Powiśle 0,24
Widzę że wszyscy w pośpiechu sypią idareda na przemysł z powodu niskiej ceny na sortowniach. Owczy pęd teraz, - myślę że zagwarantuje cenę idareda wiosną, dla innych. Bo gloster to wątpię. W zeszłym roku o tej porze Idared gdzieś szedł nawet za złotówkę, a nie szedł wiosną. W tym roku bedzie na odwrut. Czyli pomimo embargo szedł. Tym Idaredem zbijają cenę przemysłu, na tym stracą wszyscy pozostali.
W lubelskim jeszcze Szampion nie wybierany do końca a idared to tylko emeryci o tej porze zbierają
sadownyk, 2021-10-13 09:12, napisał:
W lubelskim jeszcze Szampion nie wybierany do końca a idared to tylko emeryci o tej porze zbierają
Czyli apogeum festiwalu niskich cen przemysłu jeszcze przed nami :) ?
Lubelskie żeby wysypać trzeba zostawić traktor w kolejce 22-24 gr jest okazja żeby obniżać ceny
Jeszcze tydzień i cena w górę :)
Przewali się trochę zakłady zrozumieją że trzeba dać więcej.... NO ale narazie wstrzymać się z dostawami (przynajmniej trochę się opamiętajta ludziska )
Jak jest problem z wysypanaiem to po huj to wozić ciągnik w kolejce zostawiać a dohler z furmanem się śmieją z chłopków.
Idared w promocji w Biedronce 2 zł, a chętnhch na sprzedaż po 40 groszy też pewnie nie brakuje ;-()
rodecro, 2021-10-14 22:32, napisał:
Idared w promocji w Biedronce 2 zł, a chętnhch na sprzedaż po 40 groszy też pewnie nie brakuje ;-()
Drogi bo dwuletni
Ostanio w Magnuszewie wysypałem coś po 0,28 netto na początku tygodnia, problemu nie było też, wjazd na wagę wysypka, kaska i odjazd, ale widze juz obniżka jest...Nie było u nas problemu z wysypaniem, czytam i sie dziwię, ze ludzie zostawiają ciągniki przed skupam...Ogólnie tak przejechać to zostały perełki kwatery gdzie są jeszcze jabłka...
JA ZASTANAWIAM SIE JAK NAM TO SIE OPŁACA TA ROBOTA, CZY INNI SIE ZASTANOWILI PRZEZ CHWILĘ ???
2018 pracownik 8zł/h
2021 pracownik nawet i 20zł/h
No dobra niektórzy może sami robią to nie liczą własnej pracy, ale jabłko trzeba zawieść na skup, czasem skrzynie wózkiem przewieść...
2020 ropa 3.11zł/l
2021 ropa prawie 6zł/l
Ceny nawozów oprysków w ciągu roku to już wzrost astronomiczny - kosmos, a nam mówią o inflacji 6%
JA SIE ZASTANAWIAM CZY PRZEZ CAŁY ROK NIE JESTEŚMY DYMANI, TYLKO W TRAKCJE CAŁEGO ROKU ZMIENIA SIĘ TEN Z TYŁU...
Trafne spostrzeżenie. Widocznie lubimy być dymani na okrągło. Emeryci dostaną trzynastki i czternastki to chociaż będą mieli z czego dołożyć.
Ja to czuję pewne załamanie na przyszły rok bo jak wiadomo nie można nie ciąć i nie pryskać a nie wszyscy będą na to mieli. No ale może mają dużo emerytów w domu i zaliczą to jako pomoc od państwa.
KORTEZO, 2021-10-15 11:18, napisał:
Ostanio w Magnuszewie wysypałem coś po 0,28 netto na początku tygodnia, problemu nie było też, wjazd na wagę wysypka, kaska i odjazd, ale widze juz obniżka jest...Nie było u nas problemu z wysypaniem, czytam i sie dziwię, ze ludzie zostawiają ciągniki przed skupam...Ogólnie tak przejechać to zostały perełki kwatery gdzie są jeszcze jabłka...
No na początku tyg tak było, że po 28. Za dużo chcą tulić dla siebie i czas pomyśleć o własnym samochodzie
KORTEZO, 2021-10-15 11:51, napisał:
JA ZASTANAWIAM SIE JAK NAM TO SIE OPŁACA TA ROBOTA, CZY INNI SIE ZASTANOWILI PRZEZ CHWILĘ ???
2018 pracownik 8zł/h
No dobra niektórzy może sami robią to nie liczą własnej pracy, ale jabłko trzeba zawieść na skup, czasem skrzynie wózkiem przewieść...
2020 ropa 3.11zł/l
2021 ropa prawie 6zł/l
Ceny nawozów oprysków w ciągu roku to już wzrost astronomiczny - kosmos, a nam mówią o inflacji 6%
JA SIE ZASTANAWIAM CZY PRZEZ CAŁY ROK NIE JESTEŚMY DYMANI, TYLKO W TRAKCJE CAŁEGO ROKU ZMIENIA SIĘ TEN Z TYŁU...
Panie
Olej napędowy stuknie do 8pln
Do inflacji dodaj jeszcze 6%=12%
A dymają wszyscy
KORTEZO, 2021-10-15 11:51, napisał:
2018 pracownik 8zł/h
2020 ropa 3.11zł/l
2021 ropa prawie 6zł/l
Choć zgadzam się z tym co piszesz to w kwotach mocno przestrzeliłeś. Ani 8 za godzinę wtedy bo za 10 było ciężko znaleźć a 20 teraz jest przesadzone. A i z paliwem manipulujesz 3.11 to może w hurcie a 6 teraz to w detalu.
Ja nie zbieram bo wiem że w listopadzie przemysł zdrożeje. Jestem pewien. A wy zbierajcie to będzie prędzej wyzbierane, żeby cena wzrosła.
kkroma, 2021-10-18 10:17, napisał:
Jak dziś u was ceny ? Jakieś zmiany ?
Cena w dół 23gr. Okolice Jasienca. Ma jeszcze spadać
UŚMIAŁEM SIE JAK TO PRZECZYTAŁEM A POD SPODEM " Wybawca "
Pokaż
Sysia, 2021-10-19 07:19, napisał:
Złodzieje złodzieje złodzieje złodzieje
Ograniczając awizacje zrobili tłok ludzie stoją w kolejkach mimo obniżki cen dla nich to okazja żeby tanio zakupić towar
Tak naprawdę to jest czyste dojenie chłopów z ich pracy i towaru.... PORAŻKA
Złodzieje złodzieje złodzieje złodzieje ludziska ludziska nie sypac zakończyć to.dziadostwo i cyrk .
Nie przestaną wozić póki się jabłka nie skończą, to już rodzaj sportu kto wcześniej stanie w kolejkę i taniej sprzeda.
Nie ma się co złościć.
Trzeba podziękować Ministerstwu Rolnictwa i ARiMR za ich ciężką pracę za głupie i chaotyczne programy wdrażane na siłę.To jest ich pełny sukces ciężkiej pracy i w końcu udało się doprowadzić do katastrofy..Ale nic to ARiMR nie poddaje się i dalej ciężko pracuje już ogłosił NOWY NABÓR WNIOSKÓW .Tak jest to wielka okazja i pomoc z ich strony. Te odzyskane grosze dają szanse jeszcze raz utopić.Czy ich celem przez psełdo pomoc jest dobić chłopa?
Komuniści dążyli do zlikwidowania indywidualnego rolnictwa i stworzenia kołchozów siłą, a ARiMR w wyrafinowany sposób doprowadzi skutecznie psełdo pomocą. do przeinwestowania gospodarstw i ich wkończenia.
Może ARiMR powinien zająć się policzrniem kosztów produkcji i dopilnowaniem, aby nas nie OKRADANO.
Ktoś kto pracuje i ma uczciwie płacone za pracę nie potrzebuje zasiłków z pomocy społecznej.
mareckii, 2021-10-19 10:01, napisał:
Nie ma się co złościć.
Trzeba podziękować Ministerstwu Rolnictwa i ARiMR za ich ciężką pracę za głupie i chaotyczne programy wdrażane na siłę.To jest ich pełny sukces ciężkiej pracy i w końcu udało się doprowadzić do katastrofy..Ale nic to ARiMR nie poddaje się i dalej ciężko pracuje już ogłosił NOWY NABÓR WNIOSKÓW .Tak jest to wielka okazja i pomoc z ich strony. Te odzyskane grosze dają szanse jeszcze raz utopić.Czy ich celem przez psełdo pomoc jest dobić chłopa?
Komuniści dążyli do zlikwidowania indywidualnego rolnictwa i stworzenia kołchozów siłą, a ARiMR w wyrafinowany sposób doprowadzi skutecznie psełdo pomocą. do przeinwestowania gospodarstw i ich wkończenia.
Może ARiMR powinien zająć się policzrniem kosztów produkcji i dopilnowaniem, aby nas nie OKRADANO.
Ktoś kto pracuje i ma uczciwie płacone za pracę nie potrzebuje zasiłków z pomocy społecznej.
Przegiąłeś.Ktoś rolnikom wciska na siłę te pieniądze? ARIMR nie jest od tego by zamować się cenami skupu.
Tak wciska bo okazja dofinansujemy ci zakup 50-60% ciągnika, sprzętu,itd... pod warunkiem zwiękrzenia powierzchni naprzykład uprawy sadu itd.... łap punkty aby załapać się do programu.ARiMR ma pełną wiedzę o skali wielkoścji produkcji rolniczej i powinini monitorować wielkość produkcji ,a doprowadzają psełdo pomocą do nadprodukcji i katastrofy spadku cen.W momencie wprowadzenia dofinansowania do zakupu sprzętu rolniczego, cigników itd..spowodowało kosmiczny wzrost cen, a co z cenami płodów rolnych jak to się rozjechało.Po co ludziom za pracę płacić pensję dać pomoc społeczną CO ŁASKA niech egzystują i mają motywację do pracy. ARiMR swoimi działaniami doprowadza do chaosu,a teraz pracuje nad nasadzeniami borówki.Był jakiś czas przez nich prowadzony program nisko towarowe gospodarstwo i prowadzili dofinansowanie do zakładania sadów, czy to też nie ma teraz wpływu na obecną katastrofę nadprodukcji i upokarzacące ceny.
masz racje Marecki dofinansowac to wszystko i sypac za 5 gr, powisle lubelskie Braciejowice 0,22 zasypane wszystko co sie rusza i mozliwe az po horyzont
U mnie widać już powoli oznaki "wyczerpywania" się zapasów przemysłu; wschodnie Powiśle - Mazowieckie. Za tydzień na zakładach mogą się mocno zdziwić, że nie ma już za wiele jabłek . Gdyby nie sztucznie kolejki przy zakładach. Skupy nie byłby wcale tak bardzo zasypane . To co zapychało do tej pory skupy. To też bardzo dobra pogoda a więc ci co skończyli rwać hurtem zbierali . Ci co mieli tylko zbierać juz w większości też hurtem zebrali. Praktycznie pierwszy raz od lat nie było w czasie zbiorów deszczu i przerw w pracy. Jabłek przemysłowych jest w mojej ocenie znacznie, znacznie mniej niż w 2018 roku. A w przyszłym roku przy takiej cenie przemysłu sady wielu "dwuzawodowców"( a jednocześnie dość dobrych zarobkach na rynku), po prostu nie będą chronione i nawożone. Bo po co. Ale tak to jest jak zakłady podcinają gałąź na której sami siedzą.
Chęć zysku i wykazania się przed szefostwem w centrali odbiera rozum. U mnie jeszcze końca nie widać ale to się może stać z dnia na dzień i bez ostrzeżenia.
jurek5551, 2021-10-19 21:05, napisał:
Chęć zysku i wykazania się przed szefostwem w centrali odbiera rozum. U mnie jeszcze końca nie widać ale to się może stać z dnia na dzień i bez ostrzeżenia.
CI ludzie doskonale wiedzą co robią oni po prostu nie szanują twojej ciężkiej pracy i nie widzą w tobie partnera, producenta z którym się muszą liczyć.
Moim zdaniem rozóm to odebrało tym co się o to proszą nie mając przytym szacunku do samego siebie.
Gdyby doskonale wiedzieli co robią to teraz by nie płacili po 20zł za malinę czy 4-5 zł za porzeczkę. Te ceny to wynik poprzednich działań tych debili.
jurek5551, 2021-10-20 11:48, napisał:
Gdyby doskonale wiedzieli co robią to teraz by nie płacili po 20zł za malinę czy 4-5 zł za porzeczkę. Te ceny to wynik poprzednich działań tych debili.
To celowe działanie. W tym roku dali 20 zł, a mogli dać 10 zł i tak ludzie by zawieźli. Ludzie w mojej okolicy wyrywają i rzucają się na malinę i taki był zamysł. Ludzie się obsadzą i kupią sobie za grosze malinę ;) tylko ciekawe ile będą płacić pracownikom bo w tym roku maliniarze, ze stawkami szaleją, że ho Ho ;)
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl