Gmina Łaziska
Pw 2.20
Kl I 2.60
Ekstra 3.20
Dzierzkowice 2.2 PW
Porażka. Ja czekam do końca tygodnia. Ludzie jeśli nic nie drgnie konieczny bedzie protest. Ceny będą szły w górę, ale codziennie po 10 gr. W Serbii po przeliczeniu na PLN byla cena 1.8. Obie strony negocjowały i debatowały co nie dało efektów. W końcu zablokowali glowną autostradę i cene mają teraz 4.7 zł.
http://rs.n1info.com/a393163/Vesti/Protest-malinara-kod-Prijepolja.html
Ja i wiele młodych osób byl bym chętny na protest. Tylko ludziom 50+ jest co do ceny w zasadzie wszystko jedno.
tylko kto poważny mógłby to organizować?
Musimy zorganizować kilka grup z każdego powiatu. Załadować się później każdy w swój samochód i wspólnie w u.owione miejsce dotrzeć. Trzeba ustalić gdzie dokładnie taki protest mógłby się odbyć, ewentualnie kogo lub co możnaby zablokować. Jakieś pomysły ?
Może by się ktoś odezwał z jakiegoś Zrzeszania Plantatorów Malin jak takowe istnieje
Dokładnie, ktoś kompetentny z jakiegoś zrzeszenia lub ministerstwa musi pogadać na początku najlepiej jawnie żeby od razu nie robic hołoty. Jesli to nic nie pomoze najlepiej zablokowac przetwórnie, dokładnie wjazd ciężarówek, tak żeby towar popsuł się, wtedy będzie warty 2 zl.
Protest musi uderzyć w tych którzy są winni tej ceny, przetwórnie maja widać zmowę cenową.
Dajcie juz spokoj z tym narzekaniem na ceny. Pomyślcie co maja powiedzieć plantatorzy czarnej porzeczki? Rok w rok nawet nie 1 zł tylko grosze. Też maja rodziny , rachunki do płacenia. Nikomu nie zycze źle, ale zastanawiałem sie jaki będzie lament plantatorów maliny ja cena spadnie ponizej 2 zł ( a kiedys napewno sie to stanie) Co wtedy ? Zbiorowe samobójstwa, zaorywanie gospodarek??? Ja rozumiem że od tego zależy czy bedziecie mieli czym wykarmic rodziny ale proszę bez tragizowania. Na maline nie byo kryzysu kilkanascie lat i dobrze o tym wiecie. Nie było takiego skoku jak na porzeczce że raz 3-5 zl a nastepnie 30-70 gr przez kilka lat. Wiem że zaraz odezwą sie niezadowoleni bo najlepiej jak by była po 7 zł za kilo no ale trudno
. Pozdrawiam i jak najbardziej życze takiej ceny.
Twój post nic nie wnosi. Rozmawiamy o malinie, o tym co jest tu i teraz. O porzeczce jest odrębny temat. Jak bym miał porzeczki to bym myślał o porzeczce. Wracając do tematu zapraszam kolejne zainteresowane osoby do dolaczenia. Grupa otwarta. Każdy może się wypowiedzieć i podrzucić jakis pomysł czy temat.
https://m.facebook.com/groups/190961688291779?ref=m_notif¬if_t=group_comment_reply
storage38, 2018-06-12 10:38, napisał:
Dajcie juz spokoj z tym narzekaniem na ceny. Pomyślcie co maja powiedzieć plantatorzy czarnej porzeczki? Rok w rok nawet nie 1 zł tylko grosze. Też maja rodziny , rachunki do płacenia. Nikomu nie zycze źle, ale zastanawiałem sie jaki będzie lament plantatorów maliny ja cena spadnie ponizej 2 zł ( a kiedys napewno sie to stanie) Co wtedy ? Zbiorowe samobójstwa, zaorywanie gospodarek??? Ja rozumiem że od tego zależy czy bedziecie mieli czym wykarmic rodziny ale proszę bez tragizowania. Na maline nie byo kryzysu kilkanascie lat i dobrze o tym wiecie. Nie było takiego skoku jak na porzeczce że raz 3-5 zl a nastepnie 30-70 gr przez kilka lat. Wiem że zaraz odezwą sie niezadowoleni bo najlepiej jak by była po 7 zł za kilo no ale trudno
Kim Ty jesteś? Na pewno nie rolnikiem, pewnie przetwórcą!? Przed chwilą zapisałeś się do portalu żeby poniżać ludzi ciężko pracujących i domagających się godziwej zapłaty za swoją pracę.
Koledzy.
Więkzość mroźni jest w powiecie opolskim trzeba zrobić strajk przed jedną z największych w tym, że powiecie.....
Jakieś propozycje........
Wczoraj doszły mnie słuchy od właściciela jednej z nich , że od dzisiaj spadek cen.
janpop10, 2018-06-12 11:53, napisał:
storage38, 2018-06-12 10:38, napisał:
Kim Ty jesteś? Na pewno nie rolnikiem, pewnie przetwórcą!? Przed chwilą zapisałeś się do portalu żeby poniżać ludzi ciężko pracujących i domagających się godziwej zapłaty za swoją pracę.
Masz racje kolego nie jeste rolnikiem tylko producentem. Malin mam wiecej niz porzeczki i truskawki ale nie sieje fermentu i nie komentuje juz od miesiaca wróżac z gwiazd jaka bedzie cena . Forum czytaja wszyscy nawet producenci . Wiec nie dziw sie ze potrafia sie skrzyknac i ustalic polityke cenową. Tak konto założyłem teraz bo nie można znieśc tej paplaniny. Nikt nikogo nie zamierza obrażac i tak samo jak ty chciałbym cene nawet 10 zł za kilo. Można dyskutować rzeczowo a nie snic plany o blokadach. Widziałes kiedys jakis skuteczny strajk plantatorów? Tutaj poprostu trzeba przestac siac panikę przed sezonem i to wystarczy.
Pozdrawiam
Jak Ci nie pasuje "paplanina" to po co tu zaglądasz? Mówisz o rzeczowej dyskusji? No to prosze bardzo. Jakis lepszy pomysł od protestu/strajku?
cielmus, 2018-06-12 12:04, napisał:
Koledzy.
Więkzość mroźni jest w powiecie opolskim trzeba zrobić strajk przed jedną z największych w tym, że powiecie.....
Jakieś propozycje........
Wczoraj doszły mnie słuchy od właściciela jednej z nich , że od dzisiaj spadek cen.
Spadek cen ? To niech przestaną skupować. Ja słyszałem o małym wzrosście cen.
Kolego Storage38 popieram cię w 100 % dlatego ze jako z nielicznych w tych czasach masz odrobine pokory to prawda od ponad 10 lat na malinie ludzie zarabiali spore pieniądze i wtedy było ok aby podsmiewanie sie a to z platatorow porzeczki a to z jabłek na ktore nie ma godziwej ceny od ponad 10 lat oprócz roku 2017 zapomniało sie jak za jesienną w 2015 r ponad 10 zl za kg było . Ludzie zrozumcie ze w kazdej dziedzinie rolnictwa na dany produkt przychodza lata bardzo dobre i niestety nastają lata gorsze i tak wkółko dlatego w tych realiach nie mozna nastwić sie na jedną uprawę wiem tak było by najwygodniej ale u nas sie tak nie da trzeba mieć pare gatunków wtedy rok jest na to rok jest na cos innego . A co do takiej cieżkiej pracy plantatorów maliny to nie oszukujmy sie głownie ich praca polega na zawiezieniu ukraiców na platacje i liczeniu łubianek bądz kilogramów przy zbiorach wycinka tez robiona jest pracownikami tak bylo do tej pory a teraz jest płaczi lament bo ludzi coraz mniej i obawa ze samemu trzeba bedzie ruszyc no ale kazdy rolnik powinien sie z tym liczyć ze wszystko samo sie nie zrobi albo sie przebranżowić zmniejszyć areał jak niedaje rady zakładając plantacje patrzmy na 10 lat do przodu a nie żyjmy chwilą i ceną roku bez opamietania dosadzając bo sąsiad np ma 4 ha maliny to ja muszę mieć 6 Pokora to naprawdę szlachetna cecha nie zachłaność za rok lub 2 znowu malinki zaplacą spokojenie sam posiadam 0,5 ha i ani nie zwiekszam ani nie zmniejszam areału bo wiem ze taki areał jestem wstanie obrobić i niestresować się Pozdrawiam !!!
Misiek828 i Storage 38:
Jak nie wnosicie nic sensownego do tematu o malinie to prosze o nie zakłócanie tego wątku . To ze wy nie zarabiacie na porzeczce czy czymkolwiek to nie znaczy ze maliniarze tez mają nie zarobić. Jeżeli plantatorzy sie zjednoczą to dlaczego maja nie wywalczyc sobie ceny chociaz by na pokrycie kosztów produkcji + nieduzy zarobek ?! Bo cena 2 - 3 złote tego nie pokryje.
Bart, 2018-06-12 12:41, napisał:
Jak Ci nie pasuje "paplanina" to po co tu zaglądasz? Mówisz o rzeczowej dyskusji? No to prosze bardzo. Jakis lepszy pomysł od protestu/strajku?
śmieszny jesteś, nie rozumiesz jak działa rynek. Raz jest lepiej raz gorzej. Przecież nikt cię nie zmuszał do uprawy malin a każdy z nas chciałby ceny 6zł/kg. W każdym sektorze gospodarki są czasy hossy i bessy. Musisz to zrozumieć. Strajkować oczywiście możesz, ale ja na pewno nie poprę ingerencji rządu w ustalenie ceny pomiędzy dwoma podmiotami w gospodarce bo to nonsens. Problem rolników to kompletna nieudolność w zrzeszaniu się w celu uzyskania lepszych cen i widać to nie od kilku ale kilkunast lat co najmniej.
przedziorek, 2018-06-12 15:44, napisał:
Bart, 2018-06-12 12:41, napisał:
śmieszny jesteś, nie rozumiesz jak działa rynek. Raz jest lepiej raz gorzej. Przecież nikt cię nie zmuszał do uprawy malin a każdy z nas chciałby ceny 6zł/kg. W każdym sektorze gospodarki są czasy hossy i bessy. Musisz to zrozumieć. Strajkować oczywiście możesz, ale ja na pewno nie poprę ingerencji rządu w ustalenie ceny pomiędzy dwoma podmiotami w gospodarce bo to nonsens. Problem rolników to kompletna nieudolność w zrzeszaniu się w celu uzyskania lepszych cen i widać to nie od kilku ale kilkunast lat co najmniej.
Wszystko się zgadza tylko ,że w żadnej branży nie ma tak jak w rolnictwie że to kupujący ustala cenę nie sprzedawca Ńie spotkałem się żeby właściciel jakiegoś zakładu lub firmy w czasie bessy wykorzystywał rodzinę po to aby wyprodukować towar i sprzedać go poniżej kosztow
i wlasnie ty to nazywasz "wykorzystywaniem" rodziny. Myslisz ze w innych branzach nie pracuja cale rodziny? Np sklep jakis i komus obok buduja biedronke. Przeciez nie pomaga rzad takim osobom. Poza tym to nie kuoujacy ustala cene jednostronnie, przeciez sprzedawca nie ma obowiazku sie zgadzac. Moze te maliny sprzedac gdzie indziej, do sklepu, na gielde, moze sam zawiezc za granice a na koncu moze tak naprawde nie uprawiac wcale malin. Ma wolna wole. Przeciez nikt nikomu nie rozkazal uprawy malin do usranej smierci. Skoro w to wchodzisz to bierzesz nie tylko zyski ale i ogromne ryzyko z tym zwiazane. Niektorzy maja klapki na oczach i o tym zapominaja i tylko chca 5zl/kg i reszte maja w nosie bo po prostu zyja na tym swiecie i taka cena sie im nalezy za samo bycie... To tak nie działa.
Przy takiej cenie to nie skupią towaru za dużo, chyba że ktoś sam rwie , ale ile może urwać ?. Druga sprawa że dużo zakładów nie bardzo jest zainteresowana maliną letnią, a tak naprawdę to cenę zweryfikuje pogoda
Tak właśnie przędziorku miałem ochotę już w zeszłym roku zlikwidować malinę,ale mam zobowiązania wobec Arimr I ode mnie poniżej 4 zł nie dostaną nawet kg,a innym jak odpowiada cena skupu po kosztach zbioru to co zrobić i niech nie liczą że w przyszłości coś się zmieni jeżeli teraz tak tanio sprzedadzą
Przędziorek dobrze gada mnie też wkurza taka pyacha ja mam miec 5 czy nawet 10 zl 2 miesiące pohadlowac i zyć cały rok i śmiać się powolutku sądze ze na malinach swiat sie nie konczy a czlowiek kreatywny i ambitny napewno nie uprawia tylko malin oczywicie ktory rolnictwem zajmuje się profesjonalnie nie hobbystycznie a lenie bo takich zanam nastwaili sie tylko i wyłoncznie na malinki i myśleli ze zycie da się oszukać , niestety nie !!!!
Przemas, 2018-06-12 20:54, napisał:
Okolice Kraśnika PW : 2,2 zł.
A najgorsze jest to że na skupie jest 2.20 A w przetwórni 3...więc skuposzczyki się zamówili.....
przedziorek, 2018-06-12 18:15, napisał:
i wlasnie ty to nazywasz "wykorzystywaniem" rodziny. Myslisz ze w innych branzach nie pracuja cale rodziny? Np sklep jakis i komus obok buduja biedronke. Przeciez nie pomaga rzad takim osobom. Poza tym to nie kuoujacy ustala cene jednostronnie, przeciez sprzedawca nie ma obowiazku sie zgadzac. Moze te maliny sprzedac gdzie indziej, do sklepu, na gielde, moze sam zawiezc za granice a na koncu moze tak naprawde nie uprawiac wcale malin. Ma wolna wole. Przeciez nikt nikomu nie rozkazal uprawy malin do usranej smierci. Skoro w to wchodzisz to bierzesz nie tylko zyski ale i ogromne ryzyko z tym zwiazane. Niektorzy maja klapki na oczach i o tym zapominaja i tylko chca 5zl/kg i reszte maja w nosie bo po prostu zyja na tym swiecie i taka cena sie im nalezy za samo bycie... To tak nie działa.
i tu sie zgadzam z kolegą Przedziorkiem w 100%. Jak przestaniecie rwać i oddawac za darmo to i cena pójdzie w góre dopuki przetwórcy wiedza że chłopek odda za darmo bo szkoda żeby sie zmarnowało to mnie nie zdziwi jak z 2,2zł spadnie na 1,5zł. Po co coś blokowac wystarczy nie zrywac niech zgnije na krzaku zamiast 20t glena po 2zł sprzedac 4tony po 5zł, ale nie jak malinka miała cene kazdy miał troche po 0,2 -0,5ha i brali godziwe pieniądze to mysleli o jak wsadze 2 hektary albo 5 to 10 x wiecej zarobie co niektórzy nawet po 500tysi kredytu sobie pobrali bo traktorek kosteczka na podwórku a co tam za rok malinki sie odda do banku widziałem nawet jak 3-4letnie sady kasowali bo malinka to zapłaci no i teraz płaci.
Miarka się przebrała. Mamy do wyboru, albo zlikwidować plantacje albo nauczyć się walczyć ze zmową cenową skupczyków:- Jednoczyć się w związkach i grupach producentów. Angażować polityków, szukających gorących tematów do kampanii wyborczej Szukać nowych alternatywnych sposobów zbycia owoców w myśl zasady "lepiej sprzedać mniej towaru z większym zyskiem niż dużo i pracować za darmo".- Podjąć międzynarodową współpracę z organizacjami postulującymi ochronę rynku wewnętrznego UE poprzez wprowadzanie cen granicznych dla wszystkich krajów, a nie tylko wybranych.- Prowadzić kampanię na rzecz uświadomienia konsumentom jak niebezpiecznych dla zdrowia środków ochrony roślin używa się za naszą wschodnią granicą.- Korzystać z doświadczeń innych krajów w koordynacji akcji protestacyjnych.
MrDelan, szparaga aż miło się czyta wasze mądre posty a nie tylko strajki, blokowanie dróg itd... Uczcie się bo naprawdę są tu ludzie co piszą z sensem i widzą szerzej problemy maliniarzy i nie mają klapek na oczach i postawy roszczeniowej "mi się należy 5zł/kg bo to ciężka praca". Ludzie pomyślcie co tak naprawdę jest źródłem problemów malinarzy a poźniej piszcie te śmieszne posty o strajkach czy blokowaniu dróg itp.
Kolego przedziorek dziwne słowa mówisz . Może inacze,j brzmią dziwnie, na pewno nie jak słowa plantatora, sadownika czy człowieka zajmującego się prowadzeniem działalności gospodarczej . Co prawda nie mam malin, tylko 1,5 ha wiśni, ale problem jest podobny , czyli opłacalność produkcji, opłacalność tego biznesu. Tak się składa , ze prowadzę działalność gospodarcza również w mieście ( mniejsza o branżę ) z czego głównie sie utrzymuję i wiem na czym to wszystko polega. Pracę na roli czy w sadzie każdy musi traktować jak " biznes " , bo tak jest na całym świecie. Opłacalność. Paru mądrych tu napisało że trzeba chwytać sie różnych sposobów, nawet czasami na granicy prawa , żeby dalej istnieć w tej branży. W każdym biznesie ktoś chce kogoś wyrolować, bo taka jest mentalność ludzka. Moim zdaniem ludzie z przetwórni ( w zasadzie obcy kapitał) będą wszystko robić żeby utrzyma taki stan. Brać każdy towar za pół darmo, a sprzedawać za dużą kasę. Bo chłop , sadownik może na swój 5-10 letni samochód ściągnięty z niemiec pracować 5 lat , a ja "przetwórca" " skupczyk" swoje porsche z salonu chce mieć już za rok! Dlatego uważam że trzeba próbowac wszystkiego co sprawi że polskiego sadownika , plantatora będzie się szanować ( strajki, blokady, szukanie dojść w ministerstwach , i czasami też wyrzeczenia tzn. nie oddawanie swojego towaru za pół darmo- rok ,dwa )
http://www.kurierlubelski.pl/strefa-agro/a/ceny-malin-na-skupach-rekordowo-niskie-plantatorzy-z-powiatu-krasnickiego-apeluja-o-pomoc,13253066/
Bandolet, 2018-06-13 13:45, napisał:
Kolego przedziorek dziwne słowa mówisz . Tak się składa , ze prowadzę działalność gospodarcza również w mieście ( mniejsza o branżę ) z czego głównie sie utrzymuję i wiem na czym to wszystko polega.
Ale co jest dziwnego? Gdzie napisalem nieprawde? Zacytuj prosze. Prowadzisz DG czyli wiesz jak to jest. Jesli jest to dzialalnosc handlowa to kupujesz jak najtaniej i sprzedajesz jak najdrozej bo na tym to polega i dokladnie to samo robia przetwornie. Naprawde jak masz okazje cos kupic w ramach dzialalnosci taniej to nie robisz tego tylko zwiekszasz cene jaka placisz osobie od ktorej kupujesz bo ci jej szkoda? Nawet jesli tak robisz w co watpie to jestes w mniejszosci to nie na tym polega biznes. Jesli chce sie pomagac to wplaca sie na organizacje czy fundacje co sam robie ale biznes to cos innego, tu nie ma miejsca na sentymenty i jesli jest okazja kupna taniej to kupujesz. Masz tez racje z tym, ze plantator musi sie szanowac i nie oddawac towaru za pol darmo, zgadzam sie, ale strajkowanie i blokowanie czyichs posesji czy drog to bezsens bo nie na tym polegaja relacje handlowe. Plantatorzy nie umieja sie zrzeszac i promowac swojego towaru i to jest najwiekszy problem, sa mali i rozdrobnieni a przez to maja slaba pozycje negocjacyjna zeby nie powiedziec ze wcale jej nie maja. Taka jest prawda.
Bandolet, 2018-06-13 13:45, napisał:
Moim zdaniem ludzie z przetwórni ( w zasadzie obcy kapitał) będą wszystko robić żeby utrzyma taki stan. Brać każdy towar za pół darmo, a sprzedawać za dużą kasę.
Ale tak robi każdy kto ma biznes. Każdy... Jak masz maliny to tylko patrzysz żeby kogoś wyrolować i jak najtaniej kupić środki ochrony roślin nawet wiedząc że na konkretnym śodku sklep może mieć 1zł marży. Takich przykładów jest dużo. Popatrz jak to naprawde jest.
Druga sprawa to jeśli jest to tak potęzna kasa to dlaczego nie zrzeszy się 10 czy 20 maliniarzy i nie zbudują mroźni na kredyt. Przeciez jak to taki biznes to szybko im sie zwroci a pozniej porsche itd o ktorych pisales. Sam widzisz ze to nie jest takie proste. Kazdemu wolno a nie kazdy chce. Kto broni komu wyslac maline w tirach mrozniach zagranice? No kto? Zbiera się kilkunastu duzych maliniarzy i maja codziennie tira maliny. Uslug transportowych cala masa. I to takie jest gadanie, wszedzie dobrze gdzie nas nie ma, tylko komus kase sie liczy ile nie zarabia itd. Polska mentalnosc... Cena malin jest bardzo niska i nieoplacalna ale rozwiazaniem nie jest strajk tylko zastanowienie sie jak drozej sprzedawac towary albo jak zwiekszyc swoja pozycje w negocjacjach z potencjalnymi kupcami. A zwiekszanie jej silowo to rozwiazanie prymitywne a poza tym malo skuteczne.
szczepana, 2018-06-13 15:53, napisał:
W związku z niskimi cenami skupu owoców miękkich ( agrest, malina) oddziały Związku Sadowników RP z województwa lubelskiego organizują w dniu dzisiejszym spotkanie w celu analizy sytuacji i próby znalezienia rozwiązania problemu.Spotkanie odbędzie się 13.06.2018r. o godz. 18.00 w OSP BobyZapraszamy ! !.Prosze o informację o czym była mowa.
OKOLICE KRASNEGOSTAWU-U NAS PRZYJMUJĄ NA OGÓŁ TYLKO W JEDNEJ KLASIE
CENA NA DZIŚ:
GORZKÓW-2,2
ORCHOWIEC-2,3
KRASNYSTAW-2,5
moniczka2124, 2018-06-13 19:07, napisał:
szczepana, 2018-06-13 15:53, napisał:
W związku z niskimi cenami skupu owoców miękkich ( agrest, malina) oddziały Związku Sadowników RP z województwa lubelskiego organizują w dniu dzisiejszym spotkanie w celu analizy sytuacji i próby znalezienia rozwiązania problemu.Spotkanie odbędzie się 13.06.2018r. o godz. 18.00 w OSP BobyZapraszamy ! !.Prosze o informację o czym była mowa.
Każdy zajety zbiorem ty moniczka tez pewnie w malinach byłas jak nie wież o czym mowa była
Mam 60km, ale słyszałem ze TV Polsat ma przyjechać i program zrobic, pytanie ile utna=a, co zmontują i w w jakich god\inach puszczą . ustalono ze od poniedziałku do srody owoców nie dostarczamy
moniczka2124, 2018-06-13 19:06, napisał:
U nas dziś
Pulpa 2.20
Glen 2.70
Laszka 3.20
skąd te ceny?
przedziorek, 2018-06-13 22:35, napisał:
moniczka2124, 2018-06-13 19:06, napisał:
U nas dziś
Pulpa 2.20
Glen 2.70
Laszka 3.20
skąd te ceny?
Okolice Wilkowa
szczepana, 2018-06-13 21:59, napisał:
Mam 60km, ale słyszałem ze TV Polsat ma przyjechać i program zrobic, pytanie ile utna=a, co zmontują i w w jakich god\inach puszczą . ustalono ze od poniedziałku do srody owoców nie dostarczamy
to trza pędzić w maliny do soboty wyczyscic żeby chodz jedna sie nie zmarnowała. Od poczatku sezonu można było darowac sobie zbiór tak na prawde i teraz juz by była cena jak byscie nie rwali, a w pierszy dzien działania owocmixa 16ton kupił to po co cene podnosic jak ludzie rwia i wożą.
szczepana, 2018-06-13 21:59, napisał:
To niech dadzą jakiś oficjalny komunikat i trzymajmy się tego w całej Polsce
Stanowisko Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej oraz uczestników zebrania plantatorów owoców miękkich z dnia 2018-06-13
w sprawie drastycznego spadku cen skupu malin i kolejnych gatunków owoców miękkich do przetwórstwa.
https://www.polskiesadownictwo.pl/index.php/component/k2/item/1098-stanowisko-zwiazku-sadownikow-rp-w-sprawie-niskich-cen-skupu-owocow-miekkich
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl