Dzisiaj zawozilem przemysl i tez slyszalem o zmianie ceny raczej obnizce bo przetwornie zasypane
Dzisiaj zawozilem przemysl i tez slyszalem o zmianie ceny raczej obnizce bo przetwornie zasypane
Ta zasypane , nie wiadomo czy do końca roku się odkopią he he he i cena zmowiona 0.3 zł bo skupczyki za mało nakupili więc muszą cenami nadgonic .
LLUUKKAASS, 2019-10-24 19:12, napisał:
Rafal2531, 2019-10-24 18:18, napisał:
Od jutra podobno 0,55
A co jestes w tej mafi skupowej? Czy prorok?
Tylko rozmawiałem z kimś, kto dobrze wie co będzie się działo. Pożyjemy, zobaczymy.
Prawdę mówią, ja też słyszałem, że pierwszego listopada nie biorą! Chodzą pogłoski, że i drugiego też, a co będzie później - kto to wie. Ludzie walczący za Wolną Polskę, przrwracają się w grobach widząc to jaką panikę budzą w niektórych ludziach perspektywy obniżki o 5 groszy ceny skupu jabłka przemysłowego. Niemieccy, Rosyjscy i Ukraińscy przetwórcy mają za to ubaw po pachy. U nas bez zmian 0,6 zł.
Zastanawiają mnie posty typu "od jutra obniżka" po co powiedzmy sadownik na forum o cenach przemysłu miałby to pisać. Sprzedałeś po tyle to wtedy wpisuj.
Czy ktos slyszal pogloski ze po niedzieli ma byc 0,50 a po 1 listopada większość przetworni ma przestac przyjmowac calkowicie przemysl??
Abukk, 2019-10-24 22:38, napisał:
Prawdę mówią, ja też słyszałem, że pierwszego listopada nie biorą! Chodzą pogłoski, że i drugiego też, a co będzie później - kto to wie. Ludzie walczący za Wolną Polskę, przrwracają się w grobach widząc to jaką panikę budzą w niektórych ludziach perspektywy obniżki o 5 groszy ceny skupu jabłka przemysłowego. Niemieccy, Rosyjscy i Ukraińscy przetwórcy mają za to ubaw po pachy. U nas bez zmian 0,6 zł.
No ja słyszałem, bo jakiś Baran (ja) coś napisał na forum. Póki co lubelskie gm. Chodel 0,55 zł. Gmina Urzędów kto to wie? Na tablicy zero, wczoraj było 0,58 zł. Część przetwórni prawdopodobnie zakończy sezon, bo zwyczajnie nie będzie miała czego przerabiać. Pewnie sobie pochlebiam, że tą informację ktoś podchwycił odemnie i z tego forum, ale przynajmniej obrazuje to w jaki sposób rodzą się chore ploty i panika. Pozdrawiam
Przetwórnie(niektóre) robia sobie przerwe na czyszczenie i dalej ruszaja pi 1 listopada
Te małe przetfórnie zawsze w roku słabszego owocowanie wygaszały produkcję po 1 listopada. Nie chcą płacić, za postoje, jak raz ktoś przywiezie 30 ton, a kilka dni nic. To im się nie opłaca.
A wtedy w strone tych dużych kierują się dostawy i te mają w garści sadownika, i pozbycie się konkurencji, co obniża cenę.
Rybak94, 2019-10-27 06:08, napisał:
Te małe przetfórnie zawsze w roku słabszego owocowanie wygaszały produkcję po 1 listopada. Nie chcą płacić, za postoje, jak raz ktoś przywiezie 30 ton, a kilka dni nic. To im się nie opłaca.
A wtedy w strone tych dużych kierują się dostawy i te mają w garści sadownika, i pozbycie się konkurencji, co obniża cenę.
To tylko część prawdy. Z tego co obserwuję w ciągu swojego życia to w latach o szczególnie słabym urodzaju, gdy przetwórniom nie uda się zrealizować kontraktów to po pierwszym listopada starają się wykupić jabłka z przechowalni. Obserwuje ten rynek już ćwierć wieku i nigdy nie zdażyło się aby nie można było jabłek sprzedać po przyzwitej cenie przed przyjściem trwałych mrozów .
A ja sobie sprawdziłem ceny z przed dwóch lat (każdy chyba pamięta że przymrozki wiosenne narobiły niezłego bałaganu). 26.10 - cena netto 95 gr, 28.10 cena netto 80 gr, a w listpadzie cena poleciała do 75 gr.
Okolice Siedlec w piątek przemysł poszedł po 61 gr netto, od jutra taniej ale ile nie wiadomo - najprawdopodobniej 55 gr netto.
A mnie bardzo to zdziwi jak to bedzie trwala obnizka, w tym roku jest sporo jablka gorszej jakosci, z ordzawieiami ale rwanego, ktore ludzie wysypali by pewie przy cenine 75-80gr, a jak bedzie obnizka to pujdzie to na soki, przecier, obierke czy nawet w karton ale z mniejszymi wymaganiami
Przetwórnie mają kontrakty a jabłek niema więc za wszelką cenę chcą wywołać pańke i wpisują że nie będą brali i pod puszczają nas do sypania
skalpel, 2019-10-29 06:31, napisał:
Sandomierskie juz 0,50
Kolego Sandomierskie, a dokładniej gdzie ?
zakład przy trasie Lipnik Sandomierz 1 auto przed zakładem jedno na parkingu gdzie tu jakakolwiek logika 56 gr z wczoraj ruch na skupie słaby ,ludzie nawet jak by chcieli to nie moją czym panikować bo w sadach pusto,
skalpel, 2019-10-29 06:31, napisał:
Sandomierskie juz 0,50
Ktoś chce zrobić panikę tylko ciekawe co będą sypać jak jabłek niema praktycznie...
Wczoraj było 0,57 i nagle spada na 0,5 du..a nie prawda......
I to nie jest ZMOWA cenowa ......
Aga100, 2019-10-29 19:58, napisał:
Ma spaść na cenę zimową 0,40.
ZIMY jeszcze nie ma i narazie nie będzie :)
ZMOWAAAAAAAAAAAA
Lubelskie gmina Łaziska 50gr po wszystkich świętych prognozowane 40gr, powód zakłady przestają przerabiać brak towaru, na rynku zostanie przynajmniej jeden zakład "zagłoba" i onon ustala cene bo nie ma z kim konkurować.
Widze ze co chwile inna śpiewka . Wczesniej ze nasprowadzali jablka z zagranicy tanszego i o wiekszej kwasowosci i cena 45 gr teraz znowu ze brak towaru . Jedna polityka wydymać sadownika standardowo .
polisz34, 2019-10-30 07:30, napisał:
Widze ze co chwile inna śpiewka . Wczesniej ze nasprowadzali jablka z zagranicy tanszego i o wiekszej kwasowosci i cena 45 gr teraz znowu ze brak towaru . Jedna polityka wydymać sadownika standardowo .
Oraz wywołać panikę.
lisio89, 2019-10-30 07:19, napisał:
Lubelskie gmina Łaziska 50gr po wszystkich świętych prognozowane 40gr, powód zakłady przestają przerabiać brak towaru, na rynku zostanie przynajmniej jeden zakład "zagłoba" i onon ustala cene bo nie ma z kim konkurować.
Jasne a odbiorcom koncentratu zwyczajnie powiedzą, że nie wywiążą się z umów bo jabłek nie mają. Tylko, że taki klient już za rok ominie szerokim łukiem taką niepoważną firmę.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl