wiem mrożonka cała nie została sprzedana. Rok temu też wszyscy pisali że magazyny puste... Każda cena poniżej 1 zł będzie zabójstwem na plantatorów. Z tego co ja wiem, przetwórnie za bardzo nie wierzą w "opad" zawiązków a raczej liczą na normalny zbiór. Ktoś napisał, że będzie po 3 zł i może być. Bardziej wierzyć należy w cenę 3 zł niż w kolejne 40 gr. Przypomieć należy że cena w latach 2012 czy w 2013 były słabe a w 2014 były tragiczne, więc czwarty rok z rzędu wątpliwe aby znów było tak źle.
Sam nie mam porzeczki ale znajomi mają i powiem wam jedno, skoro dla was lepiej jest dołożyć do interesu i sprzedać po 30 gr to gratuluje inteligencji... Zapasów nie ma żadnych, żadnego owocu miękkiego, żadnych porzeczek, wiśni, koncentratu jabłkowego... Sami sobie w tym roku podytkujecie cene... Ja na miejscu przetwórniarzy widząc to jak w zeszłym roku młócili ludzie po 30gr dałbym w tym roku 20gr żeby sprawdzić jaka jest granica idiotyzmu polskich producentów...ps. przypominam że jesteśmy największym producentem porzeczki czarnej na świecie i jak nie kupią u nas to nigdzie nie kupią...
Problem leży gdzieindziej i nie ma nic wspólnego z idiotyzmem.Porzeczka podobnie jak żywiec jak urośnie to trzeba sprzedać albo rok głodówki i ciekawe kto to przeżyje.To nie gwożdzie że mogą w magazynie u producenya poleżeć.
Fragii, 2015-06-01 17:37, napisał:
Musicie zrozumieć,
Chciałbym też uczulić na używanie mózgu.
Do czego to doszło, Fragii uczy myślenia.
A wracając do tematu, to informacja o wyprzedaniu owoców/koncentratu pochodzi z 2 największych chłodni w Polsce. Również skupująca ode mnie(całkiem spora) jest pusta od kilku miesięcy(nawet końca 2014) wg słów prezesa.
Spory problem był z pozostałościami SOR, podobno teraz mają ustalać od jakich plantatorów pochodzą skażone owoce.
ligol20, 2015-06-01 17:45, napisał:
Sam nie mam porzeczki ale znajomi mają i powiem wam jedno, skoro dla was lepiej jest dołożyć do interesu i sprzedać po 30 gr to gratuluje inteligencji... Zapasów nie ma żadnych, żadnego owocu miękkiego, żadnych porzeczek, wiśni, koncentratu jabłkowego... Sami sobie w tym roku podytkujecie cene... Ja na miejscu przetwórniarzy widząc to jak w zeszłym roku młócili ludzie po 30gr dałbym w tym roku 20gr żeby sprawdzić jaka jest granica idiotyzmu polskich producentów...ps. przypominam że jesteśmy największym producentem porzeczki czarnej na świecie i jak nie kupią u nas to nigdzie nie kupią...
Ligol ,zgadzam się z tym co napisałeś ,dodam tylko tyle że czasami trzeba stracic by pózniej zyskac a nie prostytuowac się za 30-40 groszy.Jak pisałem wcześniej ,też miałem porzeczki ale nie sprzedawałem po 30 groszy bo po prostu by mnie to poniżyło.Ciężko było przeżyc ten rok -wszelkie plany finansowe wzieły w łeb ,ale jakoś przeżyłem .Mogę śmiało spojrzec w lustro ,bez obawy że mnie opluje.
Mrożona czarna porzeczka chodziła po EUR 0,40-0,50/ kg porzeczka schłodzona w cysternie była nawet po EUR 0,15/ kg. Napewno w tym roku będzie droższej. Coś słychać ze zakłady maja płacić koło złotówce. Zobaczymy :)
Najbardziej żałosne jest to , że plantatorzy rzucą się z dzikim zachwytem na tą złotówczynę jak szczerbaty na suchary ,no bo to przecie 200 % procent więcej niż w roku poprzednim ! Ehhh...
brawo brawo sami sobie cenę wystawicie dalej tak róbcie barany to samo było z jabłkiem oooooo każdy krzyczał urodzaj embargo a jabłka zbrakło ,......Ja mam prośbę nie wyceniajmy towaru na miesiąc przed zbiorem jestem za tym by zamilknąć na tem temat pożyjemy zobaczymy wiem że firmy tylko czekają by znowu wyrwać towar za darmo a myślę ze jak chcą za darmo to niech sami ją uprawiają , prowadzą ochronę i zbierają LUDZIE NIE WYCENIAJCIE TOWARU NA FORUM ,ze ktoś coś słyszał piszczał jak ma ktoś pisac jaka cena was by interesowała lepiej niech milczy .A wiem jak jest deficyt na jakikolwiek towar to zaplacą i to dużo bo bedą sie bali ze im plantacje znikną,tak samo straszyli sadowników moszczem chinskim tyle że jest gorszej jakości jak polski i nikt go nie chce wolą polski. A czy wy plantatorzy porzeczek nie zauwarzyliście że jest jak co roku pisanie wycenianie towaru na forum i wzajemne podjucanie tematu!!!!!!!!!!!!
ps . na rok 2015 i na 2016 nie wiem jaka jest cena ,ale na rok 2017 baacia mi mówiła ze ma juz jakieś informacje
Znajomy wynajął mroźnie bo miał dużo swojej porzeczki i nie wiem do kiedy trzymał i po ile sprzedał ale w listopadzie dawali mu już 4zł/kg i jeszcze sie wstrzymywał, także zapotrzebowanie mieli.
Jeżeli i w tym roku bęą chcieli brać porzeczki po 40gr to na drugi rok nie dostaną nic ponieważ nikogo nie będzie stać bawić się w ten :biznes" bo i z czego w końcu można dopłacać.
jeśli macie dośc porzeczki przestawcie się tak ja na truskawkę drugi rok w plecy cena na rampie 1,5 z szypułka bez nie ma ceny ale ma być 30 gr droższa to rampie wiec na skupach raczej jeszcze niżej, dobrze że większość to deserówki które powoli sie kończą a cena z 7 w sobotę zeszła do 3,5 na dzis , cene przemysłówki znałem już w marcu wiec praktycznie poza odżywkami to czysta ekologia, ceny oni ustalalone maja długo przed otwrciem skupów tylko jakieś zawirowania poltyczne lub pogodowe moga coś zmienić , tak jak ma to miejsce obecnie w ubiegłym roku podawałem ceny które siępotwierdziły w tym tego nie robie pare osób prosiło o info na priv więc napisałem jak bedzie cena wystawiona to może ktoś z kolegów którym odpisałem to potwierdzi.
farmer4, 2015-06-02 09:27, napisał:
jeśli macie dośc porzeczki przestawcie się tak ja na truskawkę drugi rok w plecy cena na rampie 1,5 z szypułka bez nie ma ceny ale ma być 30 gr droższa to rampie wiec na skupach raczej jeszcze niżej, dobrze że większość to deserówki które powoli sie kończą a cena z 7 w sobotę zeszła do 3,5 na dzis , cene przemysłówki znałem już w marcu wiec praktycznie poza odżywkami to czysta ekologia, ceny oni ustalalone maja długo przed otwrciem skupów tylko jakieś zawirowania poltyczne lub pogodowe moga coś zmienić , tak jak ma to miejsce obecnie w ubiegłym roku podawałem ceny które siępotwierdziły w tym tego nie robie pare osób prosiło o info na priv więc napisałem jak bedzie cena wystawiona to może ktoś z kolegów którym odpisałem to potwierdzi.
moze choc napisz czy bedzie lepiej czy nie...
Cena za jaką chłodnie sprzedały mrożonki/koncentrat nie ma wpływu na przyszłą/tegoroczną cenę skupu owoców. Zależność jest odwrotna, to cena skupu kreuje późniejszą sprzedaż owoców. Można to dokładnie prześledzić na wykresach cen skupu z ostatnich 15 lat, i cenach transakcyjnych mrożonek/koncentratu. Te wachania w obu przypadkach były równie duże.
Na ostatnich kilku sezonach niskich cen zarobił cały przemysł korzystający z porzeczki jako surowca, nic nie zyskali konsumenci, bo ceny produktów w sklepach się nie zmieniły, a rolnicy byli sponsorami całej tej farsy.
Kwestią bardziej interesującą jest to, że o ile można przetrwać jeden czy dwa lata cen poniżej kosztów produkcji systematycznie się zadłużając i odmawiając sobie wszystkiego, to trzeci(który był dramatem tysięcy rodzin) przetrwać mogą tylko ci, którzy nie mieli żadnych kredytów(zaciągneli je dopiero w trakcie kryzysu porzeczkowego gdzie tylko sie dało), i przed całym załamaniem zgromadzili naprawde spore oszczędności z innych źródeł
Nie wierzę że czwarty rok z rzędu cena będzie poniżej kosztów produkcji, bo po prostu nikt tego nie wytrzyma, może zostaną niedobitki z 0,5 ha i pełnym etatem którzy dołożą po raz kolejny, no i oczywiście "nabici w czarną porzeczkę" z 2011 przez handlarzy sadzonkami ale czy taka produkcja wystarczy? Już w poprzednim sezonie skupili za mało porzeczki, przez złe oszacowanie sytuacji.
W dzisiejszej gazecie kraśnickiej jest artykuł o owocach miękkich. O porzeczce piszą, żę dobrze zawiązała i ceny mogą być o 20-30 groszy większe niż w zeszłym roku.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl