Weź się zdecyduj. Wczoraj pisałaś że straszą obniżką.
Skupowy w hu że mną poleciał ma drożeć jest ssanie na jablko ogromne przekroczy 40 aby patrzeć
Grzesiek20, 2021-11-18 12:01, napisał:
Sysia, 2021-11-18 10:08, napisał:
Idzie do góry po niedzieli ma być na skupach 40 gr albo i lepiej
Dziwne, ze admin jeszcze nie wziął się za tą osobę. Co chwila post...obiżka, złodzieje, podwyżka, wozić, nie wozić, obniżka, złodzieje, podwyżka. Dramat!
normalna ,comiesieczna huśtawka nastrojów ...
łódzkie ,dzisiaj - 32 grosze
jak by nasi tak grali jak w tym roku zakłady ze skuposzczykami to byli byśmy co roku mistrzami świata
Owczy pęd zalatwil nie jednego my sadownicy nie potrafimy grać do jednej brameczki
Dostałem propozycję 34 gr za cały zestaw, ale poczekam, wielkopolskie okolice Konina.
jurek5551, 2021-11-19 18:21, napisał:
Spójrz na siebie, sama nakręcałaś panikę.
@Sysia dobra duszyczka tego forum ma waleczne serce
mamjaniak, 2021-11-20 13:18, napisał:
Dostałem propozycję 34 gr za cały zestaw, ale poczekam, wielkopolskie okolice Konina.
Za cały zestaw to ok 40 gr płacą, 36 gr było we wtorek
sadownyk, 2021-11-20 12:44, napisał:
Sobota ktoś sypie? Jaka cena?
10t po 0,34 towar prosto spod drzewa
Tak przy okazji. Jak taniało to oczywiście wina PiS. Jak drożeje to czyja zasługa??Lokaja z Brukseli?
ultracyd, 2021-11-20 21:01, napisał:
Dałeś się ponieść panice KORTEZO
Oj tam, oj tam, jaka tam panika, miałem nie pisać ale ci wyjaśnie, to nie mój cały przemysł, tylko część, w domu stoii "trochę" skrzyń zebranych, a tamto jest prosto z pola, szybko podsumowując :
Od połowy padziernika nie zbieraliśmy przemysłu, bo sie nie opłacało, tak samo początek listopada, może było raptek kilka skrzyń 18 skrzyń, ale to dość posuniete jabłko i trzeba było wysypać w tym okresie...
Nie tak dawno trafili sie tansi pracownicy niż w czasie rwania we wrzesniu, przemysł zaczął rosnąć no to trzeba zacząć zbierać, bo na co czekać, jak towaru na polu sporo...A wszytko miało iść na nawóz, bo w sklepie drogi...
ultracyd, 2021-11-20 21:01, napisał:
Dałeś się ponieść panice KORTEZO
A i dodam że w koleice nie stałem w tym roku, ani moje przyczepy, ciągniki, ani nikt z moim towarem przed skupem...
rafal123, 2021-11-21 05:00, napisał:
Tak przy okazji. Jak taniało to oczywiście wina PiS. Jak drożeje to czyja zasługa??Lokaja z Brukseli?
Oj tam ciągle ta polityka, jak taniało to nasza winna, a teraz też nasza winna, że drożeje...
Czyli jednak zakłady nie nakupily jeszcze potrzebnej ilości. Panikarze się wysypały i towaru brak
Towaru brak znakomyskupczyk mówił że non stop dzwonią zakłady po jablko a na zakładach pusto
MrDelan, 2021-11-21 14:08, napisał:
Czyli jednak zakłady nie nakupily jeszcze potrzebnej ilości. Panikarze się wysypały i towaru brak
Nakupily.co rok kupowali ponad stan.co roku mieli zapasów. Zakłady i tanki z gumy która to się rozciagnela i tak już rozciągnięte została.teraz sobie już zapasy na następny sezon robia żeby od wczesnego sezonu mowic że mają towaru pod dostatkiem.
MrDelan, 2021-11-21 14:08, napisał:
Nie martw się nie braknie dadzą 50 gr i będą kupować cały czas aż do pszyszłego sezonu
Każdy wiedział, że jabłek w tym roku było mniej głównie jeżeli chodzi o jonagoldy i stare sady - bo pogoda też nie rozpieszczała. Ale przetwórcy mieli swoje prognozy, że 4 miliony ton i inne bzdury . Moim zdaniem skończyło sie już eldorado dla przetwórni, przekąbinowali i to nie tylko w tym roku. Ludzie już TRWALE zaprzestają "produkcji" jabłek , np. dwuzawodowcy a to oni często dostarczali jabłka do przemysłu. Nie ma też już "następców" w dużych gospodarstwach. Bo przy wynagrodzeniach z pracy na etacie to się po prostu nie kalkuluje i nie będzie kalkulować w przyszłości, choćby płacili 1 zł za przemysł. Ponadto każda inna uprawa czy to ogórka czy cebuli w tej chwili to DUŻO lepszy biznes . A ile mniej nakładów i zawsze można się przekwalifikować. Sam bym rozważył zaprzestanie produkcji sadowniczej gdyby nie jeszcze jeden program unijny. Kalkulując u siebie nakłady , czas poświęcony, zdrowie moje i rodziny i przychody z sadu .... W porównaniu z pracą zawodową to nie jest nawet jałmużna. I widzę, że tak podchodzi do tego coraz więcej osób. Te 35 gr teraz, czy nawet 50 -70 gr jak dadzą grudniu to jest takie ostatnie poruszenie trupa przy odbiciu o ziemię.
Okolice Sobień Jezior w sobotę 0,32 zł bez VAT, ja w przyszłym tygodniu kończę zbieranie.
rafal123, 2021-11-21 05:00, napisał:
inflacja ,kursy walut , nowe kanały zagospodarowania /ustawa cukrowa/ , brak zapasów ,sytuacja na światowym rynku ,a że w miedzyczasie zatrudnili fachowców do strzyżenia ...... to mają teraz z czego dorzucić
popadacie z jednej skrajnosci w drugą
najpierw jedni -panikarze sypac szybko bo tanieje
a teraz Wy - twrdziele - nie sypac bo bedzie drozej ..
Ja ponizej 30 gr ani kilograma nie sprzedalem i juz mial byc z tego nawóz ...
ale od jutra zaczynam reszte zbiierac i nie bede czekal ani na 40 groszy ani na zotówke :)
taka cena nie jest przyszlosciowa dla jablek ale po opłaceniu zbieraczy cos mi z tego zostanie
Ale to są często ci sami ludzie. Już pisałem o frajerach co jak tanieje wożą na wyścigi a jak drożeje to przestają aż przelicytują. I jeszcze się obrażają jak ktoś im powie kilka słów prawdy. Przetwórcy już nakupili ponad połowę towaru tanio. A dla nich liczy się średnia cena z całego roku co i tak im wyjdzie poniżej 40gr bo frajerzy wszystko wywieżli po 20gr. Teraz mogą dać więcej. Nie jest też dla nikogo tajemnicą że taki układ jest na rękę grupom producenckim bo zaniża cenę deseru w trakcie zbiorów a członkowie grup i tak większość przemysłu mają póżniej z chłodni. I tak się to kręci. Frajerzy jak Rybak znowu nakupią drzewek i nasadzą nawet bez dotacji bo pole nie może stać puste, ciekawe skąd wezmą słupy i tyczki do sadu bo to już dużo większy koszt od drzewek.
Z tymi grupami producenckimi jest tak, że jak towaru dużo, to sortują na je*** pies, wystarczy popatrzeć na hali jak któryś pracownik nie nadąża, to srru cała nadwyżke, którą nie może włożyć w karton, sypie na przemysł, i już nadąża, a grupom to na rekę bo ma min 20gr zarobku na suchym przemyśle, i że przejdzie tylko przez sortownie jabłko...
To normalnie coś sie człowiekowi robi, jak widzi tak sortowane jabłka, wysokiej klasy, a w mediach tyle sie mówi o wysokiej jakości, wymaga się jej ,a z drugiej strony za jakość nie płaci się należycie...
kto to wie
wszytsko zależy co chcieli osiągnąć przetwórcy, czy zmobilizować ludzi do pozbierania tego co zostało w sadach to już dużo nie podniosą ale jeżeli zależy im żeby wyrwać towar z przechowalni czy zwykłych chłodni z tańszych odmian które teraz są po 50-70gr to może jeszcze trochę urosnąć
możesz kolego porzucić kontakt kto tyle płaci bo u nas w Grojeckim 0,38 maks na ta chwilę
Pako18, 2021-10-16 09:26, napisał:
Ja nie zbieram bo wiem że w listopadzie przemysł zdrożeje. Jestem pewien. A wy zbierajcie to będzie prędzej wyzbierane, żeby cena wzrosła.
No i coo !! Wzrosła??
A jak dojdzie do 50 gr.?
SlawekS, 2021-11-22 17:01, napisał:
Sandomierz 40gr netto za mokry
Ile są w stanie jeszcze dorzucić?
Na skupie dla każdego taka cena czy za cale auto ?
cichon40, 2021-11-22 19:30, napisał:
SlawekS, 2021-11-22 17:01, napisał:
Sandomierz 40gr netto za mokry
Ile są w stanie jeszcze dorzucić?
Na skupie dla każdego taka cena czy za cale auto ?
Na skupach, a na necie przewija się że rampa to 45 netto
Grójec też już 0,40 za cały samochód zwykły przemysł, a nawet 0,45zł
Marki, 2021-11-21 18:36, napisał:
Każdy wiedział, że jabłek w tym roku było mniej głównie jeżeli chodzi o jonagoldy i stare sady - bo pogoda też nie rozpieszczała. Ale przetwórcy mieli swoje prognozy, że 4 miliony ton i inne bzdury . Moim zdaniem skończyło sie już eldorado dla przetwórni, przekąbinowali i to nie tylko w tym roku. Ludzie już TRWALE zaprzestają "produkcji" jabłek , np. dwuzawodowcy a to oni często dostarczali jabłka do przemysłu. Nie ma też już "następców" w dużych gospodarstwach. Bo przy wynagrodzeniach z pracy na etacie to się po prostu nie kalkuluje i nie będzie kalkulować w przyszłości, choćby płacili 1 zł za przemysł. Ponadto każda inna uprawa czy to ogórka czy cebuli w tej chwili to DUŻO lepszy biznes . A ile mniej nakładów i zawsze można się przekwalifikować. Sam bym rozważył zaprzestanie produkcji sadowniczej gdyby nie jeszcze jeden program unijny. Kalkulując u siebie nakłady , czas poświęcony, zdrowie moje i rodziny i przychody z sadu .... W porównaniu z pracą zawodową to nie jest nawet jałmużna. I widzę, że tak podchodzi do tego coraz więcej osób. Te 35 gr teraz, czy nawet 50 -70 gr jak dadzą grudniu to jest takie ostatnie poruszenie trupa przy odbiciu o ziemię.
Okolice Sobień Jezior w sobotę 0,32 zł bez VAT, ja w przyszłym tygodniu kończę zbieranie.
Większych bzdur nie czytałem tu na forum. Siej ogóry i cebulę a Twoja rodzina nie wyprostuje się po całym dniu rwaniu ogórków. Przy 1 zł nie kalkuluje się? Zbyt zachłanny jesteś. Dwuzawodowcy nigdy nie zaprzestaną produkcji jabłek bo mają zawsze z czego dołożyć.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl