Łuków, 30.07, 3 klasy, 5,5; 5,2, 5,0;
Ceny niższe wydaje mi się ze są uzależnione tym ze jeszcze na tych skupach kupują malin letnia.
Okolice Zwolenia malina jesienna 5.5 zł + vat
tomek6666, 2016-07-31 07:31, napisał:
Tadeusz1, 2016-07-31 05:48, napisał:
tomek6666, 2016-07-30 10:32, napisał:
Wczoraj 5,1 jak leci gmina Chodel, tak jak poprzednicy towar kiepskiej jakosci to i cena spadła.
Czy możesz podać ceny na tym skupie (miejscowość)w gm. Chodel z 30.07 bo po sąsiedzku w chłodni LST w Bełżycach 30.07 za extra -5,00 , za 1-kę - 4,80 , za 2-kę - 4,60 bez pośrednika.
Ratoszyn 4,9 jak leci, skup z chłodni Ulmer, a jak placilo LST 25. 07 lub 26.07 ??
Z 25 i 26.07 ceny nie znam, ale 28.07 było 5,30 , 5,10 , 4,80
Jak to co jest Polska, kraj w którym o rolnikiem pamięta się przy okazji wyborów! U nas w sobotę. malina była po 5 zł. Wobec powyższego już można zacząć protesty, może ktoś powie że za wcześnie?
Gmina Goraj 3,9 netto za kg. pulpy
Moim zdaniem jest dwie możliwości dlaczego jest taka cena a nie inna
1. Możliwość pierwsza ciągłe opady deszczu zrobiły z maliny ... błoto
2 możliwość druga , dali za letnią malinę dobrą cene , ludzie dbali o jesienną maline pokazowo i plony zapowiadają się dobre to jest teraz doskonała okazja żeby wziąć towar za pół darmo od rolnika a on biedny i tak sprzeda żeby odebrać nakłady .
Grzeszek oby twoja 2ga prognoza sie nie sprawdzila. Od jutraa ju ma nie byc opadow wiec i jakosc owocow sie polepszy wiec zobaczymy jakie efekty cenowe benda dalej bo jak na razie robi sie nie ciekawie... :\
a ja myślę że to jest zmowa cenowa, bo w poprzednim roku za drogo kupili i mało zarobili na malinie. Ale zobaczymy jak długo uda się utrzymać niską cenę, Zapotrzebowanie na malinę w tym roku jest bardzo duże, w mojej okolicy kupują skupy które wcześniej nie były zainteresowane maliną. W tym tygodniu ma znowu następny skup ruszyć z maliną, to już chyba szósty skup w promieniu 4 km.
Okolicew Lipska w poniedziałek 5zł / kg netto 1 klasa
To chyba zacznę jeździć do lipska bo jedynkę do Ratoszyna oddałem po 4.4......
co to za chłodnia w Lipsku tak kupuje?/
Spokojnie, nawet 150 tyś. ton jest do zagospodarowania po dobrej cenie. Na malinę jest duże zapotrzebowaniie. Jedynie można robić to co razem ze swoimi znajomymi, czyli czodziennie dzwonic do kilku chłodni i pytac jaka cena. Jedziemy wszyscy tam gdzie jest najdrożej. Za dzień- dwa ddzwonią z innej chłodni i pytają co zrobić żeby ode mnie towar kupić? Wtedy odpowiez jest prosta. :)
cielmus, 2016-08-02 08:03, napisał:
To chyba zacznę jeździć do lipska bo jedynkę do Ratoszyna oddałem po 4.4......
co to za chłodnia w Lipsku tak kupuje?/
Może to jest związane z jakością, bo w tym roku pogoda jest kapryśna, poza tym u nas kupują tylko jesienną, letniej nikt nie uprawia. A jeśli chodzi o chłodnię to z Sydołu.
Wydaje mi się ,że to zmowa cenowa.
Tylko zaraz okaże się ,że jesiennej wcale nie jest tak dużo jak przewidywali i cena będzie szła w górę.
Specjalnie dali cenę letniej bo i tak dużo jej nie skupują więc każdy zaczął dbać o jesienną ,ale i tak wydaje mi się ,że za poźno zaczeli dbać o jesienną.
Pożyjemy zobaczymy tylko pytanie co będą kupować za pare lat jak będą tylko oni zarabiać a nie ludzie którzy najwięcej pracy w to wkładają.
duże różnice w cenach w zależności od regionu Polski. Ciekawe czym to jest spowodowane ? może jakością owoców a może manipulacjami. w moim reginie k. Lipska wszyscy płacą 5 zł netto
Piszcie ceny i podajcie z jakiego regionu zobaczymy co to za manipulacje i gdzie najbardziej kombinują.
Coś tu nie gra dzisiaj 4.4 chłodnia ratoszyn w lipsku 5 a w innych regionach ledwo 3.9sami nie wiedzą kto ich zrobił i co mają dać a czas ucieka extry już za miesiąc nie kupią od weekendu znów załamanie pogody......
W Bełżycach dzisiaj na prywatnych skupach po 4,00 jak leci. W LST 4,70 , 4,50 , 4,30 zł. Zdrożały od wczoraj 20 gr.
Wypowiedzi Pablo są mało miarodajne........sądząc po profilu mogą mieć charakter nagonki.....
Żółkiewka 4,00 zl. Mysle, ze od nastepnego tygodnia bedzie cena wyzsza. Zobaczymy czy bedzie jak zawsze, ze jesienna drozsza od letniej.
Oby od poniedziałku drożała bo u mnie jeszcze nie ma co urwać w tym tydogniu, ale w następny może się powoli bedzie zaczynać malina jesienna to zaczniemy sezon.
Jak ogólnie określacie ilość owoców na krzakach według wcześniejsych lat?
celmus niewierny Tomaszu przybądź w okolice Kraśnika spójrz na tablice z ceną owoców i potwierdź to co wypisuje i jaką nam krzywdę sieją, a uczciwych nie sądź po profilu.
szczepano87, 2016-08-03 20:04, napisał:
To gdzie te 5 zł ? Jak na razie gm. Urzędów 3,8 pw. 3.08.2016
a dlaczego piszesz tylko cenę za za pw. ? napisz ile płacą za I , II klasę i za extra. Bo przez takie przekazywanie cen wprowadzasz zamieszenie. u nas biorą malinę jesienną po 5 zł a pw nie ma w ogóle.
Kto tu sieje zamęt... Piszę dokładnie cenę bazowa za pw, a państwo podajecie 5 zł nie podając klasy. To już nie jest zamęt?
Ratoszyn
PW 4
I 4.4
Towar gnije w paltonach na razie po mimo wielu oprysków wczoraj trzeba było czymś prysnąć. Malina się rozkręca a na skupie idzie płynnie i bez zbędnych kolejek czy zastoisk.
Bo nie ma towaru i nie będzie go dużo w tym roku patrząc po skupach.
Okolice Zwolenia 4.80 zł i reszta jak leci 3.50 zł chłodnia Sydół.
Okolice Sandomierza - 3.7zł ze wczoraj. Wróciłem się ze skupu, żona ponownie robi soki. Za tą cenę maliny nie sprzedam, niech gnije na krzakach. Detaluję po 8zł za kilogram prosto z domu.
To może ktoś bardziej doinformowany napisze co się dzieje z ceną malin w tym roku ? czy to niska cena za mrożoną malinę, czy może jakaś zmowa cenowa, a może słaba jakość ? Bo chyba po niskich zbiorach z poprzedniego roku nie powinno być zapasów .
okolice frampola z 3 ceny extra 4,1 reszta 3,7 malin mało na skupach ale nasi pśrednicy po rozmowach mają te same ceny na wszystkich skupach
Nie nachapali sie rok temu i teraz chca sobie odbic to. Bedzie zalozona grupa na fb i bedzie protest. Czas z tym skonczyc.
zbi123, 2016-08-04 19:15, napisał:
okolice frampola z 3 ceny extra 4,1 reszta 3,7 malin mało na skupach ale nasi pśrednicy po rozmowach mają te same ceny na wszystkich skupach
u nas teże mało malin na skupach szczególnie Polki, na liściach pojawiła się rdza malin ciekawe jak to wpłynie na dalsze owocowanie . A cena za Ex z 4,5 na 4,8
freestyler46, 2016-08-04 19:33, napisał:
Nie nachapali sie rok temu i teraz chca sobie odbic to. Bedzie zalozona grupa na fb i bedzie protest. Czas z tym skonczyc.
Coś więcej w tym temacie ?
Zobaczymy co będzie za 2-3 lata. Ludzie powoli będą wychodzić z malin i truskawek ciewake co będą kupować ???
NIe zawsze muszą zarobiać kokosy Ci co mają chłodnie.
Jak nie ma zarobku to zwaliają straty na rolnika.
Uważam, że raczej ludzie nię będą wychodzić z uprawy malin i truskawek, ponieważ co roku powstają nowe plantacje.
A co do ceny, to ludzie nie przesadzajcie, cena powyżej 4 zł/kg może nie jest jakaś rewelacyjna, ale też nie jest aż tak zła.Ja wiem, plantatorzy-amatorzy co nasadzili malin w tamtym roku, bo myśleli że będzie cena jak w tamtym roku, teraz są bardzo rozczarowani.
Witam,my z okolc Janowa jedzimy do jednego odbiorcy malin, dogadalismy sie z ceną jest nas 12-tu maliniarzy i ceny już zaczeły rosnac .
ciecio007, 2016-08-05 20:45, napisał:
Jak dzisiaj cennowo?
a może najpierw napisz cenę jaka u ciebie, dopiero pytaj innych jaka cena gdzie indziej.
jolka60, 2016-08-05 20:26, napisał:
Witam,my z okolc Janowa jedzimy do jednego odbiorcy malin, dogadalismy sie z ceną jest nas 12-tu maliniarzy i ceny już zaczeły rosnac .
Wozicie na Borownicę?
Wólka Ratajska, gmina Godziszów 4,3 zł i 4,0 zł
Na Borownice ludzie przestali wozic za dużo kombinują jezdzimy troszkę dalej .Dobranoc.
jak chłodnie nie podniosą ceny to nie na kupią ładnej maliny na mrożenie, jedynie dużo będzie PW. Od środny ma pogorszyć się pogoda to dopiero będzie masakra. Ja przy tej cenie na ten rok wstrzymuję jakie kolwiek zabiegi na poprawę jakości owoca i wszystkim to radzę to może pujdą po rozum do głowy że malina to nie kartofle i trzeba zainwestować aby był ładny owoc.
ploiklo, 2016-08-06 20:49, napisał:
TOMIK1, 2016-08-06 15:55, napisał:
jak chłodnie nie podniosą ceny to nie na kupią ładnej maliny na mrożenie, jedynie dużo będzie PW. Od środny ma pogorszyć się pogoda to dopiero będzie masakra. Ja przy tej cenie na ten rok wstrzymuję jakie kolwiek zabiegi na poprawę jakości owoca i wszystkim to radzę to może pujdą po rozum do głowy że malina to nie kartofle i trzeba zainwestować aby był ładny owoc.
A z czego żyjesz podejmując tak drastycznie środki? Dużo masz malin?
Na nawozy i środki ochrony pod malinę jesienną wydaję rocznie około 5 tys. zł + za zbiór 10-15 tys. W poprzednim sezoznie 95% malin w klasie extra. To nie drastyczne środki tylko ekonomia i innym też radzę zastanowiść się 2 razy kupując Teldor i odżywki.
Okolice Zwolenia 4.80 zł cena z dnia 07 08.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl