Witam. Aktualnie przebywam na terenie Niemiec. Rozpoczęła się sprzedaż maliny w okolicach Stuttgartu i cena wynosi 9.90 eur/kg.
Witam. Aktualnie przebywam na terenie Niemiec. Rozpoczęła się sprzedaż maliny w okolicach Stuttgartu i cena wynosi 9.90 eur/kg.
To ja słyszałem co prawda w styczniu , że 2 zł :-) to Max. Zobaczymy jak to wszystko zakwitnie, ile jeszcze plantacji siadzie. A z tego co zostanie ile będzie owocu.
Trochę zbyt wcześnie na rokowania co do ceny.byl mróz, moze byc grad itp .wszystko możliwe.to tak jakby dzis przepowiadac pogodę na 10 lipca.no ale miejmy nadzieję ze cena bedzie wysoka i zadowalająca nas-plantatorow☺ osobiście obstawiam na 5-6 zl ceny startowej .
przeciez grad nie ma wplywu na ceny. To zjawisko mocno lokalne, podobnie jak traba powietrzna. Przymrozki to co innego, tutaj zgoda.
dirtm3i, 2017-05-26 16:39, napisał:
To ja słyszałem co prawda w styczniu , że 2 zł :-) to Max. Zobaczymy jak to wszystko zakwitnie, ile jeszcze plantacji siadzie. A z tego co zostanie ile będzie owocu.
I po tyle by były gdyby nie przymrozki. Ktoś się orientuje jak sytuacja w Serbii? Słyszałem że straty są rzędu 70%
W Serbii straty są różne, zależy od regionu, ale tak ogólnie to sporo bo 30-40 %. Skup jeszcze nie ruszył więc cena narazie nieznana.
Zgadzam sie że grad lokalnie ale może byc na dużym obszarze itp.ale tak jak kolega pisze-przymrozki dobily maliny i to w dużym stopniu raczej w całym kraju i nie tylko.ale już wkrótce przekonamy się jaka cena.dziś widzialem pierwszy kwiat u mnie w glenie także jak mówią-ok 5 tygodni i zbiór może się rozpocznie.
BlOoW, 2017-05-26 14:32, napisał:
witam moze masz namiary zeby ktos odbieral maline w niemczech mam duza ilosc jestem zainteresowany
Giełda w Monachium, w sezonie jest tam wiele malin z Polski lecz Niemcy preferują Ursprung Deutschland......bo w odróżnieniu od nas dbają o swój rynek.
Stan plantacji jest różny zależy od odmiany Glen Ample ma przemrożone pąki w 40 % Tadmor jeszcze gorzej najlepiej u mnie wygląda Wilametka a po przymrozkach u nas i w Serbii chłodnia która została z malinami sprzedała cały zapas w tydzień i chyba jesienne prognozy słabych cen są już nieaktualne
Jak koledzy przewidujecie ceny maliny w tym roku? Jak zapasy chłodni z malinami ?
Tak jak wcześniej sygnalizowałem, w Serbii straty w malinie 40%, nawet 50%. Ciekawy artykuł, dr instytutu za udzielenie publicznie informacji o stanie plantacji bez zgody dyrektora został ukarany.
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=sr&sp=nmt4&u=http://glaszapadnesrbije.rs/938071/Doktor-nauka-kaznjen-zbog-davanja-izjave-da-su-malinjaci-u-ocajnom-stanju/&usg=ALkJrhjBXY0LBVQvxkYwGO6ssL6IvNsxAQ
Rozmawialem wczoraj z dwoma panami prowadzącymi skupy malin i mówili że przewidują ok 5 zł na start za maliny letnie.ale ile w tym prawdy to.wkrótce się okaże.a przy okazji mam pytanie :jak już są w glenie małe zielone owoce to mniej więcej ile czasu jest do początku zbioru ?
rolnik1984, 2017-06-09 09:21, napisał:
Rozmawialem wczoraj z dwoma panami prowadzącymi skupy malin i mówili że przewidują ok 5 zł na start za maliny letnie.ale ile w tym prawdy to.wkrótce się okaże.a przy okazji mam pytanie :jak już są w glenie małe zielone owoce to mniej więcej ile czasu jest do początku zbioru ?
Około 3 tygodnie.
W Serbii szykują się protesty w związku z niską ceną malin. Cena na początek sezonu 4 zł.
No to cena niska jak na tegoroczne uszkodzenia przymrozkami.straty spore a mimo to 4zl nie powala.ciekawe czy protest im cos da.więc u nas pewnie podobnie dadzą na start.zawsze to rolnik -producent dostaje po tylnej części ciała.
Wydaje mi się jakby dali na początek 6 zł z tendencją lekko zwyżkową (tak do 7,5 max), to byłaby satysfakcjonująca cena dla plantatorów. Tak mogłoby być do samego października ;-).
Od pogody będzie również dużo zależeć.
Wczoraj tylko gdzieniegdzie pokropiło a cena truskawki poszła w dół. Praktycznie bez powodu ale pretekst był
Parterze na plantacje malin w okolicy, raczej nie ciekawie to wygląda, malina bez nawodnienia ma 30 cm wysokości, nawadnianie trochę lepiej ale też słabo wyglądają, zbiór będzie dużo mniejszy niż w zeszłym roku. Chłodnie w tym roku nie kupią owocu.
W Serbii mam niepotwierdzoną cenę 180 din, czyli ponad 6 zł. Jak będzie potwierdzona to napiszę o tym. W niedzielę na MF w Karczmiskach plantatorzy z różnych części Polski różnie wyrażali się o stanie plantacji, ogólnie daleko od ideału, a to czas gdy jeszcze nie są aktywne wirusy. Byli zgodni co do opóźnienia w rozwoju.
tomaszw, generalnie jak ma sie cena malin w Serbii do ceny w Polsce? Jest wyzsza, nizsza z reguly? Bo ciezko mi jest cos z tej informacji wywnioskowac.
Zwykłe jest cena w Polsce wyższa, szczególnie letniej o 10-15%. Jesienna to już trochę loteria.
U mnie w okolicy Radomia susza, maliny jesienne mają około 30 - 40 cm, jeszcze są zielone ale jak zobaczy się w środek straszne zamieranie pędów. Cena pewnie będzie zależała od pogody w lipcu.
Stan plantacji już powoli widać większość powoli żółknie i jeden dwa zbiory i po sezonie i jeśli nie kupili w serbi to cena powinna być conajmniej taka jak w zeszłym roku czyli około 6 do 7 zeta
Laszka najgorsza w tym roku, zapowiadała się ładnie ale mrozy ją zalatwily. Glen ample dosyc ładny w tym roku , benefisu mam trochę ale też jest ok. Wczesne odmiany dają dupy ostatnio w ciągu kilku lat , jak nie mróz to Bardzo zimno i robi swoje stoją w miejscu nie rozwijają się tak jak trzeba . Miejmy nadzieję że cena nadrobi w tym roku bo na ilości nie ma co liczyć .Pozdrawiam
wczoraj będąc w okolicach Bełżyc widziałem wystawioną cene na malinę choć nie wiem czy cena jest ceną skupu choć pan mówił ze tak, czy osoby która ją chce kupić bo na podwórku chłodnia więc być może jest tak jak z truskawką kupowali po 2,5 by w pierwszym dniu skupu odsprzedać po 4 , a cena maliny całe 4zł
I prawidłowo po latach tłustych musza nadejść te chudsze hektarami się sadzi to myslicie ze nawet przy panującej juz suszy towaru bedzie mało życzę powodzenia . PS ciekawe czy ukrainiec bedzie ponizej 3 zl chciał zrywać czas pokarze
Misiek twoja wypowiedź ma się nijak do panujących obecnie warunków na plantacjach...
Jeśli cena będzie 4 zł to ciągnę 2 zbiory kombajnem w kisten bo nie mam zamiaru przez 3 miesiące zarywać nocy. Chłodnie w tym roku nie mają owocu bo truskawki mało , porzeczka mało chodliwa , agrestu mało i wiśni brak .
czyli chłodnie nie mają na czym zarobić to chcą się odkuć na malinie,
u mnie Glen w fatalnym stanie, porzeczki czarnej praktycznie nie ma, zapowiada się kilkumiesięczna emigracja zarobkowa bo rodzinę za coś trzeba utrzymać...
Myślę.że cena jednak wzrośnie bo maliny szczególnie letniej dużo nie będzie.sporo plantacji na Lubelszczyźnie jest w naprawde kiepskim stanie.jesiennej tez sporo przemarzlo dużo było wykoszonej i może nawet nie zdążyć do końca wyrosnąć przez co i plon będzie również mniejszy.ale możemy tylko gdybac.za chwilę zbiór sie zacznie.
Maliny na extę będzie tyle co kot napłakał a zakłady muszą coś kupić do mrożenia Serbowie zebrali mało a cena przekroczyła 7 zł to za ile oddamy ładny towar zależy od nas , czasem warto pojechać kilkanaście kilometrów dać ładny towar na rampę niż oddać pośrednikowi by on na nas zarabiał
ja mam doświadczeczenie z poprzednich lat, że na rampie często cena jest taka jak na skupie i dodatkowo klasyfikują każdą skrzyneczkę
Faktycznie różnie to bywa ale warto poszukać chłodni która doceni porządnie wyprodukowane zerwane i dostarczone owoce , napewno nie dotyczy to gruzu do pełna w skrzynce
Faktycznie różnie to bywa ale warto poszukać chłodni która doceni porządnie wyprodukowane zerwane i dostarczone owoce , napewno nie dotyczy to gruzu do pełna w skrzynce
Najbardziej warto będzie znaleźć solidnego płatnika - bo co Wam po fakturze z wysoką ceną za kg jak papier śliski i nawet w razie nagłej potrzeby nie pomoże, a jeszcze kanalizację zapcha.
Czy wszystkie firmy wywiazały się z ubiegłorocznych umów?
Ja co roku, mimo sporej plantacji, sprzedaję na skupie maliny.nie myślę przynajmniej o problemach z wyplacaniem bo po dwóch tygodniach od odstawy pieniążki są na koncie.a w razie potrzeby wyplacaja wcześniej.a slyszy sie o kilku chlodniach które jdnak mają problem z wypłatą.
Z tego co słysze jutro wreszcie pojawią sie oficjalne ceny jest tendencja do kupienia towaru dobrej jakości za dobre ceny obecnie ceny wachają sie od 4 zł jak leci choc jedna z firm chciała dać na wyjście 3,5 zł nastepnego dnia 3 zł ostatecznie kupowali towar wczoraj bez ceny , w okolich Chodla ceny za ekstra od 6 do 8 zł nie bede pisał gdzie dopóki ceny nie bedą wystawione na skupach
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl