Trzeba więcej sypać to będzie lepsza cena.
Samochody z WGR jedzie jeden za drugim do Opola i Zagłoby.
kris1002, 2018-08-14 12:03, napisał:
Nie tylko do Opola i Zagłoby...Pod Real Bachorza i w Siemiatyczach też te tablice są często widywane.Grójec fedruje pełną parą :)
Lubelskie skupy od 17gr do 20gr. Panowie i Panie,co dalej? Od kiedy blokujemy,wiem że zakłady boją się blokad jak ognia...to dla nich wieksze koszty niż dozucic nam kilka groszy tylko trzeba walczyć.
Walka była pokazana w Warszawie ile ludzi pojechali.Narazie nie ma co blokować bo ANTONOWKA GNIJE POD DRZEWAMI TRZEBA SPRZEDAC PO TYLE CO JEST
kris1002, 2018-08-15 07:08, napisał:
Walka była pokazana w Warszawie ile ludzi pojechali.Narazie nie ma co blokować bo ANTONOWKA GNIJE POD DRZEWAMI TRZEBA SPRZEDAC PO TYLE CO JEST
Gmina Biała Rawska, wczoraj odnotowano spadek ceny antonówki z 30 gr do 20 gr, przy cenie przemysłu na poziomie 17 gr
PRZY TAKIEJ NISKIEJ CENIE WSTRZYMAC SPRZEDAŻ PRZEMYSLU DO KONCA WRZESNIA I ZOBACZYMY JAK ZAKLADY ZAREAGUJA CHYBA NIE CHCĄ PLACIC KAR ZA NIE WYPRODUKOWANIE KONCENTRATU DO KORPORACJI Z KTÓRYMI ZAWIERALI UMOWY NA SETKI MILIONOW EURO?!!
zbig63, 2018-08-15 22:36, napisał:
PRZY TAKIEJ NISKIEJ CENIE WSTRZYMAC SPRZEDAŻ PRZEMYSLU DO KONCA WRZESNIA I ZOBACZYMY JAK ZAKLADY ZAREAGUJA CHYBA NIE CHCĄ PLACIC KAR ZA NIE WYPRODUKOWANIE KONCENTRATU DO KORPORACJI Z KTÓRYMI ZAWIERALI UMOWY NA SETKI MILIONOW EURO?!!
a dlaczego tylko do konca wrzesnia wstrzymac sprzedaż przemyslu po takiej zenującej cenie ? ???!?!!!!!!!
czy dlatego ze Ty później bedziesz chcial juz sypac swoj przemysł?
i chcesz ograć kolegow sadownikow przeciwnika
przy takiej niskiej cenie wstrzymac sprzedaz do konca roku - W OGOLE NIE SPRZEDAWAĆ !!!
ps
i jeszcze w ogole nie sprzedawac jablek konsumpcyjnych ponizej 1,0-0,8 zł
kto sie na to pisze ?????
@Marcin79
Mam takie pytanie nie związane trochę z temetem...czy ten avatar przy twoim koncie przedstawia Ciebie zmierzającego do pracy (zbierać przemysł ) po wynegocjowaniu ceny 35 groszy? Tak tylko pytam...muszę przyznać nawet że z takiej ludzkiej ciekawości:) Nie musisz odpowiadać jak nie chcesz :)
Haha :)
Po 50gr będziecie sprzedawać i to w kartonie ;)
40gr w skrzyniach, takie ceny przewiduje na ten sezon (jesień)
Green25, 2018-08-16 10:11, napisał:
@Marcin79
Mam takie pytanie nie związane trochę z temetem...czy ten avatar przy twoim koncie przedstawia Ciebie zmierzającego do pracy (zbierać przemysł ) po wynegocjowaniu ceny 35 groszy? Tak tylko pytam...muszę przyznać nawet że z takiej ludzkiej ciekawości:) Nie musisz odpowiadać jak nie chcesz :)
smieszy Cie moj awatar czy cena 35 groszy ?
mam 33 grosze + vat - a wiec dokladnie 35,31 "na reke "- jabłko zdrowe , bez zgniłków
a co do swojego wygladu nie bede sie wypowiadał - kobietom sie podobam
(i czesto wystarczy ze tylko zdejme beret )
):
XmeN2007, 2018-08-16 10:11, napisał:
zycze Wam i sobie zeby było wiecej
ALE CZARNO TO WIDZE - bardzo czarno
i ciekawy jestem co beda wtedy pisać ( za miesiac -dwa miesiace ) ci co teraz proponuja wsztrzymywac sie ze sprzedażą
( bo maja tylko jabłka późne ,konsumpcyjne )
i pisze to bez złosliwosci .
Marcin79, 2018-08-16 10:42, napisał:
Green25, 2018-08-16 10:11, napisał:
@Marcin79
smieszy Cie moj awatar czy cena 35 groszy ?
mam 33 grosze + vat - a wiec dokladnie 35,31 "na reke "- jabłko zdrowe , bez zgniłków
a co do swojego wygladu nie bede sie wypowiadał - kobietom sie podobam
(i czesto wystarczy ze tylko zdejme beret )
):
Nie no chodziło mi o Twój avatar bo z tą ceną 35 groszy to oczywiste że ściemniasz :)
Marcin79, 2018-08-16 10:47, napisał:
i ciekawy jestem co beda wtedy pisać ( za miesiac -dwa miesiace ) ci co teraz proponuja wsztrzymywac sie ze sprzedażą
A ja się jednak wstrzymam https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/ze-swiata/6320-przymrozki-w-chinach-mowi-sie-o-duzych-stratach
Zakładając że spadek będzie ten minimalny to jest 10mln ton mniej. Polska wszystkich jabłek wyprodukuje może z 5mln t. Razem z Europą dobre plony może zasypią deficyt ale w jabłku deserowym. Może nawet będzie problem z deserem bo ciężko sprzedać deser tam gdzie sprzedają Chiny ale ceny koncentratu jabłkowego są globalne a Chiny największym producentem...
Dodatkowo jest mniej soku pomarańczowego https://www.fresh-market.pl//wzrosnie_popyt_na_sok_jablkowy,p2144375823 co zwiększy popyt na sok jabłkowy.
Myślę że to sensowne argumenty przeciwko oddawaniu przetwórniom jabłek za bezcen.
Ja zacznę rozważać zbieranie przemysłu jak ceny przeskoczą 0,40zł.kg. A jak nie to zostawiam na kompost. Mała strata.
Ja zacznę rozważać zbieranie przemysłu jak ceny przeskoczą 0,40zł.kg. A jak nie to zostawiam na kompost. Mała strata.
Mam takie samo postanowienie. Zysk żaden, zwłaszcza przy braku pracowników.
Slawko21, 2018-08-16 14:16, napisał:
A ja się jednak wstrzymam https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/ze-swiata/6320-przymrozki-w-chinach-mowi-sie-o-duzych-stratach
Zakładając że spadek będzie ten minimalny to jest 10mln ton mniej. Polska wszystkich jabłek wyprodukuje może z 5mln t. Razem z Europą dobre plony może zasypią deficyt ale w jabłku deserowym. Może nawet będzie problem z deserem bo ciężko sprzedać deser tam gdzie sprzedają Chiny ale ceny koncentratu jabłkowego są globalne a Chiny największym producentem...
Dodatkowo jest mniej soku pomarańczowego https://www.fresh-market.pl//wzrosnie_popyt_na_sok_jablkowy,p2144375823 co zwiększy popyt na sok jabłkowy.
Myślę że to sensowne argumenty przeciwko oddawaniu przetwórniom jabłek za bezcen.
35 netto to by można sypać ale poniżej 20 gr to tylko samemu się opłaci pozbierać bo pracownik wart więcej niż te jablko
Kolego nie wstrzymać sprzedaży tylko nie sprzedawać wcale, utylizować. Ciężko to zrozumieć, że ukręcacie bat na siebie ?!
A moze juz wam sie oplaca zbierac bo tylko piszecie o tym ze zostawiacie jablka zeby zgnily a nawet nie wiecie po ile sa...
Na wiosne tez bedziecie pisac ze jak deser nie bedzie powyzek dwóch zlotych to komory nie otworzycie?
Znam ludzi co w zime cieli sad piłami tarczowymi . Widze że pakują całe zestawy przemysłu na podwórku, / samochody ze skupu ), prosto na przetwurnie. Być może dużo jest drobnicy i zielonego , i muszą bez względu na cene.
amoże wywozić na biogazownie mugłby ten nasz wspaniałomyślny rząd na to wpaść dać dopłaty właścicielom biogazowni zamiast płacić kary za OZE wtedy biogazownia skupuje jest energia jest kasa dla sadownika wszyscy zadowoleni
Co Wy pi......cie cena jest dobra lub bardzo dobra ,skoro tyle osób wozi tzn. opłaca im się ,szybciej padną- To ironia ,inaczej nie umiem wytłumaczyć sobie co niektórzy wyprawiają.
lpjakobczyk, 2018-08-18 14:42, napisał:
amoże wywozić na biogazownie mugłby ten nasz wspaniałomyślny rząd na to wpaść dać dopłaty właścicielom biogazowni zamiast płacić kary za OZE wtedy biogazownia skupuje jest energia jest kasa dla sadownika wszyscy zadowoleni
Pisałem o tym w 2014 jak było embargo. PSL miał to w dupie.Sawicki dał 25 gr i wyzwal nas od frajerów. Oni wolą intersy na kontraktach gazowych i w samorządach ustawić swoich ludzi
A ja mam inny sposob . bo nie da sie nauczyc wszystkich ludzi jednosc. Zawoze jabłka takie za jakie płacą, czyli czekam aż zabija i wtedy oddaje. I drugi sposób to nie będę pisał ale też jest by nauczyć ich rozumu. Może to ktoś czyta z przetwotni
jacek29, 2018-08-18 15:33, napisał:
Co Wy pi......cie cena jest dobra lub bardzo dobra ,skoro tyle osób wozi tzn. opłaca im się ,szybciej padną- To ironia ,inaczej nie umiem wytłumaczyć sobie co niektórzy wyprawiają.
Jak znajdę inny zbyt na jabłka po gradzie to sprzewadać nie będę na skup. Jeszcze chwilę a i tu nie będzie co sprzedać ....
Na razie idzie przerywka. Ale jak wszyscy zaczną normalne rwanie, to ta praca skieruje się na dobre jabłko, dostawy z początkiem września znacznie spadną, i cena rozpocznie marsz w górę. Co trafia masowo teraz , pomniejszy dostawy potem. A w tym roku to możliwe że z braku ludzi rwanie będzie do mrozów.
Lubelskie gm. Urzędów też spadek cen za spadek, teraz mamy 0,18 zł , a już miałem dołączyć do owczego pędu, chwilowo mi przeszło .
nie wiem czy sie cieszyć czy płakac ale z 18 na 19 drygneło dziś a wczoraj z 20 na 18 w każdym bądz razie dziś cały dzien 19
edeede, 2018-08-21 20:14, napisał:
nie wiem czy sie cieszyć czy płakac ale z 18 na 19 drygneło dziś a wczoraj z 20 na 18 w każdym bądz razie dziś cały dzien 19
drogie te owoce u was Józefów cały dzień 18
aga10, 2018-08-21 10:25, napisał:
Rząd ma plan dla rolnictwa ??? My mamy niespodzianke dla rzadu z okazji wyborow Jasieniec 0,18
Rok temu rząd dał cenę to w tym nie ma pieniędzy. Oczywiście to żart. Rząd nie ma państwowych przetwórni.Jak sami sprzedajemy po 15 gr to po co przetwornie mają dawać więcej. Jednak Sawicki miał trochę racji jak mówił o frajerach sadownikach
Rząd ma plan dla rolnictwa ??? My mamy niespodzianke dla rzadu z okazji wyborow Jasieniec 0,18
PS. Co to za niespodzianka? Głosowanie na PSL czy PO? Chyba po ich rządach mamy ten cały pierdolnik odziedziczony
rafal123, 2018-08-22 00:15, napisał:
PS. Co to za niespodzianka? Głosowanie na PSL czy PO? Chyba po ich rządach mamy ten cały pierdolnik odziedziczony
A znajdź mi kraj oprócz Korei Półnoncej w którym rząd może dyktować ceny. Nie ma znaczenia kto będzie przy żłobie. Żaden rząd nie narazi się na oskarżenie, że ogranicza wolną konkurencję i steruje centralnie gospodarką bo śmierdzi to komuną. Afera z sądownictwem to byłby pikuś w porównaniu do afery z ograniczaniem wolności gospodarczej, więc skończmy z tą polityką. Tylko my moglibyśmy coś zrobić ale za dużo wśród nas ludzi z mentalnością, że "trzeba posprzątać bo ludzie będą się śmieli że jabłka mi w sadzie gniją i będą mówili że jestem złym gospodarzem". Później będą gromy ciskać, że ci źli gospodarze są w stanie zarobić na zbiorze przemysłu. Rząd można obarczyć jedynie winą, że polskim podmiotom gospodarczym i przemysłowi nie ułatwia rozwoju na wystarczającym poziomie. Nie jestem tak naiwny aby sądzić, że polski przetwórca da więcej niż zachodni bo ma dobre serce i jest patriotą. Polski przetwróca też dostosuje się do sytuacji rynkowej i będzie grabił do siebie ale wiecej przetwórni niezależnych od siebie to większa konkurencja o surowiec. Tu jest jedyne rozwiązanie. Więcej mocy przerobowej a nie narzucanie ograniczeń. Tak sobie myślę że gdyby Państwo zaczęło budować państwowe przetwórnie(największą barierą wejścia w w ten biznes jest obawa przed startem, spełnieniem wymogów i organizacją) a później te przetwórnie prywatyzowali wszyscy by na tym skorzystali.
Slawko21, 2018-08-22 07:04, napisał:
"A znajdź mi kraj oprócz Korei Półnoncej w którym rząd może dyktować ceny. "
Wenezuela :) ale tam sami milionerzy mieszkaja - TAK SIE KONCZY POLITYKA I IDEOLOGIA W GOSPODARCE (np. nasze wolne od handlu = koscielne niedziele )
>Prezydent Wenezueli Nicolas Maduro podniósł w sobotę pensję minimalną z ponad 5 milionów do 180 milionów boliwarów. Pensja będzie wyrażona w nowej walucie, nazwanej "suwerennym boliwarem" - podała agencja EFE w sobotę. <
a co do spadow to cena spadla o 1 grosz -z 20 na 19czyli nadal nas dymają (chca wydymać )
http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/maliszewski_jest_szansa_na_zagospodarowanie_tegorocznych_zbiorow_po_racjonalnych_cenach,14841.html
Chodzi o to iż rząd ma narzedzia by zmusić przetwórnie do normalnosc po co te dopłaty i kombinowanie niech cena będzie odpowiednia a sami damy radę. A rządzącym dziekujemy za wszystko przy wyborach .
aga10, 2018-08-22 08:03, napisał:
Chodzi o to iż rząd ma narzedzia by zmusić przetwórnie do normalnosc po co te dopłaty i kombinowanie niech cena będzie odpowiednia a sami damy radę. A rządzącym dziekujemy za wszystko przy wyborach .
Jakie narzędzia masz na myśli? Zmowa cenowa? Powiedzą że dają taką cenę za jaką sadownicy im wożą. Wyższej nie muszą bo skoro wożą to sadownikom opłaca się. Kapitalizm.
Marcin79, 2018-08-22 07:34, napisał:
Slawko21, 2018-08-22 07:04, napisał:
"A znajdź mi kraj oprócz Korei Półnoncej w którym rząd może dyktować ceny. "
Wenezuela :) ale tam sami milionerzy mieszkaja - TAK SIE KONCZY POLITYKA I IDEOLOGIA W GOSPODARCE (np. nasze wolne od handlu = koscielne niedziele )
>Prezydent Wenezueli Nicolas Maduro podniósł w sobotę pensję minimalną z ponad 5 milionów do 180 milionów boliwarów. Pensja będzie wyrażona w nowej walucie, nazwanej "suwerennym boliwarem" - podała agencja EFE w sobotę. <
a co do spadow to cena spadla o 1 grosz -z 20 na 19czyli nadal nas dymają (chca wydymać )
http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/maliszewski_jest_szansa_na_zagospodarowanie
Polska Izaba Handlowa podała raport ze zakaz handlu w niedzielę nie zmniejszył sprzedaży wręcz odwrotnie. Wiele krajów sobie radzi bez handlu w niedzielę np Niemcy i Francja. Tam też katolicka ideologia?Niemiec nie zna się na ekonomii. Nie tylko kasa się liczy dla pracownika lecz wolny czas z rodziną.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl