Witam,
Może tytuł nie taki jak potrzeba ale czy ktoś z Was sprzedaje malinę do Niemiec?
Jeśli tak jakie mogą być ceny bo mam ofertę i nie wiem na jakie warunki mogą się zgodzić
Witam,
Może tytuł nie taki jak potrzeba ale czy ktoś z Was sprzedaje malinę do Niemiec?
Jeśli tak jakie mogą być ceny bo mam ofertę i nie wiem na jakie warunki mogą się zgodzić
no własnie nie mówił o cenie, ok tony dziennie ma odbierać swoim autem w 0,25kg pojemnikach i tak licze ze dyszke można mu powiedzieć chyba na spokojnie,
Podam Ci kolego ubiegłoroczne ceny hurtowe ( bo chyba w takich cenach będziesz sprzedawał) polskich malin w euro/kg. 10.07 : 7,60€ 20 lipiec : 5,75€ 29 lipiec 7:75€ . Trzeba wziąć pod uwagę ubiegłoroczne anomalia cenowe bo w ,2014 to o około połowę tańsze były. Jak chcesz to na maila mogę Ci wykres cen przesłać.
Susza i żar z nieba i nawet nawodnienia nie pomogą skoro z góry 50 stopni albo i wiecej moze byc. Nikt nie moze wiedziec , w 2015 tez cena nie byla na początku jakoś inna niż zwykle pozniej to każdy wie jak było. Nie oszukujcie się ze nie można mieć wyższej ceny , kłopot w tym że ktoś musi sobie dać mniej zarobić co jest poprostu niemożliwe.
+woda ma być lepiej opodatkowana , niby przestraszyli się vox populi ale kto tam wie jakie stawki ustala ..
borowka13, 2016-05-17 13:39, napisał:
Dziś w agrobiznesie pokazywali że spadł śnieg w Serbii?????i przykrył maline
Tak to prawda http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/17052016-1210/25078918
Przedostatni material przez prognozą pogody :(
O co chodzi z tym podatkiem od wody? Coś mi odbiło się uszy, ale nie wiem dokładnie co i jak? Może mi to ktoś krótko wytłumaczyć?
Witam to sa ceny eko czy konwencji ?Bo jak rozumiem forma deserowa sam na giełdzie sprzedawalem w ubiegłym roku po7-8 zł za koszyczek kilogramowy (rzeszów) eko.Czy istnieje mozliwosc skupu zamrozonej maliny?W tym roku planuje zebrac 30ton pomógł by ktos to sprzedac za euro. w zeszłym roku cena byla super jak dla mnie bo przy konu cos kolo 14zł za kg
Ja myślę że cena malin na ten rok, o tej porze nie jest do przewidzenia. wszystko zależy od pogody. Chłodnie i przetwórnie napędzają propagandę aby dbać o plantację i inwestować w drogie środki ochrony.
Przemas, 2016-05-17 15:03, napisał:
O co chodzi z tym podatkiem od wody? Coś mi odbiło się uszy, ale nie wiem dokładnie co i jak? Może mi to ktoś krótko wytłumaczyć?
Organy UE nakazały państwom członkowskim uregulować zasoby tzn. gospodarkę wodna. Nie jest to wymysł partii rządzącej. Wymysłem parto rządzącej były nadzwyczaj wysokie stawki , założone w projekcie ustawy , po wielu protestach glownie rybaków słychać że rząd ma nadal pracować nad tym a Bóg wie jakie stawki ustala...
Chodzi o nowelizację prawa wodnego - gruntowną zmianę. Głowne założenia to ujednolicenie zarządzania wodami w kraju i nałożenie różnorakich opłat. Rolnicy nie zapłacą za korzystanie z wód powierzchniowych, ale będą płacić za wykorzystanie wody ze studni głębinowych. Tematu opłaty za powierzchnie utwardzone i od stawowiczów nie poruszam.
Witam
Co słychać o cenie maliny, taka cisza na forum, trochę można pospekulować, okolice Frampola susza i jak nie spadnie deszcz to będzie cieniutko
Cena na maline letnia wyjsciowa 5zł a dalej zalezy od pogody. W cene 2 euro bym nie wierzyl skoro mrozona jest po 2,5euro ale kto wie...
Malina jest chyba ostatnią deską ratunku dla wielu rolników , obsewując to co dzieje sie na polach to budzi stach , ludzie codziennie pryskaja maliny tak codzienie maliny są pryskane ogromna kasa idzie w srodki i odżywki , dziadki biegaja z grackami i aby pojawi sie jakiś chwastek zaraz go nie ma , stan plantacji na wysokim poziomie i teraz jeśli zabiegi te sprawią że jakość maliny będzie wysoka cena może być zadowalająca , jesli jednak bedzie sporo owocu gorszej jakości cena juz po po pierwszym tygodniu w dół , wg mnie cena 5 zł jest realna ale gdy ruszyły skupy i ludzie poszli do chłodni caraz głosniej mówi się o sporych ilościach grysu sprzedawanych po kosztach z tąd tez wieleu uważa że cena może wyjściowa może być w granicach 4 zł , do tego firmy podnosza wymogi co do maliny extra , sa to tylko moje obserwacje i obym sie mylił bo jeśli malina nie zapłaci to będzie to poważny problem dla wielu rolników ale z drugiej strony może w końcu rolnicy zjednoczyli by swoje siły i pokazali by zarówno tym w rzadzie jak i tym którzy nas wyzyskują że na dalsze poniżanie sobie nie pozwolimy
Serbowie bardzo dobrze wyłapują wszystkie informacje jakie ukazują się w Polsce odnośnie ceny malin. W Serbii sezon malinowy już się rozpoczął, cena w przeliczeniu na zł 4,4- 4,8.
tomaszw, 2016-06-13 08:43, napisał:
Serbowie bardzo dobrze wyłapują wszystkie informacje jakie ukazują się w Polsce odnośnie ceny malin. W Serbii sezon malinowy już się rozpoczął, cena w przeliczeniu na zł 4,4- 4,8.
Kolego gdzie wyszukujesz informacje odnośnie cen mali w Serbii ? możesz podać jakiś adres www
Od kiedy ruszają u Was skupy? Na Laszce już pierwsze owoce dojrzały. Słyszałem coś o poniedziałku (okolice Kraśnika). Cena podobno w granicach 4-6zł/kg. Tak więc jeśli by się sprawdziła, to nie byłoby źle.
Pewne jest tylko to, że jest susza i to większa jak rok wcześniej w tym okresie.... malin letnich i jesiennych z nawadnianiem też co raz więcej. Jeżeli będzie wilgotno to dużo plantacji utrzyma wysoki plon co przełoży si ę na cenę. Jeśli utrzyma się susza część plantacji odleci i wpłynie to na wzrost ceny. Przy wysokiej cenie w tym roku ludzie zaczną inwestować jeszcze więcej w nawadniania itp. co w kolejnych latach na pewno da nieunikniony spadek opłacalności produkcji na kilka lat.
Jak na razie ten, kto miał zadbaną malinę wziął trochę grosza, zwłaszcza w ostatnim sezonie. Grunt, to odpowiednie dbanie o plantacje.
W Serbii bardzo narzekają na cenę, coraz głośniej plantatorzy mówią o blokadzie dróg. Dla nich opłacalna cena to 2,3 euro. Narazie padają tam deszcze, więc dobrej jakości nie ma. W PL bardzo dużo jest plantacji nawadnianych ale też bardzo dużo plantacji jest w złej kondycji. Nawet u mnie nie jest tak jak być powinno, w ubiegłym roku było lepiej. Ja już podjąłem decyzję, na jesieni swoją plantację likwiduję.
Nie będę sadził. W Serbi cena malin 4- 4,2.
To i u nas rewelacji moze nie byc chyba ze przysuszy. To raczej ostatni rok z w miare oplacalna cena maliny.
Cena malin jest tak przewidywalna jak pogoda, max na 2-3 dni, no chyba że jak pogoda ustabilizuje się. Ja uprawiam malinę około 15 lat i pamiętam jak to przewidywali "prorocy" z przetwórni po 8 zł a była po 2,5 zł i odwrotnie gdy mówili że będzie tania a była droga. Malina jest jedną z najbardziej kapryśnych rośli może być 1t /h a może być i 15 t/ha.
gmina Chodel 4, 4,5, 4,6 4,8, 5 ,5,2 na każdym skupie inna cena , do prawie 20 wstrzymywali sie podaniem ceny pponoć w poniedziałek ma być korekta i ostateczna cena po prostu falstart nie dogadali sie
farmer4, 2016-06-18 22:43, napisał:
gmina Chodel 4, 4,5, 4,6 4,8, 5 ,5,2 na każdym skupie inna cena , do prawie 20 wstrzymywali sie podaniem ceny pponoć w poniedziałek ma być korekta i ostateczna cena po prostu falstart nie dogadali sie
Ta cena to z pulpę?
nie są to ceny zarówno pulpy jak i extry a więc pulpa do 4,6 a extra 5,2 choć na więlu skupach wyglądało to tak 4 za pulpe i 5 za exstra
Jak będzie pogoda taka jak w poprzednim roku to cena pewnie pójdzie w górę jest zapotrzebowanie na malinę ale na razie wszyscy asekuracyjnie 4-5zł/kg
farmer4, 2016-06-19 09:31, napisał:
nie są to ceny zarówno pulpy jak i extry a więc pulpa do 4,6 a extra 5,2 choć na więlu skupach wyglądało to tak 4 za pulpe i 5 za exstra
I lepiej nie trzeba... Skup z Lst 5 i 5.5
Witam, jak dziś płacą w waszych stronach? Słyszałem niepokojące wieści z rejonu Kraśnika o gradobiciach? Mam nadzieję że to tylko przesadyzm i nie było jakichś większych strat?
Jak by taki grad jak był tam przeszedł przez pas od Urzędowa do Chodla to cena maliny była by większa jak w zeszłym roku.....
W okolicach Opola i Chodla 4,6 , 4,8 i 5,2 tylko laszaka jednak patrząc na jakość owocu na skupach oraz ilość wątpię by malina osiągneła wyższą cenę chyba może coś drgnąć w przypadku extry, ta ilośc maliny w tym czasie może sugerować że stanie sie tak jak w przypadku truskawki która ledwo sie zaczeła a juz sie skończyła, przy tej pogodzie za tydzień będzie maliny w fuull a jakośc już dzisiaj pozostawia wiele do rzyczenia , a na zadbanych plantacjach po szybkim wysypie bedzie sie zbiór przedłużał tak jak w przypadku truskawek deserowych gdzie jescze sporo owocu dobrej jakości a i cena zachęca do tego by zbierać do końca
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl