Gmina Goraj spadek ceny pulpy z 5 na 4,7 netto
Jeśli towaru jest mało , zapotrzebowanie jest duże a cena towaru spada to wiecie jak to się nazywa ???
według wikipedi to" zmowa cenowa "
Gmina Goraj spadek ceny pulpy z 5 na 4,7 netto
Jeśli towaru jest mało , zapotrzebowanie jest duże a cena towaru spada to wiecie jak to się nazywa ???
według wikipedi to" zmowa cenowa "
Spadek na 4,8 i to nie prawdopodobnie wszedzie tego samego dnia. "Przypadek? Nie sondze" :D
U nas też spadło na 4,70 Sułów ale to jest chyba spowodowane dużą ilością owoców a nie małą jak pisze Grzeszek,a może się mylę?
TOMIK1, 2016-08-25 19:32, napisał:
malineczka, 2016-08-24 20:49, napisał:
Lipsko 5.70 jedynka
a jaka dzisiaj cena u ciebie ? u nas korekta z 5,7 na 5,3 zł/kg ?
No nie bylo ceny jak z malina bylem ale miala spasc w dol to pewnie tez 5.3
tomaszw, 2016-08-24 13:58, napisał:
Wszyscy zbierają i oddają po tyle co dają, 5,6; 5,5; 5,4. Nie opłaca się dbac o jakoś tylko na ilość.
Spadek 5,4 5,0 4,8
Zachodniopomorskie Pomerania Frucht spadek z 6,5 za I klasę na 6,0 zł, za dwójkę złotówka mniej. Zaczął się głowny wysyp Polki.
Myślę że jak ten cały sezon będzie poniżej 5 zł to sporo osób wycofa się z malin, zostaną uprawy amatorski gdzie sadownik zrywa sam. U mnie cena za zbiór 1,8-2zł / kg . Poza tym ostatni rok są dopłaty do owoców miękkich. Ja likwiduję sporą część aby oberwać samemu a kilku znajomych wycofują się całkowicie.
A jak u was dalszy zapał do uprawy malin ?
Potok wielki pw 4,4 extra 4,6 skupujący z Piłatki
okolice Opola i Chodla 4,5 i 4,7 na dzis zapowiadzieli kolejny spadek niestety ukraińcy nie chca rwać czego przykladem są pierwsze duże dostawy malin ze zbioru przy uzyciu kombajnów co nie wróży nic dobrego .
Ronaldo, 2016-08-27 20:58, napisał:
Gdzie jest taka cena piszcie koledzy konkretne miejscowości.
A może tak z łaski swojej napiszesz chociasz raz cenę jaka jest w twojej okolicy a nie żerujesz na informacji od innych
Cisza w temacie cen. EX 5,25, 1- 5,15. Czy u koleżanek i kolegów Polka również wygląda jakby był 30 września?
Niestety nie ma się z czego cieszyć około 10 może 9 lat w stecz też była taka cena.... i co z tego?- zapyta ktoś, a to że cena jaką dziś mamy, jest jaka jest, ale środki do produkcji poszły o 100% w górę. U nas też okolice lipska 4,50
Malina już się kończy. Auta ze skupu załadowane w 1/4. To jest koniec sierpnia, pełnia sezonu.
CZerwony82, 2016-08-31 23:22, napisał:
Niestety nie ma się z czego cieszyć około 10 może 9 lat w stecz też była taka cena.... i co z tego?- zapyta ktoś, a to że cena jaką dziś mamy, jest jaka jest, ale środki do produkcji poszły o 100% w górę. U nas też okolice lipska 4,50
Opryski i paliwo to pikuś w porównaniu do kosztów zbioru
Rolnictwo zaczyna robić się drogim hobby.
Dlatego trzeba będzie sadzić 10-20 hektarów pod kombjan i nie martwić się ludzmi.
Dzisiaj na chłodni uciąłem sobie milą pogawędkę z ukraińskim kierowcą tira. Pytam czy zabiera maliny z chlodni ,a on na to , że właśnie przywiózł maliny zamrożone z Ukrainy do tej chlodni , a na Ukrainę zabierze mrożoną sałatę.Pogadaliśmy również i o cenach i o uprawie i pracownikach. Nie wróży to niczego dobrego dla producentów malin w Polsce.
Tadeusz1, 2016-09-01 20:18, napisał:
Dzisiaj na chłodni uciąłem sobie milą pogawędkę z ukraińskim kierowcą tira. Pytam czy zabiera maliny z chlodni ,a on na to , że właśnie przywiózł maliny zamrożone z Ukrainy do tej chlodni , a na Ukrainę zabierze mrożoną sałatę.Pogadaliśmy również i o cenach i o uprawie i pracownikach. Nie wróży to niczego dobrego dla producentów malin w Polsce.
Jestem producentem malin z Ukrainu,mam 5 ha Półki, mam zamrażalnik,mają możliwość zamrożenia i zrobić produkt wysokiej jakości. Wczoraj sprzedaw 10 ton mrożonych malin, z dostawa do Maniewicze ( Wołyń) , Ekstra klasa jest cena 35 UAH =5.3 zł . Cena ta jest najwyższa w Ukraina w tej chwili. Wszystkie malin z Ukrainy pojedzie do Polski. Dobrej malin w tym sezonie bardzo mało, głównie klasy 2 і poniżej. cena od ludzi 1,85 - 3 ZLT, najwyższa cena w sezonie 3,5- 4 ZLT.
UKRAINA, 2016-09-02 09:25, napisał:
Tadeusz1, 2016-09-01 20:18, napisał:
Jestem producentem malin z Ukrainu,mam 5 ha Półki, mam zamrażalnik,mają możliwość zamrożenia i zrobić produkt wysokiej jakości. Wczoraj sprzedaw 10 ton mrożonych malin, z dostawa do Maniewicze ( Wołyń) , Ekstra klasa jest cena 35 UAH =5.3 zł . Cena ta jest najwyższa w Ukraina w tej chwili. Wszystkie malin z Ukrainy pojedzie do Polski. Dobrej malin w tym sezonie bardzo mało, głównie klasy 2 і poniżej. cena od ludzi 1,85 - 3 ZLT, najwyższa cena w sezonie 3,5- 4 ZLT.
To powiedz nam UKRAINA, ile nasadziliście malin na ukrainie?
Dokładne nikt nie wie na pewno,oczywiście w Polsce to znacznie więcej, ale w Ukraini plantacje malin jest coraz większym stopniu w postępie geometrycznym. 2 lata temu sprzedał do 10 tysięcy sadzonek malin w sezonie, w 2015 roku 25000, w tym roku 60 tysięcy, i mają już zamówień na 2017rok 100 tysch sztuk. Ta sama sytuacja w innych plantatorov,osobisty plantacjiy także chcą zwiększyć do 10 hektarów. Ludzie zaczęli inwestować w chłodnie. Istnieją już plantatorzy mających 20-30 hektarów maliny i wszędzie tylko zbiór ręczny.
tomaszw, EX masz na mysli maline Extra czy klase I? Pytam bo dziwne troche dla mnie ze o tej porze roku macie sporo malin w klasie Extra.
Klasa extra, Kl I 5,45, Kl II, 5,35. Po miesiącu wożenia na chłodnię nie zaglądają w skrzynki tylko piszą EX. Ale malina jest dość ładna.
Witam. Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Maliny mam u siebie trzeci sezon. Ostatnio zastanawiałem się czy jest jakiś "limit" wydajności w malinach. Jest jakiś etap w życiu maliny, w którym trzeba ją zlikwidować i przesadzić, by była wydajniejsza? Słyszałem kilka razy, że po 4-5 latach zbioru w jednym miejscu, najlepiej plantację likwidować i zakładać nową. Nie jestem jakimś ekspertem, dlatego chciałbym zapytać się i dowiedzieć, może ktoś z Was dobrze się zna w tym temacie? Z góry dzięki za odpowiedzi.
tomaszw, 2016-09-04 11:37, napisał:
Klasa extra, Kl I 5,45, Kl II, 5,35. Po miesiącu wożenia na chłodnię nie zaglądają w skrzynki tylko piszą EX. Ale malina jest dość ładna.
z ciekawosci, jaka dokladnie chlodnia?
abizmc93, 2016-09-04 12:33, napisał:
Witam. Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Maliny mam u siebie trzeci sezon. Ostatnio zastanawiałem się czy jest jakiś "limit" wydajności w malinach. Jest jakiś etap w życiu maliny, w którym trzeba ją zlikwidować i przesadzić, by była wydajniejsza? Słyszałem kilka razy, że po 4-5 latach zbioru w jednym miejscu, najlepiej plantację likwidować i zakładać nową. Nie jestem jakimś ekspertem, dlatego chciałbym zapytać się i dowiedzieć, może ktoś z Was dobrze się zna w tym temacie? Z góry dzięki za odpowiedzi.
z moich obserwacji malina Polka do 5 lat a Polana nawet do 10 lat ale wszystko zależy od sposobu prowadzenia plantacji, maliny nawadniane zdecydowanie krócej.
TOMIK1, 2016-09-04 15:10, napisał:
abizmc93, 2016-09-04 12:33, napisał:
z moich obserwacji malina Polka do 5 lat a Polana nawet do 10 lat ale wszystko zależy od sposobu prowadzenia plantacji, maliny nawadniane zdecydowanie krócej.
Malina Polana 15 lat nawadniana, Polka koło 8 lat, wystarczy odorać, zwęzić rzędy i daje dalej. Na obecną chwile 2 t z 15 arów zebrane a ile jeszcze będzie to nie wiem zależy od pogody.
u nas k. Lipska wczoraj nikt nie rwał bo było mokro. A w sobotę cena za I kl 5zł skup Sydołu
Okolice Żółkiewki 4,7zł, a ztego co wiem a wiem u źródła to skupy porozumiewaja się ze sobą co do ceny i cena u nas najniższa jak czytam, 5 zł to jesienna był u nas tylko jeden dzień (24 sierpnia ).
wozi ktos z was do chlodni Uren w Kreznicy Okraglej kolo Belzyc? Jakie tam ceny sa? Jak z platnosciami?
TOMIK1, 2016-09-06 07:31, napisał:
u nas k. Lipska wczoraj nikt nie rwał bo było mokro. A w sobotę cena za I kl 5zł skup Sydołu
Jak z cena u ciebie? Dzis drugi dzien z kolei jada z cena 4.5
malineczka, 2016-09-07 20:40, napisał:
TOMIK1, 2016-09-06 07:31, napisał:
Jak z cena u ciebie? Dzis drugi dzien z kolei jada z cena 4.5
u mnie to samo 4,5 zł/kg bez klas, na drugim skupie z innej firmy też 4,5.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl