To gdzie ta podwyżka?
Podwyżka-miało być 30gr. za przemysł bez przerywki a płacą 30 gr. ale za określoną odmianę jabłek na soki. Paranoja, znowu z nas się śmieją.
piotr6428, 2018-08-06 15:14, napisał:
Józefów nad Wisłą 0,20
0.15 gr.Rykaly.10 km dalej są Kozietuly i zakład który miał płacić 35 gr od soboty.
oldii, 2018-08-06 19:57, napisał:
to po hu... wieziecie w takiej cenie, skoro oddajesz darmo to po co podnosić
A widziałeś jak wozilem po 15 gr?Podałem tylko cenę bo taki jest temat cena jabłek przemyslowych. Nerwowy jesteś to prosta droga do zawału.
spynio, 2018-08-06 16:24, napisał:
piotr6428, 2018-08-06 15:14, napisał:
Józefów nad Wisłą 0,20
0.15 gr.Rykaly.10 km dalej są Kozietuly i zakład który miał płacić 35 gr od soboty.
Te rzekome podwyżki to są jakieś akcje pozorowane mające na celu nie wiem co...może chwilowo ostudzić emocje? Obawiam się że będzie raczej skutek odwrotny :/ Oni są tak rozzuchwaleni że robią sobie z ludzi zwykłe "jaja".
spynio, 2018-08-06 20:50, napisał:
oldii, 2018-08-06 19:57, napisał:
to po hu... wieziecie w takiej cenie, skoro oddajesz darmo to po co podnosić
A widziałeś jak wozilem po 15 gr?Podałem tylko cenę bo taki jest temat cena jabłek przemyslowych. Nerwowy jesteś to prosta droga do zawału.
Nie jestem nerwowy tylko skomlenie że płacą ,15-16 groszy jabłko nie malina niech leży aż bedzie cena ,stanieje znowu basta ze zbieraniam i problem sie rozwiąże
Mi już zgniło pod drzewami ze 20 ton, i co? I nic. Niech gnije. Stać mnie, przynajmniej mentalnie. Co najśmieszniejsze, te wsiowe największe, najbogatsze cwaniaki z nadętymi i spuchniętymi z dobrobytu brzucholami wywożą swój dorobek po 2 przyczepy dziennie. Ech, jak w tym kraju ma być lepiej??
Nie robcie zadnych strajkow bo to nie ma sensu bic sie z systemem. Nie oddajcie normalnie jablek za ta cene jaka jest teraz. Zaklady chcac kupic beda musialy dac cene akceptowalna, to jest nasza sila brak surowca dla zakladow. Inaczej bedziecie sprzedawac dobre jablko w kilogramach za polowe tego co jest na zachodzie ale za sztuke. Popatrzcie jakie ceny sa jablek np. w Kopenhadze. Zdjecie gdzie jest wiecej cen i widac wiecej to towar w lidlu.
1 korona to jakies 60 groszy.
Pozdro dla myslacych.
p.s. te 2 czy 4 to korony ale za jedno jablko, takze tu jedno jablko kosztuje np. 2.30 zl.
Gmina Belsk Duży cena na jabłko przemysłowe z przerywki 17 gr a świeże w dużych ilościach 30 gr
Prognozy na pełny sezon to 20gr ponieważ zakłady przetwórcze będę sprowadzały koncentrat z Chin za połowę ceny i go sprzedają jako nasz mimo dużego zapotrzebowania ceny nie będzie podnoszona dla sadownika.
RedMoster, 2018-08-07 01:04, napisał:
Gmina Belsk Duży cena na jabłko przemysłowe z przerywki 17 gr a świeże w dużych ilościach 30 gr
Prognozy na pełny sezon to 20gr ponieważ zakłady przetwórcze będę sprowadzały koncentrat z Chin za połowę ceny i go sprzedają jako nasz mimo dużego zapotrzebowania ceny nie będzie podnoszona dla sadownika.
Chinom jablek dla siebie nie starczy w tym roku.zreszta po co sprowadzac transport .kontenera kosztuje tyle co 50 ton przemysluu nas a w kontenerze koncentratu przyjedzie 120 ton zmiksowanego jablka.
REYKON, 2018-08-07 03:38, napisał:
Chinom jablek dla siebie nie starczy w tym roku.zreszta po co sprowadzac transport .kontenera kosztuje tyle co 50 ton przemysluu nas a w kontenerze koncentratu przyjedzie 120 ton zmiksowanego jablka.
Chodziło mi o to że zawsze przetwurnie znajdą wyjaśnienie dla niskich cen przemysłu a po za tym Chiny po nałożeniu cła przez Trumpa oddadzą koncentrat po kosztach
Oj RedMoster - po prostu pitolisz. Właśnie USA nie będzie kupować bezpośrednio od Chińczyków koncentratu. Może po przez Nową Zelandię etc. Tylko jeżeli prawdą jest że są takie straty w Chinach to racej w tym sezonie Chiny mogą skupić z rynku światowego koncentrat... Chiny to coraz bogatszy kraj, gdzie ludzie z roku na rok chcą coraz lepiej jeść. Wystarczy poobserwować ceny jabłek w hurcie/detalu u nas i u nich. I jak tu już ktoś na forum napisał chyba ta przysłowiowa miska ryżu w Chinach jest dużo większa niż u nas, a biorąc pod uwagę że u nich ryż jest tańszy to......
Pamiętajcie że przetwórnie będą chciały sobie odbić poprzedni sezon. Do tego na ogół są to spółki akcyjne którym zależy na jak największym zysku. I tak na prawdę praktycznie nic nie możemy zrobić. Przetwórnie będą nas karmić takimi drobnymi podwyższkami, gdzie na kilka dni zrobią podwyżkę, następnie cena do dołu a że sadownicy nazbierają przemysłu to trzeba będzie to sprzedać bo nie po stoi. Gdy zacznie brakować towaru to postraszą niższą ceną a My "chłopki" wysypiemy.
Pomóc może Państwo (te przyjazne obywatelom). W prawdzie mamy wolny rynek, regulacje unijne etc etc etc. Więc trzeba sięgnąć po metody Putinowskie (które zresztą stosują Czesi w stosunku do Polskiej żywności) a mianowicie: nsilona liczba kontroli tj. jakość, terminy płatności, warunki sanitarne, pozwolenia (w tym przedłużanie wydawania pozwoleń na budowę, koncesji itd), przestrzeganie praw pracowników i dużo dużo więcej. W momencie jak zakładom we wrześniu i październiku poprzeszkadza się w pracy to trochę zaczną się zastanawiać co się dzieje.
A My - zacznijmy bojkotować produkty największych koncernów tj. Maspex, Agros Nova Soki, Hortex, Sokpol. Czytać etykiety i nie kupować żadnych ich produktów. Edukować ludzi jak nas wykorzystują, oraz namawiać a żeby konsumenci sięgneli np. po soki z małych tłoczni i tym samym wspierali w swoim regionie lokalne przetwórstwo.
I żeby było w temacie - cena przemysłu okolice Siedlec na rękę to 15 gr/kg. Nie ma podziału na jabłko przerywane i inne, wszystko idzie razem do jednego kotła.
Prognozy na pełny sezon to 20gr ponieważ zakłady przetwórcze będę sprowadzały koncentrat z Chin za połowę ceny i go sprzedają jako nasz mimo dużego zapotrzebowania ceny nie będzie podnoszona dla sadownika. A kolega skąd ma tak dokładne informacje ? Bardzo prosze o podanie żródła tej informacji.
Przypuszczam że tu chodzi o koncentrat z ubiego sezonu no bo już niższe ceny oznaczają, że sadownicy dokładają do wożenia a do tego jeszcze cła w Europie. W Chinach też już za miskę ryżu nie pracują, czego dowodzą chociażby ceny hurtowe jabłek deserowych na tamtejszym rynku. Średnio około 1$ za kg.
Martwić moze co innego: https://www.pb.pl/chinczycy-przejmuja-polskie-jablka-901342
Jakoś tak dziwnie się składa, że zagraniczny kapitał zawsze wykupuje nasze zakłady gdy ich roczny zysk jest najniższy(wysoki koszt surowca w zeszłym sezonie). Ja rozumiem że w ineresie kapitału zagranicznego jest kupić najtaniej ale właściciele powinni zabiegać o wycenę w oparciu o uśrednioną wysokość dochodów z kilku-kilkunastu lat. Dostają pod stołem aby wyceniać majątek w najgorszym roku od kilkunastu lat?
Może ten nasz problem z przetwórniami polega na tym, że "byznesmieni" tort dzielą pod stołem wykazując straty tam gdzie inni mają zyski. Czasami myślę, że twierdziliby nawet, że wydobycie ropy naftowej w Arabii Saudyjskiej jest nieopłacalne....
Slawko20, 2018-08-07 09:39, napisał:
Przypuszczam że tu chodzi o koncentrat z ubiego sezonu no bo już niższe ceny oznaczają, że sadownicy dokładają do wożenia a do tego jeszcze cła w Europie. W Chinach też już za miskę ryżu nie pracują, czego dowodzą chociażby ceny hurtowe jabłek deserowych na tamtejszym rynku. Średnio około 1$ za kg.
Martwić moze co innego: https://www.pb.pl/chinczycy-przejmuja-polskie-jablka-901342
Jakoś tak dziwnie się składa, że zagraniczny kapitał zawsze wykupuje nasze zakłady gdy ich roczny zysk jest najniższy(wysoki koszt surowca w zeszłym sezonie). Ja rozumiem że w ineresie kapitału zagranicznego jest kupić najtaniej ale właściciele powinni zabiegać o wycenę w oparciu o uśrednioną wysokość dochodów z kilku-kilkunastu lat. Dostają pod stołem aby wyceniać majątek w najgorszym roku od kilkunastu lat?
Może ten nasz problem z przetwórniami polega na tym, że "byznesmieni" tort dzielą pod stołem wykazując straty tam gdzie inni mają zyski. Czasami myślę, że twierdziliby nawet, że wydobycie ropy naftowej w Arabii Saudyjskiej jest nieopłacalne....
Tak chodziło mi o koncentrat z ubiegłych sezonów którego mają duże zapasy
Tą informację zdobyłem od osoby która pośiada firmę Handlową związane z sadownictwem (artykuły spożywcze i wytłocznię soków) która planuje właśnię kupować towar z Chin lub z innego kraj a dalej sprzedawanie go jako nasz (Coś w stylu truskawki z Hiszpani która po przesypaniu staje się naszą)
Witam,nie zgodze sie z przedmówcami,jedyny sposób to strajk okupacyjny,trzeba załozyc kominet,stworzyc listy chetnych i zablokowac najwieksze zakłady.Wystarczy zablokowac ich na 2-3 tyg i zobaczymy czy nie zalezy zakładom na jabłku.Trzeba blokowac najwiekszych bo to oni dyktują cene.
liroy, 2018-08-07 14:09, napisał:
Witam,nie zgodze sie z przedmówcami,jedyny sposób to strajk okupacyjny,trzeba załozyc kominet,stworzyc listy chetnych i zablokowac najwieksze zakłady.Wystarczy zablokowac ich na 2-3 tyg i zobaczymy czy nie zalezy zakładom na jabłku.Trzeba blokowac najwiekszych bo to oni dyktują cene.
Siła x gwałt jestem za.
Jestem za...Napewno nie można stać bezczynnie bo wielu z Nas w przeciwnym razie będzie miało kolejny rok "w dupę" zważywszy na to że są ku temu przesłanki aby płacono nam w miarę normalne pieniądze .To nie jest dla nich rok "kryzysowy".Mają taką możliwość tylko nie czują takiej potrzeby...Kolejna sprawa to naciskanie na tych darmozjadów z Wiejskiej.To nie prawda że mają związane ręce. Od słuchania tego że to nie ich wina bo przetwórstwo jest w obcych rękach dostaje mdłości. To prawda ,ale to nie znaczy że nie można z tym sobie jakoś poradzić.Trzeba tylko chcieć...a niestety chęci brak...Ktoś napisał wcześniej ,mamy UOKiK ,inspekcje pracy,sanepid ,inspekcję handlową,urząd skarbowy i pewnie jeszcze kilka instytucji kontrolnych by się znalazło...Działać na zasadzie "jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie".
Blokować ? Wystarczy nie oddawać
REYKON, 2018-08-07 03:38, napisał:
czosnek sprowadzamy z chin ale dużo eksportujemy czosku do chin na moje pytanie dlaczego tak jest padła odpowiedż chińczycy o swoje zdrowie i których na to stać swojego g;;;nie jedzą,może słóżby sanitarne by to zbadły czy jabłka i czocnek z chin ile zawierają zanieczyszczeń
stiopa80, 2018-08-07 16:07, napisał:
Mówisz nie oddawać...to nie jest wcale takie proste jak by się wydawało w niektórych przypadkach .A jak ktoś miał gradobicie tak jak np. Ja to co? Jest takich szczęściarzy pewnie więcej...Mam zostawić wszystko na drzewie gdzie 80% jabłek jest stłuczone?Przemysł ma w tym roku cenę tylko nie chcą nam jej zapłacić.Trzeba walczyć!
stare mądre powiedzenie " zgoda buduje, nie zgoda rujnuje: napiszę więcej ... potęgę sadownictwa stworzył w Polsce tow. Breżniew i jego sojuz czyj ak się to zwało. i niech mi nikt nie pierdoli ze zawdzięczamy to prof. Pieniążkowi czy prof.Makoszowi...w/w wsparlii sadownictwo nauką a realia były jakie były, starsi pamiętają... przyszyszedł czas i wsze
chmogacy pan Prez. Putin doprowadzi do bankructwa większość bogaczy ?ogrodników grójecko - wareckich
PS
jak ktoś nie wie o czym napisałem to niech zapyta ojca albo dfziadka ile nocy przenocował w Kowalewie lub Raniewie byłe woj> Bialskopodlaskie gdzie znajdowały się rampy z szerokim torem .Jerzy45 nie wpierd... się Ty tego nie przezyłeś... pyro./...nie złośliwie,... pozdrawiam...pyro
wystarczy niue oddawac ?
tak jak nie oddawali wisni i porzeczek ??/
BLOKUJĄC ZAKLADY BLOKOWAĆ I TYCH CO CHCA KUPIC
I TYCH POJEBOW CO CHCA SPRZEDAWAC -ODDAWAC ZA DARMO
bo inaczej to znowu ktos obliczy (jak Jerzy45) ze oplaci sie za 15 groszy sprzedawac
bo duzo chleba za to mozna nakupic
fruity81, 2018-08-07 16:33, napisał:
Mówisz nie oddawać...to nie jest wcale takie proste jak by się wydawało w niektórych przypadkach .A jak ktoś miał gradobicie tak jak np. Ja to co? Jest takich szczęściarzy pewnie więcej...Mam zostawić wszystko na drzewie gdzie 80% jabłek jest stłuczone?Przemysł ma w tym roku cenę tylko nie chcą nam jej zapłacić.Trzeba walczyć!
ale 15 groszy to jest tylko za zbieranie
i nawet jesli miałes grad to co Ci da jak oddasz te spady po 15 groszy ??
zarobisz na zbieraniu- na swojej pracy nie na jablkach
to juz lepiej idź procowac do kogos innego do sadu
albo na kierowce bo wszedzie szukaja i mniej sie narobisz a wiecej zarobisz
śmieszy mnie to straszenie rzekomo kolosalnymi zapasami koncentratu chińskiego, który mają pod osłoną nocy sprowadzić do polski i zmienić naklejkę na made in Poland. W tym roku tacy kombinatorzy niech się mają na baczności bo kilku jest już na celowniku służb.
rentier, 2018-08-07 17:09, napisał:
stare mądre powiedzenie " zgoda buduje, nie zgoda rujnuje: napiszę więcej ... potęgę sadownictwa stworzył w Polsce tow. Breżniew i jego sojuz czyj ak się to zwało. i niech mi nikt nie pierdoli ze zawdzięczamy to prof. Pieniążkowi czy prof.Makoszowi...w/w wsparlii sadownictwo nauką a realia były jakie były, starsi pamiętają... przyszyszedł czas i wsze
chmogacy pan Prez. Putin doprowadzi do bankructwa większość bogaczy ?ogrodników grójecko - wareckich
PS
jak ktoś nie wie o czym napisałem to niech zapyta ojca albo dfziadka ile nocy przenocował w Kowalewie lub Raniewie byłe woj> Bialskopodlaskie gdzie znajdowały się rampy z szerokim torem .Jerzy45 nie wpierd... się Ty tego nie przezyłeś... pyro./...nie złośliwie,... pozdrawiam...pyro
Święte słowa
Gm Magnuszew 0,17 zwykły i 0,30 netto antonówka
KUPNO z 2018-08-07 08:57cena: 0.31 zł kilogramtreść ogłoszenia: Kupię jabłko przemysłowe z antonówki ilości cało samochodowe.Płatność gotówką lub przelew. ogłoszeniodawca: fruittelefon: 605494472adres: grójecwojewództwo: mazowieckie
KUPNO z 2018-08-07 08:53cena: 0.30 zł kilogramtreść ogłoszenia: Kupie jablko przemyslowe z letnich odmian. Platnosc gotowka lub przelew. ogłoszeniodawca: Jerzy Łukasiaktelefon: 606856209adres: Odrzywołekwojewództwo: mazowieckie
Marcin79, 2018-08-07 17:15, napisał:
fruity81, 2018-08-07 16:33, napisał:
ale 15 groszy to jest tylko za zbieranie
i nawet jesli miałes grad to co Ci da jak oddasz te spady po 15 groszy ??
zarobisz na zbieraniu- na swojej pracy nie na jablkach
to juz lepiej idź procowac do kogos innego do sadu
albo na kierowce bo wszedzie szukaja i mniej sie narobisz a wiecej zarobisz
Nie zamierzam oddać po 15 czy 20 groszy...takich stawek nie przyjmuje do wiadomości ,dlatego apeluje do związków aby organizowały protesty we wszelakiej formie ...Na Wiejskiej,pod zakładami,piszę się na wszelaki rodzaj manifestacji włącznie z okupacyjnymi.Jak będzie trzeba to i miesiąc mogę koczować. Dla takich jak ja którzy w ubiegłym roku mieli 95% strat a w tym roku gradobicie to być albo nie być...Jestem gotów na wszystko.
J a tez jak najabardziej moge stac pod zakładami i msc. i kilku kolegów ze wsi,najbliżej mamy pod appol w oplolu,zagłogba luz kluczkowice. Ludzie ocknijcie sie jak teraz pozwolimy zeby tyle placili to w sezonie bedzie 10gr.
liroy, 2018-08-07 20:14, napisał:
J a tez jak najabardziej moge stac pod zakładami i msc. i kilku kolegów ze wsi,najbliżej mamy pod appol w oplolu,zagłogba luz kluczkowice. Ludzie ocknijcie sie jak teraz pozwolimy zeby tyle placili to w sezonie bedzie 10gr.
Myślę ,że najlepiej się podzielić na grupy i zablokować wszystkie 3 jednocześnie.
Od początku istnienia Brazyli do roku 1888 na plantacjach baweły i trzciny cukrowej trwało niewolnictwo. Stosowne prawa ludzie musieli sobię wywalczyć. Obecnie jest sołtys na wsi oraz rada gmin. Gdzie są transparenty , plataky, nawoływania do nieodwożenia towaru ? U mnie w olkolicy jest cisza. Chłop odwozi jabłko za 15 groszy.
Krysia a gdzie znajdziesz Ukrainca za 7 zł ?? chyba ze za pół godziny
za 10 trudno a w okolicach W-wy to 15 zl trzeba dac
I tak teraz pracownicy spuscicli troche z tonu bo wisnia wymusila spadek oczekiwan zarobkowych
ale "po truskawce" to ponizej 12 zł /h nikt nie chciał u nas gadac
a co do spadow to bez zmian - z młodych jabłek letnich 30 groszy
ale za to u tego Pana cena spadow wzrosła prawie 7 %
z 15 na 16 groszy !!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
http://www.md-macierzynski.pl/index.php
no chyba ze jestes przetworcą to Twoja wypowiedź ma sens i uzasadnienie
bo sezon faktycznie b.dobrze sie dla Was zapowiadal -15 groszy
a tutaj takie barany nie chca za te grosze wozić tylko strajkują i pyskuja na panow przetworcow
A nawet jeśli bym była, to nie napisałabym czegoś takiego, tylko dalej wodziła was za nos i pytała dlaczego wozicie po 15 gr.
15 groszy -więcej za co chcesz? Za uciapaną w błocie, na wpół zgniłą, miękką i słodką Genewe i papierówkę? Miej troche honoru.
Przestańcie wierzyć w tą zmowę cenową. Nie ma żadnej zmowy. Bo to tak nie działa. Przetwórcy wiedza, że będą potrzebowali kupic jabłka, ale nie papierówkę i genewę tylko idareda, boikina i antonówkę. Bo to są odmiany, z których robi się dobry koncentrat. I w październiku na pewno cen będzie wyższa. A dają teraz 15 gr bo jak wyjdą od 15 groszy to podwyższą do 50 groszy. Jesliby teraz wyszli z ceną 50 gr. to potem musieliby dać złotówkę, a przy takiej ilości jaką musza kupić (bo nie kupili w zeszłym roku i nie mają zapasów) to trochę by się wykosztowali. To jest ich psychologiczna zagrywka, to nie jest niezgodne z prawem. A w takie gadanie, że gdzieś sa jakieś rezerwy koncentratu to trzeba traktowac z dystansem i nie podniecac się, bo to może być fake news, puszczony, żeby psychicznie przygotowac producentów na niższe ceny
kryska0990, 2018-08-09 11:38, napisał:
no chyba ze jestes przetworcą to Twoja wypowiedź ma sens i uzasadnienie
bo sezon faktycznie b.dobrze sie dla Was zapowiadal -15 groszy
a tutaj takie barany nie chca za te grosze wozić tylko strajkują i pyskuja na panow przetworcow
A nawet jeśli bym była, to nie napisałabym czegoś takiego, tylko dalej wodziła was za nos i pytała dlaczego wozicie po 15 gr.
15 groszy -więcej za co chcesz? Za uciapaną w błocie, na wpół zgniłą, miękką i słodką Genewe i papierówkę? Miej troche honoru.
Przestańcie wierzyć w tą zmowę cenową. Nie ma żadnej zmowy. Bo to tak nie działa. Przetwórcy wiedza, że będą potrzebowali kupic jabłka, ale nie papierówkę i genewę tylko idareda, boikina i antonówkę. Bo to są odmiany, z których robi się dobry koncentrat. I w październiku na pewno cen będzie wyższa. A dają teraz 15 gr bo jak wyjdą od 15 groszy to podwyższą do 50 groszy. Jesliby teraz wyszli z ceną 50 gr. to potem musieliby dać złotówkę, a przy takiej ilości jaką musza kupić (bo nie kupili w zeszłym roku i nie mają zapasów) to trochę by się wykosztowali. To jest ich psychologiczna zagrywka, to nie jest niezgodne z prawem. A w takie gadanie, że gdzieś sa jakieś rezerwy koncentratu to trzeba traktowac z dystansem i nie podniecac się, bo to może być fake news, puszczony, żeby psychicznie przygotowac producentów na niższe ceny
Kryska antonówka już jest od dwóch tygodni......Ale jesteś doinformowany sadownik.
Pani/Pan kryska0990 pewnie nie ma nic wspólnego z sadownictwem (może tylko to że handluje przemysłem i bardzo jej nie na ręke ze zablokujemy zakładmy na msc. i nie bedzie miała gdzie wozić towaru) tak wami manipuluje.Zakłady boją sie blokad jak diabeł święconej wody,zrozumcie to.Zablokujmy ich teraz niech nie kupują przerywki,i tego badziewia z dzikch sadów....i zoabaczymy czy im zalezy na naszym jabłku czy nie.
Sytuacja polskiej wsi robi się dramatyczna, zapowiada się w tym roku dla wielu rodzin : nędza , upokorzenie, brak motywacji do pracy.
Dla tych co wożą jabłka za 15 groszy , należałoby wdrożyć taki oto system :
https://memy.jeja.pl/69244,eksperyment-z-malpami.html
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl