witam
malina widzę że powoli pnie się do góry
zodiak w pruchniku skup to skupują dla kogo malinę?
a malina jak tylko będzie w miarę ciepło to jeszcze będzie w cenie
napewno przekroczy 5zł a może nawet 6zł
witam
PLANTATOR777, 2017-08-31 21:34, napisał:
witam
Fajnie by było z lepszą ceną :) a maline koło Pruchnika - Rozbórz Długi Oddaje sie do Skup owoców Celina Cichoń a gdzie ona oddaje nie mam pojęcia
TOMIK1, 2017-08-31 21:15, napisał:
Zodiak, 2017-08-31 20:40, napisał:
Panowie Objaśnijcie mi o co chodzi z tymi klasami malin bo odkąd żyje w moim rejonie nigdy klas nie było i nie ma jest tylko zwykła malina i eko, na czym polegają klasy, jaka maline sie oddaje po ile kg w platonie itp Pozdrawiam
malina extra (cały owoce i suche) idzie na mrożenie więc jest droższa, a pw (poza wyborem) idzie na pulpę dladego jest tańsza. Klasy mają uzasadnienienie bo jeden dba o owce a drugi kisi w łubiankach więc malina wyględa jakby psu z gardła wyjoł. U mnie w okolicy jeden skup bierze drożej na klasy w skrzyneczkach po 2 kg, a drugi jak leci w skrzynkach nawet po 5 kg.
Dzięki kolego
herflik312, 2017-08-31 21:12, napisał:
Jak masz ładną jędrna maline bez pleśni i ciapy to idzie na jedynkę. Pozostałe rozsypujące się przedojżałe to dwuja no i pw to coś jak po kombajnie albo z pleśnią.
Dzięki kolego
To widzę, że w moim rejonie (zamojszczyzna) skupy się wycwaniły i biorą tylko pw, bez żadnego podziału na klasy. A wiecie Panowie może jak to jest z kontraktami z chlodniami? Jest jakiś limit obszarowy/kilogramowy aby z nimi coś podpisać? Bo szczerze mówiąc mam ładną malinę w tym roku, a i tak oddaję normalnie jako pw, więc to trochę ch...wo wygląda. Może ktoś coś wie na temat umów z chłodnią? Wczoraj malina po 3,8. Pozdrawiam.
abizmc93, 2017-09-01 13:33, napisał:
To widzę, że w moim rejonie (zamojszczyzna) skupy się wycwaniły i biorą tylko pw, bez żadnego podziału na klasy. A wiecie Panowie może jak to jest z kontraktami z chlodniami? Jest jakiś limit obszarowy/kilogramowy aby z nimi coś podpisać? Bo szczerze mówiąc mam ładną malinę w tym roku, a i tak oddaję normalnie jako pw, więc to trochę ch...wo wygląda. Może ktoś coś wie na temat umów z chłodnią? Wczoraj malina po 3,8. Pozdrawiam.
4.2 Jaak zadole płaci Pw masz duzo wes skup zrób i woz do nas zarobisz grosza na samej róznicy plus marża ci dojdzie
Krasnik PW 4,0 zl. Jak bedzie pogoda to malina pewnie wskoczy kolo 5ciu zlotych. Poki co to nie wyszedlem na plus jesli chodzi o zysk...
tomaszn1, 2017-09-01 19:55, napisał:
okolice Lubartowa 5,4
Jakieś dokładniejsze namiary na skup?
tomaszw, 2017-09-01 21:55, napisał:
okolice Lubartowa 5,4
To nie skup tylko chłodnia Lubartów, Leonów
tomaszn1, 2017-09-01 22:49, napisał:
okolice Lubartowa 5,4
Chłodnia w Niemcach? to jest cena netto?
witam
maliny napewno będzie teraz tylko mniej - ten co nawadniał od samego początku suszy to teraz ma
ale ma padać na podkarpaciu do piątku - to na skupach będą mówić że dużo wody więc cena w dół
ale obecnej obeschłej malinie te deszcze to najwyżej mogą zaszkodzić niż pomóc
PLANTATOR777, 2017-09-02 21:51, napisał:
witam
maliny napewno będzie teraz tylko mniej - ten co nawadniał od samego początku suszy to teraz ma
ale ma padać na podkarpaciu do piątku - to na skupach będą mówić że dużo wody więc cena w dół
ale obecnej obeschłej malinie te deszcze to najwyżej mogą zaszkodzić niż pomóc
Dokładnie tak Pozdrawiam
Kiedy przewidujecie koniec sesonu malin? u mnie Polka jeszcze max 1,5- 2 tygodnie a Polana może 3 tyg.
cena okolice Lipska kl I 4,3
Polesie zbieram od 8- sierpnia i pewnie pociągnie do przymrozków kapitalna odmiana, 4zł +Vat okolice Łańcuta.
dido1974, 2017-09-03 10:21, napisał:
Polesie zbieram od 8- sierpnia i pewnie pociągnie do przymrozków kapitalna odmiana, 4zł +Vat okolice Łańcuta.
Nie jest taka kapitalna odmiana nie przesadzaj. dostaje białego na lotu i idzie na pw.
Mam polesie i idzie jako extra ma duży twardy owoc i zero plesńi a polka idzie do kasacji to co zbieramy to masakra wirus wykończył plantację w ciągu 2 lat
zbi123, 2017-09-03 14:30, napisał:
Mam polesie i idzie jako extra ma duży twardy owoc i zero plesńi a polka idzie do kasacji to co zbieramy to masakra wirus wykończył plantację w ciągu 2 lat
ja mam polesie prosto z Brzeznej od 6 lat i co roku problem z przędziorkiem i białym nalotem. Polka trochę kruszy się ale jest ciężka i co 2-3 dni z 20 arów 100 kg, najbardziej zadowolony jestem z polany - 10 lat na tym samym miejscu i owocuje rewelacyjnie, owoce gęste i duże.
Ja mam polanę ok 15 lat na tym samym stanowisku i tak jak kolega wyżej napisał nie zawodzi nigdy. Co do polesia biały nalot jest charakterystyczny dla tej odmiany i nie da sie go zlikwidować. Przędziorek moim zdaniem bardziej lubi polanę bo na polesiu nie spotykam go tak dużo. Ogólnie bardziej zadowolony jestem z polesia(duży owoc,szybki zbiór,nie pleśnieje). Polka poszła do kasacjì w tamtym roku w całości.
Ciekawe jak ceny będą się kształtować w nadchodzącym tygodniu bo prognozy pogody nie są zbyt optymistyczne.
tomaszw, 2017-09-01 23:30, napisał:
tomaszn1, 2017-09-01 22:49, napisał:
okolice Lubartowa 5,4
Chłodnia w Niemcach? to jest cena netto?
Tak i cena netto, z tym że ja najpierw dzwonię po 3 chłodniach i kto da lepszą cenę to tam wiozę, bo różnica jest nawet 40 groszy a
na większej ilości to trochę wyjdzie
Lst Bełżyce 4.4 zł bez klas.
Na placu 5-6 chłodni z ukrainy i jedna z serbii w oczekiwaniu na rozładunek. Do tego 18 w drodze.
Wg mnie cena za maline nie osiągnie już 5 zł. Nawet jeśli pogoda będzie wyjątkowo niekorzystna. Chłopak na skupie miówił że maliny z Ukrainy mają na full a do tego ładna no i po 2 zł.
herflik312, 2017-09-04 19:43, napisał:
Na placu 5-6 chłodni z ukrainy i jedna z serbii w oczekiwaniu na rozładunek. Do tego 18 w drodze.
Wg mnie cena za maline nie osiągnie już 5 zł. Nawet jeśli pogoda będzie wyjątkowo niekorzystna. Chłopak na skupie miówił że maliny z Ukrainy mają na full a do tego ładna no i po 2 zł.
Nie siej bajek z 2 zł na Ukrainie, bo to jest nie prawda, tylko około 3,5zł, chłodnie ściemnieją aby zbić cenę w PL.
herflik312, 2017-09-04 19:43, napisał:
A ja słyszałem dzisiaj, że kilka tirów malin zwrócono chłodni .Nie znam przyczyny zwrotu. Pytam czy te importowane mrożone maliny ukraińskie zostają w Polsce czy może przepakowane jako polskie jadą za granicę ?
No tak dziś cena w dół , ściemniają że pogoda lipna że malina słaba
ale prawda jest taka że jak nie będzie pogody to cena będzie niższa
a malina z UA to tylko na pulpę się nadaje
tej ukraińskiej maliny nie ma tak dużo tylko tak straszą aby był pretekst do obniżenia cen. W poprzednim roku było sienie paniki że Ukraina zaleje nas zbożem i wszyscy jesienią wyzbywali się ziarna po zaniżonych cenach, a po 3-4 miesiącach ceny poszły w górę do niemal rekordowych stawach. Szkoda że maliny nie da sięprzechować w piwnicy...
W polsce plantatorzy maja obowiązek zgłaszania rejestrowania plantacji w sanepidzie, sanepid sprawdza jak prowadzona jest plantacja czy jest woda czy jest wc czym opryskuje gdzie i komu sprzedaję
A pytam czy sanepid sprawdza plantacje na Ukrainie albo owoce maliny co podobno są przywiezione do Polski ??????
Ta rozmowa jest jak najbardziej na temat bo malina ukraińska to głowna przyczyna gry cenowej większość naszych dużych plantatorów zadbało o standardy chigienę zbioru ,porządny sprzęt do ochrony i co przyjeżdza badziewie ze wschodu gdzie do ochrony używa się srodków które u nas już dawno wycofano
Znacie jakiś punkt skupu malin (ewentualnie przetwórnię) w okolicy Łukowa? Chciałbym dowiedzieć się jakie ceny proponują....
Nie wiem czy to Ci pomoże. Mieszkam ok 35km od Łukowa bliżej Ryk cena wczorajsza 4.30zł na skupie. Pozdrawiam
Marcin21, 2017-09-06 20:51, napisał:
Nie wiem czy to Ci pomoże. Mieszkam ok 35km od Łukowa bliżej Ryk cena wczorajsza 4.30zł na skupie. Pozdrawiam
netto? poza klasą?
Marcin21, 2017-09-06 21:23, napisał:
Bez klas. Plus VAT przy przelewie.
dzieki wielkie...
a coś może bliżej siedlec ktoś zna?
okolice Pruchnika 3.7zł + VAT maliny na skupie sporo po 3 dniowych deszczach malina ciężka ale jedna wielka kupa
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl