A jak ceny na gieldach
farmer4, 2017-06-25 14:06, napisał:
Z tego co słysze jutro wreszcie pojawią sie oficjalne ceny jest tendencja do kupienia towaru dobrej jakości za dobre ceny obecnie ceny wachają sie od 4 zł jak leci choc jedna z firm chciała dać na wyjście 3,5 zł nastepnego dnia 3 zł ostatecznie kupowali towar wczoraj bez ceny , w okolich Chodla ceny za ekstra od 6 do 8 zł nie bede pisał gdzie dopóki ceny nie bedą wystawione na skupach
6, 8 zł ?
Tak sa to ceny ekstry ale wszystko wskazuje ze firmy po ubiegłym sezonie wyciagneły wnioski i nie bedą kupowac towaru jak leci w jednej cenie, bo wiosna gdy ruszyło sie coś w sprzedaży mrożonek nie wyglądało to dobrze np z przysłowiowego tira po recznym sortowaniu wychodziło jakieś 500 kg towaru którego mozna by uznać za ekstra , dlatego wiele firm nie zarobiło a recz odwrotnie, do tego sytuacja niektórych z nich nie jest najlepsza i tylko wąskie grono osób o tym wie , a firmy robia wszystko by to nie wyszło na jaw, dlatego tendencja jest by kupić towar dobrej jakości tylko nalezy uważać bo jak ktos napisał papier wszystko przyjmie tylko czy bedzie zapłata?
Dobry towar sie ceni . tylko ciekawe jak bedzie z ta Extra bo w tymu roku za wiele raczej jej nie bedzie patrzac po plantacjach siegajacych do kolan. Jedno co dobre to w tym roku nie bedzie trzeba palikowac :p
Na skupach w gminie łaziska, powiat opolski, lubelskie cena wyjściowa na pw to 3zł, to chyba jakaś kpina, aby była taka różnica w porównaniu do okolic Chodla, wolę przejechać 20-30km dalej i sprzedać, niż być okradzionym w biały dzień.
Dlaczego aż 3 zł ??? Powinni dać najwyżej 1,5 bo jeszcze ktoś zawiezie jak sam zerwie, bo na pracownika już nie starczy. Następnie na bramie powinni zawiesić kartkę URLOP, ewentualnie złożyć wniosek o upadłość (w zależności od kondycji finansowej).
poszło po 3 zł
śmiech na sali, nie rwę już w tym tygodniu, zarobiłem na truskawce więc na malinie nie muszę żebrać o grosze...
Niech Wam rece uschna jak bedziecie malinie po 3 zl sprzedawac. Jak bedzie zmowa cenowa, to czas na akcje na fb. My tez sie zmowimy i jeden drugiego po glowie jak bedzie sprzedawal. Czas zrobic strajk panowie.
Przecież zbieranie za 3 zł to jest śmieszne, nie mam letniej maliny, ale jesienna, ale za ta cene to nawet nie bede ruszał ze zbieraniem. Czuje ze tego roku cena spokojnie w przemysle dobije 5, 6 zł. Oni się chyba łudzą że kupią za tą cenę, już chce widzieć tą maline po nadchodzących upałach.. :) Pozdrawiam wszystkich rozsądnych :)
Serbowie wystrajkowali i wywalczyli normalne ceny, jak nic się nie ruszy w temacie jestem za jakimś zbiorowym protestem, ganic tych co po 3 oddają owoce całorocznej pracy. Policzcie swój czas pieniądze i robociznę ..
Tak czy siak trzeba sie organizowac w grupe producencka na przyszlosc i zablokowac ukraine.
Mam prawie 60 ary letniej laszki, ale ja ich pierd* za taka cene nie zrywam. Truskawke dali cene, zeby naiwniacy znow nasadzili a pozniej sobie odrobia po 2 zl :D to jest dramat.
Dominiqe, 2017-06-27 18:18, napisał:
hahaha niech się lepiej przygotują że muszą tą cene podwoic ;)
Nie mogę zgodzić się z powyższa wypowiedzią, albowiem smiem twierdzić że cena będzie potrzykroć wyższa.
Mówie o cenie sprzedaży w szczycie sezonu, gdyż cena oddania towaru po kosztach produkcji i zbioru jest już obecnie wystawiona.
Na piaskach malina się już męczy i zaczyna dawać owoc z tąd ich przedwczesna euforia związana z dużą produkcją, na lepszych ziemiach malina broni się do końca lecz pobiera składniki pokarmowe nie z ziemi lecz z liścia z tąd masowe żółknięcie plantacji, cena u mnie jak wyżej.
:Prawdziwa walka za maliną zacznie się za ok tydzień.
Okolice frampola 3,6 jak leci trzy razy podnosili po 10 gr a na skupie po 200 kg ,od piątku rusza jedynka tylko że za tydzeń połowa plantacji będzie po zbiorach a ja czekam na 5 i szbko się doczekam
Racja dopiero sie zacznie.Znajomi i rodzina z okolic Tarczyna w tym roku beda mieli lepszy zbior niz rok temu,krzaki sa piekne i owocu full.Na Broniszach bez problemu schodzi po 20zl/kg.
Kolego w okolicach Tarczyna ładna platntacja? Napisz miejscowość i wyślij zdjęcie. Z moich obserwacji wynika, że w okolicach Tarczyna jest kilka przyzwoicie wyglądających plantacji i to z daleka bo jak się bliżej podejdzie to już to tak różowo nie wygląda. Ogólnie owocu jak będzie sumarycznie połowa tego co w zeszłym roku to już będzie bardzo dobry wynik. Generalnie większość plantacji leci. Jak tak dalej pójdzie to za tydzień będzie po zbiorach.
Sazon maliny letniej będzie bardzo krótki, na większości plantacji które widziałem potrwa moze 2 tygodnie. Zadziwiające jest wyrównanie wielkości owoców.
Rembertow i Michrów.Moze bede w weekend u tesciow to zrobie zdjecia.Widzialem te maliny i to są słowa włascicieli plantacji
pepe, 2017-06-29 11:34, napisał:
Rembertow i Michrów.Moze bede w weekend u tesciow to zrobie zdjecia.Widzialem te maliny i to są słowa włascicieli plantacji
No to zobaczymy które to maliny w Rembertowie takie ładne, tylko zrób kilka zdjeć z bliska i z daleka żeby było widać że to Rembertów :-)
To nie zart tylko rzeczywistośc a może bedzie taniej od kilku dni na kilu chłodniach powiat opole lubelskie rozładowana jest malina w dużych ilościach tylko nie jest to malina krajowa jak wskazują tablice samochodów tir towar ten pochodzi z Rumunii
Niestety każda chłodnia ma min. 30 dniowy termin zapłaty ...
Weś ty zapłać z światło albo za paliwo po 30 dniach to masz na bank komornika pod drzwiami..
PW 3.7
I 4
Extra 4.2
farmer4, 2017-07-01 23:03, napisał:
To nie zart tylko rzeczywistośc a może bedzie taniej od kilku dni na kilu chłodniach powiat opole lubelskie rozładowana jest malina w dużych ilościach tylko nie jest to malina krajowa jak wskazują tablice samochodów tir towar ten pochodzi z Rumunii
chyba powstaje kolejny potentat malin w Europie - Rumunia. Kraj duży obszarowo, klimat chyba sprzyjający uprawie malin, robocizna pewnie niższa niż w Polsce a może i niższa niż na Ukrainie i Białorosi. Wydaje mi się że powoli czas wycofywać się z tego "biznesu".
Unas jedna z chłodn sprowadza malinę z Mołdawii coprawda tira tygodniowo ale jednak zastanawiam się tylko co z naszymi służbami które tyle mają do powiedzenia w stosunku do rodzimych producentów już nie wspomnę o lokalnym patryjotyżmie
Okolice Zamościa w czwartek 29.06.2017 na skupie malina była po 3,50 i po tych wszystkich przymrozkach poczułem się jakby ktoś wylał mi na łeb kubeł zimnej wody. Mam nadzieję, że taka slaba cena to chwilowa, bo ja mam jesienną i szczerze mówiąc spodziewałem lepszego startu w tym sezonie..
TOMIK1, 2017-07-02 08:22, napisał:
farmer4, 2017-07-01 23:03, napisał:
chyba powstaje kolejny potentat malin w Europie - Rumunia. Kraj duży obszarowo, klimat chyba sprzyjający uprawie malin, robocizna pewnie niższa niż w Polsce a może i niższa niż na Ukrainie i Białorosi. Wydaje mi się że powoli czas wycofywać się z tego "biznesu".
a widziales jakie sa tam teraz upały? Klimat do malin u nas zdecydowanie lepszy.
Na chłodnie na razie nie wożę maliny, ale na giełdzie w Lublinie sprzedawałem po 6zł za 500 gram, 12 zł za 1kg, bardzo mało maliny u mnie w tym roku, mróz zrobił swoje, jeszcze ta niesprzyjająca pogoda.
Podaje ceny maliny -miejscowości nadmorskie od 5-9zł za 125g...Niemcy Aldiki itp...2-3 euro za 125g...w ubiegłym roku byłem w Moskwie 498 rubli za badziewie z Meksyku 125g na złotówki wychodzi ok 30zł...czyli 1kg..240 zł...F.R to rynek zbytu.... przysłowiowy ,,worek bez dna''ale niestety embargo .....u nas cena na skupie 5 zł to dla wielu,, dobra cena'' i jednocześnie sygnał dla pośredników by tej granicy zbytnio nie przekroczyć ....bo przecież wiadomo muszą się,,nachapać''...żaden producent z zachodnich krajów nie chciał by oddać swojego towaru za takie pieniądze ....Pośrednicy, chłodnie i przetwórnie zarabiają krocie a producent dostaje grosze...Producenci maliny nie oddawajcie swojego towaru za bezcen.!!!!!!!!...bo nasza malina zresztą wszystkie owoce i nie tylko...są NAJLEPSZE NA ŚWIECIE... ...Pozdrawiam wszystkich producentów maliny.....
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl