Okolice Sandomierza 48 groszy za jabłka z przerywki. Jakie ceny u was ?
Ćwiętalka 0,32. okolice Opola Lub.
gedeon1, 2022-07-22 10:06, napisał:
Nie wiem czy to pazerność skupów, czy przetwórni, ale w pełni sezonu skupy z Grójca potrafią wozić do Lubelskich czy Sandomierskich przetwórni, a teraz Lubelskie skupy nie mogą wozić w drugą stronę? W Grójeckim przerywka 50gr netto, przy 15tonach 53.
piter00100, 2022-07-22 18:08, napisał:
gedeon1, 2022-07-22 10:06, napisał:
Nie wiem czy to pazerność skupów, czy przetwórni, ale w pełni sezonu skupy z Grójca potrafią wozić do Lubelskich czy Sandomierskich przetwórni, a teraz Lubelskie skupy nie mogą wozić w drugą stronę? W Grójeckim przerywka 50gr netto, przy 15tonach 53.
mogą.... ale po co?
wczoraj Zadole 0,40.
Okolice Samborca powiat sandomierz już na skupach jakieś kombinacje w sobote 0.40 dzisiaj 25.07 już zjechali na 0.35 skąd ta obniżka nie wiem
Ściąłem na ziemie, zbierał nie będę, szybciej niż do skrzyni, nie zbogace się na tym - muwili ze pozostałości i nie ma zainteresowania przerywka
Biała Rawska wczoraj 35 gr. Może chcą zniechęcić do korekty ręcznej żeby mieć więcej ton po niższej cenie jesienią, bo im urosną. Tylko że im cukru w jabłkach przybędzie.
Jancyk, 2022-07-29 08:19, napisał:
Biała Rawska wczoraj 35 gr. Może chcą zniechęcić do korekty ręcznej żeby mieć więcej ton po niższej cenie jesienią, bo im urosną. Tylko że im cukru w jabłkach przybędzie.
W niższej cenie powiadasz? Nie słyszałem aby z koncentratem jabłkowym były jakieś problemy, wręcz przeciwnie . Przy obecnych kosztach produkcji 50 groszy to jest minimum!!! Ktoś kto po 30 groszy w tym sezonie będzie podejmował przemysł jest źle zdiagnozowany psychicznie .
Czy nasz nowy "Holding Spożywczy" już działa ? Koledzy sadownicy coś wiedzą:)
- Ten nowy podmiot będzie dawał polskim rolnikom bezpieczeństwo. Będzie ich chronił przed nieuczciwymi praktykami ze strony dużych podmiotów, które funkcjonują na rynku spoza obszaru Skarbu Państwa – mówi minister aktywów państwowych Jacek Sasin.
Ale to spodziewasz się za holding nawali 50gr za przerywke aby ludzie dosadzili kolejnych hektarów sadów? Holding najlepiej by zrobił jak by skupował przerywke po 20gr
Pytałem czy już działa :)))
Ale jak już jesteśmy w temacie.....to może holding obniży też cenę jabłka konsumpcyjnego i oczywiście cenę koncentratu?
35 gr to mało. Ale zobaczycie ze to już w tym roku więcej nie będzie.
Ps.
A jak będzie 2 ni 40 gr to będzie cud. Zobaczcie ceny i kalendarz 2021 r. Cud był bardzo krótko. A tragedia cały sezon.
Na cud nie ma szans, bo GUS opublikował pesymistyczne dane.
Moim zdaniem ten sezon znowu będzie inny. Będzie mniej jabłek dobrej jakości ale więcej przemysłu. Przemysł będzie telepany od samego początku z obawy przed spadkiem ceny i bardzo możliwe że nię będzie wyzbierany z braku pracowników. Trochę się może zmarnować i przetwórcy nie zarobią tyle co by mogli. A ssanie na koncentrat jest.
Mogli by przeprowadzić (bo widać że można) skup jabłek podobnie jak skup wiśni cena praktycznie przez cały sezon kręciła się wokół 2.3 PLN. Bez presji wzrośnie lub spadnie. ... Dobra rozmarzyłem się
To co wiosną przerzedziłem chemicznie to był strzał w dziesiątkę, bo będzie dużo ładnego nie przemysłowego. A to co nie przerzedziłem, to nie będzie koloru jabłka w kupie. Zawsze jest bardziej bure . Te specyfiki na kolor to fikcja. Żeby się przekonać wystarczy zostawić kontrolę.
Tak że : zrzucajmy przerywkę bo to się nie,, sprzeda jako deser. Póki nie ma kolejek, i braku rąk do pracy.
Tylko raz nie na temat : jak to się robi jak post jest pomocny i chcemy go oznaczyć tak ładnie na zielono POMÓGŁ ? Nie mogę znaleźć tej gwiazdki. A wiem że kiedyś było takich postów .
Łódzkie- 37 gr.
W zeszłym roku też koniec sierpnia cena dygła odrobinę do góry,, a od 1 września rozpoczął się marsz ceny w dół. Resztę się można domyśleć.
Jancyk, 2022-08-25 14:14, napisał:
Łódzkie- 37 gr.
W zeszłym roku też koniec sierpnia cena dygła odrobinę do góry,, a od 1 września rozpoczął się marsz ceny w dół. Resztę się można domyśleć.
Ja osobiście uważam że ten rok będzie inny. Wczoraj u nas na skupach widac było ruch. Dzisiaj cisza. Skupowi czekają na jabłko. Myślę ze ludzie zmądrzeli i przy obecnych kosztach nie będą zbierali jabłek za tą cenę. Rozmawiałem dzisiaj z kilkoma osobami, które mają letnie jabłko i powiedzieli ze mają w d...e przy tych cenach to zbierać. Kolejek w tym roku nie będzie z racji tego że brakuje siły roboczej.
Gmina Wilków 38 groszy. Wożą tylko dziady bez czci i honoru, co to całe życie ni przed nimi, ni za nimi.
Każdy kto jest odrobinę ogarnięty i ma odrobinę przyzwoitości nie schyli się po jabłko przy tych cenach
panisko przez duże P się odezwało. Jak nie będziesz miał na chleb to sam się będziesz schylał, nie oceniaj nikogo, bo nie wiesz co Cię w życiu czeka i czy kouś na chleb nie brakuje.
Panowie nie ma co sie nerwować trza rwać z korzeniami i maline i pożeczke sadzić bo chodz by i 20g dały w góre to i tak lipa przy tym co sie dzieje
Dromik, 2022-08-25 16:25, napisał:
Jancyk, 2022-08-25 14:14, napisał:
Łódzkie- 37 gr.
Ja osobiście uważam że ten rok będzie inny. Wczoraj u nas na skupach widac było ruch. Dzisiaj cisza. Skupowi czekają na jabłko. Myślę ze ludzie zmądrzeli i przy obecnych kosztach nie będą zbierali jabłek za tą cenę. Rozmawiałem dzisiaj z kilkoma osobami, które mają letnie jabłko i powiedzieli ze mają w d...e przy tych cenach to zbierać. Kolejek w tym roku nie będzie z racji tego że brakuje siły roboczej.
Zgodzę się z kolegą, bo sam zmądrzałem. W tym sezonie letnie jabłko zgniło. Nie mam ludzi, a przy tych kosztach uzbieram sam ile mogę a reszta na kompost. Nie będę na siłę pracownikom wkładał mój zarobek w kieszenie
Widzę to tak: większość sezonu cena poniżej 20gr. i kolejki pod skupami od czwartej nad ranem.......aby tyko wysypać, mogą też, występować lokalnie "bójki o miejsce w kolejce"....
gedeon1, 2022-09-01 12:55, napisał:
Widzę to tak: większość sezonu cena poniżej 20gr. i kolejki pod skupami od czwartej nad ranem.......aby tyko wysypać, mogą też, występować lokalnie "bójki o miejsce w kolejce"....
Nie sądze. W ubiegłym roku o tej porze w naszej okolicy już były kolejki a teraz pusciutko. Dodatkowo susza powoduje ze jabłko nie rośnie jest duzo drobniejsze i automatycznie go nie przybywa i nie ma wydajnosci i kolejny problem ludzie do pracy których brak.
dochtur, 2022-09-03 19:12, napisał:
Gm. Dwikozy 40 gr
Jak cena w innych rejonach dzisiaj/wczoraj ?
Jasieniec 38gr od tygodnia
Gmina Wilków, 40 gr, Antonówka po 42 grosze. Czyli na kwaśnym koncentracie im nie zależy
piotrek197704, 2022-08-30 20:51, napisał:
panisko przez duże P się odezwało. Jak nie będziesz miał na chleb to sam się będziesz schylał, nie oceniaj nikogo, bo nie wiesz co Cię w życiu czeka i czy kouś na chleb nie brakuje.
Jak komuś na chleb brakuje to właśnie powinien przestać "kolanować" i zbierać przemysł za jakieś "groszaki" tylko zmienić pracę aby móc mozliwie godnie żyć. Tacy cięrpiętnicy co za 10 groszy są gotowi wyzbierać do ostatniego ogryzka zawsze mają ciężko w życiu . Jak masz dwie ręce, głowę i nogi i jesteś zdrowy to zawsze masz mozliwość poprawić swój byt
Jak jadę to w sadach śliwowych , niebiesko. Towar gnije, na drzewach i pod nimi, bo taka cena i zbyt. Żal na to patrzeć, bo to deser a nie odpad.
Myślę że jak nie dadzą ceny na jabłko to będzie podobnie.znajda się oczywiście tacy co nawet za darmo A wyzbieraja.ale chyba to te lata gdzie ludzie zaczynają trochę liczyć. Po tym sezonie już wiele gospodarstw będzie miało ciężko ruszyć w nowym sezonie.
simpson, 2022-09-06 08:47, napisał:
Myślę że jak nie dadzą ceny na jabłko to będzie podobnie.znajda się oczywiście tacy co nawet za darmo A wyzbieraja.ale chyba to te lata gdzie ludzie zaczynają trochę liczyć. Po tym sezonie już wiele gospodarstw będzie miało ciężko ruszyć w nowym sezonie.
Zgadzam się z wypowiedzią. W naszej okolicy juz letnie jabłko gnije. Jeśli nie będzie wyzszej ceny to towaru nie kupią.
Gmina Sobienie Jeziory 36 gr. Przerywka, zbieranie i częściowo już zrywanie z drzew. Jabłka ładne, średnia ilość, odczuwalna susza. W tym roku w okolicy wykarczowano kilka sadów po zeszłym sezonie jak po 2018r. Prawdopodobnie w tym roku będzie tam samo lub lepiej
Ja tylko czekam kiedy pojawi się pierwszy post o spodziewanej obniżce. I zapamiętajcie sobie że ten który go napisze to pożyteczny idiota albo ma za to płacone.
Okolica Białej Rawskiej jak zwykle najmniej. 39 gr.
Skupowi mówią że szykuje się obniżka po niedzieli . Wam na południu kraju więcej płacą albo skupowi lepsi.
stiopa80, 2022-09-17 14:25, napisał:
Mamy zwycięzcę
co masz na myśli ? Nijak nie mogę się domyślić.
Pako18, 2022-09-17 16:58, napisał:
stiopa80, 2022-09-17 14:25, napisał:
Mamy zwycięzcę
co masz na myśli ? Nijak nie mogę się domyślić.
Przeczytaj uważnie posty wyżej. Tak czy inaczej zostałeś zwycięzcą kategorii pożyteczny idiota
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl