35 poniedziałek
cielmus, 2019-09-20 17:33, napisał:
Pozwólcie głupcom pozbyć się towaru...
brawo dla tego Pana
Popieram
Zróbcie sobie Panowie najpierw rachunek sumienia i odpowiedzcie sobie na pytanie: czy w zeszłym roku nie byłem większym głupcem sprzedając towar po 8-12 groszy.? Następnie jeśli odpowiedź jest przecząca, bierzcie się za wzajemne obrażanie i wyzwiska, bo inaczej to czysta hipokryzja i obłuda, dno, wodorosty i dwa metry mułu. Pozdrawiam. Cena na tablicy bez zmian 0,45 zł (lubelskie gm Urzędów)
Sadownik2017, 2019-09-20 20:31, napisał:
Cena jest w porządku, trzeba wozić bo zgniją. Lepiej jabłek nasadzić i po 20gr niż pszenica czy kukurydza
Po co ci jabłka sadzić czekać i po 20gr sie męczyć kartofli sobie wsadz i po 2zł u nas aby dawaj no i kombajnem se wykopiesz:)
Cena jest w porządku, trzeba wozić bo zgniją. Lepiej jabłek nasadzić i po 20gr niż pszenica czy kukurydza
W tym roku 20 gr jeśli nie więcej to zbieracz sobie weźmie za zbieranie. Ilość kg/h jest dużo niższa niż przeciętnie. Dużo chodzenia mało zbierania.
20gr? No co ty? Po 5gr to za dużo, a wszystko co powyżej to już rozpusta i kułactwo.
Aga100, 2019-09-21 20:47, napisał:
piotrek87, 2019-09-20 17:55, napisał:
35 poniedziałek
Prorok czy co?
Ha ha ha
Ceny jabłek są niskie bo opłaca się zatrudnić Ukraińców do zbioru. Trzeba przestać spowadzać obcych pracowników..
mamjaniak, 2019-09-20 18:20, napisał:
cielmus, 2019-09-20 17:33, napisał:
Pozwólcie głupcom pozbyć się towaru...
brawo dla tego Pana
Popieram
Obyśm tylko My się nie przejechali, ja czekam na 0,6 narazie jest co robić! W zeszłym roku ani kila nie wywiozle i zyje.
Witam sadowników, wlazłem tu w niedzielne popołudnie z ciekawości bo słyszałem, że cena spada, teraz czytam i sie dziwie w okolicznych sadach pustki a tu panika, i nie wierze co sie dzieje...Przykładowo w moim ogrodzie zeszłym roku pracowało sześć osób, pracowników, obecnie ostatnio 13 wrzesnia coś z żoną uzbieraliśmy po zrywaniu i zaraz poszło na skup, brakuje roboty dla nas obecnie bo 90% zmarzło zostały juz tylko ligol, gloster, idared tego ostatniego trudno liczyc skoro jabłek trzeba szukać, te wczesniejsze odmiany poszła na wolny rynek. W poniedziałek mieliśmy sobie na spokojnie ligola obrobic a tu szok cena spada ogólna panika eh,
Ja sie tak zastanawiam gdyby tak każdy sie nie nakrecał problemu nie było by, ale wiecznie ta sama historia przetrzymywanie towaru, bo drożeje , jak tanieje to na skup jak najszybciej i robota 300% i nakrecanie sie nawzajem, no to jest chore i w przyszłym roku juz widze, że nic z tego nie bedzie, ludzie znowu zaczną sie żreć na skupach, a skupczyki ubaw po pachy, nie można to sypać stopniowo i robić swoje...
Najbardziej krzycza Ci co w zeszlym roku po 8 gr sypali i lizali dupe skupczyka....
A ja się cieszę, jak widziałem jechał ciągnik za 160 tys, z dwukółką, a na dwukółce jedna skrzynia przemysłu, jechał na skup. Skupy puste.
demix kredyty nabrane na maxa a tu rata czeka ... i z skrzynia warto jechac to jest szerszy problem ,cale gospodarstwa sadownicze sa na sprzedaz.
Widocznie ludzie mają jabłka.
U mnie liczyłem na 10% zbioru ale tyle nie będzie, może 5%, znacznie gorzej niż pamiętny 2017.
Z kolei w okolicach Sandomierza widzialem że sady mają na bogato.
Marcin1112, 2019-09-23 07:12, napisał:
Luźniej na skupach to cena pójdzie w górę :)
a kiedy na skupach nie było lużno ?
Północne Mazowsze 47 gr skup
Zawiozłem wczoraj jedną skrzynię - tyle, ile sam zebrałem, U mnie i w okolicy plony przeciętne.
Sandomierz - Łukawa 0,5 zł.
sandomierz może być 50 a u nas 2kilometry od zakładu w zagłobie 46 to sie nazywa siła transportu:)
0,47 Józefów nad Wisłą
Cena i tak pojdzie w górę. Mam nadzieję ze w tym sezonie przekroczy 80 gr. Nic nie jest tak oplacalne jak jablko. W tym roku na koncie bedzie kasy.
Pawlik34, 2019-09-25 12:21, napisał:
Cena i tak pojdzie w górę. Mam nadzieję ze w tym sezonie przekroczy 80 gr. Nic nie jest tak oplacalne jak jablko. W tym roku na koncie bedzie kasy.
Ciekawe jaka cena będzie po wyborach? Biedra sprowadza już jabłka z Portugalii, a ziemniaki z Niemiec.
Youtube: AGROunia ośmieszyła Biedronkę podmieniając jabłka. Będzie pozew!
Tomek111, 2019-09-25 14:44, napisał:
Pawlik34, 2019-09-25 12:21, napisał:
Ciekawe jaka cena będzie po wyborach? Biedra sprowadza już jabłka z Portugalii, a ziemniaki z Niemiec.
Kto może niech zobaczy jakie Biedronka w Rawie sprzedaje SZAMPIONY. Od 6,5 do 7 cm że zwójką, z dziurami w jabłkach, korkiem. Nie wierzę że to jest z deseru. Być może ta ta sortownia nasortowała z przemysłu, i cena jest na półce 3 zł. A może inne sortownię też tak robią, a sadowników płacą za przemysł. Gdybym mógł to nawet za pół tej ceny bym im zawiózł ładnych jabłek, ale to jest tak skonstruowane żebym nie mógł.
Jak nie chce się wam dać na zbiórkę dajcie chociaż łapkę w górę, suba, komentarz w celu zwiększenia zasięgu !
Józefów nad Wisłą wczoraj 50gr, dzisiaj deszcz zmyl cenę i zapomnieli co niektórzy napisać od nowa.
Okolice wilga, 0,50gr od wtorku wzrost o 5groszy,szampion oberwany,idareda nie ma,przemysłu więcej już na pewno nie będzie...
zaba10, 2019-09-27 18:49, napisał:
OBRAZÓW podwyżka na 0.53zl
Grojeckie od wczoraj 0.55 zl
zaba10, 2019-09-28 17:03, napisał:
OBRAZÓW DZIS JUZ 0.55
gdzie jest ten obrazow? I czemu macie najlepsze ceny? Wilkow 53gr w sadach pusto, jakies ochlapy elizy zoataly
LLUUKKAASS, 2019-09-28 20:00, napisał:
zaba10, 2019-09-28 17:03, napisał:
OBRAZÓW DZIS JUZ 0.55
gdzie jest ten obrazow? I czemu macie najlepsze ceny? Wilkow 53gr w sadach pusto, jakies ochlapy elizy zoataly
OBRAZÓW JEST 6KM OD SANDOMIERZA W KIERUNKU OPATOWA
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl