A widziałeś ceny mrożnych malin w marketach. w styczniu powyżej 30 zł /kg
Wiezcie mi. Nikt nie płaci 30 zł za mrożonkę. Polska nie jest jedynym produzentem maliny na świecie.
z malina bedzie jak z porzeczka i aronia. Przes ostatnie 2-3 lat było zapotrzebowanie na maliny większe niż podaż. Ale przy tych cenach to sie za 2-3 lata zmieni. Myśle ze to dobry czas aby likwidować plantacje.
u nas gość który kupował porzeczke po 2 zł i ozonował dziś sprzedaje ja po 13 zł tak więc te 30 zł jest całkiem realne
Ceny mrożonek w marketach to nie pieniadze które dostaje przetwórnia czy mroźnia.... oni nie dostaną więcej w tym roku jak 18-20zł bo zwyczajnie nikt im tego później nie kupi...
Agrofreeze Czaplinek - (zachodniopomorskie)
EKO 12zł netto. było 12,5zł
Konwencja była po 9,5zł a teraz po 9zł netto.
Piszcie jak u Was z cenami.
Bidziny k. Ożarowa - 9.4zł jak leci. Jeśli nie będzie mrozów spokojnie jeszcze 2-3 tygodnie będzie u mnie malina.
Zielonka Stara k. Zwolenia 9.6 jak leci i tak ma zostać do końca tygodnia - chłodnia z lubelskiego ,Dan Pal Sydół 9,4 wczoraj a dzisiaj ??? Podejrzewam , że to samo, niżej nie zejdą bo lubelskie ich podkupi.
o co chodzi z tymi spadającymi cenami malin ?
wcześniej była licytacja kto da więcej a teraz kto da mniej. Malin już na skupach jest mało u nas biorą 3 razy w tygodniu i mają może po 500kg. może chcą zniechęcić ludzi aby nie było nowycch nasadzeń i gamonie w przyszłym roku nie zarobią.
jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę a konkretnie o ich zysk , aby przypadkiem nie dołożyc do interesu bo juz w sierpniu widziałem jak malina w klasie ekstra szła na taśme do pulpy , ogólnie mowa jest o tym że zawarli kontrakty na duze ilości pulpy a teraz gdy i tak idzie tylko pulpa to jest jej b mało a niewywiazanie sie zkontraktu słono kosztuje , tak wiec ta obnizka to poprostu ratowanie własnej dupy naszym kosztem
i tak nie na kupią malin już w tym sezonie, bo to już resztki, a u większości to są tylko suche badyle
Jak tam u was? Jeszcze coś zbieracie?
skupy co 2-3 dni. Jakie ceny macie? U nas w dół ponieważ leje .
w okolicy Lipska w piątek na jednym skupie płacili po 8zł a na drugim 8,5 zł/kg . malin jeszcze trochę jest, ja w poprzednim tygodniu rwałem co dziennie po około 100kg polki, a polana cieniutko zrywam tylko raz w tygodniu
TOMIK1, 2015-09-27 09:37, napisał:
w okolicy Lipska w piątek na jednym skupie płacili po 8zł a na drugim 8,5 zł/kg . malin jeszcze trochę jest, ja w poprzednim tygodniu rwałem co dziennie po około 100kg polki, a polana cieniutko zrywam tylko raz w tygodniu
To idzie na pulpę cyz mrożenie? Ile płaci Danpal?
Okolice naleczowa wczoraj 8zl .U mnie malina jest jeszcze na zeszlorocznych nasadzeniach polki . Na starszych juz prawie nic nie ma
U mnie maliny zielonej w bród , polane zbieram 2 razy w tygodniu ale owocu mam do grudnia jeśli mrozu nie będzie :) dan pal po 9 zł
Dan pal bylo po 8 a wczoraj po 9?
To chyba przes deszcze nie ma jakosci dobrej i idzie wszyytko w kistenach.
U mnie malina zakończyła już owocowanie. Zostały pojedyńcze krzaki z owocem. Cena z wtorku, Bidziny k. Ożarowa - 8.5zł.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl