Myślę że już najwyższa pora na ten temat . Jakie ceny oferują wam skupy ? U mnie okolice Lipska Gomar oferuje ok. 6 zł . Jeszcze młode nasadzenia nie weszły w pełnię owocowania a już taki spadek ceny ? Dla porównania rok temu płacili 10zł .
Myślę że już najwyższa pora na ten temat . Jakie ceny oferują wam skupy ? U mnie okolice Lipska Gomar oferuje ok. 6 zł . Jeszcze młode nasadzenia nie weszły w pełnię owocowania a już taki spadek ceny ? Dla porównania rok temu płacili 10zł .
Wow, to ktoś chcę to kupić?? Ja dzwoniłem w 20 miejsc chyba i nic. Dzięki za podanie nazwy!
desant62, 2018-05-27 21:44, napisał:
Myślę że już najwyższa pora na ten temat . Jakie ceny oferują wam skupy ? U mnie okolice Lipska Gomar oferuje ok. 6 zł
. Jeszcze młode nasadzenia nie weszły w pełnię owocowania a już taki spadek ceny ? Dla porównania rok temu płacili 10zł .
a co myślałeś, że jak ludzie zaczną nasadzać to cena się utrzyma?
Witam dzisiaj dzwoni£em do przetwórni i nie sa zainteresowani owocem bo jak mi powiedziano. brak rejestracji sprzedazy owocow w UNi Europejskiej. tylko pozostaje pan MIchalski z rejonu Skierniewic
Witam
Jagody nikt niechce w tym roku Władza zadecydowała,że ten towar możecie sobie wsadzić. !!
Możemy jeszcze oberwać i zawieść na Wiejską do Warszawy co wy na to?
Ten towar od początku był bez perspektyw a ludzie sadzili bo cena była a teraz lament i płacz bo muszą ją kupić, jak nie ma zbytu to jej nie kupią za jakiś czas tak będzie z borówką ale u nas to tak już jest że jak sąsiad posadził i coś tam zarobił to ja posadze dużo więcej.
Kris923, 2018-06-01 13:24, napisał:
Witam
Jagody nikt niechce w tym roku Władza zadecydowała,że ten towar możecie sobie wsadzić. !!
Możemy jeszcze oberwać i zawieść na Wiejską do Warszawy co wy na to?
Rozwiń swą myśl w jaki to sposób władza nakazuje lub zakazuje skupu jagody kamczackiej, bardzo prosze o odpowiedź bo umieram z ciekawości.
@dido1974
To jest bardzo ciekawy owoc tylko mało popularny stąd ograniczony jest zbyt na rynku owoców deserowych ,przemysł pewnie zainteresowal by się bardziej tym owocem bo jest bardzo cennym surowcem do różnego rodzaju delikatesowych przetworów PREMIUM .Jest tylko jedna bariera dla przemysłu , owoc musi być zdecydowanie tańszy aniżeli te stawki jakie obowiązywały dotychczas . Tylko pytanie czy przy niskiej wydajności z ha i zdecydowanie niższej cenie nadal będzie opłacało się uprawiać ten owoc? Myślę że jednak jedynym słusznym kierunkiem jest rynek owoców deserowych i dobór odpowiednich odmian bo jak wiadomo w przypadku jagody kamczackiej odmiany potrafią się między sobą skrajnie różnić...od kwaśnej,cierpkiej prawie nie zjadliwej po bardzo smaczną ,słodką i soczystą.Jagoda ma jeszcze w naszym kraju słabo "przetarte szlaki" tak więc trzeba działać , myślę że jak zaczną owocować w pełni plantacje założone przed kilkoma laty i towaru zrobi się więcej na rynku to i znajdą się handlowcy którzy będą śmielej podchodzić do tematu. Cena na 100% spadnie i o tych 10 zł/kg. będzie trzeba zapomnieć bo to było do przewidzenia ,ale na pewno łatwiej będzie sprzedać.
Pozdrawiam i Życzę udanego sezonu jagodowego
Green25
Zadzwoń sobie do pewnego Pana z okolic Skierniewic, ktory organizował konferencje jagodową i on ci odpowie dlaczego jagoda kamczacka jest nie sprzedawalna w tym roku. Program ochrony pod jagodę jest, dotacja do sadzonek dali !! a do obrotu tym owocem w UE NIE ?
Niestety w UE. ten owoc nie ma rejestracji i to największe zmartwienie. Nastempny proble społeczność Niema bladego pojęcia o jagodzie .ja sprzedalem na lokalnym rynku ale trzeba duzo czasu by ludzie poznali ten owoc . Najważniejsze trzeba Rozlekramowac jak borówkę bo inaczej to klęska i upadek tej odmiany.
tata1980
Mam rozumieć że w świetle obowiązujących przepisów UE jagoda kamczacka nie jest owocem ani czymkolwiek innym? W związku z czym obrót na terenie wspólnoty jest zakazany?
Taka jest okrutna prawda brak rejestracji owocu w UE. wszyscy co kupowali pytali jak odmiana borówki a ja że .kamczatka a ludzie co to jest!!!!??? a szkółki tylko zrobiły kasę
Witam, czy ma ktoś może zamrożoną jagodę kamczacką ? Potrzebuję większą ilość np 20 ton . Jak coś proszę o kontakt na priv..
I była ta jagoda sprzedawalna w tym sezonie ? Kupywal ją ktoś ??? Mam wsadzone 1tyś tego wynalazku
klakieros, 2018-07-14 22:45, napisał:
Witam, czy ma ktoś może zamrożoną jagodę kamczacką ? Potrzebuję większą ilość np 20 ton . Jak coś proszę o kontakt na priv..
Posiadam taką ilość.
Proszę o kontakt priv.
Mitek93ns, 2018-09-20 06:29, napisał:
klakieros, 2018-07-14 22:45, napisał:
Posiadam taką ilość.
Proszę o kontakt priv.
I odezwał się ktoś do Ciebie i to kupił? Czy to ściema?
Ciekawy artykuł ukazał się w miesięczniku "Truskawka, malina, jagoda". W numerze 4/2019 była analiza opłacalności dla jagody kamczackiej a w kolejnym będzie o rokitniku. W aktualnym jest o dereniu. Analiza opłacalności dla jagody nie wygląda zachęcająco.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl