Witam. Wiadomo już coś jak z ceną? Jak to zwykle bywa, może się nie sprawdzić, ale ciekawi mnie wstępna prognoza.
Witam. Wiadomo już coś jak z ceną? Jak to zwykle bywa, może się nie sprawdzić, ale ciekawi mnie wstępna prognoza.
Myślę że pierwszą konkretną informacją dot. cen malin będzie cena malin z Serbi, w tamtym roku znana na początku czerwca.
Koledzy to my jesteśmy producentami i to tylko od nas zależy cena jeśli sami się nakręcimy na złą cenę taka będzie, skupczykom coś czkawką odbija się ta malina z ukrainy w tym roku. Tak, że nastroje nie powinny być złe dokłądając do tego kiepskie przezimowanie malin i problemy z zatrudnieniem oraz zwiększone stawki pracownikom(jeżeli w ogóle jacyś będą) to skupczyki poniżej 4 zł nie zejdą. Chyba, że będzie błoto nie malina to cena spadnie nizej.
O cenie nie ma co teraz myśleć najpierw trzeba utrzymać plantacje jeśli w najbliższym czasie temperatury pójdą znów w górę to zaczną się problemy, mnóstwo plantacji uszkodzonych przez mróz i co że kwitnie i zawiazuje jak podstawa paka uszkodzona i przewodnictwo ogranicziczone do tego zablokowany potas w czasie suszy i już kilka dni przed deszczem plantacje zaczęły siadać jeśli sytuacja się powtórzy to ceny będą inne niż przewidywano bo nie będzie co kupić
U mnie w okolicy maliny letnie też mocno wymarznięte,najgorszy jest Glen Ample.Całe pędy suche,plon będzie słabiutki.
Człowieku czy to w ogóle myślisz ? Czy Ty myślisz że oni są frajerami i nie czytają tego forum ? Pięknie ich nakręcasz .. Nie mam dużo malin ale jeśli nie dostaje 7zl za kg to nawet nie bede zbierał. I nawet jak ktoś pisze że skupczyki mówią o 3zł to nie interesuje mnie to bo przemysł nie ma sensu u Nas. Jeśli będziecie oddawać za tą cenę to tak będą nas dymać. Ja zbieram tylko malina na deser, to też dlatego że mam dobry rynek zbytu i nie musze mieć nawet idealnej jakości. Robię to rekreacyjnie ale gdybym miał na tym zarabiać to napewno nie oddał bym przemysłu niżej 5zł. Odliczając swój czas i pracowników to środki się wogóle zwrócą ??
Tylko pojawia sie pytanie jaki mamy wplyw na przemysl? Co mozemy zrobic ? Ja tez nie mam duzo malin, nie najmuje ludzi, cena 4 zl to cena oplacalnosci moze nie jakiejs wysokiej ale jednak...
w moim regionie (byłe radomskie) sporo osób zlykwidowało malinę, ja ograniczyłem z 1,5 ha do 0,4 ha i zastanawiam się nad całkowityą likwidacją. Jeśli w tym roku cena będzie po niżej 4zł to nie będzie najmniejszego sensu uprawiać malin.
ploiklo, 2018-05-24 21:16, napisał:
TOMIK1, 2018-05-24 18:05, napisał:
w moim regionie (byłe radomskie) sporo osób zlykwidowało malinę, ja ograniczyłem z 1,5 ha do 0,4 ha i zastanawiam się nad całkowityą likwidacją. Jeśli w tym roku cena będzie po niżej 4zł to nie będzie najmniejszego sensu uprawiać malin.
Hej skąd dokładnie jesteś? Ja z przytyka u mnie taka sama sytuacja maleją plantacje, ale dużo też takich 1.5 ha i od wiosny nic nierobione...
okolice Lipska. Dzisiaj byłem obejrzeć malinę i zauważyłem przędziorka ale chyba daruję sobie walkę z nimi - może maliny same poradzą sobie z tym szkodnikiem. Byłem miesiąc temu na szkoleniu odnośnie owoców, mówili że przy obecnej cenie mrożonej nie ma szans na przyzwoitą cenę malin, mówili że mrożona 4 zł, więc musiałby być jakiś pomór aby sytuacja odmieniła się.
Kalif, 2018-05-27 10:55, napisał:
Jak tam wasza malina, kiedy pierwsze owoce przewidujecie?
Ja obstawiam okolo 10 czerwca pierwsze malinki. Moze ciut wczesniej
Czy ktoś orientuje się jak wyglada w tym roku sprawa zatrudniania ludzi do zbioru malin. Podobno mają być wysokie kary za każdą nieubezpieczoną osobę. Jak przy takich cenach skupu płacić jeszcze ubezpieczenie za ludzi?
Dziś byłem u kolesia co ma skup. zastanawia się woglę czy będzie kupował. mił że chłodnie pełne a jest juz malina ze Serbi co wjeżdza do POlski po 3,5 towar extra
To było zapytać go skąd te chłodnie miały towar skoro w tamtym roku było ok 50-60 % normalnego zbioru. Chyba że mówisz o malinie poza wyborem. I jaka cena jest w Serbi żeby doliczając wszystkie koszty sprzedawac towar po 3 zł ?!
Serbowie nigdy nie oddawali malin poniżej 4 zł oni są zorganizowani i nie dają się tak wykorzystywać jak my na chłodniach jest malina ale to grys i ukraiński syf prskany czym tylko się da ładnych malin klasy extra niema nigdzie
losin, 2018-06-03 10:00, napisał:
Oby pogoda sie utrzymała to będzie dobra cena.
Sarkazm?
Napisałem to co się dowiedziałem. U mnie w tym tygodniu zaczne pewnie zrywać. Dziś pierwsze zerwałem.
Z serbskiego serwisu malina w klasie extra 4,4 zł mamy jakiś punkt odniesienia przed sezonem u nas
zbi123, 2018-06-03 20:29, napisał:
Z serbskiego serwisu malina w klasie extra 4,4 zł mamy jakiś punkt odniesienia przed sezonem u nas
Tez czytalem ich strony, tylko w Serbii piszą ze ta cena jest nie do przyjecia I szykuja sie do strajkow I blokad. Polacy mogli by sie od nich uczyc
No to organizujmy się jakoś wstepnie w razie czego, ja jestem z okolic Karczmisk. Znam kilku większych plantatorów którzy mają kolejnych znajomych maliniarzy, ogółem sporo nas tutaj.
Myślę że wielu zdeterminowanych ludzi obserwuje temat. Musi być konkretna grupa ludzi żeby cokolwiek zdziałać. A skupczyki po ile by co nie było zawsze sieją propagande że będzie tanie
Jak wygląda sytuacja z pierwszymi owocami? Kiedy rozpoczynacie zbiory pierwszych malin?
U mnie(pomorsko-kujawskie) z uprawy polowej malina powinna być około 20 czerwca Glen Ample.
Ja wczoraj zjadlem pierwsze maliny. Mysle ze w przyszlym tygodniu rusza zbiory ostro. Glen rzeczywiscie dopiero kolo 15-20 czerwca. Znacie wstepne ceny? Obija sie o uszy wszystkie mozliwe ceny poczawszy od 1zl do 10zl. Xd przy czym tych w okolicy 2zl najczesciej :(
Ciekawe kto to będzie zbierał bo dzwoniłam na Ukrainę i zbieracze żądają 2,5 zł za kilo do tego nocleg i 300 zł za ubezpieczenie . W moim przypadku poniżej 4 zł nie organizuję zbioru co najwyżej 3 x kombajn na pw
U mnie Glen Ample szacuje na połowę czerwca pierwsze zbiory, Sokolica i Radziejowa już się czerwienią na krzakach.
tomaszn1, 2018-06-06 19:10, napisał:
Tak jasne 1,5 chyba za 300 g hehe
Obys mial racje.
tomaszn1, 2018-06-06 19:10, napisał:
Tak jasne 1,5 chyba za 300 g hehe
No obyśmy się nieprzerazili ...U nas podobno przetwórnie przyjmować będą od poniedziałku !
malineczka, 2018-06-06 21:24, napisał:
Nie biadolic tyle truskawka dobrze placi to i malina bedzie na poziomie
3,85zl za kilogram to wg Ciebie "dobrze placi" ?
malineczka, 2018-06-06 21:24, napisał:
Nie biadolic tyle truskawka dobrze placi to i malina bedzie na poziomie
nie to rzebym sie czepiał ale nie widze zwiąsku miedzy truskawką a malina były lata ze truskawka była po 2zł a malinka po 5-6 zł i malinka 3zł a truskawka 5zł mam to i to. Pamientam tez że raz była jesienna coś ok 1,7zł i nie było tyle nasadzen co teraz. teraz ludzie zwiekszyli areały po w miare umiarkowanym okresie cenowym, fakt ze poniżej 3zł/kg za PW nie opłaca sie zbierac najemnymi ludzmi bo obliczyłem że zabiorą oni 48% całkowitego zysku + założenie plantacji, nawożenie, fertygacje i zabiegi chemiczne nie wspomne juz o wycinaniu i zawijaniu i o swojej robocie to zostanie ok 5% netto czyli z 10 tys. - 500zł ze 100tys -5tys.
Czyli podsumowując jak masz 2 ha malin i brutto wezmiesz 100tys zł czyli 33tony malinki po 3złzostanie ci 5 tysiecy czyli 2,5 z ha. to ja wole pójść do pracy i rwac u kogoś i bez inwestycji zarobic wiecej.
Mysle wiec że cena na pewno powinna byc min 3zł a extra towarek ok4zł ale to tylko takie moje przemyslenia beda tacy co i po 1,5zł beda zbierac swoimi siłami i póki to sie nie zmieni zadne strajki nie pomoga i dalej beda nas dymać przetwórcy na lewo i prawo. Wcale im sie nie dziwie bo sam bym tak robił jak był bym przetwórca,bo poco przepłacac jak i za grusze ludzie oddadza
Jak będzie pogoda to i cena będzie.Bez ironi .Stwierdzam fakt Suszy mysle ze malina zacznie sie od 4zl
tomek6666, 2018-06-07 12:42, napisał:
Cena wyjściowa 1,8-2zl
Za ten suchar dam Ci puchar
Uważacie że żaden strajk nic nie zmieni ? A ktoś próbował chociaż coś zorganizować ? Zapraszam do dolaczenia na Facebooku:
https://m.facebook.com/groups/190961688291779?ref=m_notif¬if_t=feedback_reaction_generic
Bart, 2018-06-07 13:37, napisał:
Uważacie że żaden strajk nic nie zmieni ? A ktoś próbował chociaż coś zorganizować ? Zapraszam do dolaczenia na Facebooku:
https://m.facebook.com/groups/190961688291779?ref=m_notif¬if_t=feedback_reaction_generic
Jedyny racjonalny strajk to ograniczenie dostaw i zmarnowanie czesci towarku nigdy tak jeszcze nie było w PL zeby ludzie do takiej jednosci doszły zawsze jest hasło strajk nie rwac nie odstawiac bo bedziemy druty ciąć, a pózniej ci co krzyczą najgłosniej pierwsi sa w malinach żeby czasem chodz jedna malinka nie spadła.
A jak juz zauwazysz takiego ze rwie i zapytasz ty czemu zrywasz skoro jest strajk on ci odpowie no rwie na giełde a na wieczór jedzie na sąsiednio wies i sprzedaje na skupie taka jest prawda. Teraz z 5 lat kiepskiej ceny i sytuacja sama sie unormuje pójdą wielkoareałowe plantacje pod pług bo nie bedzie miał kto rwac albo nie bedzie to opłacalne i wrócimy do sytuacji sprzed 20 lat kiedy to wiekszosc miała po 0.2-.0,5h i kazdy sam rwał a za łubianke wychodziła flaszka wódki i zagryska:D
adas665197, 2018-06-07 16:57, napisał:
Cena wyjściowa 1,8-2zl
Gdzie taka cena?
Tyle płaci za trwanie kilograma
moniczka2124, 2018-06-07 18:32, napisał:
Okolice Opola Lubelskiego
Ceny
1.80
2.50
3
Też słyszałem o tych cenach, Wandalin taką wystawił. Dziś urwałem pierwsze owoce, jak to będzie prawda to się zdenerwuję.
adas665197, 2018-06-07 16:57, napisał:
Cena wyjściowa 1,8-2zl
Gdzie taka cena?
W sobotę ruszają większe chłodnie to i cena będzie pewna narazie tylko pogłoski
fcbarcelonacule, 2018-06-07 20:23, napisał:
Moniczka
Te ceny to pogloska czy pewna cena ?
Niesety pewna
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl