To ,że do przymrozków to normalne tylko jakiej ilości.
Czy wysyp już był czy jeszcze bo ja myśle ,że ten i przyszły tydzień będzie u mnie najlepszy.
To ,że do przymrozków to normalne tylko jakiej ilości.
Czy wysyp już był czy jeszcze bo ja myśle ,że ten i przyszły tydzień będzie u mnie najlepszy.
jest tu ktos z okolic zamoscia, szczebrzeszyna kto uprawia maliny? mialbym kilka pytan na priv
TOMIK1, 2015-08-28 19:58, napisał:
u mnie (okolice Lipska) gomar i dan pal 9,8 zł/kg. malina wygląda mi jesze na 2 tyg - oczywiście ta nawadniana. a co do ceny to słyszałem że może jeszcze może wzrosnąć o nawet 5zł.
Nie chcę krakać ,ale jak malina dobije cęną mocno powyżej 10 zł, to chyba już w przyszłym roku należało by zastanawiać się powoli nad likwidacją tej uprawy.
Green25, 2015-09-01 12:58, napisał:
TOMIK1, 2015-08-28 19:58, napisał:
u mnie (okolice Lipska) gomar i dan pal 9,8 zł/kg. malina wygląda mi jesze na 2 tyg - oczywiście ta nawadniana. a co do ceny to słyszałem że może jeszcze może wzrosnąć o nawet 5zł.
Nie chcę krakać ,ale jak malina dobije cęną mocno powyżej 10 zł, to chyba już w przyszłym roku należało by zastanawiać się powoli nad likwidacją tej uprawy.
Ostatnie lata pokazuję że uprawa malin nie jest taka łatwa i nie dla amatorów. Za dużo dasz nawozów żle za mało też żle, w nie odpowiedniej fazie wzrostu źle. A jak za dużo zasadziśz i nie zaplanujesz zbioru to zostaną maliny w polu. Poza tym ręczny zbiór i długi okres owocowania odstrasza zapracowanych psełdo sadowników. Także nie ma co popadać w jakąś panikę, jak płacą to brać i pytać o wyższą cenę.
niestety na malinę popadł czas że jest to bardzo cięzki w utrzymaniu owoc a następne lata będą jeszcze gorsze
Dokładnie u mnie osoby zajmujące się po 15 lat maliną mają słabe zbiory.
Trzeba bardzo uważać z nawozami i środkami.
A Ci "amatorzy" co mają po 10-20 arów to wogóle nie pryskają bo myślą ,że i tak coś zrobią a tak wcale nie jest.
Cena będzie jeszcze na moje oko 3-5 lat jeśli będą dobre lata jeśli słabe dla maliny to cena utrzyma się dłużej.
Jak będzie powyżej 6zł to już jest dobrze.
Co do ceny u mnie DAN-PAL 10.00 zł + VAT inna firma 10.50 zł+ VAT.
Byłem wczoraj na skupie ludzie już oddają skrzynki bo niema co u nich rwać.
A skupy dzwonią same za towarem i namawiają żeby przywozić do nich bo potrzebują towaru.
Obecna cena maliny jest odzwierciedleniem tego co dzieje sie z maliną w innych krajach jak Chile i Serbia podobna sytuacja miała miejsce na początku lat 90 kiedy rozpętała sie w wojna na terenach dzisiejszej Serbii , tyle że cena odnosiła sie do letniej bo jesiennej jeszcze nie było juz po 94 roku nie jeden umoczył bo nastepne lata to totalna klapa, cena obecna już drastycznie sie nie zmieni malina przy ostatnich upałach znowu przestała sie dojrzewać , na skupach pustki , na przystankach zwykle zrana tyłumy ukraińców wracających do domów bo nie ma co rwać albo bo gospodarz nie chce zapłacić 3 zł za kg? , wiele osób za późno zaczeło podlewanie i tam już jest również po zbiorach , a prognozy płynące z środowisk naukowych mówią o tym że 2 tyg może potrwać zbiór na plantacjch zadbanych i nawadnianych , tak czy siak zbiory będą dużo mniejsze niż rok temu a i kasy mimo tej ceny również , zapewne wielu zacznie masowo sadzić maliny mimo rosnących kosztów , już w tym roku widziałem plantacje sadzone po trzy rzędy obok siebie aby jak najwiecej wsadzic sadzonki na swoim areale i tym sposobem jak zwykle zarobią ci którzy maja sadzonke na sprzedaż a za 2 góra 3 lata spotka nas los taki jak z porzeczką chyba że pogoda znowu spłata figla.
Pogoda pod psem, deszczu brak, za to zimno i wieje. Ciekawy jestem jak to się odbije na malinach. Tym bardziej że ma być tak ponad tydzień albo i dłużej.
kamilos, 2015-09-02 10:47, napisał:
Dokładnie u mnie osoby zajmujące się po 15 lat maliną mają słabe zbiory.
Trzeba bardzo uważać z nawozami i środkami.
A Ci "amatorzy" co mają po 10-20 arów to wogóle nie pryskają bo myślą ,że i tak coś zrobią a tak wcale nie jest.
Cena będzie jeszcze na moje oko 3-5 lat jeśli będą dobre lata jeśli słabe dla maliny to cena utrzyma się dłużej.
Jak będzie powyżej 6zł to już jest dobrze.
Co do ceny u mnie DAN-PAL 10.00 zł + VAT inna firma 10.50 zł+ VAT.
Byłem wczoraj na skupie ludzie już oddają skrzynki bo niema co u nich rwać.
A skupy dzwonią same za towarem i namawiają żeby przywozić do nich bo potrzebują towaru.
Radze pisać za siebie, mam 15 arów maliny która jest nawadniana, dopryskana, owocuje do mrozów -10 bez problemu.
Średnia wydajność to około 3 tony, dlamnie się liczy wydajność a nie obszar nasadzenia.
Cena dzisiejsza to 10.90 zł +VAT okolice Kraśnika
lukkra50, ale 15 arów obszarowo malin czy na takiej powierzchni?
Co do swoich malin jestem zadowolony ze zbioru
PS. 15 arów to można plecakowym opryskać i przypilnować dobrze tylko z takiego powierzchni dużo się nie zarobi!
Czy w tym roku równiż masz taki zbiór?
k. Lipska 10 zł /kg .
malin na skupach bardzo mało, 400-500kg.
wygląda że już końcówka sezonu...
Czy jest tu ktoś z woj. lubelskiego i orientuje się jak duża jest rożnica w cenie między chłodnią w Łukowie, a chłodnią w Adamowie?
Siwy12345, 2015-09-04 20:06, napisał:
Czy jest tu ktoś z woj. lubelskiego i orientuje się jak duża jest rożnica w cenie między chłodnią w Łukowie, a chłodnią w Adamowie?
1 zł dla Łukowa.
kamilos, 2015-09-02 22:35, napisał:
PS. 15 arów to można plecakowym opryskać i przypilnować dobrze tylko z takiego powierzchni dużo się nie zarobi!
Na powieszchni 15 arów, nie jestem nawet na pułmetku zbioru, myślę że utrzymam średnią wydajność cena bez zmain 10.90 + VAT
lukkra50, 2015-09-06 13:21, napisał:
kamilos, 2015-09-02 22:35, napisał:
Na powieszchni 15 arów, nie jestem nawet na pułmetku zbioru, myślę że utrzymam średnią wydajność cena bez zmain 10.90 + VAT
jak ci tak dobrze idzie z tymi malinymi to spróbój na obrzarze 1-2 ha zrobić wydajność 10t/ha
U mnie zbiory na półmetku. Dwie tony z 0,40 ha,myślę że do 4 ton dobiję jak pogoda pozwoli.
Zdaję sobie z tego sprawę dlatego mówię‘’jak pogoda pozwoli’’.Dwa lata temu zrywałem do 15 października a był taki rok że 21 września zmarzły.
Jak tam koledzy i koleżenki plantatorzy wypatrujecie już koniec zbiorów czy wręcz przeciwnie ?
u mnie Polana jeszcze ze 2tygodnie (wymordowana przez susze i chyba przędziorka) ale Polka to oblepiona zielonymi owocami ale czerwonych jak na lekarstwo, jutro całkowity przestuj w zbiorach.
k. Lipska cena 10 zł/kg netto gomar i dan-pal
Nardo, 2015-09-09 20:49, napisał:
Ze za 2 tygodnie będzie koniec pisałeś tez już 2 tygodnie temu..
Jak masz coś napisać to napisz coś mądrego albo wcale.
2 tyg temu było apogeum suszy, teraz spadło parę milimetrów deszczu i sytuacja trochę poprawiła się.
k. Lipska wszyscy płacą od 2 tyg. 10zł/kg a jak w innych regionach jakieś ruchy cenowe czy, stabilnie ?
Okolice Nałęczowa w czasie deszczu była po 10.50 teraz 10.80 U mnie już sie kończy mało na krzakach i choruje.
Nardo, 2015-09-16 10:38, napisał:
Cos chyba juz koniec ja nikt nic cie pisze.
Okolice Zwolenia 10,00 netto
u nas na skupie Dan Pal z Sydołu wczoraj dał 10,20. coś zaczyna się dziać, ciekawe czy gomar dołoży bo ostatnio płacił 10
jak u was ceny malin. u mnie w okolicy niektóre skupy obniżyły ceny z 10 do 9-9,5 a nie które podwyższyły z 10 na 10,20 zł /kg .
TOMIK1, 2015-09-17 19:34, napisał:
jak u was ceny malin. u mnie w okolicy niektóre skupy obniżyły ceny z 10 do 9-9,5 a nie które podwyższyły z 10 na 10,20 zł /kg .
Tomik ile Gomar Płaci?
To juz końcówka sezonu to cena może trochę spazdz. Dużej różnicy to juz nie robi.
Nie wiem czy to taki koniec sezonu.. teraz narazie przestój, ale pszczół i kwiatka teraz tyle ze szok.. jak nie bedzie śniegu i przymrozków to maliny może byc jeszcze sporo
Masz racje pogoda tez troche dograła. Trochę deszczu i jeszcze ma być pare dni >20 stopni. Niektórzy mówiła ze jeszcze 2 tygodnie i wtedy będzie ja juz tylko kapało.. Ale zobaczymy. W tym sezonie to wszystko możliwe
Nardo, 2015-09-17 21:56, napisał:
TOMIK1, 2015-09-17 19:34, napisał:
Tomik ile Gomar Płaci?
Gomar 9 zł, coś cudują bo w Lipsku mają już nie kupować, tylko w Radomiu. wydaje mi się że powoli tylko na tłoczenie będą brać i nie będą mrozić.
To bardzo duża różnica miedzy słupami, może to ktoś wytłumaczyć?
na igrit tez juz są ogłoszenia sprzedaży malin.
Zna ktoś może jaka jest w tym roku cena maliy mrożonej, tej w klasie extra, tak w przybliżeniu oczywiście . Pytam tylko z ciekawości, bo rozmawialiśmy na skupie i jeden mówił 16 zł a mnie wydaje się że spooro powyżej 20zł.
TOMIK1, 2015-09-21 19:37, napisał:
Zna ktoś może jaka jest w tym roku cena maliy mrożonej, tej w klasie extra, tak w przybliżeniu oczywiście . Pytam tylko z ciekawości, bo rozmawialiśmy na skupie i jeden mówił 16 zł a mnie wydaje się że spooro powyżej 20zł.
Cena jest ca. 13-14 zł.
z Chin jest za EUR 2,70
Nardo, 2015-09-21 20:02, napisał:
TOMIK1, 2015-09-21 19:37, napisał:
Cena jest ca. 13-14 zł.
z Chin jest za EUR 2,70
wydaje mi się że te ceny które podajesz to za najniższą klasę, gryz, bo 13 zł przy zakupie maliny za 10 zł + koszty transportu +mrożenie +pakowanie itd., to nic by nie zostało. Albo chłodnie czekają do stycznia i w tedy cena jest x2
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl