Grójec 5,5
Czy ktos zaobserwowal u siebie na malinie jesiennej cos takiego, ze tam gdzie sa zawiazki kwiatu liscie sklelaja sie zakrywajac paczki, dodatkowo sa tam czarne kropki, zadnych robakow nie ma. Co to moze byc ?
Pewnie pozostałości po gąsienicy zwójki. Czarne kropki to odchody a gąsienica albo zdechła po zabiegu insektycydem albo jej nie zauważyłeś
LST Bełżyce
6.1 extra
5.8 pierwsza
5.5 druga
Cienko....
tomaszn1, 2019-07-16 13:38, napisał:
6,4 lubelskie
6,4 lubelskie powiadasz
, ale gdzie nad Bugiem czy nad Wisłą ? Poczytaj sobie po ile jest w Opolu ,Łaziskach, Kępie , a po ile w Bełżycach. przecież to lubelskie.
tomaszn1, 2019-07-17 08:48, napisał:
w Lubartowie dla ścisłości prawie nad Wieprzem
Dziekii za konkretną odpowiedź bo chodzi o to żeby podawać cenę dnia i gdzie dany skup się znajduje bo wtedy to ma sens , Pozdrawiam
LST Bełżyce
6.1 zł extra
6.0 jedynka
5.9 dwa
Jak nikt sie nie upomni to walą wszystko na dwa. Chłopak na wadze nawet nie wstaje żeby sprawdzić co stoi na wadze
Jakie ceny w powiecie Opolskim wczoraj? Chruślina spadek 5,8-5,9zł/kg PW pewnie skupczyki sie zmówiły
Dziś na giełdzie w Białymstoku na Andersa cena maliny taka jak cena jeżyny = 20PLN za kg. To ceny w detalu i towaru bardzo mało.
A jak u Was duzo juz macie maliny jesiennej? W tamtym roku o tej porze zdecydowanie bylo wiecej... duzo zawiazek a slabo dojrzewa dodatkowo malina czerwona a na nie biale plamy, co to moze byc ? Poparzenie od slonca ?
Marioo, 2019-07-31 21:36, napisał:
A jak u Was duzo juz macie maliny jesiennej? W tamtym roku o tej porze zdecydowanie bylo wiecej... duzo zawiazek a slabo dojrzewa dodatkowo malina czerwona a na nie biale plamy, co to moze byc ? Poparzenie od slonca ?
Białe plamy a temperatury w ostatnich tygodniach to raczej na pewno poparzenia, w przyszłości niezłym rozwiązaniem jest stosowanie Barrier Si - Ca ale To trzeba wcześniej i zapobiegawczo...
Krzak pow. Zamojski PW 5.80
Rafal2531, 2019-07-30 22:44, napisał:
tomaszn1, 2019-07-30 22:10, napisał:
okolice Lubartowa 6,5
Za pw taka cena?
NIe ma klas
Dojrzewać zaczyna jedynie Polesie, Polonez i Enrosadira to dopiero co rozpoczęły kwitnienie... U mnie pytałem na takim małym skupie to chyba najniższa cena w Pl... Całe 4 złote. Cały tydzień ulewnie padało.
Każdy liczy że cana będzie się zwiększać, a z tego co wiem to raczej szykuje się obnizka. Wszystkie polskie chłodnie i tłocznie stoją z towarem, nic nie wyjeżdza na eksport, ponieważ zachodnie koncerny nie akceptują cen które u nas panują. Sądze że kiedy tylko zacznie się marny bo marny ale jednak wysyp maliny to ceny spadną poniżej 5 zł.
boss, 2019-08-08 09:08, napisał:
Każdy liczy że cana będzie się zwiększać, a z tego co wiem to raczej szykuje się obnizka. Wszystkie polskie chłodnie i tłocznie stoją z towarem, nic nie wyjeżdza na eksport, ponieważ zachodnie koncerny nie akceptują cen które u nas panują. Sądze że kiedy tylko zacznie się marny bo marny ale jednak wysyp maliny to ceny spadną poniżej 5 zł.
Że co zachodnie koncerny?? To niech se zachodnie koncerny wyślą zachodnich pracowników i niech sobie zrywaja. Co roku myślą że będą ponizac Polskich rolników, i ja uważam że mało wiesz jeżeli słyszałeś o obniżce. W tamtym roku nie zbierałem nawet 100kg bo cena była ponizajaca. A w tym cena 6 zł jest ceną co najwyżej dobrą ale nie mniej. Nie spekulujmy że będzie źle, niech będzie tylko normalnie. .. Pozdrawiam
boss, 2019-08-08 09:08, napisał:
Cena to raczej nie spadnie bo maliny po prostu nie ma , a to choroba , susza no duża część przekazał. Myślisz że jak by była malina to by Ci płacili po 6 zł ? Przecież jakby była malina to by sobie z Ukrainy sprowadzili Tak jak w tamtym roku a na tą chwilę to o maline proszą chłodnie i nawet jak będzie wysyp to jest jej mało
Maliny na skupach nie ma i nie będzie. Cena musi wzrosnąć, bo inaczej malina pojedzie na giełdę. Znam zakład, który w ciągu tygodnia kupił i przerobił 15 cystern.
Prawda jest też taka że kto zlikwidował maliny w zeszłym roku już do maliny nie wróci. Po prostu ludzie poznajdywali sobie normalną pracę, powyjeźdzali za granicę i mają w du.... smażyć się w polu. Przetwórnie myślały że wydymali chłopa a tu wychodzi na to że sami siebie wydymali tymi poniżającymi cenami. Nikt nie będzie w tym roku sadził maliny bo jest po 6 zł - bo o ile znajdzie się sadzonka o tyle nie wiadomo w jakim ona po tej suszy będzie formie.. Wydaje mi się że "eldorado" przetwórni dobiegło końca i lada moment zaczną się normalne czasy dla tych co się chcą jeszcze w to bawić. Jakoś nikt nie zasłania się Ukrainą ,Serbią i aby na skupach patrzą abyś tych skrzynek wyciągał z samochodu jak najwięcej a tu zonk...
Ot to to, bardzo mądrze napisane. Kilka lat temu zlikwidowałem maliny i co się okazało? Nie żyję biedniej a mam więcej czasu, pozostałe prace wykonane na czas. A tak to od sierpnia do końca października non stop w polu.
I przy cenie 10zł nie zamierzam powrócić do malin.
Kolejna aronia - nigdy więcej tego chwasta.
Panowie piszący powyżej maja 100 % racji. Większość moich sąsiadów polikwidowała maliny i cena 10 zł ich nie rusza bo to co zrobili przetwórcy i chłodnie czyli 1,20 zł w ubiegłym roku skutecznie ich z malin wyleczyło . To samoz zaronią po 30 gr w ubiegłym roku, a teraz 1 zł oraz jabłkami przemysłowymi w ubiegłym roku po 8 gr, a teraz już po 50 gr i też nikt się tym nie podnieca. Koszty pracy, środków ochrony, nawozów do tego mróz, susza, grad lub podtopienia i burze i na koniec upokorzenie cenowe i zachłanność przetwórni, chłodni i pośredników - tego już za wiele.
ploiklo, 2019-08-11 21:36, napisał:
justysia8522, 2019-08-11 10:51, napisał:
6,40 zł Sydół
Ja pochodzę ze Zwolenia... dasz telefon na ten Sydół proszę...
696871764 tel do chłodni Sydół .Ale nie spodziewaj się ,że uzyskasz jakieś info przez telefon .Wczoraj brałam u nich opakowania na maliny wytłaczanki pytam o cenę na skupie odpowiedź : Jak Pani przywiezie malinę to się Pani dowie :) No nie zawiozę do nich nawet jakby były po 20 zł kg raz ,że z płatnościami u nich słabo i podejście słabe do klijenta .
Zrobię na wiosnę sadzonki doniczkowane, erica, enrosadira, polka
Nie jest to miejce na takie pytanie ale może prędzej ktoś odpowie, poszukuje sadzonek malin MARAVILLA, gdzie takie można zakupić,
tomaszn1, 2019-08-11 16:22, napisał:
6,8 Lubartów , malin bardzo mało
Bardzo proszę o numer telefonu do tego skupu.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl