Witam. Jakieś informacje odnośnie cen malin w tym roku?
Ma ktoś informacje odnośnie ilości zapasów mrożonej maliny w chłodniach? Myślicie że opłaci się "dbać" o malinę w tym roku?
U mnie w lubelskim po zeszłym sezonie wszystkie maliny zadbane, zapasów jak nie było tak nie ma, malina spod tuneli już sie zaczyna.
Ma ktoś konkretną informację odnośnie cen malin ?
u mnie już za tydzień zacznie się zbiór, dziś przeglądałem plantację to pierwsze owoce są czerwone.
O jesiennej slyszlalem, ze około 6zł nawet...
Jakby tak złotówke z tego uszczknąć i "przerzucić" na porzeczke ;)
Pozdrawiam
Teraz już czas na konkrety bo malina letnia już się zaczyna a to że ktoś coś słyszał albo przypuszcza to tylko niepotrzebne gdybanie.
Jeśli gdzieś skup ruszy to podajcie cenę
Nie. To jest absolutny początek. Maline odbierają wyłącznie pośrednicy co odstawiają truskawki. Początek laszki jest według mnie dość wczesny. Mam młode posadzenia na powierzchni 1ha. Dziś podczas oprysku od przędziorka zadziwiła mnie ilość dojrzałych owoców. W poniedziałek zbiór na całego. W porównaniu Vilamette czy Norna bądź też Cowithan i Chemainus to pierwsze owoce liczę ze sie pojawia gdzies za tydzien
No powiat janowski znowu "przoduje" i ceny na godzine 17 to 5,0 pw i 5,7 kl I
Jak tam ceny na dzisiaj? Idzie coś do góry? Ja z Laszką pewnie we wtorek wystartuję.
Kiedy u Was staruje Glen? U mnie jeszcze zielony na makasa.
U mnie są jaja. Glena więcej niż Laszki z takiego samego kawałka. Tyle, że glen owocuje pierwszy rok a laszka drugi.
Na laszce juz po niedzieli zbiór na całości. I to już tak jak w pełnię. Po kolei pójdzie wszystko w pojemniki po 500 g. Glen ma już pierwsze owoce. Jak u Was płacą? U nas 5,0-5,5 pw a 5,7-6,0 I. Pojemniki 500 g po 7 zł
U nas gmina chodel 6zł klasa I 5,5zł pw, glena sprzedaje po 5zł za 500 g w hurcie.
U mnie glen 1 rok owocu. juz sporo, 3 letni jest zielony, towar jakościowo extra oby tak dalej.
Przepraszam za ortografie pisze z telefonu
Po 7zł za kg to nie lepiej do skupu oddać? Przecież to wychodzi na to samo, używacie czasem kalkulatora?
6zł w skupie dodać VAT =6.42zł po dolozeniu opakowania =7zł
Moim zdaniem to jest tylko psucie ceny.
Ale cisza w temacie... czyżby maliny nie było?
Powiat Biłgoraj Laszka 6 zł, Glen 4,5. Maliny na skupie prawie nie ma.
To są ceny na dziś? SVZ miał dziś sie włączyć i cena miała być 10 gr w gore na PW ale coś nic z tego?
Boby - 5,10 było już w sobotę ;)
Cena maliny z okolic Opola Lubelskiego
Klasa I 6,10 zł
Klasa II 5,60 zł
PW 5,20 zł
Maliny na razie jest mało.
Powiedziałbym że malin jest niespodziewanie bardzo mało. PW 5,2, Kl I 6,0-6,5.
W następnym tyygodniu też chyba maliny będzie niewiele jeżeli sprawdzą sie prognozy i będziemy mieć 36 stC
pow janów lubelski CHLODNIA a nie jakiś tam skupczyk pw niewiem 1klasa 6.30 extra 6,80
Nardo, 2015-07-02 22:43, napisał:
Janjan. U ciebie kl1 w dół?
osmolice 5.80 kl1 ja leci.
Właśnie że u nas w końcu w górę. Było 5,2 i 6,0. Kl I dopiero od dziś
Dariusd gdzie tak płacą? Chyba nie ekoowoc? To u nas gm. Godziszów chyba jeszcze do upałów poczekamy na takie ceny
Mówią coś o rekorodwej cenie jesiennej. Letnia to w tym roku jak u mnie klapa. Laszka zawaliła całkowice, niestety susza sie do tego przyczyniła
Gmina Chodel ceny rózne zalezy od skupu.ja wczoraj sprzedałem glena po 6zł -I , extra 6.3 PW 5.5
Ktos wie jak płaci KAbako w Opolu Lub. i jakie maja wymagania?
Witam czy ktoś sprzeda maliny w okolicach Chełma, potrzebuje malin na soki. Jaka cena?
Malina ostro w dół ,u nas w gminie Goraj cena 2 klasy 4.6/kg.
Cielawe co spowodawoało taki gwałtowny spadek ,bo chyba nie deszcz który spadł dopiero po 16 i to w niewielkiej ilości .
Potwierdzam spadek cen. Laszka z 6,6 na 5,6 glen z 5,6 na 4,9. Pewnie przez desz co popadało 20 minut parę po 16-ej. Miałem pod koniec sezonu zakładać nawodnienie ale widzę, że w tym kraju nie ma stabilności w niczym....
5,60 to było na malinę jak leci? Teraz jest 4.90 jak leci?
Ponoć jest susza i malina sie ugotowała? A teraz ceny w dół? Kto to może wytłumaczyć?
Zerknijcie na główną stronę portalu i temat o malinie. Napisane jest tam - "Rozpoczyna się skup malin, na razie maliny do przetwórstwa (mrożenia) kupuje jeden zakład, który proponuje dobrą cenę, ale na tej podstawie nie można przesądzić, że w tym roku będą wysokie ceny malin, bo zazwyczaj w kolejnych tygodniach sezonu cena spada - poinformowała Nosecka."
Jasny przekaz - zapomnijcie o dobrych cenach. I to dotyczy każdego owocu. Te ceny nie mają nic wspólnego z prawem popytu - podaży.
Apel do pani doktor Noseckiej - prosimy o takie pewniaki cenowe przed początkiem sezonu. Pozwoli to oszczędzić koszta plantatorom i zluzować miejsce w mroźniach przetwórcom, bo biedaki ponoszą olbrzymie koszta magazynowania zbędnego surowca.
A według mnie ceny pozostaną na wysokim... znaczy się obecnym poziomie. Sucho, upalnie... według mnie do tych 4,00 zł jak pisze Pani Nosecka nie spadnie, ale mogę się mylić
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl